Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz azbest #15 üzenetére

    Az arányokról feledkezel el, ez a történet a hálózat menedzsmentnél elsősorban erről szó.

    A képeket, a flasht és a windows updatet nem fogja letiltani a szolgáltató, mert ezeket a szolgáltatásokat a bevételt jelentő ügyfélköre közel 100%-ban használja. Épp ezért neki erre a forgalomkörre különösen oda kell figyelni, mert ha itt gikszer van, lassulás az a teljes fogyasztói körét érinti és ha azok elmennének az őt komolyan érintené anyagilag.

    A p2p vagy a joost már közel sem ilyen magasan reprezentált szolgáltatás az ügyfélkör számosságát(ügyfél alatt érsd úgy bevétel) érintően, miközben adatforgalom szepontjából messze a legkiemelkedőbb. Vagyis itt a szolgáltató azzal szembesül a bevételem egy igen kis százaléka, használ egy olyan szolgáltatást ami az adatforgalmam(érsd költség) egy igen jelentős részét foglalja el.

    Üzletileg a szolgáltatónak az első csoport érdekeinek kiszolgálása lesz fontosabb mert ők azok akik a bevételének nagyobb részét képezik miközben kevesebb költséggel járnak, épp ezért az számára kiemelten fontosabb.

    Gondolj bele ha van X adatátersztő kapacitás, és annak a felét kitölti a HTTP és felét a P2P. De a HTTP-t a felhasználók 100%-a használja a P2P-t pedig csak 10%. Ha a 100% elégedetlen azért mert lassú a HTTP és e miatt akár el is hagyná a szolgáltatót az a szolgáltatónak nem jó.

    Ha elkezdi menedzselni a forgalmát, és úgy állítja be hogy a HTTP kapja meg az X átersztő képesség 90%-át és a P2P pedig 10%-ot akkor a HTTP forgalom máris gyorsabb lesz, a 100%-nyi ügyfélkör elégedettsége nőni fog. Persze lesz 10%, a P2P-ezők akinek ez nem válik előnyükre, mert az ő forgalmuk csökkeni fog. A fórumokon viszont ők a leghangosabban tiltakozók, ezért velük sokat találkozol. De az a 90% aki elégedettebb lett egy ilyen hálózat menedzsment által, nem jár fórumokra és akkor sem írta meg hogy lassult a szolgáltatása amikor a P2P korlátozza és akkor sem írja meg hogy gyorsabb lett miután lezajlott egy fogalom menedzelés.

  • bambano

    titán

    válasz azbest #15 üzenetére

    A szolgáltatónak nagyon nem mindegy, hogy milyen adatok adják a forgalmat.

    Sajnos nagyon sok fórumozó hajlamos elfelejteni azt a tényt, hogy a forgalom kétirányú, de a kapacitás nem egyforma mindkét irányban. Tehát a szolgáltató akkor jár el jól, ha a feltöltőket korlátozza.

    A fokozatosan lassab sebességre kapcsolás azért rosszabb megoldás annál, amit az upc most csinál, mert ha alacsony a kihasználtság (pl. éjjel, kora hajnalban), akkor a lelassított ügyfelek sem tudják kihasználni az üres kapacitást. Így meg ha nagy a terhelés, a webezők jobban járnak, ha kicsi a terhelés, a p2p-zők tolhatják.

    A nagyobb forgalmat generálók esetén az is baj, hogyha szolgáltató által preferált forgalmat csinál, a lassabb sebességre korlátozás azt is korlátozná.

    Jól van ez így, mindenki számára.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák