Új hozzászólás Aktív témák

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Tapsi #16183 üzenetére

    A "csoportossal"-t a prediktív tette bele, ott a "csak" szó volt eredetileg :O

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Mercutio_

    félisten

    válasz azbest #16193 üzenetére

    Kötöttem pár milliárdnyi IT-s szerződést, de egyben sem volt kikötve a feladatra allokált munkaerő interjúztatásának lehetősége :N ettől még persze lehet ilyen opció, de kétlem, hogy általános lenne :U

    denko: ha visszaolvasol a thread elejére megtalálod a cikket ami alapján indult a téma...

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • dssport

    tag

    válasz haly #16196 üzenetére

    De az aki semmit nem csinál másképp, mint egy alkalmazott, az ne tegyen már szert unfair előnyre.

    Pedig sajnos nagyon sok a kiskapu minden területen. Olyan szinten b@lfaszul vannak meghozva törvények, hogy sok esetben csak az védené a kormány adóbevételeit plusz teremtene fair helyzeteket, ha hirtelen jönne egy tündér aki a pálcájával mindenkit becsületessé változtatna. :D

    Jövedelemre egy kérdés:
    Hírekben hallani, hogy közelegnek a tárgyalások a minimálbér/bérminimum emelésével kapcsolatban. Dübörög a gazdaság, ezért a tervezett szintet is meghaladó béremelés jöhet.

    Oké ez eddig reklámnak jó, majd meglátjuk a konkrétumokat.

    DE... Más is úgy látja, hogy ez újra be fog gyűrűzni minden területre?

    Ugyanis én például számos olyan céget láttam, ahol az országos átlagot vagy kicsivel felette keresők látszólag jogos érvként hozták fel a fizetésük elértéktelenedését. Egyszerűen ha egy minimálbéres az alsó lépcsőn áll, az átlag 2-3 lépcsőfokkal felette, akkor szinte senki nem hajlandó elfogadni, hogy hozzá alulról közeledjenek...?!?!?!?! Úgy érzik mint ha ettől a munkájuk kevesebbet érne?!?!?!?! Értem, de mégsem értem... Lényeg, hogy így nehéz lesz a felzárkóztatás. Plusz akkor most az árakat melyik tornázza felfelé jobban? Ha a minimálbéres réteg önállóan kezd lassacskán erősödni, vagy ha részben ennek hatására szinte mindenki egyre többet és többet akar? (nyilván költői kérdés volt)

    És bocs ha baromság amit felhoztam, de én személy szerint úgy látom, hogy kellene egy kis pihi mert sok cég még a mai napig sem volt képes teljesen kiheverni az idei emelést sem... pedig lassan év vége... plusz a szakemberhiány bizonyos területeken...

  • VirsLee

    őstag

    Több válasz is lesz, mert nem volt időm nap közben válaszolni :)

    #16162 Goose-T: pont ahogy írod. Az semmi. Mégis milyen többletfogyasztásra számítasz, ha egy színlelt szerződéses KATA-s, 1m bruttóból hazavisz 930e forintot, egy alkalmazott 1m bruttóból hazavisz 665e forintot. Nem lesz érdemi többletfogyasztás.

    #16163 Mirman: az ember nem költ annyival többet, amennyivel keres. Itt ennek az összehasonlításnak semmi értelme. Ennyi erővel mondhatnád, hogy igaz ugyan, hogy kirabolta a bankot, de úgyis elkölti, szóval jó lesz az mindenkinek... 1m bruttónál az alkalmazott 525e forintot fizet az államnak, a KATA-s 70e forintot. 27%-os ÁFA mellett, havi 1.685.185 forintot kellene pluszban költened az alkalmazotthoz képest, hogy egál legyen a befizetés. Remélem most már érted, hogy miért is hülyeség erre hivatkozni.

    #16165 htomi85: nagyon sok beszállítóval dolgozok nap, mint nap. Jellemzően kevésbé hatékonyak és motiváltak, mint a belsős dolgozók, mert egy-két kivételt eltekintve, kicsit sem érdekli őket, hogy mi a lesz a céggel két év múlva.

    #16167 FLx: tippeld meg mennyi lenne a hatása, ha holnaptól mindenki KATA-s lenne, mekkora éves terhe lenne ennek :)

    #16168 Tapsi: dolgoztam vállalkozóként, volt fizetett szabadság és nem lehetett bármikor felbontani a szerződésem. Mondjuk nem is vagyok rá büszke.

    #16183 Tapsi: a felsőoktatás alulfinanszírozottságára nem az a válasz, hogy még kevesebb pénzt teszünk oda.

    #16186 Revolit: azért mert ahhoz, hogy alkalmazottként 930e forintot kapjon nettó, nem elég 1m forintot kifizetnie a cégnek. Ahhoz majdnem 1.66m forintot kellene kifizetni. Egyszerűen nem ér a cégnek annyit az az ember.

    #16188 Resike: utak, egészségügy, iskola. Egy KATA határos vállalkozó egy minimálbéres ember társadalmi hasznosságát se éri el a társadalombiztosítás szempontjából.

    #16191 Resike: a számládon lévő pénzzel semmi olyan nem történik, ami a társadalom számára hasznos. Ennyi. Maximum szomorú bizonyíték arra, hogy ugyan ígértél adóelkerülés okán többlet fogyasztást, de mégis inkább a számlán kuporgatod a pénzt :D

    #16197 HotDoG: ez nem dögöljön meg a szomszéd tehene, ez arról szól, hogy hibásan működik a rendszer. Aránytalanul alacsony az adóteher. Nem biztos, hogy tudsz még egy olyan országot mutatni, ahol a nemzetgazdasági átlag nettó fizetés hármoszorosa megkereshető 7% adókulcs mellett. Hungarikum ez javából. A fejétől bűzlik a hal, de ezzel a mentalitással már sikerült az alját is büdössé tennetek...

  • Resike

    tag

    válasz VirsLee #16204 üzenetére

    "Egy KATA határos vállalkozó egy minimálbéres ember társadalmi hasznosságát se éri el a társadalombiztosítás szempontjából."

    Szóval az a munka amit elvégez az haszontalan a számodra. Vicces vagy. És akkor felháborodnak azon ha külföldre mennek az emberek.

    "a számládon lévő pénzzel semmi olyan nem történik, ami a társadalom számára hasznos"

    Mert állampapírba nem lehet befektetni mi? De biztos minimál Marika néni is havi egymilliót gazdálkodik ki erre a célra.

    [ Szerkesztve ]

  • VirsLee

    őstag

    válasz Resike #16205 üzenetére

    Gondold át újra kérlek. Milyen haszna kellene lennie annak számomra, hogy Te egy profitorientált cégnek fejlesztesz valami szoftvert? Hol kellene ebből hasznot húznom?

    Az állampapírba fektetés költség a társadalom számára. Sokat fizetünk azért, mert a mostani kormány megőrült és 5%-os lakossági állampapírt bocsát ki. Nincs társadalmi haszna a piacról sokkal olcsóbban tudná finanszírozni magát az állam.

    Légy szíves ne csak bemondj egy-két bullshitet, hanem indokold is meg! Szerinted az, hogy elkerülöd az adót, beteszed egy a piaci környezetnél irreálisan magasabb hozamot biztosító állampapírba, amit a tisztességesen adót fizető emberek által befizetett adóból fizetnek ki neked. Hol itt a társadalmi hasznosság?

  • FLx

    addikt

    A sok velemenybol azert latszik, hogy sokaknak faj, ha mas kevesebbet adot fizet. Szemelyes sertesnek elik ezt meg. Nem mondom, hogy a sajat szempontjukbol nem faj a dolog valamennyire jogosan, de azert egy dolgot erdemes megjegyezni. Amig legalis opcio van arra, hogy keves adot fizessunk, addig miert fizetnenk sokat? Ha meg nem legalis amit csinalunk, buntessen meg NAV. :) Azert nekem azt senki ne akarja bemeselni, hogy mondjuk az orszagban barkinek ha felajanlom, hogy legalisan sokkal tobb penzt vihet haza mint eddig, akkor azt fogja mondani, hogy ne mar, hat en adot akarok fizetni inkabb, mert az ugy a helyes. :D

    ps. Most johet mindenki azzal, hogy ez szurkezona, meg kiskapu meg stb. Az lehet, de legalis meg mindig.

    [ Szerkesztve ]

  • HoTDoG

    tag

    válasz VirsLee #16204 üzenetére

    "de ezzel a mentalitással már sikerült az alját is büdössé tennetek..."

    Már elnézést, de én nem KATÁzok. A cég ahová beszámlázok a saját cégemmel, meg sem engedhetné magának, szerencsére kevésbé kisstílű, és tudják, hogy nem erre lett kitalálva a KATA. Nem utolsó sorban ha egyszer lesz egy ellenőrzés...

    Apropó az előzőekhez, akik a "márpedig mert 1-2-3 helyre szzámlázol, attól nem vagy vállalkozó és csak adót kerülsz" érvekkel próbálkoznak, tudják-e, hogy ha adott illető akár csak egy helyre számláz, az sok esetben csak projektmunka? Ami lehet 3 hónap, lehet 6, lehet 1 év, meg közben bármikor mondhatják, hogy kösz, ennyi volt. Erre hogy húzzák rá az alkalmazotti szerződést?

    Szóval ez igenis kockázat, a projekt alapú munkavégzés egyre nagyobb divat, és már nem csak az IT vonalon van jelen. Van előnye, hátránya az alkalmazotti szerződéshez képest.

    Ha jól olvastam, fentebb inkább ezekről volt szó, semmint a Kis és Nagy Kft rendszergazdájáról, akinek a bejelentett bruttó 400 helyett adnak kézbe 400at Katával okosba', de a szabijait, egyebet úgy számolják mintha alkalmazott lenne.

    Ezzel a különbségtétellel tiszteljük meg a további diskurzust, máskülönben csak meddő vita.

    [ Szerkesztve ]

  • VirsLee

    őstag

    válasz FLx #16207 üzenetére

    Tapsi írta, hogy miért fizessen több adót, alulfinanszírozott a felsőoktatás. Ha a 300e KATA-s mindegyike havi 50e forinttal több adót fizetne, betolhatnánk 180mrd forintot évente a felsőoktatásba. Akkor meg azért nem akarna fizetni, mert már túlfinanszírozott. Ha holnaptól mindenki KATA-s lenne, akkor az ország pár hónap alatt egy dél-amerikai banánköztársaság színvonalára süllyedne. Sehol nincs ilyen alacsony adózási lehetőség az EU-ban. Ennyi. Káros.

  • Kobe

    veterán

    válasz dssport #16203 üzenetére

    Mitol gyuruzne be? Illetve miert pont iden, ha eddig nem tette? Csak mert 3-4 eve megy a duborog a gazdasag duma, de eddig is a jolfizetett munkavallaloi reteget a munkaltato max terdetcsapkodva kepen rohogte es ajtot mutatott ha benyogte hogy akkor most o is szeretne 13% pluszt mert a zaudiban a gyarsoprogeto is ennyivel tobbet kap

    Vannak persze kivetelek, lehet veluk dobalozni, de a legtobb cegnel eddig is es ezutan is az evi 1-2% az atlagos, es 4-5% lesz a kiugroan teljesitoknek az eves emelese, a kepzettebbek rohamos bernovekedese 1 eve kifujt, a munkaltatok behuztak a kezifeket.
    Testkozelbol tudom, kb voltam mar BP nevesebb es legnagyobb cegeinek 80%nal az elmult 1 evben, a legtobb helyen a 2016os beremet sem adtak volna meg, nemhogy arra meg 3-4x 10-12%-ot. Ismerosi korben is kb ez az altalanos, 1+ ev kereses es csak fogfajassal minimalis pluszert bevallalt melo kb, olya kiplakatozott kvanagy dealekrol mint a Lidl penztaros, szo sincs

  • FLx

    addikt

    válasz VirsLee #16209 üzenetére

    Ertem en, de akkor szuntessek meg es kesz. En nem fogom egy percig sem sajnalni. De amig lehet legalisan igy adozni, addig megteszem.

  • X Factor

    addikt

    válasz VirsLee #16209 üzenetére

    Az inkább azon múlik h. fenntebbi körökben mi történik a pénzzel/közvagyonnal és hova vándorol, ezen a kisemberek vagy az egyéni vállakozók vajmi keveset mozdÍtanak előre.

    És tényleg nem akarok demagóg lenni, de azt a 180mrd-t 2 stadion pont pár hónap alatt elégeti, nem igazán hiszem, h. direkte vmi társadalmilag hasznos helyre csoportosulna egy ilyen jellegű plusz bevétel. Mondjuk, abban semmi kivetnivalót nem látok, h. 500-ig mondjuk 50, felette meg 100k.

    Van egy lehetőség, amivel egyénileg lehet egyről a kettőre jutni és kellően vonzó ahhoz, h. ne érje meg feketézni.

    Én elhiszem, hogy ez bejelentett munkavállalóként bántja az ember érzéseit, unfair-nek véli, és egy erkölcsi tengelyen szintemár egy korrupciós per vádlotjaival tekinti egyenrangúnak, de attól még törvényes. Ha nem, akkor meg van erre hatóság ami eljárhat az ügyben.

    De ez is tipikusan annyira magyar, az h. száz és ezer milliárdok tűnnek el, senkit nem érdekel különösebben, de ha a szomszéd fejlesztőnek 300k-val több jelenik meg a számláján hóelején nettóban, akkor már egyből közellenség.

    Make things work

  • htomi85

    tag

    válasz Tapsi #16173 üzenetére

    Haver is ezt a dumát nyomta mikor beperelte az exmunkáltatóját (állami cég) 10 misire.
    Én mondtam neki hogy nem úgy van az... nem is kapott lófaszt se.
    És ez még nem sokkal a rabszolgatörvény előtt volt.
    Pont úgy van ahogy Mercutio leírta.

    [ Szerkesztve ]

  • Ursache

    senior tag

    válasz VirsLee #16209 üzenetére

    Úgy érted felemelkedne :DD Kabaré amit művelsz!

    https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

  • VirsLee

    őstag

    válasz X Factor #16212 üzenetére

    Ezt nektek valami kis KATA-s kézikönyvben tanítják, hogy mindig az irigységre lyukadtok ki?
    Eszedbe se jutott, hogy azért tart ott ez az ország, mert ez a mentalitás?
    - Te: ezt a 300e-t inkább nem teszem be a közösbe, így legális még talán.
    - Nagyobb vállalkozó: ezt a céget inkább cipruson jegyzem be, azt a 100 milliót nem itthon adózom le, így legális még talán.
    - Politikus: ha a haverom építi fel a stadiont, akkor lehet az apám a beszállítója, elvégre megnyerte a közbeszerzést, így legális még talán.

    Azt gondolod, hogy mit számít az a 300e? Ha 150e ember csinálja, akkor 540mrd egy évben. Ausztriai színvonalú oktatást és egészségügyet lehetne belőle csinálni. A politikus mutogat a nagyvállalkozóra, az a KATA-sra, az meg a politikusra. A nagy mutogatások közepette pedig egyik se veszi észre, hogy akár tehetne is valamit azért, hogy jobb hely legyen az ország.

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Kobe #16210 üzenetére

    kicsit összemosol részigazságokat ;] ha jól rémlik te a kategóriád tetején vagy, ott nyilván kisebb az évenkénti emelés + ahova váltani szeretnél munkakör, ott nem kapod meg azt a bért amit szerinted kellene fizetniük, vagy rosszul emlékszem?

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • htomi85

    tag

    válasz VirsLee #16215 üzenetére

    Ez a közösbe tevés eszembe juttatta, mikor dobtam a belémnevelt balekságot. Redpill, mgtow, ahogy tetszik.
    Egy átlagos férfi az egész életét végigtanulja, majd dolgozza. A munka jövedelméből részesedik:
    - állam (jövedelemadó, fogyasztási adók)
    - tőkés (értéktöbblet, profit)
    - bankok (lakáshitel)
    - feleség
    - gyerekek
    - rokonok (kerítésfestés és egyéb ingyenmunka)
    A mókuskerékből csak akkor lehet kitörni, ha az ember elkerüli az élősködőket.
    Elvárható férfias viselkedés: amit én termelek meg, az az enyém. Aki el akar venni belőle annak szétverem a fejét.

    A KATA bevezetésekor az volt az egyik indok, hogy kapudrog, segíti majd az alkalmazottak valódi vállalkozóvá válását. Esetemben ez bejött.

    [ Szerkesztve ]

  • 66zio

    aktív tag

    válasz htomi85 #16217 üzenetére

    Elvárható férfias viselkedés: amit én termelek meg, az az enyém. Aki el akar venni belőle annak szétverem a fejét.
    :DD

    Aha persze. Behozták a KATA-t éltél vele, termelsz. Ha megszüntetnék és el kezdenének elvenni belőle, megnézném hány fejet vernél szét. Van egy tippem.

  • azbest

    félisten

    válasz VirsLee #16209 üzenetére

    "Sehol nincs ilyen alacsony adózási lehetőség az EU-ban."
    :DDD
    Németeknél egy az egyben megvan a kata megfelelője. Német kollégák mondták, hogy akármennyit ígér nekik a cég, ahová bedolgoztak, semmiképp sem lennének alkalmazottak. A kedvező adózás mellett ott olcsóbb, gyorsabb magán TB-t is választhatnak az alkalmazottaknak kötelező állami helyett. Hirtelen ezt találtam példa leírásnak, kb az, amit a kollégák meséltek [link] Itt van még pár részlet, alanyi adómentesre is van náluk párhuzam [link]
    Biztos nincs benn minden részlet de részben becslésre, részben 17500 határra alanyi adómentes (0% áfa), 24500 felett 3.5% iparűzési, és 500 ezer forgalom, max 50 ezer profit mellett egyszerű füzetben vezetett "könyvelés". Euroban persze.

    Ha jól tudom az angoloknál is nagyon jelképes a kisvállalkozás. A számlaadás és adózás nem nagyon érinti őket, ahogy mesélik. De ennek nem néztem jobban utána és erről a részről saját tapasztalatom sincs, így lehet nem minden annyira szép.

    Jusz eszembe, érdekes látni a 2019-es magyar állami bevételek előirányzatát: [link]
    A katásokon van fennakadás, miközben a nagy cégek összes adója is töredéke összesen az szja vagy áfa mértékének. És katásan picit kisebb nagyságrendről van szó, mint amivel a nagy cégek játszanak. Régebben a mindent elköltségelő vállalkozó volt a közutálat tárgya, most a katások a mumus. Nem feltétlen fizet több adót egy bonyolultabb, de költségelős vállalkozás a nem költségelő katáshoz képest.

    [ Szerkesztve ]

  • Kobe

    veterán

    válasz Mercutio_ #16216 üzenetére

    Eleg sokfele szintrol, teruletrol ismerek jopar embert, es mindenhonnan ezt kapom vissza infokent. BA-kat, PM-eket, ERP fejlesztoket, tanacsadokat, middleware, interface uzemeltetoket, fejlesztoket, illetve ezek vezetoseget sima team lead szinttol global multis hazai szinekben futo delivery managerig / IT direktorig, CIO-kat stb.
    Ekkora halmazbol ertelemzeruen sokan mozkgnak a piacon, de mindenhonnan azt kaptam vissza infokent hogy iszonyat nyogvenyelosen ment a valtas az elmult 1 evben.
    Lehet feligazsag, de en inkabb ennek a kezkozeli tapasztalatbak hiszek, mint a statisztikanak.
    Kicsit olyan ez mint a KSH meg az inflacio, mondogatjak hogy 2-3%, kozben az ember jobban megerzi, kozelibbnekn erzekeli a negyedevente 10-15%ot dragulo elelmiszereket....

    Altalaban 4 dolog az ami elvaras ezen a szinten: normalis alapfizu, rugalmas munkaido, home office lehetoseg, es projekt vagy teljesitmeny alapu bonusz, mint evi 10-15% mertekben.
    Na, a legtobb ceg ezeket legozza es tologatja, ok, van home office, de akkor nincs ez es ez....nem igazan ertik meg hogy IT 99%nal ez nem vagy vagy feltetel hsnem hard is - is.

  • VirsLee

    őstag

    válasz azbest #16219 üzenetére

    Ezek után még mindig nem érzed aránytalannak a magyarországi helyzetet? Németországban nincs 6 millió forint az alanyi ÁFA mentesség határa, itthon pedig 12m. Kontextusba helyezve Németországban a minimálbér alatti bevétel esetén lehetsz ÁFA mentes :) Magyarországon a havi 1 millió forint nem minimálbér alatt bevétel :) Továbbá kint társadalombiztosítás se jár utána, ellenben köteleznek rá, hogy köss valamit magadra (plusz a gyerekeidre is, ha vannak), ezen felül ott az adót (nem a forgalmi adót) ebben az esetben is a profit után kell fizetni, valamint van önkormányzati rész is. Szóval szerintem teljesen más, mint itthon a KATA. :)

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz htomi85 #16217 üzenetére

    Akkor férfiasan tb-t sem fizetsz remélem.

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • CyberPunk666

    senior tag

    Akkor vegyük a legrosszabbat, hogy valaki teljesen bújtatott munkavállaló.
    (betegszabadságot kapnak vagy csak simát?)

    1, nem kap nyugdíjat, ha nem fizeti magának külön.
    2, az pluszpénz elköltése nem csak 27% áfával generál adót, hanem ahol elkölti ott is adóznak és bevételként jelenik meg, és pörgeti a gazdaságot, ezért a mennyi áfát kellene költeni rész nem jogos.
    3, valaki említette az állampapírt. hivatalos infláció 3%, kamat infláció felett 5% (amit amúgy most csökkentettek), a valós pedig 10% vagy felette van, szóval csak kevesebbet romlik a pénzed, nem pedig azzal is lehúzod az adófizetőket. Várhatóan amúgy elinflálásra játszanak.
    4, a katások számát felszorozni a különbséggel nagyon demagóg, a nagyja feketébe menne át, hirtelen kevesebb számla kerülne ki fodrászoknál pl.
    Még ha ebben az esetben tényleg jobban is jön ki a katás az továbbra sem 50 vs 350 1 milliós bruttónál. Csak az azonos mértékű nyugdíj (10%) már 150 vs 350-re csökkenti. Nem fizetsz be a közösbe, cserébe nem is kapsz onnan.

    Csak akkor lehetne tényleg érdemben beszélgetni, ha egyik oldalon sem túloznánk ekkorákat.

  • dssport

    tag

    válasz Kobe #16220 üzenetére

    Értem amit írtál, de szerintem Mercutio_ arra gondolt (és én is leginkább emiatt hoztam fel a kérdést), hogy ez az emelés az átlagos jövedelemszinten mennyire gyűrűzhet be? Nem tudom mennyi most az átlag országos szinten?!?! 250-300 nettó között lehet -persze hivatalosan ami a statisztikákban szerepel-? A kérdésem rájuk irányult, hogy itt mennyire okozhat elégedetlenséget egy minimálbér emelés. És valahol talán pont ennek a csoportnak a felső határán helyezkedik el az említett Audis -gyártósori- dolgozók többsége is. Érdekes lenne látni, hogy az előző minimálbér emelés nélkül is 18%-ot (talán ennyiben egyeztek meg?!?!) harcoltak-e volna ki vagy beérték volna kevesebbel.

    Azt a sok pozíciót amit felsoroltál és ahonnan a merítésed származik gondolom nagyságrendekkel jobban megfizetik. Ők több lépcsővel állnak feljebb, távolról nézve pedig nem feltétlenül zavaró hogy az alsó lépcsőkért hogy megy a harc.

    PLusz említetted az élelmiszer áremelést, van egy olyan érzésem, hogy ott is a minimálbért, és az átlagbért megkeresők tömege az egyik fő mozgató tényező. Azért mert a termelésben is döntő többségében ők dolgoznak, őket kell megfizetni, plusz ők a többség?!?! szóval eladni is nekik kell. Maximum annyiért amennyiért meg tudják venni. Ugyan így érdekes az átlag nyugdíjasok helyzete is, hogy az ő ,,jövedelmükkel" mennyire tudják ezt lekövetni. - semennyire

  • Mirman

    őstag

    válasz VirsLee #16204 üzenetére

    Azért nem tartom hülyeségnek erre hivatkozni mert én az államot rettentő rossz gazdának tartom . Az én felfogásom szerint jobb helyen van a pénz ha a gazdaságban pörög (és a többszörös adóztatás miatt így is részesül belőle az állam valamennyire ) mintha egy az egyben adó formájában áramlana ez az összeg az államnak .

  • Tapsi

    veterán

    válasz VirsLee #16215 üzenetére

    Figyu, bármi mást elfogadok ma Magyarországon érvként a KATA ellenében, mint az állami szolgáltatások ajnározását. Sok-sok évig voltam főállású, rengeteg adót fizettem be. És mit kaptam cserébe, amikor munkanélküli lettem? 70 ezer forintot/hó. Maximum 3 hónapig, utána éhen halhatsz. Mit kaptam, amikor balesetem volt? Undorító kórházat, végtelen várakozást, ehetetlen kaját. Mennyit kap egy kismama, ha gyereket vállal? 2 évre maximum 210 ezer bruttót. 3. évben ~25 ezret. Ha korábban 1 millió után adózott, akkor is. Tudomásul kell venni, hogy az állam kivonult ezekről a területekről, magára hagyta az állampolgárokat. Felsőoktatás dettó, drasztikusan megvágták az államilag támogatott keretszámokat. És ezért lettem vállalkozó, ha a katát megszigorítják, akkor taózni fogok. Akkor is kevesebb adót fizetek majd, mint te. De akkor nem lesz egy szavad se, ugye? Ugyanis cserébe nekem nem jár betegszabadság, fizetett szabadság, értékelhető nyugdíj, és a munkavállalókat védő jogok. Cserébe szabadon gazdálkodhatok a pénzemmel és az időmmel. El lehet dönteni, hogy kinek mi a fontos. Hogy hajlandó-e magasabb kockázatot vállalni a nagyobb pénzért.

    És lehet itt a Nyugattal példálózni, de jó lenne, ha beszélnél olyanokkal, akik ott élnek! Már Ausztriában is nagyságrendekkel könnyebb egy vállalkozás indítása, mint nálunk. Rengeteg állami támogatást kapnak, a bürokrácia nagyságrendekkel kisebb. Hollandiában külföldi munkavállalóként 30% adókedvezményt kapsz. London tele van contractorokkal, de biztos ott is mindenki adóelkerülő! Vagy simán csak világtrend az atipikus foglalkoztatás terjedése.

    És nem, nem a katások miatt tart itt az ország. Eleve az adótortában ez a bevétel elhanyagolható. Nézd meg az államháztartás összetételét: [link]

  • axioma

    veterán

    válasz CyberPunk666 #16223 üzenetére

    Basszus, ennyi mellebeszelest... ami kiverte a biztositekot es beleszolok, hogy te probalod vedeni a kata-sokat azzal, hogy bevallod, ok egy atmennenek (nullabol vagy csak durvabb) adocsalasba? Ha EZ az erved, akkor a szememben pont igazoltad azt, hogy sok kozte aki mar most is csak adocsalasbol csinalja.
    Tovabbra is a normal vallalkozoval semmi bajom, a ket szerzodes kozul a kata-ban megoldjuk okosba valtozatot valasztokrol beszelek.

  • lajafix

    addikt

    válasz Tapsi #16226 üzenetére

    Tőlem katazhatsz nyugodtan, de itt a kata melletti érvek egyenest gyerekes kifogáskeresések, a kockázat a többségnek a szociális járulékok alóli kibujassal egyenlőek, szó nincs vállalkozási/üzleti kockázatvallalasrol. A kata mint degressziv adozas a minbér+boríték államilag elismert változata. Minimalbérre bejelenetettbol is van bő 1 millió, ott is erősen bűzlik.

    Rock'n Roll

  • axioma

    veterán

    válasz Tapsi #16226 üzenetére

    En egy eros feltetelt szabnek arra, aki KATA/TAO adozast valaszt: soha tobbet eleteben ne kerhessen a jovedelmere, nyugdijara, barmire hivatkozva semmilyen allami tamogatast, szocialis segelyt vagy ilyesmit (legszivesebben azt mondanam ne is gyujtson adomanyt). Csinaljanak maguknak biztositot, szamoljak ki hogy ez mennyibe kerul, es tartsak fent. De nekem ne jojjon azzal hogy "o nem tehet rola". (Mint a devizakarosultak...)
    Ha te ezt most elore 50+ evre be mered vallalni, akkor legyel konnyitett adozasu vallalkozo.

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz Tapsi #16226 üzenetére

    "Felsőoktatás dettó, drasztikusan megvágták az államilag támogatott keretszámokat"

    Nagyon helyesen - szerintem. Évekig volt olyan HÖK-ös a karunkon aki a nevét nem tudta leírni - államin.

    Csak egy kérdés, állami óvodába, iskolába jártál egyetem előtt?

    [ Szerkesztve ]

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • Stanlee

    őstag

    válasz azbest #16219 üzenetére

    Mar Virslee is irta, de a tisztanlatas vegett, a nemet egyeni vallalkozo a kovetkezo jarulekokat is fizeti meg az adon felul:

    1. Egeszsegbiztositas: az allami havonta 403-807 euro, attol fugg, mennyit keresel, de szerencsere ezzel a nem kereso feleseg es kiskoru gyerek(ek) is le van tudva. 60000 euro brutto eseten 685 euro havonta egyeni vallalkozokent, alkalmazottkent meg csak 385. A privat egeszsegbiztositas 370 euronal kezdodik, ebben van 500-1000 euro onresz evente, tehat ha elmesz orvoshoz, akkor eloszor mindent te fizetsz, gyerek, feleseg nincs biztositva, nekik kulon kell meg biztositast kotni. Ez nem olcsobb a magyarnal, ha jol emlekszem.

    2. Nyugdijbiztositas: sokmindentol fugg, hogy kell-e fizetni, de ha a bevetel nagyobbik resze egy cegtol erkezik, akkor kell fizetni, megint kevesbe fugg a merteke a befizetendo osszegnek a bevetelektol, 530-1130 euro/ho-ig terjed az osszeg.

    3. Munkanelkuli biztositas: nem kell, de lehet kotni, ez beveteltol fuggetlen, 78 euro/ho.

    4. adomentesseg: 24500 euro/ev felett nem 3,5%-ot fizetsz, hanem ahol bejelentetted magad, annak a telepulesnek a multiplikatoraval kell kiszamolni. A minimum az 200%, a tobbseg 300-on van, jobb helyeken, mondjuk Munchenben 490%, tehat ott 3,5 x 4,9 = 17,15%-ot kell fizetni, ami azert eleg eros, Mo-n a cegeket nem terhelik ennyivel. Ha az atlag 330%-kal szamolok, az is legalabb 11,55%, ami eleg szep ado.

    Ertem en, hogy Nemetorszagban sokan valasztjak az egyeni vallalkozoi letet, de azert ez nem annyira egyszeru, a KATA-hoz meg nem is erdemes hasonlitani, mert a KATA az sokkal jobb adozasilag, szerintem.

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

  • Mercutio_

    félisten

    válasz CyberPunk666 #16223 üzenetére

    valaki említette az állampapírt. hivatalos infláció 3%, kamat infláció felett 5% (amit amúgy most csökkentettek)

    Ez konkrétan téves információ!
    Vagy MÁP+ ami az inflációtól függetlenül (és időben sávosan) fizet 5 évre vetítve átlag évi 4,95% kamatot, vagy PMÁP 3 vagy 5 év futamidővel, és a kamatmegállapítás évét megelőző év hivatalos inflációja +1% vagy 1,4% többletkamattal (ez jelenleg 4,1% és 4,6%)

    Kobe: Ezek jobbára SAP-ban érintett területek?

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Tapsi

    veterán

    válasz mobal #16230 üzenetére

    Nagyon helyesen - szerintem. Évekig volt olyan HÖK-ös a karunkon aki a nevét nem tudta leírni - államin.

    Hát igen, egyedi példák alapján minden gond nélkül el lehet lehetetleníteni komplett generációk jövőjét! Már most is tömegesen mennek külföldre tanulni a diákok, és ez a szám folyamatosan növekszik. Kérdés, hogy biztosan akkora biznisz-e elveszítenie az országnak az egyetlen valódi erőforrását, a tudásvagyonát?

    Csak egy kérdés, állami óvodába, iskolába jártál egyetem előtt?

    Igen, és? Azt a szüleim már bőven megfizették. Én pedig megfizetem a gyerekem magánoviját, magániskoláját majd. Ugyanis az állami egy zülledék, értékelhetetlen fertő. Nem szerintem, minden kutatás, és a pedagógusok szerint.

    (#16229) axioma

    Te milyen szociális segélyről beszélsz? Amit a kormány gyakorlatilag megszüntetett? Most írtam le, 3 hónapig kapsz havi 70 ezret. Rokkantnyugdíj mértéke pariban van ezzel. Erről könnyű szívvel le tudok mondani, kösz. Amúgy a mondókáddal az állna pariban, ha semmilyen adót sem fizetnék. Még azt a havi 50/75 ezret sem.

    A devizakárosultak ügyét pedig pofátlanság ide hozni. Számtalan elemzés leírta már, hogy ott kőkeményen át lettek verve az emberek, olvass már el erről legalább 1 olyan cikket, ami nem a kormánypropaganda része!

  • Lortech

    addikt

    válasz CyberPunk666 #16223 üzenetére

    És mennyi szja-t, eü hozzájárulást, szochot nem fizet egy színlelt munkaviszonyban dolgozó, menő IT-s KATA-s egy alkalmazotthoz képest? Félmilliós tétel. Ne nevettess már ilyenekkel, hogy több költés, több áfa.
    Kiderül mindjárt megint a topikban, hogy a kevesebb az új több.

    Thank you to god for making me an atheist

  • Tapsi

    veterán

    válasz Lortech #16234 üzenetére

    De te is értsd már meg, hogy a katának nem a főállású munkaviszony az alternatívája, hanem egy másik vállalkozói adózási mód (mondjuk a TAO)! Főleg magas jövedelemnél van ez így.

  • Kobe

    veterán

    válasz dssport #16224 üzenetére

    Szerintem amiota felborultak a fizetesek kozti aranyok es egy aldi penztaros is kap igyanannyit mint egy BSC ben tobbnyelven beszelo diplomas kontrolling analyst vagy bagy banki penztaros aki nem a 10 kifli araval hanem 10-20-100 millakkal zsonglorkodik, felesleges hasonlo osszehadsonlitasokat tenni, mert minden reteget egyarant erint az inflacio pl es kb kozel annyi berbol gazdalkodnak

    _Mercutio: SAP, Navision, Oracle, java alapu imntegracios alkalmazasok sajat fejlesztesuoffice alkalmazasok stb. Eleg sok teruletrol jon vissza hasonlo info. Egy CIO alatt meg nyilvan minden SAP tol kezdve az osregi legacy mainframe rendszerig

  • axioma

    veterán

    válasz Tapsi #16233 üzenetére

    1. nem az enyemre: kepzeld, a maganovi, magansuli _ugyanugy_ beszedi az allami normativat, plusz felette toled a plusz minosegert, szoval igen, a gyerekeid is elvezni fogjak az allami ellatast.
    2. en arrol amikor majd 65+-on elkezdenek a volt bujtatott vallalkozok sipitozni, hogy minimalnyugdij alatt keresnek, kapjanak egyszeri segelyt, engedmenyeket, mentsek meg oket mert oket atvertek, azt mondtak hogy "eleg" 50e-et fizetni, nem gondolta hogy ez lesz belole...
    A devizakarosultakrol meg lehet hogy tobbet lattam _elotte_, mint te utana mikor felkaptak. En akkor voltam aktiv az index forum lakashiteles topikjaban, amikor ezek - minden figyelmeztetes ellenere - sorban adosodtak el fullra kimaxolva devizaban. Az utana cikkek meg a porhintes, igy utolagos beallitas nem erdekel: a fele epitkezo volt es ugy kezdte, hogy "de az allami tamogatotthoz meg a szocpolhoz az egeszrol kell szamla". Na ezeket ne mentegessek meg nekem, az en penzembol! Aki ugy vett fel devizat hogy varhatoan hosszutavon tudta fizetni, az konkretan mellettem ulo munkatars jobban jart barmilyen osszesitesben nezve, mint en a kieg kamattammal (megmentettek hogy elengedtek neki egy reszet ha egyben - masik hitelbol amugy - kifizeti, alig par honapban volt neki, szinte fillerre annyi hitelosszegre, tobb a hiteltorlesztoje mint nekem).

    [ Szerkesztve ]

  • Revolit

    senior tag

    válasz Tapsi #16233 üzenetére

    Hagyjuk mar a "devizahitelesek at lettek verve". NEM. Basztak elolvasni a hitelszerzodest. Le volt irva vilagosan, hogy devizakockazatos. Az, hogy Mari neni mit mondott a fiokban, tok mindegy. Most is atbasz a Mari neni a fiokban, mert csak az erdekli, hogy ertekesitse az aktualis kvotat. Ja, es Mari neni segghulye a penzugyekhez. Ugy mellesleg.

    Ha valaki felvesz ugy ekkora hitelt, hogy nem erti, akkor az miert az en hibam? Miert az en adomat basszak el erre? Na tobbek kozott ezert utalok adot fizetni.

    [ Szerkesztve ]

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz Revolit #16238 üzenetére

    Én emlékeim szerint is volt több információ amit vissza volt tartva / nem kéne csinálni.

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • Lortech

    addikt

    válasz Tapsi #16235 üzenetére

    Olvasd el, mire reagáltam. "Bújtatott munkavállaló" volt a kiindulási pont, szóval nem egy legális KATA-s vállalkozóról szólt. Ennek a munkaviszony az alternatívája, mert a valóságban ezt leplezi vállalkozásként.

    Thank you to god for making me an atheist

  • Madwe

    nagyúr

    válasz Tapsi #16235 üzenetére

    De a topikban napok óta tartó vita nem a valódi vállalkozókról szól (amivel senkinek semmi baja itt sztem) hanem a "vállalkozókról"

    (#16233) Tapsi azért amikor 20-30 évre adósodnak el emberek nagy összegben DEVIZÁBAN vagy akármi másban, ami nagy tétel s kb élete egyik legnagyobb döntése, akkor elvárható h utánajár dolgoknak, mielött belemegy, nem pedig beleugrik mert a bankos kisasszony egy 10 perces beszélgetésben azt ajánlotta? vagy az tök normális h egy 10 forintos kifli megvételén többet agyal az ember mint egy több tízmilliós 30 éves hitel esetén? de nyilván az, hiszen ha mindenki ezt tolja csak nem lehet belőle baj, különben is nekem kell az a lakás, mi az h kell, jár, uh szépen felveszem gondolkodás nélkül a hitelt, hiszen a másik is felvette.
    BTW nemsokára úgyis lesz egy újabb hasonló kör pár éven belül, majd akkor is jöhet a sírás, csak bűnbakot kell még hozzá keresni. pl csokot, mondjuk.

    [ Szerkesztve ]

  • Tapsi

    veterán

    válasz Revolit #16238 üzenetére

    Ok. Olvasd végig ezt. Utána olvasd végig még egyszer, és megérted: [link]

    A Közgázra pont a válság évei alatt jártam. Még a pénzügy tanszék vezetője is úgy gondolta, hogy a devizahitel miatt kialakult hazai válságért az állam és a bankok legalább annyira felelősek, mint a lakosság.

    (#16241) Madwe

    Professzionális befektetők is bőven jegyeztek devizakötvényeket. Például nagyvárosok önkormányzatai. Tömegével. Csak őket konszolidálta az állam. Ha ők nem számoltak ilyen mértékű devizakockázattal, akkor miért várod el egy random állampolgártól?

    [ Szerkesztve ]

  • Lortech

    addikt

    Ami engem jobban bosszant a téma kapcsán, hogy akikre ki lett találva elvileg a KATA, KIVA stb., azok nem látom, hogy fehéredtek volna.
    Elmúlt évben felújítottam, költöztem stb. sok szolgáltatást igénybe vettem, teljesség igénye nélkül:
    -villanyszerelő
    -vízszerelő (2)
    -gázszerelő
    -autószerelő (2)
    -festő
    -költöztető
    Egyenként 100 ezres tételekről van szó.
    Ezek közül szerintetek ki adott nyugtát vagy számlát magától vagy akár megkérdezte, hogy kérek-e? Az egyik autószerelő a fizetéskor jelezte, hogy számla vagy nem számla, így ennyi, úgy annyi, ajánlatában természetesen a számla nélküli összeggel kalkulált, hiszen ki az a hülye, aki 1 forinttal többet fizetne azért, hogy ne feketén menjen. Összes többinél fel sem merült, pedig nem az aljából válogatok, amikor szakembert keresek.

    [ Szerkesztve ]

    Thank you to god for making me an atheist

  • Revolit

    senior tag

    válasz Tapsi #16242 üzenetére

    Akkor meg te is elismered, hogy minimum annyira felelos az egyen is, mint a bankok es az allam.
    Mert adtak a bankok olyanoknak is, akikrol sejtheto volt, hogy nem tudjak majd fizetni... Neki nincs annyi esze, hogy akkor nem veszi fel? Az allamnak kell szolnia, hogy helo, kajara alig marad, biztos kell neked ekkora lakas/haz/nyaralo/kutyahaz? Szerintem ez gaz.

    Az, hogy a forint fel volt ertekelodve, meg megintcsak nem hetpecsetes allamtitok volt. Szerintem. De ha nem is volt sejtheto, akkor is devizakockazat ott van... meg befekteteseknel is meg kell gondolni, hogy az ember vallalja-e a devizakockazatot is. Ez egy eleg eros extra parameter a kepletben. De bersze baszni ra, nekem JAR a lakas, sajat tulajdonba, MOST! Majd lesz valahogy, hat csak 30 evig kell torleszteni...

    Ja, es akkor a deviza hitelesek a magas lorol, hogy mindenki hibas, csak o nem... o aldozat, ot atvertek. Mindig mas a hibas. Sohasem az egyen.

    Unit linked biztositast is ajanlottak nekem anno mikor meg nem durrant a mediaban. Kepzeld, atnyalaztam a 20 oldalnyi tomeny szerzodest tobbszor is, es jee, lattam, hogy ez kurvara nem lesz koser. Rament ket teljes napom, megerte? Igen... Pedig nem 30 eves eladosodottsagrol volt szo. "Csak" 20 eves befektetesrol.
    szerk.: Befektetes a lofaszt, 20 eves tomeny lehuzasrol. Pontositok...

    [ Szerkesztve ]

  • Tapsi

    veterán

    válasz Revolit #16244 üzenetére

    Persze, felelős. Részben. Csakhogy a terheket neki kellett vállalnia 100%-ban. Miközben pl. az USA-ban létezik az elsétálás intézménye, amikor az ingatlanért cserébe megszabadulsz a hiteledtől is. Itt nem ez volt a helyzet.

    Mert adtak a bankok olyanoknak is, akikrol sejtheto volt, hogy nem tudjak majd fizetni... Neki nincs annyi esze, hogy akkor nem veszi fel?

    Ez komolyan kérdés? Természetesen profitért.

    Az allamnak kell szolnia, hogy helo, kajara alig marad, biztos kell neked ekkora lakas/haz/nyaralo/kutyahaz? Szerintem ez gaz.

    Jó reggelt kívánok, erről szól az adósságfék szabályozás! És igen, az államnak kell ezt szabályoznia, mert a piac erre képtelen számtalan okból. Például azért, mert a benne szereplők (alkuszok) a rövid távú haszonmaximalizálásban érdekeltek.

    Az, hogy a forint fel volt ertekelodve, meg megintcsak nem hetpecsetes allamtitok volt.

    Utólag rohadt könnyű okosnak lenni, de ez nem egy egzakt dolog. Főleg nem elvárható az átlagpolgártól, hogy egyetemi szintű pénzelméleti ismeretei legyenek. Arról nem beszélve, hogy a bankok sem számítottak ilyen szintű leértékelődésre.

    Ja, es akkor a deviza hitelesek a magas lorol, hogy mindenki hibas, csak o nem... o aldozat, ot atvertek. Mindig mas a hibas. Sohasem az egyen.

    Átlag Marika néni a szakmunkás vizsgájával bent ül a hitelközvetítőnél. Elé dugja a szerződést, benne van az árfolyamkockázat. Marika néni rákérdez, hogy ez mi? Majd az közli vele, hogy ugyan már, az elmúlt 10 évben tök stabil volt a forint, a bankok sem számítanak arra, hogy összeomlana. Marika néni ezt elhiszi. Akkor most ki a hibás?

    [ Szerkesztve ]

  • Jhonny06

    veterán

    válasz Tapsi #16242 üzenetére

    El is olvastad ezt a 444-es írást? :) Mert én igen és a megkérdezettek lényegében mindegyike teljesen fogalmatlan.

  • kexksz

    addikt

    válasz Tapsi #16245 üzenetére

    Hozzatennem, hogy ha itt is meglenne az elsetalas intezmenye, akkor alapbol az emberek tetemes resze nem is kapott volna hitelt.

    De ha jol emlekszem neha meg megnott torlesztokkel egyutt is kedvezobben jottek ki emberek, mintha ugyanakkora osszeget forintban vettek volna fel, nem? (Mas kerdes, hogy ok nem szamoltak vele, hogy a torlesztoreszlet meg fog noni, illetve senki nem hivta fel ra a figyelmuket.)

    [ Szerkesztve ]

  • Tapsi

    veterán

    válasz kexksz #16247 üzenetére

    Egy frászt. Az egész válság úgy robbant ki, hogy mindenféle szakadt-csóró feka kapott hitelt (subprime), amit aztán nem tudott fizetni. Usákiában. Ezért álltak tömegével az eladatlan házak a hírdásokban. A lakosok szépen otthagyták a banknak, és elmentek bérleménybe. Aztán az ezekre a hitelekre épülő újracsomagolt eszközök elkezdtek nem teljesíteni, innen indult a bizalmi válság.

  • axioma

    veterán

    válasz Tapsi #16245 üzenetére

    "Csakhogy a terheket neki kellett vállalnia 100%-ban."
    Te, mint a bank betetese, elvarod hogy az allam megvedjen. Tobbek kozott azzal, hogy eloirja a prudens mukodest. Amibe nem fer bele, hogy o "ki nem szamlazott" kockazatot vallaljon. [Ja hogy kiszamlazva meg annyi lett volna mint a forinthitel? Na ezert nem keszult olyan termek.]

    "USA-ban létezik az elsétálás intézménye, amikor az ingatlanért cserébe megszabadulsz a hiteledtől is. Itt nem ez volt a helyzet."
    Ne feledkezzunk meg arrol, hogy ebben az esetben ennek a varhato koltsege (mondjuk ugy, biztositasi dija) pluszban benne van a koltsegekben. Ugyanaz pepitaban.
    [Es en boldog lettem volna ha elsetalast kovetelnek, de altalaban az ingatlant ES a nemfizetest egyutt koveteltek! Az elsetalasnyinal _sokkal_ tobbet fizettek ki nekik vegul.]

    "Utólag rohadt könnyű okosnak lenni, de ez nem egy egzakt dolog."
    Visszakeresheto, mit mondtunk 2004-5-6 korul pl. mi, nem is szakertok a lakashiteles topikban. Minimum varhato volt, hogy az euro csatlakozas elott (pontosabban a fixalas elott) le fog esni a forint.

    Átlag Marika néni a szakmunkás vizsgájával bent ül a hitelközvetítőnél.
    Atlag Marika neni max. valaki stromanjakent lesz devizakarosult-hoborgo. Onmaga azt se tudja, hogy mit csinaljon a helyzettel. Nem ok okoztak a problemat, hanem az a ket maroknyi ember, aki mint jogasz jol megelt evekig belole, meg az a parszaz, akinek volt annyi koze hozza hogy lassa a lehetoseget az ugyeskedessel jobban jarasra. Pont mint a nem valodi KATA-s....

    [ Szerkesztve ]

  • Revolit

    senior tag

    válasz Tapsi #16245 üzenetére

    Jo, utolag konnyu okosnak lenni, ugyhogy tessek, akkor most leszek elore: Amikor majd a sok felelotlent kell megmenteni aki esz nelkul vette fel a babavarot meg CSOK-ot vallalt gyerekre, aztan a gyerek nem jon, akkor legyszi ne az en adombol mentsuk meg oket... Mondom ezt ugy, hogy en is felvettem a babavarot es CSOK-ot, csak epp mar a biztosra, es ugy, hogy megvan a fedezet arra is, ha valami csoda folytan vissza kene fizetni a kedvezmenyeket.

    Szerk.: Mit is ertek felelotlen alatt: 0 gyerekkel 3 vallalt gyerekre CSOK, amikor arra extra bunti jar.
    Illetve babavaroval nemteljesitove valni, mikor meg 0 gyerek erkezese mellett is plusszosra hozhato ki a dolog, ha nem bassza el egybol a 10 misit hanem befekteti allampapirba...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák