Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #140 üzenetére

    1. rengeteg 3rd party alkalmazás támaszkodik rá, mint a platform részére. akár egy xml dokumentum pharsolására vagy akár konkrétan egy weblap megjelenítésére.
    az egyéb win komponenseket meg sem említem.
    ha vkinek elég az ie és nem vágyik másra, akkor az opera hiába veteti ki a winből... (wmp-s példa is jól mutatja mennyi értelme volt)

    2. számítógép előtt is volt élet és mai napig sokan megvannak nélküle. miért is nem állt meg a fejlődés a kőbaltánál...

    3. én meg írtam, h nem olvastam el a topikot.
    btw, pár hónapja olvastam, h vmelyik fx-et rak rá alapból. ráadásul vistában a welcome centerbe bármit be lehet rakni.
    ha meg így van, akkor vagy a cikk félrevezető vagy az opera sem tudja mit akar csak bepróbálkozik. a "vegyük ki az ie-t" != "akadályozzuk meg a bartert"

    4. és kinek kéne eldönteni, h mi kerül fel a kínálatba? egy felmérésnek? és aki nem ért vele egyet? vagy az aki emiatt kimarad belőle?
    és mint írtam már, az ie a platform része. alkalmazások támaszkodnak rá. úgy is lehetne mint linuxnál, h minden program egy másikért kiált, ami még 2 másikért, amik még 3ért, amik...
    de nem véletlen a win az első számú programozási platform (a fanboyokat leszámítva az emberek a platformon elérhető alkalmazások miatt költenek egy os-re és nem önmagáért vagy mögöttes sallangért).

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #143 üzenetére

    valahogy az ilyen feljelentések nincsenek összhangban az ms felhasználóinak véleményével. ugyan ez a felhasználótábor nem fogható fel egy egészként, de az ms nyílván a túlnyomó többség igényeit próbálja kielégíteni.
    az egyik tábor elkezd hőbörögni, aztán hameg ms cselekszik, akkor a másik tábor kezd hőbörögni, h miért csinálta ezt, amikor jó volt úgy is.

    //
    a tabozást nem az opera találta fel, de még csak nem is az első böngi volt, amiben tabok (ablakok) voltak. ám teljesen mind1 ki volt az első, mert az fx volt ami elterjesztette. az ms meg csak követte a trendet. és itt kiemelném, h trend, mivel sok embernek az az első dolga, h kilövi a lapfüleket (még fxben is).

  • liksoft

    nagyúr

    válasz rii #143 üzenetére

    :R Teljesen egyet értek.

    Egy rendszert (bármilyent) kétféleképpen lehet elkészíteni. Vagy megtervezem, vagy összerakom.

    Megtervezem: Összegyűjtöm mit kell ellátnia. Ehhez mi az a legfontosabb minimum ami közösen szükséges (HW kezelése, programkörnyezet, biztonsági szintek biztosítása). Ez lesz a kernel, melyhez ENNEK beállítását (finomhangolását) végző rutingyűjtemény tartozik. Ez az OS. Erre lehet rátenni az önállóan életképes alkalmazásokat (böngésző, rajzoló, stb...). A maximális segítség ehhez egy közös rutingyűjtemény lehet mely bővíthető, önállóan telepíthető. De ennek megléte nélkül is minden alkalmazás telepíthető, legfeljebb az opcionális rutingyűjtemény használata nélkül egyes modulok többszörösen foglalják a tárhelyet. (És? Az van. De felrakható, leszedhető, módosítható szemét nélkül.) Ha az interface felületet dokumentálom, bárki készíthet alkalmazást. (Működik vagy nem, az a programozón múlik.)

    Összerakom: Van egy alapelképzelésem, és elkezdem evolúciós módszerrel elkészíteni. Ilyenkor óhatatlanul az adott pillanatban meg fogom oldani a feladatot még akkor is, ha annak a funkciónak nem abban a rétegben lenne a helye. (Esetleg meg van, csak nem tudok róla, így duplikátumok keletkeznek más futási eredménnyel! :Y - Word formátumozás táblázaton kívül és belül.) Ilyenkor alakul ki, hogy IE nélkül bizonyos alapvető funkciók nem működnek. (A böngészés letiltható, de az alkalmazás telepítendő. ÁÁÁÁÁÁÁ!) Vagy ahogy előttem írták WMP DLL kell másnak. Minek? Grafikus OS? Akkor a munkafelületet meg tudja jeleníteni. Egy ilyen rendszer dokumentálása sokszor utólagosan nagyobb munka mint újratervezni és előröl megírni. Hát még kiszedni komponenseket?

    Egy ilyen bonyolultságú rendszer elkészítése iszonyatos munka. Bármelyik úton is készül el. De mára eljutott a számítástechnika (pont a bonyolultság miatt) oda, hogy a felületeket szabványosítani kell. Különben nincs átjárhatóság, cserélhetőség. Itt azért nem arról van szó, hogy ugyanaz a program menjen minden OS alatt, hanem a szabványos interface (lehet gyártón belüli is - de nyilvános és betartott) ismeretében készíthető legyen mindegyik alá átirat. Az az OS gyártó lesz támadva (mint a mostani esetben is), akinek a rendszeréhez a legtöbb szabványtól eltérő manipulációt kell a programokba építeni a használhatósághoz. Természetesen ehhez hozzájön, hogy a komponenseket NEM tudom kiválasztani legalább 90%-ban az install során, hogy ez kell, vagy nem nekem. Így már régóta vízfejjel élek (irígylem zdanee-t, nekem soha nem volt ennyi időm a gyomlálásra).

    Az erőfölénnyel való visszaélés meg nagy baj. Szélsőséges esetben az erőfölény miatt a többség kényszerhelyzetbe kerül. Ilyenkor a kontroll is megszűnhet a gyártó részéről, ami akár kémkedés szintjét is elérheti a háttérben. (Szintén szélsőséges példa: Orvell 1984 - vagy a Google új szolgáltatása mellyel "körbenézhetek" az utcákon (nem a térképük - bár a légifelvétel már ott is sérthet emberi jogokat) a láthatók engedélye nélkül (vagy mindenkit kiretusálnak?)). Vagyis a kisebb cégek az egyenlő feltételek megteremtéséért folytatott harcban az egyének kiszolgáltatottságát csökkentik! Azt hiszem szeretné mindenki maga eldönteni a pénzével mit kezd, mikor látogatja meg a barátját, stb... Lehet, hogy durva párhuzam, de a dolgokat folyamatukban kell vizsgálni.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #147 üzenetére

    Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. Az MS a hibás azért, mert az emberek nem gondolkodnak, és nem telepítenek mást? Az OSX-ben van böngésző? És mondjuk KDE alatt a Konqueror? Azon felül nem tudom, kinek mi baja az IE-vel, nálam működik, nem fagy, IE7Pro-val megspékelve kvázi mindent tud.

    Végül pedig ha az Opera vagy a FF helyében lennél, nem kivetetnéd az IE-t a winből, csupán megpróbálnád. Mióta van más böngésző és az IE-t a windowshoz rakják, azóta ugatnak az alternatív sznob különcök, hogy "tilcsákbe!". Azóta sem sikerül, és nem is fog. Például megnézném, hogy a Vistából hogyan vennék ki az IE-t, miközben szinte a legapróbb panelje is IE engine-t használ...

    Monopolhelyzet? Hol van itt ilyen? Van lehetőséged mást használni? Van. Akkor meg? Ráadásul ingyen teheted.

    Szóval szerinted az IE kerüljön ki a winből. Szerintem meg vegyék ki a pasziánszt és a kalkulátort, mert én a sajátjaimat akarom használni, és mivel már van pasziánsz és kalkulátor integráltva a winbe, ezért e téren monopolhelyzet van, és háttérbe szorulnak az alternatív paszinánsz- és kalkulátor szoftvergyártó cégek!!!

    Paaaak-pak-pak-pak-paaaak-paaak-pak-pak...

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #155 üzenetére

    A monopolhelyzetet vázolva tévedtem. De mi az oka, hogy a windows elterjedtsége 90% felett van? Most hagyjuk azt, hogy csúúúúúnya MS, kezdjük az elején. Anno már a Win95 is nagyon elterjedt volt, és onnan kezdve mindegyik. Miért?

    Második pont. Nem azért sznob valaki, mert mást akar használni. Megteheti, mindenféle nehézség nélkül. Sznob az, aki ezzel nem elégszik meg, hanem "elite-windows" -t akar, amiben csak azok a programok vannak, amelyeket ő akar. Szerinted mi a megoldás? Jelen pillanatban 7 féle Windows Vista kapható, 5 teljes és 2 herélt (MPlayer nélküli) Mit akarsz még, mennyi legyen? 12? Vagy a media player teljesen válaszható legyen, 15? Plusz mindegyikben legyen válaszható Windows Mail? 30? Vagy mindegyik program legyen külön letölthető fizetés ellenében? Na és ha nincs net és nem tudok fizetni érte? Erre is hozzon létre hálózatot az MS? Mindezek mennyibe kerülnének?

    Szóval pofázni nagyon könnyű ám. Halljuk az átfogó javaslatodat, amely elliminálja ezt a problémakört. Értem, hogy így rossz, de akkor halljuk, hogy hogyan lehetne megoldani! Ha nincs ilyen elképzelésed, akkor ne szólj bele, mert nem értessz hozzá.

    Az IE engine-ről annyit, hogy a webes megjelenítés egyszerű, könnyen programozható, hatásos megoldás. Mért kellene nehezebb utat választani? Az emberek nagy része NEM igényli azt, amiről írsz. Mennyi a firefox részesedése? És ezek közül mekkora azok aránya, akik problémáznak azon, hogy van a windben IE? Az összuserek 5%-a? Legyen 10%! Versus 90%? Mibe kerülne most kivenni az IE-t? És azt ki fizetné ki? Mert szerintem pont te nem.

    És a végső érvem: az emberek számára az informatika egyre bonyolultabb. Régen PC volt, meg mail, meg hálózat, cd és floppy. Ma van WLAN, Bluetooth, 3G, Chat, Webcam, Web2, millónyi féle hardver, és minden, amit ki bírsz találni. Kicsit komplexebb lett a kép, ezzel egyidőben az embereknek egyre kevesebb idejük van a gépkükkel foglalkozni. Van egy szolgáltatás, azt nem hangolni akarják és nem configolni akarják a böngészőjüket, hanem azonnal használni akarják a szolgáltatást.

    Ennek a te elképzelésed homlokegyenest ellent mond. Gondolj bele: windows, aztán internet böngésző, chat kliens, médialejtászó, mindezt telepíteni és beállítani. Erre kinek van ideje? Elhiszem, hogy neked van, használj linuxot, bsd-t vagy ami számodra ideális. De nekem az nem felel meg. Én szeretem a windowst, boldogulok vele, szeretem az IE-t is, a wmplayert rühellem és nem használom, és ennyi. Azt meg te is tudod, hogy az emberek nagy része nem a buherátor rendszergazda kategóriát erősíti, hanem egyszerű user. Egyszerűen NEM AKAR választani a böngészők között, mert effektíve tesz rá, hogy hogy híjják a böngészőt. Működjön, kussoljon. Az MS ezt valósítja meg. Ha egy átlagusernek te azt mondod, hogy mostantól nincs integrált böngésző, szerezzen firefoxot, akkor nekedesik, mert munkát adsz neki.

    Lehet szidni, durcázni, meg nagyon sokmindent lehet csinálni, de ez a dolog ebbe az irányba megy, függetlenül attól, hogy neked, vagy másoknak ez tetszik, vagy nem. DTP-zés linux alatt? Wine?

    Szóval kicsit szélesebb látókörben kellene nézelődni. Befektetés-nyereség tényezők, társadalmi igények, költségmegosztás, logisztika, support, stb. Tehát értem, hogy ki kellene szerinted venni az IE-t a winből. Írd le, hogy ezt hogyan kellene megvalósítani, és leborulok előtted.

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #193 üzenetére

    Megközelítőleg sem érted, amit közölni akarok. Értem, szelektáló telepítés kell. De mennyi legyen a szoftver ára? Ki fogja tudni, hogy te az OS mely részeit fogod használni? Mondd meg, hogy ezt hogyan oldják meg!

    Más: te filmkritikushoz hasonlítod magad? Jogos, minek részt venni valamiben, ha megéhetünk a kritizálásából is... Hívhatod magad akárminek. Hőzöngés az van, de amikor a valós megoldás megkeresése kerül terítékre, akkor összesen annyit tudsz kinyögni, hogy legyen szelektív telepítés. Gratutlálok, remek teljesítmény.

  • Rolly

    veterán

    válasz rii #192 üzenetére

    1. a windows mint operációs rendszer tartalmaz böngészőt, akinek ez nem tetszik, annak nem pampognia kell hanem másik operációs rendszert választania. Ha meg wint használ, s szeretne mást használni akkor annak megvan a lehetősége. (a microsoft megtehetné, hogy mindenképpen csak ie menjen rajta, de nem teszi)

    2.miért is más??? "te most bemész pl a boltba veszel egy kiló almát, melyiket választod? amelyik érett vagy amelyik nem?" ha már fizetek valamiért, elvárom, hogy minnél több olyan programot tartalmazzon amit lehet használni. (pl nekem a winbe hiányzik egy komolyabb feladatkezelő, rajzoló, sőt én még egy alap funkcionalitású officet is beletetetnék) Természetesen tőlem lehetne a telepítés menetében (mint pl mikor officet telepítesz) hogy mit szeretnél mit nem ...

    3. ha megveszed, akkor elfogadod, hogy így müködik. Pl aki vesz egy quad procit az elfogadja, hogy nem lehet magokat letiltani benne, vagy hogy utasításkészletet nem lehet letiltani

    pontosan annyi mint anno volt a googlenek, hogy az ie 7ben mi az alapértelmezett kereső

  • moonman

    titán

    válasz rii #223 üzenetére

    nekem, mint Windows-felhasználónak hullajó, hogy integrálva van, nem is akarom, hogy ne legyen.

    neked, mint Linuxosnak meg nemtökmindegy? de ha véletlenül áttévedsz, tudsz rá másikat telepíteni? tudsz. akkor tényleg nem értem, mi fáj odaátról. nekem így jó.

  • moonman

    titán

    válasz rii #224 üzenetére

    jaj már megint az OS/2. az OS/2-t úgy elkúrták, hogy tanítani lehetne. ne fogjuk már a Microsoftra ezt is.

    ezen kívül, kétlem, hogy a Microsoft nincs versenyre kényszerítve, legjobb példa erre az Apple: ha valami bejön az embereknek, az elkezd terjedni. más kérdés, hogy ott is mocskos lejáratókampány folyik, de ezt az óvodás tempót tőlük már megszokhattuk.

    ha nem lenne verseny, nem jönne ki minden héten valami új termék, szolgáltatás, béta, akármi MS-től sem, ezen még nem tűnődtél el?

  • moonman

    titán

    válasz rii #232 üzenetére

    szerinted mekkora lázadás törne ki a vásárlók körében, ha a következő Windows-ban nem lenne böngésző? a Linuxra miért települ alapból? ott sem jut eszembe másik? csak azért, mert az egyikből 90-szer annyit adnak el (tudom, a másik állítólag ingyen van), attól még nem kéne kettős mércével nekiállni a dolognak. folyton a fair versenyről papoltok, akkor ez hogy működik, hogy ott mindent szabad, itt meg mindent vegyünk ki? ezen sem árt elgondolkodni.

    "francért kellett függőre írni. vegyék ki, jó duma, de nem érdekel."

    ezt remélem, te sem gondoltad egészen komolyan.

    [ Szerkesztve ]

  • moonman

    titán

    válasz rii #235 üzenetére

    azon a szinten tud az XP is, nézz körül a vezérlőpultban.

    "a Linuxban a programok azok mind-mind más gyártó termékei"

    mi az, hogy a "Linuxban"? a Linux egy kernel, nem ezt oktatjátok folyton?

    "A disztribúciók (de ezt te is nagyon jól tudod) különböző gyártók programjait foglalja magában. Ezzel szemben a windows MS termékkel van csak megtömve."

    nyilván, mivel nincs olyan, hogy "Linux-gyár", így aztán érdekes vita lenne eldönteni, kinek a termékei is kerüljenek bele "a Linuxba". ja várjunk, olyan nincs is.

    a Windows egyébként telis tele van külső gyártók programjaival, a calculatortól kezdve a defragig sokcsomó külső cégtől licencelt, csak megfelelően beolvasztott termékről van szó. fizettek is érte, nem kell félni. az egy dolog, hogy te a névjegyben annyit látsz, hogy Windows Calculator, Copyright Microsoft Corporation.

  • Belba

    őstag

    válasz rii #232 üzenetére

    "... függőség? francért kellett függőre írni. vegyék ki, jó duma, de nem érdekel.
    az a gáz, hogyha default települ az IE, akkor az emberek 70%-a nem is akar más, mert nem is tudja hogy létezik az IE-n kívül élet a browser-ek terén. Ezt hívják a monopolhelyzettel valü visszaélésnek, ezt kellene megszüntetni..."

    Nekem pl. fenn van az IE7 és kiegészítésként a FireFox is... :D

    A napi 14-16 óra netezésem alatt átlagban 10 percet használom a FireFoxot, mert van néhány bővítménye, ami számomra nagyon hasznos, így nem kell más programokat keresnem erre a célra.

    De ezen kívül az IE7-et használom, én nem sok különbséget látok a két böngésző között, de ha választanom kell, nekem ez szimpatikusabb.

    A fiam gépén is hasonlóan működik a két böngésző, időnként (ritkán) használja a FireFoxot, ő is csak néhány bővítménye miatt.

    Sok ismerősöm van, akik ugyanígy vannak.

    Szóval, van választás, nincs semmi ránk kényszerítve, ismerjük a másik böngészőt is, használhatnánk akármikor, de vajon miért nem használjuk mégsem?!

    Benne van alapból az Outlook levelező, de én soha nem használtam : van saját levelezőm, ami nekem szimpatikusabb, komfortosabb.
    Jó dolog, hogy VÁLASZTHATOK, vagy a beépített "kellék", vagy egy másik program, ami nekem jobb.

    Mindent lehet rosszindulattal is kezelni ("monopolhelyzettel való visszaélés") vagy jóindulattal (szuper-komfortos, igyekeztek többféle kellékkel segíteni a felhasználót).

    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

    [OFF]Azt gondolom, hogy egy kicsit furcsa, ha olyanok szavazgatnak a Windows megnyírbálásáról, akik amúgy Linuxot használnak?!... :F

    Én, mint Windows felhasználó/vásárló viszont nem szeretném, ha megnyírbált operációs rendszert kapnék a jövőben, sőt inkább arra szavazok, hogy legyen benne még több kellék!

    A Linux használók meg foglalkozzanak a saját op.rendszerükkel: ott írják be a javaslataikat, mit kellene kihagyni, mit kellene fejleszteni, mit kellene bővíteni.[/OFF]

    < A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

  • moonman

    titán

    válasz rii #241 üzenetére

    "nem húzhatsz párhuzamot a Linuxra default telepített programok, és az XP-re telepített MS programok közt"

    már mi a jó francér nem?

    "WMP, IE, MSN, OL express.
    nem hinném, hogy ez nem belső fejlesztés már.
    és ezt akarják kivenni, nem a kalkulátort"

    nemtom, MSN nincs benne, de amiatt sosem nyüszögött senki, meg az OE miatt sem.

  • moonman

    titán

    válasz rii #243 üzenetére

    "Te is csak erősítenéd a MS monopol helyzetét."

    lőjük agyon szerintem is.

    "nem lenne megnyírbálva, csak az elején pár kérdéssel többre kellene válaszolnod. Ennyi."

    fogd már fel, hogy az emberek (Windows-felhasználók) 99%-a NEM akar. használni akarja out of the box. ennyi.

    [ Szerkesztve ]

  • Belba

    őstag

    válasz rii #243 üzenetére

    Tudod, én nem azért szoktam BigMac-et enni, merthogy szeretném erősíteni a McDonalds monopol helyzetét, hanem azért, mert FINOM, és emiatt IMÁDOM! :DD

    IMÁDOM a jó pizzát is és nem haragszom a jó pizzát készítőre, ha meggazdagodik a fincsi pizza készítéséből. Akkor is enni fogom, mert ízlik. :DDD

    Baromira nem érdekel az MS monopol vagy akármilyen helyzete, Bill Gates sem izgat (nem a rokonom).

    Amúgy te belenéztél már a Windowsba??? :F

    START > Beállítások > Vezérlőpult > Programok telepítése és törlése > Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása...

    Na, ha itt megnézed, eltávolítható (vagy akár fel sem telepíthető!) az
    - Internet Explorer
    - MSN Explorer
    - Windows Messenger
    - Outlook Express
    - Kellékek és segédprogramok... stb...

    Miről is beszélünk??? :F

    VÁLASZTHATOK most is, hogy kell-e vagy nem!

    Mi a probléma?

    < A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

  • cucka

    addikt

    válasz rii #243 üzenetére

    tényleg komoly, gyakorlatilag alkalmazható megoldásnak találod, hogy a windows telepítőben ott figyeljen pl. a firefox meg az opera? :))

    egyébként tényleg nem értem, mi jó származna abból, hogy törölhető az internet explorer. az ms úgy írta meg a windowst, hogy nem törölhető, csak az ikonjai tüntethetőek el, illetve lehetőséget ad, hogy bármi mást használj helyette. ennek vannak előnyei és hátrányai. az előny az egységes platform, a hátrány, hogy az explorer file-jai mindenképp elfoglalnak x mega szabad helyet a vinyón.
    akit ez a hátrány ennyire mélyen érint, annak ott a lehetősége mást használni. a normális felhasználó, aki mindenféle filozofikus fejtegetés helyett használni szeretné a gépét, az pont nem ilyen.

  • Daneey

    tag

    válasz rii #259 üzenetére

    csak választhatnád melyik böngésző telepítője töltődjön le ....
    Komolyan gondolod, hogy egy profitorientált cég más "márkájú" (tehát a sajátjától eltérő) böngészőt fog integrálni a telepítőmédiumokba?

  • cucka

    addikt

    válasz rii #259 üzenetére

    sajnos azt nem látod át teljesen, hogy a win és a linux alapvetően eltérő szoftver ilyen tekintetből és a linuxos filozófiát próbálod ráerőltetni a win-re.

    egy disztró ugye csomagokból áll, amelyeknek a disztró készítője csak töredékét készítette. ha felrakok egy ubuntut, akkor az kis túlzással nem több, mint 3rd party csomagok összeválogatva, a csomagokban lévő szoftvereket pedig ezerféle különböző társaság/alapítvány/egyéni fejlesztő készítette. na ilyen filozófiánál teljesen természetes, hogy mindent mindenre le lehet cserélni, finomhangolni, satöbbi, és természetesen a linux felépítése (csomagok, komponensek egyértelmű különválása) is támogatja ezt a hozzáállást.
    a windows az egy cég terméke, egy darab szoftver, amelyiknek sok részegysége van, de más felépítésű, mint a linux. ez azt jelenti, hogy pl. sokminden amit a képernyőn látsz (pl. a help), azt az explorer jeleníti meg, ennélfogva azt nem nagyon lehet kivenni a szoftverből. hogy miért így oldotta meg ezt a kérdést a microsoft, azt nem tudom és végül is teljesen mindegy, mert ez az ő döntésük.
    értelemszerűen mindkét általam leírt megoldásnak vannak előnyei és hátrányai (modularitás vs. egységes platform).

    ami szerintem is gusztustalan dolog, hogy az ms különféle eszközökkel próbál hatni az oem gyártókra, hogy ne változtassák meg az alapértelmezett böngészőt. ez az, amit szankcionálni kell és nem azt, hogy most akkor le lehet-e törölni valóban a gépről vagy sem, vagy hogy a dobozos win-ben miért csak egy böngésző van. valljuk be, ha berakod pl. a firefox-ot alapértelmezett böngészőnek és eltünteted az explorer ikonokat/hivatkozásokat, akkor felhasználói szemszögből nézve sikeresen lecserélted/eltűntetted az explorert, attól függetlenül, hogy a gépen még ott figyel néhány komponense.

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #267 üzenetére

    "a programok döntő többségét win.re fejlesztik, csak és kizárólag"

    és szted ez miért van így?

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #277 üzenetére

    érdekes jószág ez az UHU. egy időben ezt hozták fel, ha user frendli linuxot akartak példának állítani. ám amint vki felvetett vmi negatívumot, a várttal ellentétben nem keltek a védelmére, hanem linuxos pajtik is lehurrogták.

    fogalmam sincs, h mi volt 2002 ben az UHU-ban (pedig felraktam) így sajna ez a 45p semmit sem mond. nem mintha az a 15p olyan eget rengető lenne. ráadásul csak azokat érdekli, h mi volt régen, akik semmi újjal nem tudnak előállni.
    mindig is azt szoktam mondani, h nem számít kié volt előbb, ha már a másik is tudja.
    azon egyébként mindig is elmosolyodom, ha linuxot driver kapcsán mint pozitív példát hozzák fel.

  • moonman

    titán

    válasz rii #284 üzenetére

    felejtsd már el, az OS/2 nem volt jobb. Win95-ben sokkal innovatívabb megoldások voltak, nem kezdem el sorolni, nézz utána. egyébként leginkább az NT tett be neki, nem tudott versenyezni vele. én is szerettem, sokáig használtam, szép volt, jó volt, de lássuk be, hogy szépen elavult.

    [ Szerkesztve ]

  • moonman

    titán

    válasz rii #290 üzenetére

    akkor pereljük be őket is, hogy nem akarnak veszteségesek lenni és Linuxra fejleszteni. ésszerű lépésnek tűnik, nem?

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #284 üzenetére

    csak felületesen futok át a topikon és ez kimaradt sry.

    fogadni mertem volna, h a marketinget okolod. ezzel csak az a gond, h a fejlesztőket kevésbé befolyásolja ez a tényező és inkább szakmai alapon dönt róla. persze egy bizonyos szint alatt már a piaci részesedés önmagában elég, de az sem marad fent örökké, ha elavul a rendszer. tod, winre kb 3ad annyi idő a fejlesztés és nem hasamra ütök, saját és mások tapasztalata. (a webfejlesztés meg kb a 10ede, de ez kevésbé az os érdeme).

    btw, nemrég nyilatkozott a symbianos fószer az "új" linuxos google platformról. aszonta a linux piaca gyorsabban aprózódik, mint amilyen sebességgel növekedni tudna és nem látja értelmét egy N+1. linuxnak.
    ez a vélemény kísértetiesen egybevág azzal, amit én szoktam mondogatni :)

  • moonman

    titán

    válasz rii #296 üzenetére

    természetesen. de ez visszafelé is működik, ezért pedig értelmetlen az OS gyártóját okolni.

    [ Szerkesztve ]

  • moonman

    titán

    válasz rii #299 üzenetére

    az, hogy az oem-eknél lobbizik, vagy neadj' isten lefizeti őket az egy dolog. nem szép dolog, fúj, bűntessék is meg érte. de az, hogy benne van (benne maradt) a böngésző a Windows-ban, hadd ne legyen már visszaélés, könyörgöm.

  • Belba

    őstag

    válasz rii #299 üzenetére

    Figyelj!

    A "telepítéskor-döntsük-el-mit-használnánk" javaslatod nagyon nem jó, mert sokszor az ember használat közben jön rá, hogy mi hiányzik a gépéről...

    Jelen pillanatban, ha telepítéskor nem tettem fel valamit, azt később pótolhatom a telepítő-lemezről.

    De ha a te javaslatod valósulna meg, akkor mit csinál a nyomorult user?
    Szidhatja magát, milyen hülye volt telepítéskor?!

    Arról már nem is beszélek, hogyan lenne így telepítő-lemeze, a későbbi visszaállításhoz?!

    < A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

  • Thrawn

    félisten

    válasz rii #305 üzenetére

    Ezt most nem értem minek linkelted be :F
    Vagy ha azokat a Dell usereket nézed hülyének akik 'sallangmentes' Windows-t kaptak a gépükhöz akkor már értem.

    Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

  • moonman

    titán

    válasz rii #306 üzenetére

    mert nem butítja le a Windows-t? az előbb arról volt szó, nem kell lebutítani. akkor?

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz rii #306 üzenetére

    Tehát, ha te alapítasz egy céget, amelyik oprendszert gyárt. Amibe raksz saját fejlesztésű webböngészőt, mert miért ne. Nagyon bejön az üzlet, s hosszú évek múltán eléred a piaci részesedé 80%-át, ezáltal gyakorlatilag monopol helyzetbe kerülsz. Erre odamennek hozzád, hogy hát bizony ved ki a webböngészőt, mert visszaélsz a monopól helyzetetted. Erre azt mondanád, hogy hú bizony igazatok van, ki is vesszük, vagy azt gondolnád magadban, hogy normálisak ezek?

    Ez a "pakoljuk bele a win telepítőbe a többi böngészőt" dolog:
    Ezerszer át lett rágva, hogy magukat a telepítőket miért nem rakhajták bele (pl. support vállalás, garancia, stb. Ha meg kiírják méretes betűkkel, hogy ezekre nem vállalnak, akkor meg a user fog anyázni, hogy miért nem, mikor benne van az oprendszerben). A letöltős módszerrel meg az a baj, hogy ha nincs az adott gépen net, akkor kénytelenek az IE-t felrakni, innentől meg lehet mondani, hogy visszaélt a monopol helyzetével, mivel adott környezetben csak a sajátját engedte felrakni :U

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #290 üzenetére

    az adobe igen rossz példa. őshonos MAC csapat.
    a mozzról nem is beszélve. ha nem jelentek volna meg winre, akkor most sehol sem lenne az fx.

    tod az ms sem úgy kezde, h övék volt a teljes piac. akkoriban a amiga meg társai voltak a királyak, szal még csak nem is az os/2 (ami sosem volt az és nagyrészt az ibm tehet a bukásáról.**)

    de talán vegyünk egy közelebbi példát. nemrég volt a hír, h már a SUN is kínál wines szervereket. pedig '90 évek végén mindenki kiröhögte az ms-t, amikor belépett a piacra.
    arról nem is beszélve, h tavaly átvette a vezetést a unixtól. most már vhol 40% körül van, szemben a linux 15%ával. pedig hazai (unixos) páján jóval nagyobb előnnyel indult.

    ehhez a marketing igen kevés lenne.

    visszatérve a desktopra. a win azért terjedt el, mert olyat kínált amit a többi nem. és ez a központi managelhetőség volt. ez az, amiért irodákban még ma is megkérdőjelezhetetlen az IE dominanciája.
    a másik dolog meg egyértelműen az Office volt.

    erről jut eszembe. főnököm szerzett egy macbookot és úgy volt vistát tesz majd rá, aztán pár hét múlva feltűnt, h méh mindig az osx-et használja. kérdeztem, h miért, aszonta talált egy nagyon jó projekt manager progit rajta, már élni sem tudna nélküle. erre megnézem és az ms office for mac egy progija volt. sosem hallottam róla. utána néztem és kiderült, h az outlook helyett van benne és winre nincs belőle. hihetetlenül ironikusnak találtam. nem is értem miért nincs winre. amivel nem vagyok egyedül, rakat fórum tele van vele és mindenki csak csodálkozik rajta.
    keresgélés közben az is kiderült, h sokan hiányolják a maces verzióból azt a bizonyos központi managelhetőséget, ami jól mutatja, h miért is szeretik az outlookot winen.

    visszatérve az adobera. a kora wines appjaik kísértetiesen macesek voltak, ami egy wines usernek elég kényelmetlen (pl a jobb katt elhanyagolása). most eljutottunk oda, h inkább a maces verziók hasonlítanak a winesre. pontosabban eltűntek a különbségek a win javára.
    itt jutunk el a jó program fogalmához. meg kell nézni az office for mac-et. rá sem lehet ismerni. az ms tökéletesen alkalmazkodott a környezethez. egyértelműen egy mac-es termék. nem úgy, mint az adobés (és egyéb) portolások, h inkább lefejlesztenek egy saját eszközvezérlőt vagy GUI elemet, csak kevesebb gond legyen a cross platformitással. maximálisan támaszkodik a platform nyújtotta lehetőségekre (ez egyébként látszik a teljesen különálló fejlesztési ciklusról és a benne lévő "extra" appokról is).
    ez az, ami linuxnál egyszerűen elképzelhetetlen, hiszen soxor még saját magával sem kompatibilis, nemhogy bármilyen szintű uniformitás szóba jöhetne. linuxra azért nem fejlesztenek, mert egyszerűen nem éri meg. és ennek rengeteg oka, amik közül sokról az tehet ahogy fejlesztik és ahogy a fejlesztők viszonyulnak hozzá. és ez nem is fog változni, próbálkozhatnak bármilyen belső szabvánnyal. amíg a kemény mag abban hisz, h annál jobb, minél változatosabb, addig a linux nehéz platform marad.

    nem is meglepő, h ahogy egy linux disztrib nagyobb (általánosabb) népszerűségre tesz szert, a bázis amire támaszkodik ellene fordul, azzal a felkiáltással, h "fúj túl wines".
    maga az alap elképzelés életképtelen. ha a linux valahogy mégis elterjed (talán épp az msnek köszönhetően***), akkor az 1 darab disztrib lesz, amit ugyanúgy fog a jelenlegi kemény mag gyűlölni, mint amilyen ellenszenvet most a win ellen táplálnak.

    **egy ibm-es projekt manager csávó írta ezt a blogjában pár éve (ha vkinek megvan link, az írja már be, megköszönném)

    ***mint minden ilyen népszerűségnek örvendő termék esetén, magának a gyártónak kell hibáznia, h a konkurencia idővel fölé kerekedjen. jó példa erre az amiga, a netscape és a ps3 is. (halkan, zárójelben megjegyzem, h a konzol is egy olyan piac, ahol az ms-t elsőre kiröhögték. és így van ez a zune-al is, érdemes megnézni mit írnak a legújabb változatról a tesztelők).
    de mindezt félretéve, itt konkréten a novellre gondoltam. irónikus, h a legjobban fogyó linux disztri az, amit az ms árul. és jól látni, h mekkora ellenállásba is ütközik az egész.
    és itt elég nyilvánvaló, h ez azért a plusz dolgért van, amit az ms hozzátesz az egészhez.
    lol, erről meg az jutott eszembe, h a nyáron a leginnovatívabbnak kikiáltott linuxos/nyílt fejlesztés a Mono volt, amiről meg tudjuk, h kitől van elsődlegesen :)

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz rii #315 üzenetére

    És az MS csakis azért integrálta így bele a Winbe az IE-t, hogy ezzel kihasználhassa a monopol helyzetet. Az biztos nem volt benne, hogy így egyszerűbben fejleszthető, központosítottabb a rendszer, aminek egyéb előnyei is vannak :)

    FTeR:
    Ezzel kapcsolatban amit írtál jutott eszembe, hogy azért elég sok programozó van azok közt akik ide írnak. S felvetül ugyebár a dolog, hogy miért is fejleszt mindenki winre, s linuxra senki. Ugyebár azt ne felejtsük el, hogy messze nem csak azért nem éri meg linuxra fejleszteni, mert kicsi a részesedése, hanem mert nem linuxra kell fejleszteni...hanem kismillió disztribúcióra. Sőt, igazából még ez sem elég. Mivel az épp agyondicsért modularitás miatt még egy disztribúción belül is lehet, hogy teljesen másként fog műküdni egy adott program (itt most nem 2+3 = 5, másikon meg 6 szintre gondolok, de pl. egy GUI KDE és Gnome alatt elég nagy különbségeket mutathat, s bizony ezt mind tesztelni, s bugfixelni kell). Ha létezne olyan, hogy A LINUX szerintem messze több "nagy" program lenne rá, mint jelenleg, még akkor is, ha semmivel se lenne nagyobb részesedése.

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #312 üzenetére

    te komolyan azt hiszed, h az emberek tudják, h mit akarnak?
    még véletlenül sem nyomnak ész nélkül továbbot minden telepítőn, aztán meg anyáznak, h mi a sz*r került fel már megint.

    észre kéne venni, h az emberek nagy része annak is örül, h be tudja kapcsolni, nemhogy telepítésnél nekiálljon válogatni. én konyítok a dologhoz, sok appnál mégsem tudom, h az egyes opciók mit takarnak és inkább felnyomom a defaultot.
    arról nem is beszélve, h egyáltalán nem telepítenek os-t. az kerül a gépre, amit a szomszéd mágus feltesz rá úgy ahogy ő gondolja, h jó lesz azoknak. azok meg nem tudnak szolni, csak nem értik, h miért nem úgy müxik ahogy eddig.

    vmikor az fx 1.0 és 1.5 között, amikor még én is azt használtam (mert az operával sok bajom volt, ie6ot meg sosem volt a default böngim) felraktam egy ismerős gépére, h azt használja, mert hasonló a kezelő felülete és a kicsi részesedése miatt nem tud vele annyi szemetet összeszedni mint ie-vel. aztán amikor már 2.x is kint volt újra találkoztam a gépükkel és még mindig ugyanz az fx verzió volt fent és meglepő módon tele mindenféle toolbarrál (mint annó az ie6), aminek a települését nyílván ők hagyták jóvá és mégis ott értetlenkedtek és kérték, h szedjem le őket...

  • FTeR

    addikt

    válasz rii #323 üzenetére

    ehhez hagy gratuláljak külön is.

    belátom kicsit csapongtam, de azért az értelmezhetetlentől messze van és még az off rész is a beszélgetéshez kapcsolódik.

    mondjuk azon nem csodálkozom, h nem sikerült meg/felfogni a léyneget...

Új hozzászólás Aktív témák