Új hozzászólás Aktív témák

  • Dave™

    nagyúr

    válasz #64791808 #254 üzenetére

    erre még válaszolok a korrektség jegyében, aztán részemről a téma lezárva, nem hiszem, hogy meg tudnám (tudnánk) abból a szempontból világítani a problémát, amiből a windows-integritás pártiak is megértenék.

    1: azért hoztam fel, mert azt hittem a foggal-körömmel harcolás alatt az éppen aktuális itnews cikkre gondolsz, ahol a holland kormányzat meghatározta, hogy az új informatikai rendszer alapjaiul szabad forráskódú szoftvereket preferál. Ha esetleg azokra gondoltál inkább, akik itt a fórumon részesítik előnyben az alternatív megoldásokat, akkor arra annyit tudok válaszolni, hogy a nyílvánvalóan lehetetlen helyzetben kellene valami konszenzusos megoldást találni, és ebben az MS nagyon nem párti (nyílvánvaló törekvéseinek hála). Mint már sokszor mondtam: ha verseny lenne, senki sem foglalkozna ms-sel, a gond az, hogy nincs, és ha ms-t nem próbálják meg bizonyos szervezetek megregulázni, ill. nem történik változás a felhasználói nézetekben (kormányzati, vállalati, magán) akkor egyetlen vállalattól fog függeni az egész világ IT szempontból, és mindenki tejelhet neki, ahogyan ő a feltételeket diktálja, és azt használhatsz majd, amit megenged neked, hogy használj.

    2: már most is számos cég alkalmaz linux alapú informatikai rendszert, még ha csupán kiszolgálói szinten is. Ezeket bizony rendszergazdák üzemeltetik, és az oktatásban is lehetne találni megfelelő szakembereket, ugyanis momentán talán az informatika a legnépszerűbb pálya, és nem minden intézményben korlátozódik a képzés ms termékekre (szerencsére). Szakemberek lennének, utánpótlást valóban erősíteni kell, de az átállás sem egyik pillanatról a másikra történik, tehát nem napirendi a kérdésed. ISO-ra: hát hogyismondjam, sajnálom, hogy ezt most el kell magyarázni, de akkor elmagyarázom: adott egy linux disztribúció, pl ubuntu. Ennek a GUI-ját (ezalatt gondolok most a menük elrendezésére, a tálca felépítésére, a "kihelyezett" parancsikonokra stb.) úgy átszabni, hogy kézenfekvő legyen a használata, bár szerintem és sokak szerint alapból is az. Akár olyan MAC OSX-es dokkos megoldással kirakni az asztalra minden lényeges elemet (irodai szoftverek ikonjai, böngésző stb.) mint ahogyan a gOS-ben meg is tették (egyébként ez is ubuntun alapszik) és aztán ezt a módosított ISO-t sokszorosítani és telepíteni minden gépre. Kit érdekel, hogy különböző a hardver, a telepítő cd-n ott vannak a driverek, ez egy teljes értékű rendszer, nem a winyóra másoljuk direktben az ISO tartalmát, hanem feltelepítjük. Értem?

    3: ez az elvtársasozás nem is értem hogy jön ide, egyáltalán minek keverni ide bármilyen politikai ideológiát...

Új hozzászólás Aktív témák