Új hozzászólás Aktív témák

  • dr faustus

    senior tag

    válasz Lortech #99 üzenetére

    Hagyd, reménytelen. Életében nem látott még OSX-et, de a fél topik már arról szól, ahogy elemzi a nem biztonságos aspektusait. :((
    A feltett kérdéseidre pedig nincs válasz, csak mellesleg infók. Ezt hívják terelésnek. ;)

    [Szerkesztve]

    Warning: Explicit Content

  • FTeR

    addikt

    válasz dr faustus #101 üzenetére

    a) láttam már és nemcsak képről :)
    b) egy elemzés/felmérés értékelésének mi köze van ahhoz, h látam-e már?

    el se hiszem, megtaláltam az sg.hu-s változatát a cikknek: [link]
    google :R

    most már elmentem vhova, h biztos meglegyen :)
    note: ez továbbra sem az a cikk amit én olvastam (nem olvasom az sg.hu-t), de múltkor ezt találta meg vki.

    közben találtam egy másikat is: [link]

    azokat a linkeket nem mentettem ki, amik arról szolnak ,h hülyegyerek kiteszi a netre mac-ét (szentül meggyőződve, h biztonságos) és fél perc alatt feltörik.

    szerk: [link] végülis, hamár ez számít hírnk :))

    [Szerkesztve]

    [Szerkesztve]

  • dr faustus

    senior tag

    válasz FTeR #102 üzenetére

    el se hiszem, megtaláltam az sg.hu-s változatát a cikknek: [link]


    Hát, sokan támadták a Mac OS X panthert, azt látom, ez tény, márcsak a windows networking portjai miatt is, de egyszer sem törték föl, nem jutottak be a wormok sem, mivel nem macre írták őket. Akkor most mi van, mit igazol ez? Azt biztos nem, hogy bejutnak a férgek, csak nem terjednek a gépen. Igen, az tény, hogy a Zonealarm jól elrejti a gépet (nem válaszol ICMP packetekre pl.), így eleve kevésbé is támadják, és a támadások egy részét a net felől megfogja, ez egy XP SP1-nél nagyon fontos, hogy legalább a blastert szűrje. Az SP2 beépített tűzfala is jól állta a sarat szerintem, legalábbis a teszt eredménye alapján.

    közben találtam egy másikat is: [link]

    A sérülékenységi ráta nőtt, az OSX a Panther, de főleg az inteles Tiger óta jó kis lökést kapott a piacon, és kezd terjedni, ez igaz, de hát volt honnan feljönni. Viszont még mindig nem találom azt az információt, hogy az OSX kapja be a legtöbb fertőzést a netről, főleg azt nem, hogy windowsos wormokat vagy trójaiakat engedne be.

    szerk: [link] végülis, hamár ez számít hírnk

    Kár, hogy ez nem vírus, a nevéből is kiderül, de mindegy. Az OSX.Leap.A egy iChat sérülékenységet használ ki, és megfelelő védelem az Apple update. :) Az tény, hogy ez kritikus sebezhetőség, de ez sem a klasszikus értelemben vett vírus, amely futtatható állományokat fertőz, és azokkal együtt terjed tovább.
    Nem állítom, hogy az OS X-ben nincs kritikus sebezhetőség. Én azzal vitatkoztam, hogy az OS X lenne a legsérülékenyebb. Ami pedig a vírusokat illeti, futatható állományokat fertőző, és ezen a módon terjedő kártékony program tudtommal OS X-re nincs a mai napig sem.

    [Szerkesztve]

    Warning: Explicit Content

  • dr faustus

    senior tag

    válasz dr faustus #103 üzenetére

    Még annyit ehhez, hogy magát a támadásoknak a mennyiségét szvsz az határozta meg, hogy a windows networking portok nyitva voltak-e a net felé vagy sem. Ezen támadások túlnyomó többségét szvsz a blaster és klónjai generálják. Az SP1 és a panther kábé hasonló mennyiségű támadást kapott, jóval többet, mint az SP2, vagy a Zonealarmos rendszer, ezért gondolom ezt.

    [Szerkesztve]

    Warning: Explicit Content

  • FTeR

    addikt

    válasz dr faustus #103 üzenetére

    nah, le lettem szúrva, h nme reagáltam.

    a) azt igazolja, h a legtöbb cuccot az osx szedte össze. a logika mentén a linuxnak is (de főleg az sp1es winnek) ugyanúgy össze kelett volna szednie. biztonságnál az szokott lenni a fő cél, h a kártevő ne jusson be a gépre. az már rég rossz, ha bejutott és utólag kell eltávolítani. ha bent van és megkapta a user jogát, már tud kárt tenni, nme kell külön biztonsági rés hozzá, hiszen már bentvan. persze a user jogosultságának korlátoltsága sokat segíthet a dolgon. win-en ugye pont az a gond, h mindenki adminként használja. (btw, vistan már az admin is sima userként fut, homokozókról nem is beszélve)

    b) ez csak egy extra link volt, nem kívánt semmit sem igazolni. egy ilyen nyilatkozat simán lehet hárítani azzal, h a cégnek ez az üzleti érdeke. a symi nyilatkozatait sem hisszük el. a másik cikk keresése közben találtam, ennyi.
    alapvető különbség, h wines júzerek legalább tisztában vannak a veszélylel, mégha túl hülyék is ahhoz, h érdemben felfogják. ezzel élesen szenben áll az apple azon taktikája, h maximálisan biztonságosnak hírdeti. amit egyébként tételesen meg lehet cáfolni. ez a safaris móka tökéletes példa rá.

    c) poénnak szántam. a dolognak kb annyi hírértéke van, mint annak, h a nod32 kivételesen nem kapta meg a vb100%-at. (aztán utólagosan megadták, de az most nme lényeg)

  • Lortech

    addikt

    Nem akartam erőltetni a dolgot, de a minimális korrektség jelét sem mutatod, így:

    Idézet FTer tollából innen: [link]
    saját véleménynél nem szoktam cikkekre hivatkozni. egyébként pont a legutóbbi safaris topikban sikerült prezentálnom egy már sok hivatkozás alapát képező cikket. néha lehet szerencsém

    válasz tőlem: OFF, Csak a történelmi hűség kedvéért: A Safaris topikban adtál egy linket, ami köszönőviszonyban sem volt az állításaiddal, és a feléd irányuló kérdésekre érdemben nem tudtál reagálni, azóta sem.

    viszontválasz FTer-től
    az az igazság, h azóta nem jártam arra. másrészt a linkelt sg.hu-s cikk egy bekezdéásében ( táblázat alatt) konkrétan szerepel a dolog.



    Tehát a táblázat alatt szerepel?
    Ott ez van a Mac OS X kapcsán:
    Érdekes a helyzet a Mac OS X 10.3.5 operációs rendszert futtató számítógép esetében. Bár a rosszindulatú akciók 45 százalékban ez ellen a gép ellen irányultak, ám mivel a kártevőket a Windows operációs rendszerekre, illetve azok biztonsági réseire ''optimalizálják'' és készítik a vírusírók, így gyakorlatilag semmilyen kár nem érte ezt a számítógépet.

    Értelmezem neked: semmiféle vírust vagy kártevőt nem szedett be az OS X, próbálkozások voltak, amik nagy valószínűséggel éppen a windowsos zombigépeknek köszönhetőek. Egyetlen egy kártevő sem jutott be.


    Ehhez képest te állítottad pl ezt:
    végülis minden verzió (xp sp1/2 +-sját/3rdp tűzfal,linux +-tűzfal,osx+-tűzfal,meg egyéb os-ek), a paírformát hozta, csak az osx okozott meglepetést. egyébként nme az volt benne, h többet szedett be, mint a win, hanme többet, mint az összes többi együttvéve.

    Nem szedett be semmit sem, így a százalék nem is erre vonatkozott, de még akkor se lett volna igaz az ''összes többi együttvéve kitétel'', mert tudtommal a 45,44% kevesebb mint az 50%.

    FTer:
    a teszt lényege nem az volt, h kárt is tegyen, csak azt nézte, h netre kötés után mennyi idő alatt mennyi kártevő mászik be gépre. (bejutó vírusok 80+%a wines kártevő volt, szal bejutott tovább fertőzött, de a rendzserben nem tett kárt)

    A linkelt tesztben / tanulmányban világosan ott van, hogy MAC -re egyetlen egy féreg sem jutott be, azaz 0 compromise. Ellenben XP SP1-re igaz az, hogy az összes compromise 90%-at ezzel érték el.

    Szóval ezekután várnék végre egy korrekt hozzászólást is.

    [Szerkesztve]

    Thank you to god for making me an atheist

  • dr faustus

    senior tag

    válasz FTeR #105 üzenetére

    Változatlanul az a véleményem (és bátran javítsatok ki), hogy ez az ominózus teszt, amiben a 10.3.5-ös OS X ''rosszul szerepel'', a behatolási kísérleteket számolta. Kirakták a gépeket a netre, és jellemzően a Blaster scanje elég gyorsan rátalál az ISP IP tartományán belül a gépre. Amennyiben nyitva a windows network port, a Blaster próbálkozása egyből behatolási kísérletnek számít (SP1 tűzfal nélkül, Panther), ha viszont a tűzfal alapból blokkolja, akkor meg nem (SP2, SP1+ Zonelalarm). Innen ered az a több nagyságrendi különbség az SP1 és SP2 között, és ezért majdnem ugyanennyi a száma a behatolási kísérleteknek az XP SP1 és a Panther esetében.
    A Blaster meg persze Windowsra készült, az SP1 tűzfal nélkül pár perc alatt elesik, a Panthert viszont ez nem érinti, szó sincs arról, hogy a kártevő felment a gépre, és neked kell eltávolítani.

    [Szerkesztve]

    Warning: Explicit Content

  • cellpeti

    veterán

    Sziasztok!
    Mi a véleményetek a Safariról???
    Tud annyit,mint a FireFox 3 beta 5? :F

    Le tudja menteni PDDFbe az oldalakat?Melyiket érdemesebb használni???

    Nekem ez a CTRL+CLICK tetszik benne nagyon,hogy megnyitja az ablakot,de nem ugrik oda egyszerre??
    Ezt tudja a Firefox????

    [ Szerkesztve ]

    Tigris, tigris, csóvafény...

Új hozzászólás Aktív témák