- Mindennél kisebb és gyorsabb chipeket hoznak az ASML új gépei
- Hódít az AI, közben a Microsoft emberek százait küldi el a felhős részlegétől
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
- Ömlenek a fiatalok a Facebookra
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Linux kezdőknek
- Milyen routert?
- Opera böngésző
- Ezúttal bennfentes kereskedelemmel vádolják Elon Muskot
- XPEnology
- Milyen switch-et vegyek?
- Mindennél kisebb és gyorsabb chipeket hoznak az ASML új gépei
- Felfordul a windowsos piac: az Arm megszerezné a PC-s piac 50 százalékát
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
grizlisandor
addikt
válasz AssAssynn #3899 üzenetére
Nekem most ez a videó(katt)youtubealert volt nagyon szimpatikus. Nem csináltam még kovászt, de a videó láttán kedvet kaptam hozzá.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz AssAssynn #3899 üzenetére
Üdv,
Én azt javaslom, amit #3902 kmarci25 linkelt. Minden nap kövesd, amit Szabi pék mond, és minden nap csak azt az adott videót nézd meg, amit éppen meg kell csinálnod a kovásszal. Ha elkészült a kovászod, utána itt találsz videókat arról, hogy miket süss belőle.
A Facebook oldalát is érdemes követni: [link] -
kmarci25
veterán
válasz AssAssynn #3938 üzenetére
Vagy bekapcsolod a sütőben a lámpát (csak azt), és úgy hagyod benne becsukott ajtóval.
Vagy ha ez nem megy, akkor még egy másik módszer, hogy egy bögrében forró vizet teszel mellé, az majd befűt.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz AssAssynn #4000 üzenetére
Több "iskola" van. Van akinek mindig van egy anyakovásza, abból vesz ki mikor sütni akar, eteti a darabot, és mellette az anyakovászt is. Én úgy szoktam, hogy van egy kovászmagom, ami már a hűtőben lakik, kb. hetente sütök. Ilyenkor egy két nappal a dagasztás előtt kiveszem a hűtőből föletetem kicsivel többre, mint ami kell (tehát ha 100g kovász kell, akkor 120g-ra pl.). És a maradékot etetem újra, hagyom hogy elinduljon és visszateszem a hűtőbe. Itt van egy összefoglaló.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz AssAssynn #4052 üzenetére
Gondolom már elkéstünk, de azért leírom... Gyors módszer nincs. Az egyik lehetőség, hogy a kovász mellé teszel a tésztába egy kis élesztőt is, az gyorsít. Egy napos kovászost tudok, ott annyi a lényeg, hogy mindent a szokásos módon csinálsz, az első kelsztés (bulk) során picit magasabb hőfokon tartod (30 fok körül), utána szakajtóba teszed, fél órát szobahőn van, fél órát a mélyhűtőben (igen, mélyhűtő), addig előmelegíted a sütőt, és megy egyből sülni. Ehhez az kell, hogy a bulk alatt 50% legyen a térfogatnövekedés. Húsvétkor csináltam így, mert menet közben változott a program. Bejött, de maga a folyamat így is 6-8 óra minimum, plusz miután kisült várni kell, mígy hűl.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
válasz AssAssynn #4052 üzenetére
A leggyorsabb módszer, amit sikerült kikísérleteznem eddig:
- Késő este megetetem a kovászt.
- Másnap kora reggel bedagasztom a kenyeret, kihagyom az autolízist csak fermentálok (50 perc). Ez és a kelesztés is 30 fokra előmelegített sütőben történik.
- Fél óránként 2-szer vagy 3-szor hajtogatom, ahogy igényli. (60-90 perc)
- Formázom és megy a szakajtóba, ahol 1,5-2 órát tölt, (a 30 fokos sütőben).
- Begőzösített, 250 fokra előmelegített sütőben először 10 percig sütöm, aztán leviszem 230-ra és így további 30-40 percig sül, attól függ mekkora az aktuális kenyér.Egyébként, sokaknál olvastam, hogy a hajtogatást kihagyják, egyszerűen nem macerálják a kenyeret, csak a végén formázzák, majd szeretném én is kipróbálni ezt a módszert, de mostanában elég szeszélyesek a lisztek, így ez még várat magára...
#4053 kmarci25
Tegnap akartam írni, de elfelejtettem. Most juttattad eszembe.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz AssAssynn #4066 üzenetére
Ezek a vízmennyiségek hány gram liszthez mennek?
Ha kezdő vagy akkor érdemes kevesebb vízzel próbálkozni, korábban írtam receptet és tanácsot is erre vonatkozóan.Az írásodból nem derül ki, hogy mi is történik a bulk alatt, nem szoktad hajtogatni a tésztát?
Az, hogy lágy az teljesen normális, nekem van, hogy szinte olyan, mint a nokedli, de a bulk végére formázható lesz.A liszt egy elég kényes téma. Én azt vettem észre, hogy nagyon fontos a jó minőségű liszt, sokféle liszttel sütöttem már így van bőven tapasztalatom. Én személy szerint nem szeretem a BL55-ös lisztet, legalábbis kenyérfélékbe semmiképp (amúgy se nagyon, egyébként).
A kenyérliszt (BL 80), sokkal ideálisabb kenyérsütésre. De nekem a 2 nagy kedvencem a királybúza liszt, és a manitoba liszt, ezekből sütöttem eddig a legjobb kenyereket. De az is számít milyen malomból veszed a lisztet, és milyen őrlés. Pl. a kövön őrölt lisztek a legjobbak, csoda milyen kenyerek sülnek ki az ilyen lisztekből.A kovászos kenyér sütés nem gyors folyamat, nem véletlen a mottó sem, hogy a kovász türelemre tanít. Ezt nem lehet elkapkodni és odafigyeléssel kell csinálni, különben nem sokat ér, a kovászos kenyér egyszerűen igényli a szeretetet, amit szenvedéllyel kell csinálni. Legalábbis, szerintem.
-
supercow
őstag
válasz AssAssynn #6187 üzenetére
A szénacél vékonyabb, könnyebb, kb félúton a rozsdamentes és öntöttvas között. A vas nehéz, jól tartja a hőt, csak meg kell vele tanulni főzni és kicsit kényesebb. Vannak zománcos öntöttvasak is, azokat nem kell kiégetni pl. Le Creuset egy vagyonért vagy akár noname olcsóbban.
Nézz youtube videókat de Buyer használatáról, egy sokat használt darabban ugyanúgy lehet omlettet csinálni, mint a teflonban mert annyira jó a ráégett bevonat. Én végül nem vettem de még mindig fellángol bennem néha a vágyIn nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
supercow
őstag
válasz AssAssynn #6189 üzenetére
Vas = nehéz, sok hőt tárol, jót lehet benne főzni de azt is tanulni kell. Zománc = könnyű pucolni
az acél és a vas is “macerás”, azt neked kell eldönteni hogy vállalod-e az extra melót vele
Én is ezért vacillálok évek óta. Nincs időm várni hogy a vas felmelegedjen, nehéz és “koszos”, stb.In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
-
Madoc
veterán
válasz AssAssynn #6189 üzenetére
Az sima öntöttvasnak nem a tapadásmentesség az előnye, simán leragad benne a hús sütéskor ha nincs alatta zsiradék. Hanem az egyenletes hőleadás, jobb hőtartás. Én szeretem,de macera karbantartani nagyon.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
Digitalpimp
senior tag
válasz AssAssynn #6199 üzenetére
Tefal Titanium/Pro sorozat? Múltkor akciósan vettem 3K-ért palacsinta sütőt, eddig tetszik. Szerintem rántottának tükörtojásnak is jó lehet. Pár éve van Pro serpenyőm, igaz nem napi használatban, de jól bírja.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
őstag
válasz AssAssynn #6199 üzenetére
Egyetértek kmarci25-tel. Pont a tojás az, ahol nem jó a vas, mert túlzottan tartja a hőt, így könnyen túlsülhet a tojás. Én leggyakrabban a Ramsay féle verziót készítem, mert azt szeretem a legjobban, ott pl. le is kell hűteni közben, hogy ne melegedjen túl. Ez a vasban nem menne könnyen.
Én ezt a tefalt venném a mindennapi tojásomhoz mert kiváló a kialakítása, mélysége és a mérete hozzá, még az én kedvencemet is meg lehetne benne csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz AssAssynn #6204 üzenetére
Ontottvasban is lehet tojast csinalni, annyi a trukkje, hogy kis fokozaton melegited, aztan kezdesz neki. Egy 100-120 fokos edeny hiaba tobb kilo, dinamikusabban valtoztathato a homerseklete. (ikea senior serpenyo)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Digitalpimp
senior tag
válasz AssAssynn #6202 üzenetére
Nem. Ha jobban megnézed a Tefalokat több sorozat-kategória van. Kezdve a "sima" tapadásmentestől a titániumon át a pro-ig. Nekem a palacsintasütő titánium, a nagy serpenyő titánium pro.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Digitalpimp
senior tag
válasz AssAssynn #6208 üzenetére
Elvileg van rajta-benne? titánium valamilyen formában [link].
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Keef_Lee
senior tag
válasz AssAssynn #7699 üzenetére
Szia! Bevált kalács gépben:
50 dkg liszt (30 finom+20 rétes)
0,7 dl tej
2 dl kefir v. joghurt
1 egész tojás
4 dkg margarin
1/4 kk. só
4 ek. cukor
mazsola
kis ecet
1/5 friss élesztő
Alap program, ami nálunk 3 órás világos színnel.
Ha márványos kalácsot szeretnél, akkor főzős kakaóporból 2 evőkanálnyit kevés vízzel elkeverni sűrű péppé, majd ezt tesszük még a gépbe az utolsó keverés előtt. (Ez nálunk, akkor van, amikor még 2:15 percet ír a hátlevő időre. Ha hamarabb teszed bele, akkor nagyon bekeveri és nem márványos, hanem az egész világosbarna lesz.)Én vajjal, mézzel még jobban komálom
[ Szerkesztve ]
-
#82860288
törölt tag
válasz AssAssynn #9446 üzenetére
Igen, nekem is a kaki jutott eszembe.
De akkor meg kell tanulnom kimérni adagokat pontosan, mert mindig találomra szoktam a mennyiséget használni.
Meg akárhányszor átmosom a rizst, az utána mindig szétfől, még ha kevés vizet használok, akkor is. Nincs állaga, egyszerűen szétmállik.
Nem tudom ezen segíthetne-e valami pontos recept vagy rizsfőző? -
adlersson
aktív tag
válasz AssAssynn #10206 üzenetére
Én a sertéshúshoz előbb mindig adok pár evőkanálnyi, nem túl markáns alkoholt, pl. rizsbort, aztán hűtőben hagyom állni egy napig. Ettől szerintem finomabb, kevésbé intenzív lesz a jellegzetes sertés íz, de nyilván, ha alapból rossz minőségű, vagy régi a hús, azon az se segít.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
őstag
válasz AssAssynn #10226 üzenetére
Mert nem ez a professzionális konyhai műanyag volt, hanem mondjuk a lidlis vékonyka. Az ismerős éttermében is ilyeneket használnak, csak még nagyobbakat. Én is szoktam főzni ott néha, látszik rajtuk a használat, azaz karcos, de hogy darabok jönnének le belőle, olyan nincs. Márpedig az “kicsit” komolyabb igénybevételnek van kitéve. Szerintem az ipari konyhai felhasználásra adott jelzés azért garancia ilyen dolgokra is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz AssAssynn #10218 üzenetére
rendes keményfa + olajos kezelés, karbantartás. (javallott valamelyik kisiparostól venni, by késes topic)
vehetsz persze műanyagot, ipari POM, PE legyen (mint amit a kisördög kollega linkelt )
disclaimer: anyagtól függetlenül valami bánja úgyis, vagy a kés éle, vagy a deszka.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Digitalpimp
senior tag
válasz AssAssynn #10218 üzenetére
Keményfa deszkát (tölgy, bükk, akác, kőris, gyertyán stb.) vegyél, azt kend le parafinnal, aztán hajrá. Azért a karcok bármin meglátszanak, nem tudom, a bambuszod mennyire lett az.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Koreai autók topic (Kia, Hyundai, stb.)
- OLED TV topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- SONY LCD és LED TV-k
- Ukrajnai háború
- Bestbuy játékok
- Toyota topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Tippmix
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen