Új hozzászólás Aktív témák

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #147 üzenetére

    Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. Az MS a hibás azért, mert az emberek nem gondolkodnak, és nem telepítenek mást? Az OSX-ben van böngésző? És mondjuk KDE alatt a Konqueror? Azon felül nem tudom, kinek mi baja az IE-vel, nálam működik, nem fagy, IE7Pro-val megspékelve kvázi mindent tud.

    Végül pedig ha az Opera vagy a FF helyében lennél, nem kivetetnéd az IE-t a winből, csupán megpróbálnád. Mióta van más böngésző és az IE-t a windowshoz rakják, azóta ugatnak az alternatív sznob különcök, hogy "tilcsákbe!". Azóta sem sikerül, és nem is fog. Például megnézném, hogy a Vistából hogyan vennék ki az IE-t, miközben szinte a legapróbb panelje is IE engine-t használ...

    Monopolhelyzet? Hol van itt ilyen? Van lehetőséged mást használni? Van. Akkor meg? Ráadásul ingyen teheted.

    Szóval szerinted az IE kerüljön ki a winből. Szerintem meg vegyék ki a pasziánszt és a kalkulátort, mert én a sajátjaimat akarom használni, és mivel már van pasziánsz és kalkulátor integráltva a winbe, ezért e téren monopolhelyzet van, és háttérbe szorulnak az alternatív paszinánsz- és kalkulátor szoftvergyártó cégek!!!

    Paaaak-pak-pak-pak-paaaak-paaak-pak-pak...

  • rii

    nagyúr

    válasz liksoft #150 üzenetére

    ja ...

    wordpad-ből deirek ilyen gagyit rakott be, mert ha valakinek több kell, megveszi a WORD-öt ... jaaaa ;-D hogy az is MS termék .. ;-D

    bezzeg az MSN-t, WindowsMediaPLayer-t, OutLookExpress-t, MSN-t, Expolrer-r meg olyan szintre fejlesztették, hogy az emberek ne nagyon akarjanak más Software gyártó termékei után koslatni ....

    ez az, amiért utálom a MS-t.

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • doc

    nagyúr

    válasz Belba #146 üzenetére

    szép lassan nevetségessé teszed magad :U
    a wordpad fényévekre van a használható szövegszerkesztőktől
    még az egyik legalapvetőbb dolgot, a sorkizárást sem képes kezelni...
    de említhetném még a beszúrt képek kezelését és rengeteg mást is, köztük olyat, amit akár a win3.1 write-ja is tudott

  • liksoft

    nagyúr

    válasz #64791808 #151 üzenetére

    Igazad van, van alternatív lehetőség.

    Csak ha te egy multinak a beszállítója / alvállalkozója vagy és Ő meghatározza a kommunikáció módját, akkor már nem igaz a választás lehetősége. Pláne ha az ismert kedvezmények mellett jut a programcsomaghoz a multi amit Te kisker listaáron kell, hogy megvegyél (részben finanszírozva és így kompenzálva a multi kedvezményét). Vagy én látom rosszul? :F

    Ennek ellenére a törvénytisztelő állampolgárok megveszik.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • rii

    nagyúr

    válasz #64791808 #151 üzenetére

    " ... Az MS a hibás azért, mert az emberek nem gondolkodnak, és nem telepítenek mást ... "

    honnan tudnának a programokról, ha nem muszáj utánanézniük?
    miért néznének utána, ha egyszer mindenre van program, ami lefedi egy átalg home user igényeit?

    " ... alternatív sznob különcök ... "
    hááát ... ez lenni nem sznobizmus
    teeee beszélni naaagynagy baromság
    hogy lehetne sznob valaki csak mert mást akar használni?

    " ... miközben szinte a legapróbb panelje is IE engine-t használ.. .... "
    kit érdekel?
    csinálja meg!! ha be tudta tenni, kivenni is ki tudja.
    Nem kell mártírt csinélni a MS-ből

    " .... Monopolhelyzet? Hol van itt ilyen? Van lehetőséged mást használni? Van. Akkor meg? Ráadásul ingyen teheted. ..."

    aszittem értelmesebb vagy
    nézd már meg mire fejelsztenek csak progarmot (windows)
    kérdezed már meg hogy miért (mert az emberek 90%a eszt hazsnálja )
    kérdezd már meg, hogy ez mi ha nem monpopl helyzet (De, az)

    kérdezz már meg engem, hogy miért nem tudok DTPzni Linux-on
    (mert csak WIN-re van DTP-s program)
    ugye nem kell előről kezdenem?

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • ngabor2

    nagyúr

    válasz #64791808 #151 üzenetére

    Monopolhelyzet? Hol van itt ilyen? Van lehetőséged mást használni? Van. Akkor meg? Ráadásul ingyen teheted.

    hááát, ez sajnos nem így van. amíg zárt formátumokkal kell (igen, kell) dolgozni majdnem minden cégnél, addig ez csak álom. márpedig pl. a word, vagy az excel formátuma eléggé zárt ahoz, hogy ne tudd egy az egyben csinálni egy olyan progit, amivel létre tudsz hozni egy xls-t, ami minden extrát tartalmaz, amit az ms excel valaha is tudott.

  • liksoft

    nagyúr

    Ugye nincs monopol helyzet? Ugye nincs kihez igazodni? Teljesen szabad a választás lehetősége? [link]

    Azt azért mindenképp hozzá kell tenni, hogy egy váltás iszonyatos háttérmunkával jár. Mindent áttenni más platformra szinte lehetetlen, pláne pár hónap alatt. (WINE ide vagy oda.) Vagyis ez egy egyirányú utca. Vagy kényelmesen mész előre, vagy tolatsz. Nem tudom melyik a jobb.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • Dave™

    nagyúr

    válasz liksoft #157 üzenetére

    Azt azért tegyük hozzá ehhez a közbeszerzési mizériához, hogy pl. az oktatásban fellelhető gépeket jellemzően alap számítógéphasználat, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbáziskezelés és bemutatókészítés funkciókra használják (ezeket oktatják), és ehhez bőven elég egy tök ingyenes linux disztibúció. Mindössze olyan rendszergazdákat kell alkalmazni, akik képesek ellátni a menedzselést, és nem lesz itt probléma. 200000 gép van az oktatásban, ha mindegyikre töredék ms licencdíjat számolok, akkor is marha sokra jön ki, ezen lehetne spórolni. Nem utolsó sorban a diákok megtanulnának gondolkodni is, és látnának valami újat és hasznosat is. Meg nem lennének járulékos szoftverköltségek mint pl. antivirus...

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #155 üzenetére

    A monopolhelyzetet vázolva tévedtem. De mi az oka, hogy a windows elterjedtsége 90% felett van? Most hagyjuk azt, hogy csúúúúúnya MS, kezdjük az elején. Anno már a Win95 is nagyon elterjedt volt, és onnan kezdve mindegyik. Miért?

    Második pont. Nem azért sznob valaki, mert mást akar használni. Megteheti, mindenféle nehézség nélkül. Sznob az, aki ezzel nem elégszik meg, hanem "elite-windows" -t akar, amiben csak azok a programok vannak, amelyeket ő akar. Szerinted mi a megoldás? Jelen pillanatban 7 féle Windows Vista kapható, 5 teljes és 2 herélt (MPlayer nélküli) Mit akarsz még, mennyi legyen? 12? Vagy a media player teljesen válaszható legyen, 15? Plusz mindegyikben legyen válaszható Windows Mail? 30? Vagy mindegyik program legyen külön letölthető fizetés ellenében? Na és ha nincs net és nem tudok fizetni érte? Erre is hozzon létre hálózatot az MS? Mindezek mennyibe kerülnének?

    Szóval pofázni nagyon könnyű ám. Halljuk az átfogó javaslatodat, amely elliminálja ezt a problémakört. Értem, hogy így rossz, de akkor halljuk, hogy hogyan lehetne megoldani! Ha nincs ilyen elképzelésed, akkor ne szólj bele, mert nem értessz hozzá.

    Az IE engine-ről annyit, hogy a webes megjelenítés egyszerű, könnyen programozható, hatásos megoldás. Mért kellene nehezebb utat választani? Az emberek nagy része NEM igényli azt, amiről írsz. Mennyi a firefox részesedése? És ezek közül mekkora azok aránya, akik problémáznak azon, hogy van a windben IE? Az összuserek 5%-a? Legyen 10%! Versus 90%? Mibe kerülne most kivenni az IE-t? És azt ki fizetné ki? Mert szerintem pont te nem.

    És a végső érvem: az emberek számára az informatika egyre bonyolultabb. Régen PC volt, meg mail, meg hálózat, cd és floppy. Ma van WLAN, Bluetooth, 3G, Chat, Webcam, Web2, millónyi féle hardver, és minden, amit ki bírsz találni. Kicsit komplexebb lett a kép, ezzel egyidőben az embereknek egyre kevesebb idejük van a gépkükkel foglalkozni. Van egy szolgáltatás, azt nem hangolni akarják és nem configolni akarják a böngészőjüket, hanem azonnal használni akarják a szolgáltatást.

    Ennek a te elképzelésed homlokegyenest ellent mond. Gondolj bele: windows, aztán internet böngésző, chat kliens, médialejtászó, mindezt telepíteni és beállítani. Erre kinek van ideje? Elhiszem, hogy neked van, használj linuxot, bsd-t vagy ami számodra ideális. De nekem az nem felel meg. Én szeretem a windowst, boldogulok vele, szeretem az IE-t is, a wmplayert rühellem és nem használom, és ennyi. Azt meg te is tudod, hogy az emberek nagy része nem a buherátor rendszergazda kategóriát erősíti, hanem egyszerű user. Egyszerűen NEM AKAR választani a böngészők között, mert effektíve tesz rá, hogy hogy híjják a böngészőt. Működjön, kussoljon. Az MS ezt valósítja meg. Ha egy átlagusernek te azt mondod, hogy mostantól nincs integrált böngésző, szerezzen firefoxot, akkor nekedesik, mert munkát adsz neki.

    Lehet szidni, durcázni, meg nagyon sokmindent lehet csinálni, de ez a dolog ebbe az irányba megy, függetlenül attól, hogy neked, vagy másoknak ez tetszik, vagy nem. DTP-zés linux alatt? Wine?

    Szóval kicsit szélesebb látókörben kellene nézelődni. Befektetés-nyereség tényezők, társadalmi igények, költségmegosztás, logisztika, support, stb. Tehát értem, hogy ki kellene szerinted venni az IE-t a winből. Írd le, hogy ezt hogyan kellene megvalósítani, és leborulok előtted.

  • #64791808

    törölt tag

    válasz ngabor2 #156 üzenetére

    Ez egy zárt szabvány, amit egy program tud kezelni. Lehet OpenOffice-t használni, ingyenes. Ha nem elég, akkor most mi a probléma? Az, hogy nem ingyen adják az Excelt? Szerinted hány programozó meddig dolgozik egy Office frissítésen? Ezeknek a költségeit ki viselje? Kérdezd meg magadtól: te hogyan csinálnád, ha a te érdekeltséged lenne?

    Dave: mutasd meg, melyik az a cég, vagy csoport (nével és címmel légy szíves), aki elvégezné az átállást bármelyik alternatív OS-re, és ehhez valóban elég képzett is. Helyi rendszergazdák? Azokra gondolsz, akik a memória méretét még 4-8 MB-okban adják meg, vagy akik a gateway-t úgy ejtik, hogy "gáteváj", vagy akik az AT-szabványú tápegységet mutatják, vagy akik az ISA-slotnál nem tudnak újabbat tanítani. Esetleg a doson és novellen példálózó kollégákra gondolsz? Hogy a búbánatos fenébe konfigol be egy helyi rendszergazdi egy linuxos hálózatot? Mutass rá, hogy kinek a feladata lenne ez. Megint csak ismételni tudom magamat. Értem, így nem jó. Akkor fejsd ki, hogyan kellene ezt megoldani. Mondd el, hogyan néz ki a te megoldási javaslatod, és akkor már össze lehet hasonlítani a két elképzelést. Ugyanis addig még azt sem. Addig csak ökölrázás.

    [ Szerkesztve ]

  • slartibart

    csendes tag

    válasz ngabor2 #156 üzenetére

    Véleményem szerint nincs más megoldás, mint a Microsoft feldarabolása, ezen a helyzeten már nem nagyon lehet változtatni. Úgy látom, hogy más operációs rendszernek minimális esélye sincs már a piacra bekerülésre, és ez, ha így marad, csak egyre rosszabb lesz. Láthattuk az IE 4-5-6-on, mi történik akkor, ha egy ilyen széles körben használt termék kihívók nélkül marad, és én erre számítok médiaplayer, és úgy általában platform, azaz a Windwos platform terén is. Nem feltétlenül az Explorert kell kiszedni a Windowsból, de valamit tenni kell, mert a piac koncentrációja már így is túl magas.

    [ Szerkesztve ]

  • Dave™

    nagyúr

    válasz #64791808 #160 üzenetére

    Nem az a gond, hogy az openoffice nem elég, hanem az, hogy az elékszített ms dokumentumok CSAK ms office-cal tekinthetők meg 100%-osan, és még itt is problémák adódhatnak verziókon belül. Példaként felhoznám az Adobe PDF-et, ami bármely alkalmazásnak térítés nélkül teszi lehetővé az exportot, és az olvasó is ingyenes, és ugyanúgy néz ki linuxon, macen és windowson is. Ez szabványos. Próbáld meg ezt egy ms worddel... Szóval nem az a gond, hogy zárt a forráskód, hanem az, hogy nem szabványos, viszont iszonyatosan elterjedt (köszönet a monopol helyzettel való visszaélésnek hosszú évek óta...)

    Tehát azt mondod, hogy nincs linuxos rendszergazda, aki képes lenne menedzselni egy iskolai hálózatot (most iksolai szinten beszélünk róla, legyen kb 50 gép). Egyrészt le lehetne cserélni a csak idekattintok-odakattintok ember, és a szoftverlicendíjakon nem keveset lehetne spórolni. Amúgy meg biztos vagyok benne, hogy sokan vannak akik különösebb előképzettség nélkül is el tudnák látni a feladatot, akár fórumtagok között is... Cégnevet és címet remélem Te sem gondolod komolyan, csak mert nem szoktam közbeszerzési tendereket kiírni linux rendszerek üzemeltetésére, de amire kereslet van, arra szolgáltatás is jut, és hazánkban is van rá kereslet, a jövőben pedig csak egyre több lesz. Amúgy azt nem tudom megérteni, hogy Neked pl. miért fájna, ha az oktatási szektorból eltűnne az ms, és a megspórolt pénzeket inkább fejlesztésre (géppark, projektor, bútor) tudnák fordítani az intézmények.

  • zdanee

    őstag

    válasz #64791808 #159 üzenetére

    A windows 3.x azert terjed mint a gomba, mert az OEM PCken, a MAC-hez hasonloan rajta volt alapbol. 93-ban nem is tudtal ugy gepet venni, h ne lenne rajta DOS+Win3.x, esetleg alkatreszenkent, de ez akkoriban kevesbe volt jellemzo. A Win95 detto, illetve a kesobbi office verziok kenyszeritettek ki a win3.x-rol valo atallast. Es a csuuuunya MS, kerek perec megszabta, hogy kell kinezzen az OEM windows, nem lehetett IE1-2-3-4 helyett Netscape, sokadszorra hozom a Compaq peldajat (emlekszik meg valaki a channel-barra? Reklam az asztalodon, uberciki, de nem veheti ki az OEM, es egy szamitogepet eloszor lato user otthagyja, nem tudja, h nem termeszetes). De az Apple is megjarta, Steve bacsit majdnem megkoveztek, amikor bejelentette, hogy a MacOS bongetoje az IE lesz, pedig erre azert kenyszerult, mert kulonben az MS nem adott volna ki tobb Office verziot MAC-re. Mi ez, ha nem monopoliummal valo visszaeles? Zsarolas.

    Az a baj, hogy a ket csoport elbeszel egymas mellett itt a forumon. Az egyik valltig hangoztatja a valaszthatosag melletti erveit, de ezt termeszetesen az OEM verziokra erti. A masik csoport meg van gyozodve arrol, hogy egy Windows letezik, ami otthon a fikban a CD-n van, es ha abbol kikerul valami, akkor o otthon hogy telepitse? Termeszetesen az atlaguser nem telepit, helette az OEM teszi ezt meg, aki otthon Wint telepit, az mar PowerUser, es nem celcsoport. Az OEM nem valaszthatja meg, milyen legyen a konfig, max egy hatterkepet rakhat be, meg a hw kezelesehez valo pluszprogramokat.

    Zipit Z2 idomár - S23u 1TB - HP Envy x360 13 - SGW4 - Miyoo Mini

  • moonman

    titán

    válasz zdanee #164 üzenetére

    "erre azert kenyszerult, mert kulonben az MS nem adott volna ki tobb Office verziot MAC-re"

    hohóó lassabban, arra azért kényszerült, hogy kapjon egy kis zsét, amitől nem megy csődbe jól. hol van azóta a Mac-es IE, pedig éppen készül az Office 2008...

    egyébként azóta visszavásárolták a saját részvényeiket?

    a csúfgonosz channel bar egyébként egy activedesktop-elem volt, ami egy nyomorult tv-műsort adott a user képébe. ma úgy nevezik, hogy gadget, amit természetesen szintén az apple-től loptak. vagy nem.

    [ Szerkesztve ]

  • bambano

    titán

    válasz Belba #146 üzenetére

    A wordpad editornak is gyengécske, nem még szövegszerkesztőnek... Kb. mint vi-t hasonlítani openoffice-hez szövegszerkesztés területen.
    Volt dolgom 3.1-es windows-zal, 3.11-es windows for workgroups-szal, win98-cal (a 95 valahogy kimaradt), nt4.0 workstation-nel, win2k-ból ami nem a legegyszerűbb, de egyéni, win2k advanced serverrel, meg xp-vel.

    Szerintem se röhögj, sírni van okod, ekkora marhaságok kijelentése után... a windows, mint komplett oprendszer, szemben mondjuk egy 30-40 ezer csomagból álló debiannal... Keress rá a slocc-ra a weben és olvasd el a win2k szerver és a redhat összevetését.

    Vegyük például a debian gyári telepítő cd-ket. Van benne egy alap oprendszer, alap (hálózattranszparens!) grafikus maggal, többféle grafikus felülettel, ebből kettő teljes környezet, nem csak ablakozás, van benne minimum két féle teljes adatbáziskezelő rendszer, kettőnél több féle web szerver, szerintem legalább 10 féle programozói editor, háromféle komplett irodai programcsomag (ez a szövegszerkesztő szint, nem a wordpad). Csillió internetes cucc (rendes levelező kliens, web böngésző, ugyanezek szerverszoftverei), stb. Nem sorolom, még ha figyelembe vesszük, hogy egy program több csomagból áll, akkor is sok ezer alkalmazás van az alap debianban.

    Amennyiben az alap xp tartalmaz ms sql szervert, ms office-t, iis-t, kitekintő gyorsvonatnál normálisabb levelező szoftvert, paintnál komolyabb rajzolót (vektorosat és pixeleset), minimum latex-et, fullos szoftverfejlesztői környezet legalább 3-4 programozási nyelvre, stb. stb. akkor elfogadom, hogy a windows nem full fapad a cd-ről telepítve.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • moonman

    titán

    válasz bambano #166 üzenetére

    ha mindezt tartalmazná, az ilyen slartibart féle "daraboljukfel" okostojások már ízekre szedették volna nyomorultakat valami pöcsfej eu-bíróval. :) nekünk ilyet nemszabad.

    [ Szerkesztve ]

  • bambano

    titán

    válasz #64791808 #151 üzenetére

    Az előbb írta FTER, hogy az explorer a platform része, nagyon sok minden támaszkodik rá. Ez a baj, hogy minden támaszkodik rá, esély sincs rá, hogy kivakarják az oprendszerből. Ha xml parsoláshoz kell msie (egyébként minek kell?) akkor miért nem szedik szét azokat a könyvtári rutinokat külön dll-be, amiket más programok is használnak, meg külön a html motort, meg külön a felhasználói felületet, és ebből szedjenek ki mindent, ami nélkül a többi program működhet.

    Ebben én szándékosságot érzek, hogy a böngészőt nem lehet kivenni, de nem is szabványos, az ms akarja meghatározni, hogy mi legyen a web szabványa.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • zdanee

    őstag

    válasz #64791808 #159 üzenetére

    Nem kell 30 verzio. Egy kell, de a telepites parameterezheto legyen. Az is jo nekem, ha telepites alatt 3 mp-re felvillan egy "Press F12 to choose winloose components!". Vagy ugye nem gondolod, hogy termeszetes, h nem allithatsz be semmit telepiteskor. Regen volt 3 gomb: Default, Laptop (minimal), Advenced (minden kis szart kivalaszthattal), XP ota nem. Mindegy, nem irom le 101-edszerre is.

    Zipit Z2 idomár - S23u 1TB - HP Envy x360 13 - SGW4 - Miyoo Mini

  • slartibart

    csendes tag

    válasz moonman #167 üzenetére

    Nem vagyok okostojás, csak leírtam a véleményemet, és én sem értek egyet azzal, hogy még szerverekkel, Office-szal és egyéb szoftverrel is fel kéne tölteni az oprendszert.

    [ Szerkesztve ]

  • bambano

    titán

    válasz liksoft #157 üzenetére

    Ne mondd már, hogy c-t vagy pascalt, szövegszerkesztést, táblázatkezelést, internetezést csak ms windowson lehet tanulni meg tanítani. Nem elég, hogy kormánytámogatással újratermeljük a monopolipar felhasználóit, de még jól ki is tömjük Bill zsebét csentóval... Azért ez annyira büdös... Az oracle tudja ingyen adni a dolgait, ha újabb felhasználói réteg kitermelésére van lehetőség, az ms meg nem?

    Lehet, hogy pár információs rendszer lecserélése nagy munka. De 3200 iskolában pár tízezer/százezer oktatásra használt pc-n szemrebbenés nélkül lehetne windows helyett bármi más.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Dave™

    nagyúr

    válasz moonman #167 üzenetére

    "nekünk?" :DDD

    Moonman, honnan ez a végtelen elkötelezettség? Csak szeretném megérteni...

  • moonman

    titán

    válasz zdanee #169 üzenetére

    és miért nem? nyilván azért, mert szükség volt rá, igaz? nem. senki nem szarakodott vele, rányomtak a defaultra és kész. és itt nem a fél százalék fórumokon elégedetlenkedő geek-re gondolok, hanem a 99,5 százalék userre. egyszerűen nem akar senki pöcsölni vele, aki annyira advanced user, az a telepítés után pontosan tudja, mit hol lehet levakarni.

    egy másik szempont, hogy így nem kell azon aggódni egy szolgáltatás bevezetésekor vagy program telepítésénél, hogy jaj vajon a nyomorult fent hagyta-e a szükséges kellékprogramokat vagy kipucolt mindent...?

  • Dave™

    nagyúr

    válasz bambano #171 üzenetére

    Maximálisan osztom véleményed. Megfelelően beállított desktop mellett a felhasználók "észre sem vennék" a különbséget, talán a sebességnövekedésben és a stabilitásban:)

  • bambano

    titán

    válasz #64791808 #159 üzenetére

    Ez egy szép gondolatsor, de a végére írjuk oda: ha az usert nem érdekli az ms monopolisztikus törekvése, akkor két dolgot NE csináljon soha:
    1. NE LOPJON WINDOWST. Fizesse ki.
    2. ne vergődjön, hogy többe kerül egy rendesen felszoftverezett pc-n a progi mint a gép.

    Mert így csorbul a vélemény.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Dave™

    nagyúr

    válasz moonman #174 üzenetére

    Bár így lenne...akkor megérteném, na de a semmiért eladni a lelked?:D

  • bambano

    titán

    válasz slartibart #161 üzenetére

    Nem kell az ms-t feldarabolni. Az interfészeket kellene kötelezően publikussá és jogdíjmentessé tenni. Tehát legyen zárt a file server kódja, de legyen nyílt a dróton futkározó protokoll. Használjon az ország 99.5%-a windows alapú adóbevallási rendszert, de legyen publikus az interfész, hogyha a linuxosok akarnak írni maguknak másikat, megtehessék. Mérjék fel az iskolák sw használati szokásait, döntse el az igazgató, hogy mit akar, majd ezek alapján vegyenek licenszet az ms-től. Ne Hiller döntse el Budapest székesfővárosban, hogy Csajágaröcsögén mit akarnak.

    Ha bizonyítottan lehetőségem van kikerülni a microsoftot, onnan kezdve csinálhat, amit akar.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • tildy

    nagyúr

    válasz FTeR #138 üzenetére

    Mivel norvégia nem eu tag, így az opera sem eu-s:U

    Ellenben az opera elkövetett egy nagy baklövést, mégpedig a fizetőssé tétel pár éve, és csak későn eszméltek, akkor meg már a firefox igencska belendült.

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • Wolverine

    félisten

    válasz zdanee #169 üzenetére

    Na yahh, a legelején kell egy felület, a Default mellé bazi nagy félkövér betűkkel kiírni, hogy Recommended (persze megfelelően lokalizálva mindent), és az átlaguser, aki valamiért Windowst telepít, sem fog mást választani (pláne, ha az Advanced/Custom kap egy Not Recommended jelzőt hasonló bazi nagy félkövér betűkkel) :U A Default meg ugyanúgy telepítene mindent, mint most.

    "I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

  • cucka

    addikt

    válasz bambano #168 üzenetére

    szerintem távolról sem ez a probléma. ha így van felépítve a rendszer. legyen ott a win részeként az explorer, kit érdekel? ja, hogy akkor elfoglal még fölösleges akárhány megát? ha ez ennyire hatalmas érvágás, akkor még mindig ott van a buherálás-barát linux, ahol mindent magad állíthatsz.
    normális embereknél a számítógép és az operációs rendszer is egy eszköz, amit valamire használni szeretne. a lényeges kérdés az szokott lenni, hogy az eszköz alkalmas-e a feladat elvégzésére, ehhez pedig baromira nincs köze annak, hogy most azt az xml parsoló könyvtárat hova és hogyan rakták bele az oprendszerbe.
    egyébként kicsit hasonlít ez a nézőpont mondjuk az ubuntunál tapasztalthoz, ahol arra hegyezik a cerkájukat, hogy az mp3 kódolás licensze milyen és mennyire illeszthető bele az ő korcs ideológiájukba. a normális ember meg magasról belesz*rik, ő csak zenét szeretne hallgatni, de alapesetben nem tud.

    ami viszont tényleg gyökérség és igazságtalan, hogy az oem-eket visszatartották attól, hogy más alapértelmezett böngésző legyen a win-es gépen, pedig ugye a lehetőség adott lenne. na ezen kéne felháborodni, nem a win komponenseinek az egymáshoz fűződő viszonyán.

    [ Szerkesztve ]

  • Dare2Live

    nagyúr

    "másrészt pedig ki akarja kényszeríttetni a webes szabványok betartását."

    ejh de jó lenne.

    Egyébként itt látszik mennyire isegy nagy monopolgenya az MS.

    don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

  • Dave™

    nagyúr

    válasz cucka #181 üzenetére

    Tényleg marha bonyolult egyet kattintani a letöltéséhez, amit automatikusan feldob... Amúgy erre nem viccből van szükség, mert a licensz mind a mai napig a Fraunhofer és a Thomson kezében van, és tekintve, hogy ingyenes operációs rendszerről beszélünk, ami gyakorlatilag világszerte elérhető, szükség van rá, hiszen a jogi szabályozás bizonyos országokban eltérő.

    DVD-t, lossless zenét, és egy tonnányi speciálisan tömörített filmet lejátszik magától az xp (wmp)? Nem? Pedig filmet nézni is szeretne a user... Ezeket a kodekeket letölti a windows media player magától? Hát nem. Szükséges különálló kodekeket, vagy kodek-packet telepíteni? Igen. Ezeket nem a felhasználónak kell megtalálnia, letöltenie és telepítenie? De. Akkor melyik a kényelmesebb? Két kattintással minden kodek (és ettől nem omlik össze a rendszer, mint bizonyos kodek-packektől win alatt), vagy manuálisan keresgélni?

  • Dave™

    nagyúr

    válasz tildy #179 üzenetére

    szerintem ez nem volt akkora jelentőségű a különbség kialakulásában, egyrészt volt reklám-támogatott opera ingyen, másrészt abban az időben a firefox sem volt még túl elterjedt, opera azért már jópár éve ingyenes. A döntő momentum a nyílt forráskódban keresendő, illetve a kialakult webes közösségben. Opera messzemenően a leginnovatívabb böngésző volt mindig is, akik szeretik jellemzően ezért (is) szeretik. Picit méltatlan a piaci helyzete képességeihez képest, ezért próbál tenni ellene.

  • cucka

    addikt

    válasz Dave™ #183 üzenetére

    Tényleg marha bonyolult egyet kattintani a letöltéséhez, amit automatikusan feldob...
    ezek szerint az új ubuntukban már találtak rá kulturált megoldást. a 6.06-ban még config file-okat kelett túrni hozzá.

    Ezeket a kodekeket letölti a windows media player magától? Hát nem.
    hát igen, ez totálisan elcseszett benne. ha nincs kodek, akkor kiírja ugyan, hogy kapcsolódik a kodek szerverhez, de szerintem azon a szerveren egyetlen kodek sincs. komolyan, sok év alatt egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy talált volna kodeket ilyen esetben.

    Akkor melyik a kényelmesebb? Két kattintással minden kodek (és ettől nem omlik össze a rendszer, mint bizonyos kodek-packektől win alatt), vagy manuálisan keresgélni?
    gondolom számodra is nyilvánvaló, hogy a microsoft ha akarna sem tudna olyan ingyenes szoftver letöltési rendszert belerakni a windows-ba, mint amit linuxokon látunk. (vagyis pár kattintással netről lehúzod a csomó nyílt forrású cuccot).

  • Dave™

    nagyúr

    válasz cucka #185 üzenetére

    Bocsánat, nem tudtam hogy régebbi verzión nevelkedtél. Most duplakatt mp3-ra, és ha nincs kodek feldobja a kérdést, hogy letöltheti-e? Aztán le is tölti, nem úgy mint a wmp.

    Hát viccesen is nézne ki, ha az MS nyílt forráskódot használna bármihez is:DDD

    Egyébként ubuntu remgeteg változáson ment át az utóbbi pár verzió óta, pl. az aktuális (7.10) előttiben (7.04) még konfigfájlban turkálva kellett volna a notimon a felbontást 1280*800-ra állítani. 7.10-ben ilyen már nincs, van GUI rá:)

    Amúgy csendben megjegyezném, hogy MINDEN drivert magától felrakott installkor, tehát semmit sem kellett utólag telepítenem. Persze ha kellett volna, az problémás lett volna...:D

  • cucka

    addikt

    válasz Dave™ #186 üzenetére

    Bocsánat, nem tudtam hogy régebbi verzión nevelkedtél. Most duplakatt mp3-ra, és ha nincs kodek feldobja a kérdést, hogy letöltheti-e?
    az túlzás, hogy nevelkedtem. kipróbáltam, hátha jobban beválik, mint a vista, de nem jött be. nem volt rá rendes yahoo messenger kliens, dc kliens, ezen kívül sokszor egyszerű feladatok megoldását is úgy kellett kezdjem, hogy túrom a fórumokat, így tele lett vele a tököm és letöröltem. nem azt mondom, hogy rossz rendszer, vannak benne igen kellemes dolgok és hát biztos van akinek bejön, az használja egészséggel.

  • Vladi

    nagyúr

    Ugyan, ugyan. Semmi értelme erről vitázni. :))
    Arról meg főként nem érdemes, hogy a t. júzer hogy fogja letölteni explorer nélkül a zoperát. Hiszen a frissen telepített zikszpé képtelen működésre bírni a hálókártyát. :DDD
    Legalább is az én rendkívül ritka nf7-es lapomon képtelen. :K

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • #64791808

    törölt tag

    válasz Dave™ #163 üzenetére

    Nos, így kicsit árnyaltabb a probléma, valóban gondot jelenthet, ha nem lehet egyes office-elemeket helyesen máshol megjeleníteni. A probléma egyébként mekkora (komoly kérdés)? Ettől függetlenül teljesen akkor sem tudok egyet érteni. Ha az elterjedséget vizsgáljuk, akkor lehet az MS hozzáállása etikátlan, de semmiképpen nem jogtalan. XML formátummal nem lehetne a problémát áthidalni? Mi lenne a megoldás? Mert az MS nem fogja kiadni a szabványát.

    A rendszergazda-témáról igaz amit írsz. Mondjuk Budapesten, Győrben, Debrecenben, stb. És nekem nem fájna, ha eltűnne az MS, sőt, támogatnám, mert végre platformfüggetlen oktatást kapnának a diákok. Például nem Word oktatást kapnának, hanem szövegszerkesztő-oktatást. Nem úgy tudnák, hogy van a "cé", hanem hogy van egy partíció, ami oda van mountolva. De ha te azt hiszed, hogy a nagyvárosoktól különböző településeken van linuxhoz értő rendszergazda és számtechtanár, akkor te a Szaturnuszon élsz. Én Szombathely egyik legjobb gimijébe jártam, és olyan számtechtanár volt, hogy 20 perc alatt zártam ki a domainből. Szerinted? Menjen az MS, de a tanárok azon tanultak, azon nőttek fel. Mennyibe kerülne őket átképezni?

    De térjünk át arra, hogy szerinted "sokan vannak akik különösebb előképzettség nélkül is el tudnák látni a feladatot, akár fórumtagok között is... " Ezzel három probléma van. Ennek a munkának a lényege a felelősség. Itt nem lehetne olyan eset, "hű, most nem oké a fetchmail, várjááá, meglesz mingyá". Ide valós, struktúrált tudás kellene. A másik gond, végzettség kell, és legalább félmunkaidő. A harmadik probléma, amire nem is gondoltál: számtech TANÁROKról (is) volt szó. Tanítani is kell, azt ki fogja? A számtechtanárnak magyaráz a rendszergazda, ő meg a diákoknak? Abból mi lesz szerinted? Ismered az idézetet: "Zongoraórát adok-veszek..." Ha lenne is idő tanítani: tudsz integrálni? Tudsz. Elmennél a matek tanszékre integrálást tanítani? No az azért mindjárt más.

    Úgyhogy nem lehetséges emberileg megoldani a kérdést, ha nem hiszed, nézd meg, milyen számtechtanárok vannak vidéken. Választék? Egy tízezres városban szerinted hány számtechtanár van, aki ért a linuxhoz?

    Amiről itt szó van, az vágyálom. Tudással lehet megoldani, ami per pillanat nincs. Ennek az egyenletnek akkor lesz megoldása, mikor kikerül a tanárképzőkről egy olyan új generációs tanár-osztály, aki platformfüggetlen ismeretekkel, illetve több platform részletes ismereteivel rendelkezik. Ez pedig nem ma lesz, mert ezeket az embereket is tanítja valaki... El kellene kezdeni az átalakítást. De nem alulról, mert abból kutya fasza sem lesz.

    zdanee: melyik volt az a pont, ahol a törvény kötelezte az OEM gyártókat, hogy Windowst adjanak a termék mellé? Mért nem tettek linuxot a gépekre? Azért, mert a linux nem állt olyan kényelmi szinten. Megértem az álláspontodat, de te is érsd meg, hogy a win volt a legkézenfekvőbb döntés az OEM-ek számára, és te sem kérnél elnézést, ha téged választottak volna, mert a te terméked felel meg. Amit írtál a választhatóság hiányáról OEM rendszereken, az nagyon ül. De kérem, vegyük észre, hogy Vistából 7 verzió van. Hetes darab. Ehhez képest hol van a választási lehetőség, hogy milyen Vistát kérsz? Laptopoknál gyakorlatilag sehol nincs választási lehetőség, desktopon jó esetben választhatsz két változat közül. Ki a hibás? Az MS, vagy az OEM gyártó, aki azt mondja, márpedig ehhez a confighoz Business Vistát kell venni, nem elég a Home Basic N.

    Aztán ha egy OEM gyártó felteszi a gépre a Firefoxot, akkor az Opera mit fog szólni? Ha azt is felteszi, akkor a Netscape mit szól majd? Vagy tegyük fel az összes böngészőt? Az egy verzió - komponensenkénti kijelölhetőség elved szerintem egy nagyon jó irányvonal. De itt arról volt szó, hogy mért fizetek olyanért, amit nem használok. Ez esetben viszont az elméletedből kimarad a tabula rasa elv. Azaz: hogyan lehet differenciálni az árakat, ha nem szabjuk meg, hogy a vásárló mit kap(hat) érte? Ki számítja ki, hogy mennyit kell fizetned, ha nem lehet tudni, mit kívánsz igénybe venni a szolgáltatásokból?

    A linuxosoknak kollektíven: tegyétek a kezeteket a szívetekre, és válszoljatok. Az egységsugarú userek fognak válogatni a linuxos alkalmazások közül? Meddő vita, mert az életben soha nem fogjátok megérteni a lényeget: egyszerűség. Amelyik linux már tudja a "segged-alá-rakok-mindent" szintet, azt ti magatok is elutasítjátok, hogy már majdnem windows. Nektek egyszerű egy debiant használni, meg nekem is, de a titkárnőnek a másodikról nem. A nagyanyám viszont linuxot használ. Kitettem 6 ikont az asztalra, és azokat használja. Ha azt mondanám, indíts el egy konzolt, és jelentkezz át rootnak, akkor közölné, hogy ne káromkodjak, mert nem főz többet húslevest nekem.

    bambano: 12 évesen pascalban akartam programozni. Egyedül raktam fel egy redhat linuxot. Letöltöttem a pascalhoz szükséges rpm-eket, telepítettem, és nem tudtam fordítani. Aztán forráskódból fordítottam a pascal fordítómodult, és akkor sem ment. Linuxos irc fórumban érdeklődtem, nem tudtak választ adni. Ehhez képest windowsnál telepítettem, futtattam, programoztam, fordítottam, kész volt a program. Értem, hogy hülye vagyok, de ha én hülye vagyok hozzá, akkor vidéki számtech tanár és a diákjai mit fognak csinálni? Vagy megint eljutunk a "dögöljön-meg-mindenki-aki-nem-ért-a-linuxhoz" megállapításhoz?

    Dave (172): ha a valaki a nyílt forráskódot védi foggal-körömmel, mert abban hisz, akkor az helyes, azt támogatni kell, az etikus, stb. Ha valaki egy cég politikájával egyet ért, és nem tartja halálos bűnnek, amit és ahogy csinál, akkor provokatívan rákérdezünk, hogy van-e mögötte érdek? Szerinted ez nem gusztustalan hozzáállás?

    Dave (175): megfelelő beállítás mellett teljesen igaz, amit írsz. No halljam, ki fogja a megfelelő beállításokat létrehozni?

    bambano (176): az általad leírt két pont tulajdonképpen egyet jelent: ne akadjunk fenn azon, hogy a szoftver pénzbe kerül. Ide leírnám, hogy például otthoni használatra az userek a tájékozatlanság miatt XP Pro-t vesznek, Home helyett. Hopp, 15k. Aztán hány embernek van MS Office-sza, és ebből mennyinek lenne elég egy OOo? Azért is az MS a hibás, mikor valaki megveszi egy olyan termékét, amire nincs szüksége? Ha megveszel egy Audit orrában egy V8 TDI-vel, és rájössz, hogy nem köll, akkor a gyár a hibás, mert te nem egy 2.0 A4-et vettél? Ettől függetlenül a 178. hsz-eddel egyet értek, az gusztustalan, ahogy pl. a közigazgatási programok kérdését kezelik.

    Dave (183): én a két kattintás, egy codec, rendszer stabil marad c. megoldásra szavazok. Egyetlen karaktersor: ffdshow

    Vladi (188): a gépek nagyon nagy többsége OEM, előtelepített, vagy van hozzá driver CD. Itt arról van szó, hogy az előtelepített böngésző mért nem FF. Erre viszont azt tudom mondani, hogy egy user hogyan tudja eldönteni, melyik kell neki, amíg nem próbálja ki?

    Asszem mindenkinek ment válasz.

  • Wolverine

    félisten

    válasz #64791808 #189 üzenetére

    Bennem csak egy kérdés merült fel: Nagy Lajos? :DDD

    Amúgy azzal teljesen egyetértek, hogy ahhoz, hogy oktatni lehessen a Linuxot, kellenek a tanárok, akiket viszont erre (is) kellene képezni. Az sajnos ritka eset, hogy egy szakember egyben jó oktató is legyen... Ha viszont nincs oktatás, akkor megint ott tartunk, hogy
    a) az OEM Linuxszal vásárolt gépekre hamar (jó eséllyel kalóz) Windows települ;
    b) fel sem merül az igény, hogy OEM gépen Linux, illetve Windowsra alternatív programok (legyen szó fájlkezelésről, böngészésről, képmanipulációról stb.) kerüljenek fel.

    "I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

  • Rolly

    veterán

    [OFF]se az operát, se a google. se a többi céget nem értem aki a microsoftot perelgeti.

    ha nem kell ie? rakj fel linuxot és kész, de pl nekem linux alatt nem kell alapból felrakott kopete, vagy firefox, akkor mit csináljak?? nem nagyon van más...

    az euban divat a piacvezetőt piszkálni ennyi az egész.
    [/OFF]

    na de hogy ne csak off legyen: ott a firefox bizonyos körökben már nem épp, hogy megverte az iet, hanem "szénné" alázta. az operának nem jött be, s ettől reméli hogy 3%-os részesedéséből lesz 6 vagy 10... akkor is jelentéktelen. Mondjuk megértem az operát, mert csökken a részesedése, s egyre kevésbé optimalizálják rá az oldalakat (lassan egyáltalán nem :D). Ami még ciki az operának, hogy a szutyok safari for windows is lassan veri a részesedését.

    látom magam előtt a tökéletes windows telepítést. Pl jelenleg az xp kb 30-35 perc alatt felmegy tuti. De csináljon a microsoft egy olyan telepítőt ami kb 4x akkora mint most, illetve minden programból tartalmazzon alternatívát. S lenne a telepítés közben 100 kérdés, hogy mit szeretnél feltenni, s a telepítés lenne mondjuk 3 óra. Látom ez a rendszergazdák álma :). Ha egy cégnél van n db gép, akkor a rendszergazdának 1et kell feltelepítenie, majd image és minden gép ugyanazt kapja... ez mindkét esetben igaz.

    pl az opera egyik legjobb mobilos böngésző.

    akinek nem tetszik, hogy ie van a winben ne használjon wint ennyi.

    [OFF]gondolom emlékeztek, mikor a google problémázott, hogy az ie 7ben az alapértelmezett kereső a live search. (5 kattintással át lehet állítani googlere). De pl a microsoft sose pampogott, hogy a firefoxban az alapértelmezett kereső a google.

    az itt pampogók nem tudom mit csinálnának, ha lenne egy weboldaluk amit ők fejlesztenek. Megcsinálnák az admin felületet, de a user dönti el milyen front endet használ. Elég érdekes dolgok jönnének elő.
    [/OFF]

    a következő mi lesz amit ki kéne venni a winből?

  • rii

    nagyúr

    válasz Rolly #191 üzenetére

    " ... ha nem kell ie? rakj fel linuxot és kész ... "
    egy világ dől össze bennem, ekkora hülyeséget! Mi köze a Linuxnak ahoz, hogy nekem útban van a IE, mert FireFox-ot használok? Miért nem OS/2-t mondtál, vagy FreeBSD-t, SunSloaris-t, vagy OSXforPC-t?

    " .... de pl nekem linux alatt nem kell alapból felrakott kopete, vagy firefox, akkor mit csináljak?? nem nagyon van más... ... "
    más, ha ingyenes OS-re van feltelepíteve nem integrált ingyenes böngésző, és más, ha fizetős OS-re van BELEINTEGRÁLVA a nem-ingyenes böngésző
    mert nem ingyenes. Mert a windows részét képezi

    " ... akinek nem tetszik, hogy ie van a winben ne használjon wint ennyi. .... " ekkora szűklátókörűságet bammeg ... :-/
    és ha muszáj megvennem a WIN-t a munkám miatt, akkor hogy "ne használjam"?

    " .... De pl a microsoft sose pampogott, hogy a firefoxban az alapértelmezett kereső a google. ... " mi köze az MS-nek akár a firefox-hoz, akár a Google-hoz?

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • rii

    nagyúr

    válasz #64791808 #159 üzenetére

    " .... A monopolhelyzetet vázolva tévedtem. De mi az oka, hogy a windows elterjedtsége 90% felett van? Most hagyjuk azt, hogy csúúúúúnya MS, kezdjük az elején. Anno már a Win95 is nagyon elterjedt volt, és onnan kezdve mindegyik. Miért? ... " hűt nem azért , mert annyira hűdefasza OS volt .... jó volt a marketingje, Az MS rájött, hogy most van a fordulópont, amikor a USEReket megfohatja ... Az IBM meg benézte ezt az egészet az OS/2-vel .. elbambultak

    hiába volt jobb az OS/2, a marketing, és a nagatív OS/2 kampány miatt a win95 nyert

    " ... Nem azért sznob valaki, mert mást akar használni. Megteheti, mindenféle nehézség nélkül. Sznob az, aki ezzel nem elégszik meg, hanem "elite-windows" -t akar, amiben csak azok a programok vannak, amelyeket ő akar. ... "
    tudnám miről bezsélsz ember. Most hallom elősször ezt az elit-wiondws szót. A kettő amőgy is üti egymást számomra. böngészőból a mOzzillát szeretem, movie-player-ből a KCMplayert, vagy az MPlayert, vagy a VLACPlayer-t. Ezért sznob lettem, mert kibaszottul nem jön be a Media PLayernek a böszme randa nagy kék pofája, és jobb szeretem a kicsi, gyors player-eket? hínnnnye ....

    " ... Szerinted mi a megoldás? .... " csak 1 WinXP install kellene, de telepítéskor lehet választani, mint bármely értelmes programcsomagnál.

    " .... Szóval pofázni nagyon könnyű ám. Halljuk az átfogó javaslatodat, amely elliminálja ezt a problémakört. Értem, hogy így rossz, de akkor halljuk, hogy hogyan lehetne megoldani! ... "
    a filmkritikához is így állsz hozzá? végülis. a filmkritikusok még egy deka filmet sem csinéltak, csak pofáznak. Vajon miért ? mert nekünk, és nekik, a kritikusoknak, mint nézpknek csinéljéák a filmeket. Azoknak, akiknek tetszik, és azoknak akiknek meg nem.

    A windows-t is az embereknek fejlesztik. És ha nem tehetem meg, hogy nem veszek XP-t, vagy úgymond, veszek egy XP-t, akkor elmondhatom, hogy mi nem tetszik benne.

    " ... Ha nincs ilyen elképzelésed, akkor ne szólj bele, mert nem értessz hozzá. .... " írtam. választható programcsomagok install alatt.

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • tildy

    nagyúr

    válasz Dave™ #184 üzenetére

    1-2 éve lehetett az ingyenessé tétel. Előtte ugye a banneres verzió ment.

    A döntő momentum a nyílt forráskódban keresendő,
    Mondasz valamit.
    Az IE7 lemaradása innovációban azért ciki.
    Tabos böngészést tán már a 3.5ös opera is tudott:U

    Már nem nagyon emlékszem rá, pedig 1998tól operát használok.

    ÉRtem én egyébként miért sírnak. Ugye ki mit szok meg. Szüleim, testvérem, és még pár ember a közelemben operán kezdett. Nekik macerás más böngészőt használni.

    Ez lehet az ie-vel is. Nem azért használják sokan mert jó, hanem azért mert azt ismerik.

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • 30z.Samu

    félisten

    válasz tildy #194 üzenetére

    Nem nagy kunszt a többi sem, gondolhatják. Én is használtam Operát, csak valamilyen oknál fogva tökre belassult. Azóta használok FireFox-ot használok, beismerem elég furcsa volt, de hozzá lehet szokni! Lassan az IE is úgy néz ki mint a Firefox! :U

    Sic Parvis Magna

  • gV

    őstag

    Sztem az opera nem éri el a célját és marad az IE. :K
    Sőt remélem idővel benne lesz a Windowsba a Microsoft virusirtója is.

  • 30z.Samu

    félisten

    válasz gV #196 üzenetére

    Hát ha olyan mint a tűzfal akkor kell a fenének! :D

    Sic Parvis Magna

  • liksoft

    nagyúr

    válasz bambano #171 üzenetére

    Ha a cikket elolvasod látható, hogy "Az összes egyetemi-iskolai számítógépre telepített Microsoft-csomag használati joga megszűnik márciustól, ha addig a magyar állam nem rendel újakat." - vagyis az oktatói és tanszéki gépekről is szó van. Nem CSAK az oktatás, hanem az ahhoz kapcsolódó teljes adminisztráció, stb....

    Az oktatást nem lehetetlen átállítani. De a többit márciusig..... Most mondhatod, hogy korábban kellett volna. Te szóltál Nekik? :F

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • cousin333

    addikt

    válasz Rolly #191 üzenetére

    "a firefox bizonyos körökben már nem épp, hogy megverte az iet, hanem "szénné" alázta"

    Például hol? hup.hu? ;]

    "az operának nem jött be"

    Tulajdonképpen nézőpont kérdése, de az Opera valóban követett el hibákat a műltban (is). Ugyanakkor az Opera sosem volt világcég, és nem állt mögötte egyetlen világcég sem, valamint nem kapott irgalmatlan méretű hátszelet (nem hype-olták sehol). Ez azért nagy különbség szerintem.

    ui: Biztonsági okokból éppenséggel szerencsés a kis részesedés... ;]

    "Mondjuk megértem az operát, mert csökken a részesedése"

    Forrás?

    "egyre kevésbé optimalizálják rá az oldalakat (lassan egyáltalán nem)"

    Operára optimalizálás nagyjából egyet jelent a szabványkövetéssel. Mellesleg sosem optimalizáltak sokan az Operára, sőt inkább tiltották és gáncsolták (ahogy ma is), nem véletlenül került bele a user ID meghamisítását célzó opció (egy időben alapértelmezetten IE-nek adta ki magát). Ehhez az ellenszélhez csak hozzájött a fizetős adware üzleti modell, amin csak 2005 szeptemberében változtattak.

    "szutyok safari for windows is lassan veri a részesedését."

    Forrás?

    "az euban divat a piacvezetőt piszkálni ennyi az egész."

    Nem piacvezető, hanem monopol helyzetben levő. Nem ugyanaz!

    megjegyzés1: Mindenki arról beszél itt, hogy az Opera ki akarja vetetni az IE-t a Windowsból. Ez egyrészt nem teljesen így van, csak annyit szeretne elérni, hogy ne legyen az operációs rendszer szerves, elválaszthatatlan része. Az, ha később uninstallálhatod, vagy telepítésnél kiveszed a pipát az IE mellől, semmivel sem növeli a telepítéshez szükséges időt. Nem arról van szó, hogy az Operát, meg a Firefoxot, meg a Safarit, is választhatóan integrálják bele a Win telepítőjébe.

    Másrészt, a fő probléma az IE szabvány-nem-követésével kapcsolatos, ami párosulva a nyilvánvaló piaci erőfölénnyel, kétségkívül rontja az alternatív böngészők pozícióit. Elsősorban erre irányul a kereset is. Kis összefoglalás.

    megjegyzés2: Azt írtad, hogy "nem jött be" az Operának, és kb. kínjában már perel. Valójában üzletileg az Opera rendkívül sikeres (az eddigiekhez képest), egyrészt bevételei jelentősen nőttek (az asztali böngészőkből is!), másrészt te magad is elismerted, hogy az Opera Mini sikeres és jó, harmadrészt nayakunkon az Opera Mobile 9, ami nagy durranásnak ígérkezik. Ezen kívül Opera böngészőt használ a Wii és az Archos nevű játékgép, és számos telekommunikációs céggel van szerződésük. Tehát az IE elleni per nem az utolsó szalmaszál, hanem éppenséggel a további fejlődés gatjainak lebontására tett kísérlet. Azért elsősorban most, mert most érett meg rá az idő: Firefox mint szabványkövető böngésző térhódítása, Safari for Windows megjelenése egyfelől, különböző készülékek internetre csatlakozása (konzol, mobiltelefon, PDA, később TV, mikró...stb.) másfelől. Mindkettőnek alapkövetelménye a szabványosítás, és annak követése.

    "We spared no expense"

Új hozzászólás Aktív témák