Új hozzászólás Aktív témák

  • Noddy

    senior tag

    válasz szoke12 #19550 üzenetére

    Igen, pontosan, de ha valami megkapja az "örök időtől fogva" jelzőt te mire gondolnál? Jobban mondva Istennél is ezt a jelzőt olvassuk: Zsolt 90,2. Tehát ha Isten örök időtől fogva Isten és a Péld 8,22-ben is ezt olvassuk, hogy Jézus örök időtől fogva felkenetett, nekem a kettő egy "idő" intervallumba esik, az örökkévalóságba, ahol egyetlen teremtménynek sincs helye, csak Istennek. És Ujjlenyomat teljesen jól leírta, hogy van olyan, hogy valami földi időponttól tart az örökké valóságig, de itt olyat látok, hogy valami az örökéből az örökébe tart.

    Neked a teremtés és születés egy kategória?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • szoke12

    őstag

    válasz Noddy #19551 üzenetére

    Rövid leszek.
    Ha valaki mindig is létezett, annak nem lehet "születési ideje". Hisz a születés akkor is egy kezdet. Viszont Istennek nincs kezdete.
    Teljesen lényegtelen hogy tekerjük, akkor is ugyanazt jelenti a születés. De ha meg Jézus mindig is létezett, miért van egyáltalán megemlítve, hogy mióta van, vagy hogy mikor lett. Ez nekem több mint ellentmondásosan hangzik. És nem a Biblia, hanem a dogma szempontjából.

    "Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz szoke12 #19552 üzenetére

    A dogma azt is kimondja, hogy a születés csupán analóg módon értelmezhető, de nem jelent sem időbeli, sem rangbeli különbséget.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • szoke12

    őstag

    válasz pocokxx #19553 üzenetére

    Megkérhetlek, hogy ezt bővebben kifejtsd? :)

    "Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"

  • cqr

    aktív tag

    Sziasztok!

    Bár valamennyire igyekeztem a neten rákeresni, úgy látom hogy itt néhányan nagyon tömören és aktuálisan meg tudják fogalmazni a válaszokat néhány kérdésemre, így ha így tennétek azt előre is megköszönném:)

    Jehova tanui kinek mondják Jézust?
    Van-e "náluk" (elnézést ezért a megfogalmazásért) evangélium? Van-e megváltás? Mi volt Jézus "szerepe" a történelemben?

    Ha ezek (pláne ha mostanában) szerepeltek a topikban akkor elnézést, hogy nem olvastam eléggé vissza, és linkeljétek kérlek azokat a hsz-eket:)

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz szoke12 #19554 üzenetére

    A keletkezés vagy a generatio tágabb értelemben azt jelenti, hogy az alanyi semmiből létrejön valami, szorosabb értelemben pedig jelenti a természet hasonlóságát összefüggő élő eredettényezőktől.

    A Fiúval kapcsolatban azt állítjuk, hogy "élő az élőtől": tehát mindkét végpont élő. Ádámot a sárból formálta Isten, nem élőlényként keletkezett. Egy képre, szoborra inkább alkotást mondunk, mivel nincs meg köztük a természet hasonlósága és az összefüggő eredettényező. A nemzőnek, szülőnek tehát a saját természetét kell közölnie, vagy kicsit egyszerűbben megfogalmazva: a szülés azt jelenti, hogy a szülőhöz hasonló valami jön létre. Egy kutyától, kiskutya születik, egy egértől kisegér. Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi, a "szoros" értelemben vett származás állapítható meg a Fiúról is: valóságos Isten a valóságos Istentől. Két dolgot azonban mindenképp tisztáznunk kell: hiszen a Fiú nemzése, egy sajátos, analóg értelemben vett nemzés.
    1. A teremtményeknél van átmenet a nemlétből a létbe, az "élő keletkezésnél" azonban ez nincs meg, hiszen mindkét végpont élő.
    2. Az embereknél csak fajlagos "egylényegűség" ről beszélhetünk: Nem lesz ugyanaz a kutya, hanem két kutya lesz a születés után. Istenben azonban nincs semmi fajlagos vagy járulékos, tehát az egylényegűségük is valódi egységet jelent.

    A toledói zsinat bővebben is kifejti, csak egy rövid részlet belőle:

    "Valljuk, hogy a Fiú is az Atya lényegéből született, kezdet nélkül, minden korok előtt, mert sem az Atya a Fiú nélkül, sem a Fiú nem létezett valaha is Atya nélkül. (...) A Fiú Isten az Atyától, az Atya pedig Isten, de nem a Fiútól. Egyenlő mégis mindenben a Fiú az Atyaistennel, mert nem kezdett születni valaha is, és nem is szűnt meg születni. (megj.: örök születés) (...) Nem a semmiből, nem is valami más lényegből, hanem az Atya "méhéből" azaz az ő lényegéből nemzettnek vagy születettnek kell tekinteni a Fiút. Ha tehát az Atya mindig volt, mindig megvolt a Fiú is. Nem nevezhető levágott darabkának az isteni természetből azért, mert az Atyától született: Az Atya tökéletes Fiút nemzett minden kevesbítés és csonkítás nélkül, mert az istenség sajátja az, hogy vele nem egyenlő Fia nincsen."

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • szoke12

    őstag

    válasz pocokxx #19556 üzenetére

    Köszönöm, hogy leírtad/idézted :)

    Ez számomra leglább olyan kaotikus, mint a háromság. Sajnos, -bár számomra érthető módon-, nem szerepel az idézett szövegben bibliavers.
    De engem nagyon érdekelne, hogy ez a gondolat hol található a Bibliában:
    "mert sem az Atya a Fiú nélkül, sem a Fiú nem létezett valaha is Atya nélkül."

    Valamilyen szinten értem, mit akarsz mondani, csak éppen nem érzem alátámasztottnak. Nem szerepel sehol a "mert", vagy a "hiszen", illetve az "ebből következik, hogy" vagy hasonló (itt bibliai utalásokra gondolnék). Ezek csak szimpla kijelentések egy elképzelésről.

    A Péld 8:22 így szól:
    "Az Úr az ő útának kezdetéül szerzett engem; az ő munkái előtt régen." (Károli)
    Itt egy másik kifejezéssel is találkozunk. "Szerzett engem"- nyílván Jézus volt Jehova első "műve" vagy "szerzeménye".
    Vagy nem tudom, ezt hogy szőtték bele a háromságba...

    cqr: Szerintem Ujjlenyomat hozzászólásiban olvassgass, Ő jól kifejtette ezeket :) [link]

    [ Szerkesztve ]

    "Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"

  • kymco

    veterán

    válasz cqr #19555 üzenetére

    Jézus a Jehova tanúi szerint azonos Mihály arkangyallal.
    Az ő evangéliumuk abból áll, hogy légy a Jehova tanú szervezet aktív tagja, akkor rendben lesz az életed, és minél több embert vigyél be oda. Ha valamilyen okból nem felelsz meg a szervezetnek, az ciki.
    A megváltás csak a szervezeten belül lehetséges, bár látszólag nyitottnak látszanak a többi felekezet felé, ja, és ahogy ezt én látom, többszintű. Vannak a 144000-be tartozók, és vannak az egyéb JT szerv. tagok.
    Egy kicsit sarkítottam, de azt hiszem ezek nem mentek az igazság rovására.

    www.refujvaros.hu

  • azvagyok

    csendes tag

    válasz kymco #19558 üzenetére

    Nem kicsit sarkítottál, ezt írtad:
    Ha valamilyen okból nem felelsz meg a szervezetnek, az ciki.
    A valóságban: Ha nem felesz meg Isten irányadó mértékeinek ami a Bibliában le van írva akkor azért ciki, mert Isten nem fog megmenteni téged.

  • szoke12

    őstag

    válasz kymco #19558 üzenetére

    Az a "kicsit" inkább "nagyon"

    cqr:Inkább azt mondom, bármilyen kérdésed van, a jw.org oldalt keresd fel. Ez Jehova Tanui hivatalos oldala, amely egyben a világ legtöbb nyelven elérhető weboldala is. Megtalálod kiadványainkat, szervezetünk működéséről olvashatsz, illetve választ kapsz a Bibliával kapcsolatos kérdéseidre.

    Az itteni hsz-ek sokszor reakciók egy-egy felvetésre, illetve a kymco-éhoz hasonló... mind1... még a nevünket se tudja...

    "Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"

  • kymco

    veterán

    válasz szoke12 #19561 üzenetére

    De a Mihály arkangyal igaz, és a 144000+ a többi tanú is? Meg az is, hogy a szervezeten belül van üdvösség csupán?

    www.refujvaros.hu

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz szoke12 #19561 üzenetére

    Jehova tanúi egy érdekes téma, ami engem személyesen és eléggé érzékenyen érint.
    Pont nem érdekel, hogy miben hisznek és hogyan, mert első kézből láttam a működésüket!

    Apám második felesége (akit amúgy nagyon szerettem, második anyámként) évek óta rokkantnyugdíjas. Behálózták a Jehovák és már arra a szintre jutott, hogy ő is Jehova tanúja! Apámmal megromlott a kapcsolata, mert apám dohányzik és ezt a jehovák tiltják!
    Apám 50 éve dohányzik és nem sikerült leszoknia. Ebbe a kettősségbe pedig belerokkant. Alkoholista lett. Megromlott a kapcsolata a gyerekeivel, akiket imádott!
    A Velencei-tavi nyaralóba évek óta nem tudtam lemenni, mert a jehovák gyakorlatilag lefoglalták. Apámék adósságot adósságra halmoznak és nem értjük, hogy miért, mert nincs látszatja!

    Apám egy életerős, intelligens és jó humorú ember volt. Az utóbbi 5 évben 20 évet öregedett. Elvesztette a humorát és lelkileg megnyomorodott. Beállt a sorba és pénzért zsarolja a gyerekeit. Mindezt azért, mert imádja a feleségét!
    Láttam a sárban, seggrészegen fetrengeni azt az embert, aki 35 éven át a példaképem volt!
    Részemről rohadjon meg az összes jehovista!
    Szétbaszták a családomat, az önző, álszent hazugságaikkal!

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • cqr

    aktív tag

    Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat, a jw oldalon nézelődtem, de egyelőre még nem tudtam összerakni hogy a Jehova tanui mit mondanak az evangéliumról, hogy Jézus megváltott, igazából a Biblia üzenetéről, ha ebben segítene valaki aki Jehova tanuis, vagy csak ismeri ezekre a válaszokat, azt továbbra is megköszönöm.

    #19560 azvagyok
    Ha nem felesz meg Isten irányadó mértékeinek ami a Bibliában le van írva akkor azért ciki, mert Isten nem fog megmenteni téged
    Irányadó mértékek alatt itt mire gondolsz?

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz szoke12 #19557 üzenetére

    Sehol nem láttad leírva, hogy Isten Egyszülött Fia..?

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz cqr #19564 üzenetére

    Szia! Örülök a kérdéseidnek. Jehova Tanúja vagyok. Megpróbálok röviden válaszolni. :)
    Ezek elég „tág” témák, oldalakat lehet írni róluk.

    „Jehova tanui mit mondanak az evangéliumról,”

    Csak a 4 ”szokásos” evangéliumot vesszük figyelembe (Máté, Márk, Lukács, János).
    Jézus a szolgálata alatt ízelítőt/kóstolót adott, hogy megtudjuk, milyen lesz majd a Paradicsomban.
    Az embereket jól lakatta, meggyógyította és feltámasztotta (Lukács 9:10-17 ; Máté 9:35 ; János 11:44).
    Mi, figyelembe vesszük, hogy Jézus beszélt a Királyság jó híréről (Máté 9:35 ; Lukács 4:43, 44 ).
    Sőt, kettesével elküldte a tanítványait prédikálni (Lukács 10:1).
    Életével a legnagyobb példát adta elénk, ezért igyekszünk mindenbe követni őt (1Péter 2:21).
    Egy ünnep megtartását adta parancsba, ez pedig az Úr vacsorája (1Korintusz 11:23-26).
    Jézus az utolsó napok jeleit is elmondta (Máté 24:3-22 ; Külön kiemelem a 14. versét).

    „hogy Jézus megváltott,”

    A váltság áldozat. Link ezzel kapcsolatban:
    [Jehova „váltságról” gondoskodik „cserébe sokakért”]
    [A váltság Isten legnagyobb ajándéka]

    Jézus váltság halálával helyre billent egy jelképes mérleg (1Korintusz 15:21, 22, 45).
    Van reménységünk egy örök életre.
    Korlátozott számban az égben, ”korlátlan” mennyiségben pedig a Földön (Jelenések 14:1-5 ; Zsoltárok 37:11, 29).

    „igazából a Biblia üzenetéről,”

    Képzeld, pont van egy olyan füzetünk aminek az a címe, hogy Mi a Biblia üzenete? :)

    A Biblia:
    -Feltárja, hogy miért Jehova az egyetlen jogos szuverén uralkodó
    -Feltárja az emberiség kezdeti történelmét
    -Leírja a jelenlegi helyzetünket, választ a „miértre” (miért van ennyi szenvedés?)
    -Feltárja a reményt
    -Ad útmutatást, hogy a javunkra tudjuk fordítani a reményt

    Röviden, a teljesség igénye nélkül.
    Ha felmerülnek benned újabb kérdések, írd meg bátran.
    Nyugodtan írhatsz konkrétabb kérdéseket is. :)

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz Noddy #19547 üzenetére

    Te Jézus születését a teremtés aktusával egynek veszed?” É a többi születéssel kapcsolatos mondat.

    Eszembe jutott, hogy egy osztálytársam egyszer ezt kérdezte tőlem:
    - Ha Jézus Istentől született, akkor ki Isten párja? Csak mert a nők se szülnek férfi nélkül.

    (Cselekedetek 17:28, 29)
    Mert általa van életünk, általa mozgunk és létezünk, mint ahogy a köztetek levő költők közül is mondták némelyek: »Mert az ő leszármazottai vagyunk.« Mivel tehát az Isten leszármazottai vagyunk, nem szabad azt hinnünk, hogy az isteni Lény aranyhoz, ezüsthöz vagy kőhöz hasonló, olyasmihez, amit az emberi művészet és elgondolás formált meg.
    Ezt értette Pál a leszármazott alatt.

    „De gondolom ezen versek alapján a ti egyházatoknak is Jézus a feje, ugye?”

    Igen. :)
    (Efézus 5:22, 23) A feleségek rendeljék alá magukat férjüknek, mint az Úrnak, mert a férj feje a feleségének, mint ahogy a Krisztus is feje a gyülekezetnek, megmentője lévén e testnek.
    (1Korintusz 11:3) De akarom, hogy tudjátok, hogy minden férfinak feje a Krisztus, az asszony feje pedig a férfi, a Krisztus feje pedig az Isten.

    „Mózes 17,19-ben ténylegesen a szövetség szavának kimondásától kell érteni a örökkévalóságot, de a Péld 8,22 "örök időtől fogva" szól a megbízatás kezdete. Nem? Te a kettőt teljesen egyformának látod, hogy valami egy fix földi időben kimondott határidőtől van, illetve hogy valami örök időktől fogva van?”

    Nem látom teljesen egyformának. Viszont.
    Amíg nem létezett Jézus, volt-e megbízatása?

    "Jézus valóban mindig ugyan az volt?
    Ezek szerint itt tévedett a Biblia szerinted?”

    Nem. Az örökké szó értelmezéséről beszéltünk.

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • cqr

    aktív tag

    válasz Ujjlenyomat #19566 üzenetére

    Nagyon szépen köszönöm a részletest választ Ujjlenyomat!:) Az első linkkel kapcsolatban szeretnék most csak két dolgot megjegyezni:

    Az első link egészéből és különösen 11-es 12-es bekezdésből nekem úgy tűnik, hogy azt írja, hogy Jézusnak Ádám bűnéért kellett meghalnia, és nem minden egyes ember bűnéért:

    "...más szavakkal kifizette az Ádám bűnéért járó bért (Héberek 2:9; 2Korintus 5:21; 1Péter 2:24). Ez komoly jogi következményekkel járt. A váltság érvénytelenítette az Ádám engedelmes utódaira kiszabott halálbüntetést..."

    Tehát olyan mintha nem minden ember saját felelőssége lenne hogy szabad akartból jót vagy rosszat cselekszik. Erre a 12-es bekezdés gyáras példája szerintem teljesen ráerősít, míg az ige azt írja, hogy minden egyes ember bűnéért kellett Jézusnak a bűn zsoldját kifizetni, nem lehet cselekedetekből megigazulni, és ezért nem is dicsekedhet előtte egy test sem, nem is nézhet le senki senkit, egyszerűen csak örülhet, örvendezhet hogy Jézus megváltotta:)
    (Erre ugye nagyon sok ige van (kb az egész biblia) , de mondjuk: Zsolt14:3, kb az egész Róma 3)

    A másik, hogy Jézusról nem mondja hogy kicsoda míg a Bibliában sok helyen szerepel hogy Jézus Isten:
    Pl. János 1:1, János 5:18, János 10:30-33, János 20:28 és még nagyon sok, egy [link] pl. ahol van jópár igehely.

    Egyet bemásolok, hogy hsz-ben is legyen néhány ige:)
    "És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe." 1Tim 3:16

    Igaz, szerepét tekintve a fiú teljsen alárendelte magát az Atyának "az Atya nagyobb nálamnál", mindenben engedelmes neki, mindenkinél lejjebb ereszkedett, és az Atya cserébe minden és mindenki fölé helyezte.

    "Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, amely minden név fölött való;
    Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké.
    És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére." Fil2:9-11

    "Senkiben nincs meg az Atya, aki tagadja a Fiút. Aki vallást tesz a Fiúról, abban az Atya is megvan." 1János2:23

  • szoke12

    őstag

    válasz pocokxx #19565 üzenetére

    Ezt most mire érted?

    De amúgy nagyon sok helyen láttam már, igen. És épp ez az. Hogy Ő a Fia, és nem saját maga. :F

    "Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"

  • kymco

    veterán

    válasz szoke12 #19569 üzenetére

    Gondolom arra gondol, hogy az egyszülöttség nem azonos a teremtetettséggel. Te a fiadat nem teremted, sőt a feleséged sem teremti, hanem nemzi és szüli. Minőségileg mást jelent a két szó. Szerinte és szerintem nem véletlen, hogy a Biblia "Egyszülött Fiúról" és nem "teremtett fiúról" beszél.

    www.refujvaros.hu

  • Noddy

    senior tag

    válasz szoke12 #19552 üzenetére

    Ha jól értem azt hogy Istennek nincs kezdete az örökkévalósága alapján magyarázzátok és nekem éppen az a furcsa, hogy ha a Biblia Jézusról is azt mondja, hogy örökké való azt ti miért nem fogadjátok el? Mert igen Jézusnál említve van, hogy mikortól lett (öröktől fogva), de ez éppen megfelel Istennek aki szintén örökkévaló.
    Ahogy a növények szára a gyökérből ered, származik, Jézus is úgy származik, ered az Atyától, de mégse kezdem magyarázni, hogy a növény szára más mint a gyökere... Ha mindketten örökkévalók, akkor az számomra azt jelenti, hogy egyformák, mert a Biblia Istenen kívül nem nevez meg senki mást örökkévalónak, és ez nem dogma, hanem a Biblia szava.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #19567 üzenetére

    Örülök, hogy az ApCsel17,28-29-et idézted be, mert itt a lényeg: Isten nem "emberi művészet és elgondolás formált meg". Tehát, ha te Jézus születéséről úgy gondolkozol mint ha az emberi születés lenne rosszul teszed. Nem szükséges, hozzá sem nemi aktus, sem teremtés, mert az egyik az emberi születéshez kell, a másik pedig a teremtéshez.

    Ha jól értem akkor te az által, hogy nem tudod a Biblia szavát elfogadni és mivel a születést emberi születésnek próbálod emberi elgondolás által venni és ezt nem tudod összeegyeztetni Istennel ezért automatikusan átrakod önkényesen a teremtés kategóriába Jézust, holott erről a Biblia nem beszél, pusztán emberi megfontolás alapján és igék nélkül nevezed Jézust teremtménynek?

    A Krisztus feje Isten valóban :) De örülök, hogy nem kerülitek meg Jézust és ti is Őt imádjátok az istentiszteleteiteken, mert az Egyház feje Ő.

    Kérdés, hogy volt-e olyan, hogy amíg Jézus nem létezett? A Biblia nem beszél olyan időszakról amikor Jézus nem létezett, hiszen öröktől fogva létezik, ahogy az le van írva a Bibliában.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz szoke12 #19569 üzenetére

    Amit leírtam tulajdonképpen arról szól, hogy mit jelent az "istenfiúság" fogalma. Hogyan állíthatsz "preegzisztenciát" bármilyen teremtett lényről? (Mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok... A zsidók megütköznek ezeken a szavakon, tessék már "felháborodni" rajta...)

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Geri Bátyó

    őstag

    Tök jól elbeszélgettek itt magatokban a fellengzős "hívő" közösségetekben, felekezettől függetlenül.
    Pici probléma, hogy a nemrég írt HSZ-emre a kutya nem reagált, pedig egy valós "egyház" valós átverését és ezáltal egy család kirablását és tönkretételét írtam le.
    Úgy látom, hogy senkiben még csak fel sem merült az a lehetőség, hogy esetleg kérdezzen, vagy egyáltalán gondolkodjon azon, amit írtam.

    Innentől fogva, ne csodálkozzon senki azon, hogy az összes, magát hívőnek valló álszent, kétszínű, bibliát idézgető, okoskodó, korlátolt embert, felekezettől és egyháztól függetlenül, pont úgy kezeljek, ahogy ti, engem! Átnézek rajtuk, mintha nem is léteznének.

    Mostanáig tiszteltem a "hiteteket" és a "vallásotokat", de mostantól csak szánalmat és undort érzek.

    Már ne is próbáljatok reagálni, mert most néztem utoljára a topic-ot.

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • cqr

    aktív tag

    válasz Geri Bátyó #19574 üzenetére

    Szia Geri, le szeretném írni ami a szívemben van, hátha esetleg egyszer mégis olvasod.

    Egyrészt nagyon megértem hogy bánt hogy nem volt írásos reakció, és szerintem igazad van, fontos lett volna írásban is reagálni (és ezt elmulasztottuk), mert az egy nagyon súlyos és borzalmas dolog amit leírtál a hsz-ben, de abban szerintem nincs igazad hogy ne reagált volna senki, mert pl én is nagyon sajnálom ami veled és a családoddal történt, és biztos vagyok benne hogy még csak megközelítőleg sem tudom átérezni hogy milyen fájdalmakat éltél és élsz át, és ez az egész messze túlmutat az én "bölcsességemen", hogy bármilyen tanácsot tudnék adni, viszont azt tudom írni, (és most pótolom amit akkor elmulasztottam), hogy imádkozok érted és apukádért. Illetve azt amit hiszek és tapasztalok, hogy Isten még ilyen helyzetekbe is tud gyógyulást hozni, hogy azért vállalta azt az elképzelhetetlenül sok szenvedést, és a halált, hogy te Geri és a te apukád és a családod, mindenki, élhessen vele örökké azáltal hogy a kereszten meghalt érted és mindannyiunkért hogy kifizesse a bűneink árát. És elküldje hozzád a Szent Szellemét akit a biblia vigasztalónak is hív (és Ő ellentétben velem tényleg tud vigasztalni is), hogy újjászüljön és hogy az Ő kegyelmében és szeretetében élj és erősödj nap mint nap, megismerve Őt jobban és jobban, és egy mélyebb személyes szeretet-kapcsolatban élni vele mint azt bárki le tudná írni. És ő az ajtónál áll és zörget, vár, hogy megtérj hozzá, hogy ismerd és megismerd Őt (Biblia) és szóljon hozzád (sokszor Biblia), és te is hozzá (ima).

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #19574 üzenetére

    Bocsánat, hogy nem vettem észre a hozzászólásod! De túl sokat nem tudok ehhez hozzátenni. Nálunk is volt hasonló. A feleségem keresztanyját hálózták be a kórházi halálos ágyon a Jehova tanúi, és megkaparintották az örökséget. Azokat, akik éveket ápolták kisemmizték azok, akik a megfelelő időben, a megfelelő helyen voltak.
    Sajnálom, a mi veled történt.

    www.refujvaros.hu

  • Geri Bátyó

    őstag

    válasz kymco #19576 üzenetére

    Na, most van az, hogy (elnézést a szóhasználatért) "segget csináltam a számból".
    Ennek viszont semmi más oka nincs, csak az, hogy láttam a topiclistában, hogy te is hozzászóltál! Korábban voltak vitáink és pont emiatt tudom, hogy korrekt ember vagy! Csak reméltem, hogy nekem válaszoltál és elhatározásom ellenére megnéztem.
    Ezek szerint neked is rossz tapasztalataid vannak a jehovistákkal kapcsolatban. :( Én is sajnálom ami veled történt!

    Ezek után viszont felmerül bennem, hogy vallásszabadság ide, vagy oda, személyi jogok, meg "tartsd oda a másik orcádat", de a jehovisták finoman szólava is lehetnének "persona non grata", mivel ezek szerint tényleg csak a pénz és a hatalom motiválja őket és az egész "egyháznak" semmi köze a hithez!

    (#19575) cqr : Bocs, de ez pont az az álvallásos nyáladzás, amivel a jehovisták be tudják hálózni a kétségbeesett, kiszolgáltatott embereket!

    "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

  • kymco

    veterán

    válasz Geri Bátyó #19577 üzenetére

    Az elmúlt hónapokban nagyon kevés energiám van a fórumozásra. Nyár végétől lakásában ápoltuk testvéreimmel a halálos beteg édesanyámat, aki október 27-én meg is halt, és egy hónapja már el is temettük.
    Közben beesett, hogy a már régóta meghirdetett lakásunkra vevőt találtunk, amit a betegség, halál, temetés intézése közben el is adtuk, egy másikat meg is vettünk... úgy hogy nem is tudom, hogy hol áll a fejem. Eddig úgy volt, hogy Karácsony előtti héten költözök a három gyermekemmel, de most úgy látszik, hogy ez januárra tevődik át...
    Nem panaszkodom, de ezért nem volt időm a fórumozásra, és így történhetett meg, hogy átsiklott a szemem a hozzászólásod mellett még sok máson is....

    www.refujvaros.hu

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz kymco #19578 üzenetére

    Nyugodjék békében.

    Geri:
    Nem tudom számít-e még, de őszintén sajnálom.

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • D1Rect

    félisten

    válasz exchanger #19581 üzenetére

    lao ce, de nem aktív a fórumon egy ideje.

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz kymco #19583 üzenetére

    Részvétem. De jó tudni, hogy van vigasztalás!

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • cqr

    aktív tag

    válasz Geri Bátyó #19577 üzenetére

    Szerintem megértem, hogy miért érzed így, nagyon sok rossz hatása lehet (és volt is mint sajnos megtapasztaltad) egy olyan közösségnek vagy olyan hitnek ami nem a Biblián, nem az evangéliumon alapszik.. szeretet és öröm helyett törvénykezés és terhek.. és talán pláne az veszélyes ha csak egy kicsit lő az evangélium mellé, mert a sok negatív hatás mellett még nehezíti is hogy valaki meglássa és megismerje az igazit. Remélem és kívánom hogy Isten hozzon neked ezekre a területekre és a családodba is helyreállást, gyógyulást. És nem tudom, hogy olvastad-e de pl. az Újszövetséget szerintem érdemes végigolvasni és nem is kell az én vagy más hszeire alapozni, hanem az alapján te személyesen meg tudod ítélni hogy mi ez az "egész", mi az evangélium.

    ---

    Úh kymco, nagyon sajnálom, részvétem.

  • kymco

    veterán

    válasz Noddy #19585 üzenetére

    Igen, van vigasztalás, és van jó reménység, hogy a Bíró Jézus érdeméért örök életet adott neki.
    Isten Szentlelkének jelenlétét és munkáját végig éreztem az ápolás ideje alatt, de a temetés alatt is.
    Nagyon sok mindent tett Isten velünk a betegágy mellett, testvéreimet, unokahúgaimat megerősítette, anyámnak élő hitet adott, és tanított arra, hogy mi a fontos, és mi a lényegtelen. Hálás vagyok Istennek mindezért!

    www.refujvaros.hu

  • Noddy

    senior tag

    Áldott Ünnepeket Mindenkinek!

    [link]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz kymco #19589 üzenetére

    Kicsit megkésve, de nektek is áldott karácsonyt! ;)

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz Geri Bátyó #19563 üzenetére

    Sajnálom, hogy egy bizonyos környezetben történt eset miatt ennyire általánosítasz.

    Eszembe jutott egy tapasztalat, (ha jól emlékszem Békéscsabán történt, pár éve):
    Két nő ült a buszon, egymás mellett. Majd az egyik észrevett két Tanút, hogy sétálnak az utcán.
    - Hjaj, … ezek a Jehovák!
    - Miért? Mi van velük?
    - Nekem is a férjem az lett, és ez szörnyű.
    - De mi a baj vele? Rászokott az italra?
    - Nem, nem iszik.
    - Elkezdett dohányozni?
    - Nem, nem dohányzik.
    - Akkor talán szerencse játékra pazarolja azóta a család megélhetését?
    - Nem, nem, sose tett ilyet.
    - Gondolom, akkor nem foglalkozik a gyerekekkel?
    - De, segít a leckében is nekik, meg ő viszi reggel a suliba a gyerkőcöket.
    - Akkor biztos nem segít a házi munkákban...
    - De, sokat segít.
    - Akkor talán Önnel bánik lekezelően, vagy megalázóan beszél, netán veri Önt?
    - Áh, dehogy, nagyon szeret.
    - Akkor ne haragudjon, de nem értem... Mi a baj azzal, hogy Jehova Tanúja a férje?
    - Hát ő, hát ő, hát ő, …

    Írtad: „Pont nem érdekel, hogy miben hisznek és hogyan, mert első kézből láttam a működésüket!”

    Nézd, ha nem érdekel, az a te dolgod, viszont így általánosítani, nem szép dolog.

    Írtad: „Apámmal megromlott a kapcsolata, mert apám dohányzik és ezt a jehovák tiltják!”

    Nem mi tiltjuk, nem mi találtuk ki.
    Ezt írja a Biblia (2Korintusz 7:1):
    „Mivel tehát ezek az ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat a test és a szellem minden szennyétől, tökéletessé téve a szentséget Isten félelmében.” (ÚV)
    „Mivelhogy azért ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, Isten félelmében vivén véghez a mi megszentelésünket.” (Károli)

    Gondolom, hogy nem kell megmagyarázni, hogy mennyire beszennyezi a testet a dohányzás (fizikai értelemben is). Szerinted nekünk kellene szégyellni magunkat, hogy meg akarunk felelni ennek a gondolatnak?
    Több család is él úgy, hogy az egyik fél dohányzik a másik pedig Jehova Tanúja. Még se lesz automatikusan a dohányos még alkoholista is.

    „Pici probléma, hogy a nemrég írt HSZ-emre a kutya nem reagált, pedig egy valós "egyház" valós átverését és ezáltal egy család kirablását és tönkretételét írtam le.
    Úgy látom, hogy senkiben még csak fel sem merült az a lehetőség, hogy esetleg kérdezzen, vagy egyáltalán gondolkodjon azon, amit írtam.”

    A legtöbben dolgozunk. Nekem pl dec 14-én volt kevés időm és tudtam reagálni 2 hsz-re.
    De, ne is haragudj, amilyen hangnemben írtál, hát nem repkedek az örömtől.
    Azt kívántad, hogy **** . És ebbe én is beletartozok.
    Sajnálom, hogy megéltél kellemetlen, nehéz helyzeteket.

    Nagyon is sokat teszünk azért, hogy erősebbek legyenek a családi kötelékek.
    Több kiadványunk is foglalkozik vele.
    Pl: link

    (Érdekességnek )

    Az én környezetemben inkább az szokott történni, hogy a tanulmányozóink leszoknak a függőségeikről. Az öcsém tanulmányozója -aki azóta már megkeresztelkedett- láncdohányos volt. Egymásután szívta a szálakat. 6-7 hét alatt szokott le a dohányzásról. Azóta közel 3 év telt el és egyszer sem gyújtott rá. De ez csak egy példa, amit nem másoktól hallottam. Sokan az alkoholizmustól tudnak megszabadulni vagy a drogfüggőségtől. És Te, elítélsz minket. Persze tisztában vagyok azzal, hogy nem csak Jehova Tanúi segítsége által lehet valamilyen függőségről leszokni.

    Írtad: „Apámék adósságot adósságra halmoznak és nem értjük, hogy miért, mert nincs látszatja!”
    Ha nem érted és nem tudod, hogy MIÉRT, akkor milyen alapon gyanúsítasz meg minket? Mert gondolom, nem tudsz semmi konkrétat mondani, csak ez így jól jön ki neked. Valami máson töltsd ki a dühödet, felesleges energiádat, ha kérhetem. Ha van valami konkrétumod, akkor meg fordulj bírósághoz, de gondolom ilyesmit még nem tettél (tények, bizonyítékok hiányában).

    Egyébként ki döntött rosszul?
    Apud felesége, aki tiszta életet él?
    Vagy apud, aki a dohányzást alkoholizmussal egészítette ki?

    Üzenem apudnak (Rajtad keresztül, mivel személyesen nem tudom), hogy ha tényleg szeretne leszokni a dohányzásról (és most már az alkoholizmusról is), akkor kérjen segítséget a feleségétől. Több kiadványunk is foglalkozik ilyesmikkel. Ha Tényleg le akar szokni ezekről, akkor nem hiszem, hogy ne próbálná ezt ki, ami már több ezer, tízezer, … személynek már segített. De csak akkor, ha TÉNYLEG le akar róla szokni.

    Írtad: „Átnézek rajtuk, mintha nem is léteznének. Mostanáig tiszteltem a "hiteteket" és a "vallásotokat", de mostantól csak szánalmat és undort érzek.”

    Nem tudom, hogy a topicba mennyi vallásos személy szokott feljönni. A legtöbben dolgoznak (köztük én is). Ez a reagálásod után, most komolyan, Mi lennénk a szánalmasak? Már ne is haragudj.

    Csakhogy legyen egy bibliavers is.
    A 'jó' kívánságoddal kapcsolatban ez jutott eszembe:
    Efézus 4:29 Ne jöjjön ki rothadt beszéd a szátokból, hanem csak olyan, ami jó az építésre, ahogy a szükség kívánja, hogy azt adja a hallgatóknak, ami kedvező. (ÚV)

    Írtad: „Ezek után viszont felmerül bennem, hogy vallásszabadság ide, vagy oda, személyi jogok, meg "tartsd oda a másik orcádat", de a jehovisták finoman szólava is lehetnének "persona non grata", mivel ezek szerint tényleg csak a pénz és a hatalom motiválja őket és az egész "egyháznak" semmi köze a hithez!”

    Egész pontosan mennyire is ismered Jehova Tanúit?
    Hja, van kettő történet. Ez tényleg egy átfogó kép a Tanúkról. És még te érzel irányomba szánalmat, meg undort.

    És még egy gondolat:
    „csak a pénz és a hatalom motiválja őket” - Fogalmad sincs miről beszélsz...

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • zone

    őstag

    válasz Geri Bátyó #19574 üzenetére

    Mostanáig tiszteltem a "hiteteket" és a "vallásotokat", de mostantól csak szánalmat és undort érzek.
    Ez volt, amit rosszul tettél. Nem a vallást kell tisztelni, hanem az embereket. A vallás a világ mérge, amit egyáltalán nem kell tiszteletben tartani. Persze mindenkinek szíve joga, hogy azzal hülyítse magát, amivel akarja, de ha ez kihat másokra is, azt nem szabad szó nélkül hagyni. Lásd katolikus egyház beteg papjainak rejtegetése, az iszlám dzsihád katonái, a kreacionisták lobbija az evolúció oktatása ellen, Amerika habzó szájú keresztény fundamentalistái vagy a jehovások vérátömlesztés-ellenessége és kéretlen látogatásai.

    YouTube - https://goo.gl/bCKFYP

  • Elemental

    addikt

    válasz zone #19593 üzenetére

    Nekem az a véleményem, hogy nem a vallásokkal van gond, hanem a követőkkel.
    A legtöbb vallás jónak indult.
    Buddha is mondta, hogy ne fogadjatok el semmit, amit mondok, hanem járjátok körbe.
    A legtöbb "hívő" agymosott. Poén, hogy mennyire idevág a lelkipásztor kifejezés. Birkákat terelgetnek.
    A magyar nyelv tényleg kifejező. A hívő szó is teljesen fedi a valóságot. Sokan szeretnek idézgetni a Bibliából. Csak sajna nem tudják, hogy miről beszélnek, csak azt amit beléjük tápláltak. Szerintem 100 idézgetőből 1 nem tett még erőfeszítést, hogy önmaga megértse, amit olvas, ha egyáltalán olvasta, csak elfogad egy magyarázatot. Szóval elhiszik, a vezető magyarázatát.
    Anthony de Mello:" Amikor a bölcs a holdra mutat, a féleszűek csak az ujjat látják... Megint mások pedig arra használják azt az ujjat, hogy kinyomják vele a hívők szemét."
    A Bibliából idézgetéssel az a baj, hogy minden helyzetre kb 10 idézetet lehet találni, és annak az ellenkezőjére is. Hamvas Béla szerint minden szent könyvnek magasabb rendű értelme van. Szerintem is elég alantas állandóan a Bibliából idézgetni, csak hogy a saját igazunkat bizonygassuk, és közben még magasabb rendűnek is érezzük magunkat, hogy mi ilyet is tudunk.
    Szóval szerintem nem biztos, hogy rossz Geri Bátyó hozzáállása, nem feltétlenül az embereket kell irányadónak tekinteni.

    Még egy idézet de Mello-tól:
    "A kutató hazatért expedíciójáról. Honfitársai már türelmetlenül várták, hogy őket is beavassa az Amazonas folyó rejtelmeibe. De hogyan önthetné szavakba azokat az érzéseket, melyek elárasztották a szívét, amikor lélegzetelállító szépségű virágokat pillantott meg, s amikor a dzsungel éjszakai neszeit hallgatta? Hogyan mondja el, hogy mit érzett, amikor megérezte a vadállatok közelségét, vagy amikor a veszélyes partok közt evezett kenujában? Ezt mondta nekik:
    - Menjetek, és fedezzétek fel ti magatok! A személyes élményeket és a veszélyeket semmivel nem lehet helyettesíteni.
    De hogy valamilyen útmutatást adjon mégis, rajzolt számukra egy térképet az Amazonasról. Azok azon nyomban felkapták a térképet. Bekeretezték, és felakasztották a polgármesteri hivatalban. Másolatokat készítettek róla saját maguknak. S akinek csak volt egy ilyen másolata, az már Amazonas-szakértőnek tekintette önmagát, hiszen tudott a folyó minden kanyarulatáról, tudta, hogy milyen széles és mély a folyó, s hogy hol vannak a vízesések.
    A kutató pedig mélységesen megbánta, hogy elkészítette azt a térképet. Talán jobb lett volna, ha nem rajzol semmit sem."

  • Elemental

    addikt

    válasz Elemental #19594 üzenetére

    Ki kell egészítenem az előbbit.
    Írtam az előbb a hívőkről. Hát nem csak ők vannak beprogramozva. Minden ember. A legtöbb ember a saját világnézetén keresztül szemléli a dolgokat. Ezért mondják a zen bölcsek (is) , hogy nézz és láss.

    [ Szerkesztve ]

  • Noddy

    senior tag

    válasz Elemental #19595 üzenetére

    A (zen) bölcsek is a saját világnézetükön keresztül szemlélik a világot, nekem picit "vak vezet világtalant" hasonlat jutott eszembe. Mondják, hogy nézz és láss, de igazán ők se tudják, hogy mit jelent nézni és látni, vakok ők is ugyan úgy mint a többiek.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Attila2011

    aktív tag

    Az noklika és zone hozzászólása látszólag mennyire különböző. Míg az egyik néhány szélsőséges példát (aminek egy része egyszerűen demagóg hazugság) kiragadva démonizálja a vallásokat, a híveket pedig messzi távlatokból lesajnálja, amiért olyan hülyék, hogy ezeket követik. Addig másik hozzászólás a hívekből indul ki és tartja őket agymosott birkáknak (szintén hülyéknek).
    Két mondhatni ellentétes irányból indultunk ki, lám ugyan oda jutottunk :), mindenki hülye aki keresztény, muszlim, vagy egyéb említett felekezetbe tartozik.

    Bár terveztem, de még se bocsátkozok hasonló általánosításba (még csak erről a kialakult, eddig két fős körről sem).

  • Elemental

    addikt

    válasz Attila2011 #19597 üzenetére

    Azt írtam, hogy a legtöbb. Nem általánosítottam.
    Te is azt hámozol ki a mondandómból, amit ki akarsz.

    (#19596) Noddy: Lehet hogy nem tudják, de legalább nem azt mondják, hogy márpedig ez rossz, ez pedig jó, és amíg te nem így látod, addig te nem vagy igaz hívő. Szóval nem adnak az emvber szájába egy kész világnézetet.

    [ Szerkesztve ]

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz Elemental #19598 üzenetére

    A "legtöbb" az pontosan általánosítás :)
    Találkoztál az általad behatárolt csoport(ok) "legtöbb" tagjával? Találkoztál ezzel a több milliárd emberrel? :Y Azt hiszem, hogy nem. Mivel nem találkoztál, ezért nem lehet személyes, tapasztalaton alapuló véleményed róluk. Feltételezem (mert miért gondolnám, hogy merő rosszindulatból találod ki ezeket) személyesen ismersz, közeli ismeretségi körödben van néhány ember, akikre tökéletesen rátudod húzni az általad leírtakat, tehát hogy birkák és agymosottak. Majd erre alapozva azt állítod, hogy a "legtöbb" vallásos ember ilyen.

    Számoljunk csak utána, hogy nagyságrendileg mit jelenet a "legtöbb" szó!
    Tudjuk, hogy nem jelenti a halmaz összes elemét, mert az csúnya általánosítás lenne. De az is bizonyos, hogy a felénél többet jelent, legyen most nekünk a "legtöbb" 80-85%. Egy 2007-es becslés alapján a nem vallásosak száma nem éri el a 12%-ot, az ateisták pedig 3% alatt vannak. Együtt nem teszik ki a Föld lakosságának 15%-át. Tehát egy kis számolás után kijött, hogy a "legtöbb" cirka 5.15 milliárd fő . (Hogy ne tudj belekötni, ezért alulbecsültem a végeredményt, a felhasznált számok pedig felülbecsült értékek, így ennél feltehetően többről beszéltél.)
    Látom nagyon favorizálod a buddhizmust, feltételezem az abban hívők nem tartoznak ebbe a "birka" csoportba, így őket kivonva cirka 4.8 milliárd birka legelészik a Földön emberbőrben.

    Azt hiszem, joggal mondhatom, hogy általánosítasz.

  • Noddy

    senior tag

    válasz Elemental #19598 üzenetére

    Pont hogy az ember szájába adnak egy világnézetet, csak sokan ellenállás nélkül benyelik, mert nem az amit megszoktak. Ezt hívják úgy hogy szintetikus világkép, ez jellemző sok távol keleti nép gondolkodására. Neked ez lehet szimpatikus, vagy éppen új, mert a nyugati civilizációban nőttél fel. Tehát pártolhatod te is nyugodtan ezt a világképet, csak ne mond, hogy nem egy kész világképet adnak a szádba.

    Olyan nincs, hogy valakinek ne lenne világképe, ez hozzátartozik az emberi élethez, mindannyian gondolkodunk az életről, a világról és menthetetlenül létrehozunk egy világképet megtapasztalásaink által. Te is épen olyan intoleráns módon, mint az általad vádoltak besorolod az embereket, hogy mi a jó és mi nem. Mert te is éppen azzal kezded, hogy bár nem szabad ítélkezni, hogy mi jó és mi nem, mert a bölcsek megmondták, te mégis jónak és rossznak ítélsz embereket vallásuk, viselkedésük miatt.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Új hozzászólás Aktív témák