Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FTeR

    addikt

    válasz azbest #1 üzenetére

    már találkoztam olyan reklámmal, h

    "Átlagos felhasználás mellett korlátlan!*"

    "* 1000 Mb forgalmi korlát"

    persze a *-os olvashatatlanul kis betűvel.

  • shabbarulez

    őstag

    válasz azbest #1 üzenetére

    Nem igazán értelek milyen elmaradt bevétel. A Joost vagy a Skype talán fizeti annak a kölségét hogy a felhasználóknál garantált szolgáltatás legyen? Szerintem nem, de még a fogyasztó sem ilyen szolgáltatás után fizet. Hogy egy szolgáltató a saját hálózatán hogy menedzseli a forgalmat az a saját egyéni döntése, nem hiszem hogy ebbe bárki másnak beleszólása lenne.

    Az olyan szolgáltatások amik extra nagy forgalmat generálva, szolgáltató szempontból extra nagy költséggel is járnak. Ezt vagy felhasználóra terhelik majd ha az ilyen alkalmazások tömegesen elszaporodnak és akkor a user fog sírni mert nő majd a havidíj. Vagy ráterheli felesben a userre és az alkalmazás szolgáltatóra. Akkor meg az alkalmazás szolgáltatók rínak hogy ezt a többlet költséget nekik is be kellene építeni, vagy havidíjat szedve a szolgáltatásuk után vagy még több reklámmal fedezni.

    A felhasználók 9x%-ának egy netes szolgáltatás valóban korlátlan, mert áltlagos felhasználói szokások mellett nem ütközik korlátba ami a szolgáltatónak is gondot okozna. A probléma a nagyfogyasztású userekkel van, az ő netezési szokásai mellett a korlátlan már nem összegyeztethető azzal a best effort szolgáltatási modellel ahogy a netet árulják világszerte a szolgáltatók.

    Át lehet persze térni forgalom alapú elszámolásra is, mint ahogy a víz, áram, benzin, gáz, stb esetén is ez a megszokott. Ezzel akkor nem lesz gond ha egy nagy forgalmú user sokat akar forgalmazni, mert meg is fogja fizetni az általa generált forgalommal arányos költségeket. A kis forgalmú meg kevésbé fog ettől változást észlelni.

    Egy forgalom alapú elszámolás ellen viszont pont az a kisebbség tiltakozna leghangosabban, mint ahogy egy hasonló szolgáltató hálózati forgalmát menedzselő szabályozás ellen is teszi, azok akik ellen ezek az intézkedések születnek. Mert ha már saját kontóra kellene seedelni, akkor már kétséges hogy egy seedelő hajlandó lenne azért kifizetni havi súlyoz tízezreket hogy egy torrent közösségnek hostolja az adatokat. Persze általdíjas módszerben ezt a szolgáltató kontójára megteheti, mert ott nem ő viseli a valós költségeket, de forgalom alapú elszámolásnál ez gyorsan megváltozna.

  • dabadab

    titán

    válasz azbest #1 üzenetére

    Igazabol most az USA-ban a "net neutrality" (vagyis az, hogy a szolgaltatok tartalom alapjan prioritizalhassak-e a forgalmat) amugy is nagyon kurrens tema, bar nem teljesen ebben a kontextusban, sokkal inkabb ugy, hogy "kerhessen-e a Comcast ezercsillio dollart a Google-tol azert, hogy ne lassitsa a YouTube-ot".
    A jelenlegi szabalyzassal nem vagyok teljesen tisztaban, igy fogalmam sincs, hogy van-e jogalapja egy ilyen lepesre a szolgaltatonak, mindenesetre erdemes lesz figyelni a fejlemenyeket.

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák