Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz Belba #240 üzenetére

    Azért kíváncsi lennék, hogy ha fent van a firefox és mondjuk wordben vagy excelben html kóddal kell dolgozni, akkor melyik böngésző részeit használja fel...

    Az meg jó vitastílus, hogy aki nem velem van egy véleményen, az húzzon el a fenébe... Az ms userek meg beláthatnák, nekik kerülne kevesebbe a windows, ha nem lenne monopóliumban az ms.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz moonman #245 üzenetére

    A firefox piaci részesedése nagyobb, mint 1%, ergo a windows felhasználók kevesebb, mint 99%-a nem akar egy kérdést se megválaszolni. Több, mint 1% képes volt letölteni és utólag feltelepíteni egy firefoxot. Ezen felhasználóknak meg az lenne az érdeke, hogyha full ms rendszert akarnak, akkor vehessenek mondjuk lenovo notebookot full ms rendszerrel, ha meg nem fullt akarnak, hanem firefoxosat, akkor mehessenek a dellhez, ilyen windows-zal előtelepített notebookért. Az egész thread erről szól és nem arról, hogy dögöljön meg az a többség, akinek jó az ie.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • tildy

    nagyúr

    válasz FTeR #211 üzenetére

    Bocs, hogy nem voltam gondolatolvasó :U :B

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • bambano

    titán

    válasz moonman #250 üzenetére

    A linux közösség nevében az IBM csúnyán betörte az orrát az ms stróman cégének, az sco-nak a közelmúltban. Ha véletlenül az eu bizottság meg is tudná nevezni, hogy kit akar perbefogni linux kérdésekben, hirtelen kerülne pár jó(l fizetett) jogász. De valószínűbb, hogy a linuxos közösség meg tudná oldani azokat a "problémákat", amiket az eu bizottság hibaként ró fel, mert a linux alapú oprendszerek nem dőlnek össze attól, hogy egy-két dolgot esetleg ki kell venni belőle.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Rolly

    veterán

    válasz bambano #347 üzenetére

    láttam olyan xpt ami megbukott a hitelességi vizsgálaton, meg az sp1es visták is azt fogják csinálni, hogy induláskor kiírja, hogy: Nem legállis az oprendszer, probléma megoldása..., de megy müködik, csak egy plusz ok gombot kell nyomni.

    Közgét nem hiszem, hogy kéne tanulnom elég volt, hogy négy évig tömték vele a fejem (ráadásul a tanár olyan monoton hangon adta le az anyagot, hogy fájt).Amúgy amit írtál az ok. Tényleg megcsinálhatná az ie-t a ms linuxra, sokat könnyítene a világ bajain :), bár firefox alatt az oldalak 90%-a ok, tehát annyira nem gáz.

    a worddel és excellel kapcsolatban igazad volt, de mostmár nincs lassan 1 éve. Majd nézd meg az új office 2007 fájlokat, s rájössz mire gondoltam. Plusz a ms szabványosítani is akarta, de a szabványügyi hivatal elutasította.

  • tildy

    nagyúr

    válasz Rolly #356 üzenetére

    Én 25%ról tudok:U

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • Rolly

    veterán

    válasz tildy #357 üzenetére

    "A XiTi Monitor piackutató cég adatai szerint ugyanakkor Szlovéniában az emberek 44,5, Finnországban 41,3, Horvátországban 36,5, Németországban 36,2, Szlovákiában 35,3, Lengyelországban 35, Csehországban 31,5, Észtországban 30,4, Bulgáriában és Ausztriában 27,6, Görögországban 27,4, Magyarországon pedig 27,2 százaléka használja rendszeresen a népszerű böngészőt. Hazánk ezzel csak a tizenkettedik a rangsorban és tavaly novemberhez képest 12 százalékkal csökkent a Mozilla programját használók tábora." (sg.hu)

  • Belba

    őstag

    válasz bambano #351 üzenetére

    "... Az meg jó vitastílus, hogy aki nem velem van egy véleményen, az húzzon el a fenébe... Az ms userek meg beláthatnák, nekik kerülne kevesebbe a windows, ha nem lenne monopóliumban az ms...."

    Ezt nekem szántad? :F

    Megmutatnád, HOL írtam én olyat, hogy "aki nem velem van egy véleményen, az húzzon el a fenébe" ???

    Olyat írtam (és ezt fenntartom ma is), hogy miért a Linux felhasználók szavazgatnak arról, hogy mi legyen az MS Windowsban?... Szerintem erről azok döntsenek, akik megveszik és használják az op.rendszert! Ez lenne a normális!

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Ha én Wordben vagy Excelben dolgozom, picit sem érdekel, hogy melyik programot használja ez a progi... Nekem az a lényeg, hogy működjön!

    Amúgy SOHA nem dolgozom html-kóddal a Wordben v. Excelben, mert erre vannak más (jobb!) programok. :D
    Hallottam már, hogy vannak, akik Wordben szerkesztenek weboldalakat, hát az úgy is nézhet ki...

    < A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

  • rii

    nagyúr

    válasz Belba #359 üzenetére

    rengeteg helytelen szót használsz.

    " ... miért a Linux felhasználók szavazgatnak ... "
    szavazgatnak - legyen inkább irogatnak, vagy vélemény mondanak.

    " ... Szerintem erről azok döntsenek, akik megveszik és használják az op.rendszert! .... "
    döntsenek - dönteni legfeljebb az ms fog, és döntést -esetlegesen- rákényszeríteni meg a bíróság

    és én is win-t használok

    [ Szerkesztve ]

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • Belba

    őstag

    A statisztikák általában köszönő viszonyban sincsenek a valósággal...

    Én viszont megnézem a webshopom látogatottsági statisztikáját (valós kattintásokon alapul) és nocsak mit látok?... :U

    Összeszámolható a novemberi adat kattintások szerint és százalékok szerint, op.rendszerek szerint...

    < A lehetetlen mindössze annyit jelent, hogy még nem találtad meg a megoldást. >

  • FTeR

    addikt

    válasz tildy #353 üzenetére

    csak szimplán nem kell hülyének nézni a másikat és már is folyékonyabban megy a dolog...

  • cucka

    addikt

    válasz Belba #361 üzenetére

    na és akkor mi derül ki ezekből? az égvilágon semmi.

    a word-ből történő html mentéssel pedig hadd mondja két dolgot
    - ezt a normális ember nem arra használja, hogy weboldalt szerkesszen benne, hanem amikor egy word-ben megírt dokumentumot szeretne egyszerűen publikálni a neten, anélkül hogy újra kelljen szerkeszteni.
    - ott kerül a szar a palacsintába, hogy a word szándékosan olyan html-t gyárt, ami jó eséllyel nem fog rendesen megjelenni minden böngészőben, egyedül ie alatt lesz korrekt. na ez a gerinctelenség. és ne mondja senki, hogy olyan nehéz lenne megoldani, hogy jó legyen, mert a word által generált html olyan, mint ha külön team foglalkozott volna azzal, hogy minél hányadékabb legyen.

    [ Szerkesztve ]

  • rii

    nagyúr

    válasz Belba #361 üzenetére

    Semmi újat nem mondtál.

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #345 üzenetére

    nah, ez a te problémád. szted azért szar az asp.net, mert már volt java. némi ellentmondást érzek a világképedben. egyrészt azon erőlködsz, h legyen olyan változatos, mint a linux másrészt meg mindenből legyen 1 és az legyen az első.
    a példa a fejlesztő környezet hatékonyságáról szólt. javanak és a .net-es nyelveknek annyi közük van egymáshoz, h OO meg egyfajta virtuális gépen fut. de ezt már kitárgyaltuk egyszer, szal most nem megyek bele.

    a konzolok kapcsán direkt kihangsúlyoztam, h adott platformon belül egyféle, mert tudtam, h lesznek olyanok akik nem értik meg a dolgot. a párhuzam tökéletes, mert operációs rendszerekből is többféle van és pont az volt a fejtegetés lényege, h míg winre fejlesztők 1 winre fejlesztenek (most tekintsünk el a verzióváltásoktól, mert az elkerülhetetlen), addig linuxnál még egy disztrin belül sem feltétlenül így van. a konzolra fejlesztők pont azért szeretik a pc-vel szemben, mert 1 platform 1 hw vagy úgy jobban érthető 2-3 platform az 2-3 hw környezet. ellentétben a pc-vel, ahol mindenből van min 10 féle.

    a php is tökéletes példa, mivel két eltérő platformot hasonlítottam össze. és ezt a kettőt az operációs rendszertől függetlenül tettem (még írtam is, h kevés köze van az os-nek hozzá), főleg, h php is van win+iis-re meg asp is van linuxra (úgyahogy).
    párhuzam azért tökéletes, mert az egyik rendszer a ms féle mindent bele és egyféle módszert képviseli, míg a másik a linux féle core+mindenkisajátja. két gyökeresen eltérő elképzelés gyak semmi közös nincs bennük és nem vita kérdése, h ma melyikre hatékonyabb fejleszteni. pedig nem volt mindig így, a sima ASP-k katasztrofálisak voltak, de még a net1.x is csak a határt súrolta. ám a 2.0 álva hagyta a php-t.
    ugyan újabban (nyilván a jó példát látva :) ) php-hoz is van pár teljes körű keretrendszer, de azokkal 2 gond is van, az egyik, h egymás konkurenciái, a másik, h senki nem tekinti alapértlemezettnek.

  • FTeR

    addikt

    válasz cucka #363 üzenetére

    a word 2 féle html-t gyárt. az egyik pontosan vissza adja a doksi formázását, de telepakolja mindenféle saját megoldással és nagy eséllyel csak ie alatt lesz jó, a másikba meg csak minimális css formázást ad, ami nagy eséllyel nem lesz 100%os, de jól fogja követni az eredeti formázást. ez egyébként nagyban függ attól, h az eredeti doksi hogyan van megformázva. sajnos a normális formázást nem oktatják gyorstalpaló kurzusokon, így általában borzasztó a végeredmény.

    egyszer nagy mennyiségű .doc-ot kellett weblappá varázsolnom és a dreamweawernek van is erre egy import funkciója, ám az az ofiszt függvényét hívja meg (mit is írtam korábban ;) ). elsőre katasztrofális eredményt adott. így a probléma felismerése után (rossz formázást) kiadtam egy kollégának, h másszon végig rajta és tegye egységessé a formázást. és láss csodát, ezután már normális html+css adott vissza, amit gyors search&replace-el még át is lehetett alakítani.

  • azbest

    félisten

    Ez a cikk emlékeim szerint arról szól, hogy az Opera érdekeit sérti, hogy van beépített böngésző a winben és ezért perel. Ilyen szempontból az operának igaza van, hogy sérti az érdekeit, de joga nem sok van ezzel kapcsoaltban. (melyik oprendszer/disztibúció nem ad beépített böngészőt?) Lehetősége van mindenkinek mást használni, a felhasználók tudatlanságáért nem az ms-t kell büntetni. Akit nem érdekli hogy mit használ, azt az sem fogja érdekelni (és nem is fog észérv alapján választani) ha 5 félét nevezek meg.

    Az hogy az oem-ekkel milyen szerződést köt az ms teljesen más téma szerintem, és ha a szerződésekben előnyt jelent ha csak ms féle cuccot tesz fel az oem, akkor ezt szankcionláni kell... pont.

    A linuxnak nagy lendületet adhatna ha lenne közös nevező... egy (programok számára) egységes környezet, ahol nem kell tucatnyi komponens meglététől és verziójától függően variálni. A kernel ereje is abban van, hogy a hivatalos változat egységes. (néha hátrány de alapjában véve inkább előny)

    A doc/xls szabványtalansága és hasonlók teljesen értelmetlen kérdés... saját programjuk saját megoldása... a pdf (ahogy más is írta) nem túl szerencsés példa, mert ott is alapvetően az adobe termékek mindenféle os-re megléte adta a platformfüggetlenség alapját. És a pdf használat/készítés körül is voltak jogi hercehurcák.
    Ja és ha csak olvasni kell, akkor van ingyenes nézőke ppt, doc és xls-hez is...

    A .NET vs JAVA esetében örülök hogy nem lehet ms féle megoldás ugyanolyan java néven mint a sun féle. Azért örülök, mert ha az nem java akkor ne hívják javanak.

    .NET : egyet nem értek... minek a köztes bináris, ha elvileg úgyis csak ms platformokon futhat. A mono most nem ér, mert az nem hivatalos és nem ms... vagy van nem x86-os környezete is ms-nek ahol .netet hivatalosan használ? (mobil telós határeset, mert ott nem a teljes asztali .netet adja). Bár igaz, hogy lehet natívra is fordítani vele ha jól értettem nemrég egy ms kiselőadáson. (jah és .net dolgokat forrásra vissza lehet fordítani, de nem szabad :D)

    [ Szerkesztve ]

  • zdanee

    őstag

    válasz moonman #227 üzenetére

    [...] az OS/2-t úgy elkúrták, hogy tanítani lehetne. ne fogjuk már a Microsoftra ezt is.[...]

    Teljesen veletlenul eppen most astam bele magam kicsit az OS/2 temaba. Mivel szeretnek objektiv nezopontot kialakitani, kivancsian varom az ezzel kapcsolatos tapasztalataidat. Az OS/2-t tenyleg tanitani kene, az optendszer volt. [link]

    Zipit Z2 idomár - S23u 1TB - HP Envy x360 13 - SGW4 - Miyoo Mini

  • FTeR

    addikt

    válasz azbest #367 üzenetére

    "elvileg úgyis csak ms platformokon futhat"
    pont az a lényeg, h elvileg bárhol futhat. inkább gyakorlatilag nem. de abba is be lehet kötni, mivel ott a mono. de azzal úgy kell bánni, mint a JAVA-val, a legkisebb közös nevezőt kell figyelembe venni. ezzel viszont pont azt veszti el, ami miatt a .net-et szeretjük...

    hivatalosan jelenleg 2 platformon érhető el, az egyik xpsp2 a másik a vista. ez elsőre nem tűnik lényegesnek, de ha jobban megnézzük, a .net a 4 legnagyobb vista fícsört áthozza xp-re.

  • bambano

    titán

    válasz Belba #261 üzenetére

    Miért nem ugranak az emberek az inyenes linuxra: mert ingyenes windowsra ugornak.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz moonman #278 üzenetére

    A linux sem ott tartana, ahol (hanem előrébb), ha lett volna egy olyan arc, mint Bill meg Balmer, akik eladtak egy nem létező oprendszert az ibm-nek. Majd elmentek, megvettek valamit, kicsit átpofozták, oszt csók.

    Nagyjából mindennel ezt csinálták: vettek/loptak/felvásároltak valamit, átpofozták, hogy ne legyen kompatibilis, majd eladták, mint ms ezmegaz.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz FTeR #314 üzenetére

    központi managelhetőség előbb volt sunos-ban, mint winben. Konkrétan sunosban már volt, amikor windows még nem volt. Ero a win nem azért terjedt el, mert központilag managelhető.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Belba #359 üzenetére

    Ha a hsz fejlcében az van, hogy Belba üzenetére, akkor van rá esély, hogy neked.
    Idézet #240-ből:

    "A Linux használók meg foglalkozzanak a saját op.rendszerükkel: ott írják be a javaslataikat, mit kellene kihagyni, mit kellene fejleszteni, mit kellene bővíteni."

    Egyéb kérdés?

    Html kód: például ha webről akarok egy táblázatot (leggyakrabban árjegyzéket) átmásolni egy levélbe, táblázatba, akkor excelben dogozol html-lel.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Belba #361 üzenetére

    Azt látod, hogy em árulsz olyan dolgokat, amik a linuxosokat érdekelnék. Matematikusan fogalmazva, a statisztikád torz.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz FTeR #365 üzenetére

    Ahha. tehát ooo meg virtuális gépen futó nyelvek összehasonlításában felmerül a php: "ASP-k katasztrofálisak voltak, de még a net1.x is csak a határt súrolta. ám a 2.0 álva hagyta a php-t."... ez erősen sántít.

    A .net-et meg a c#-t a java alapú rendszerekhez illene hasonlítani, nem a php-hez. Minimum 6-os java-hoz, ejb3.0-hoz, meg jsp-hez (meg a többi, kapcsolódó rövidítésekhez).

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • Vladi

    nagyúr

    válasz bambano #370 üzenetére

    E teccik. Elrakom későbbre. :C :R

    Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

  • moonman

    titán

    válasz zdanee #368 üzenetére

    az volt, de basztak fejleszteni és reklámozni, így elavult és senki nem tudott róla. ezt írtam, nem azt, hogy szar volt.

  • moonman

    titán

    válasz bambano #371 üzenetére

    szerinted. az a sok developer arc nyilván csak kólázni jár be a céghez.

    [ Szerkesztve ]

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #375 üzenetére

    webfejlesztő platformot hasonlítottam a webfejlesztő platformhoz. ez egy normális összehasonlítási alap.
    az, h a skacok php5-nél gondoltak először komolyan az OO-ra, és 6-osnál kezdtek igazán rá gyúrni, az csak azt jelzi, h mennyire le vannak maradva. vagyis ebből a szempontból is tökéletes a példára.
    az asp nem a C#-tól az ami, hanem az asp részétől, ami már akkor is megvolt, amikor a .net még sehol sem volt. egészen 3 generációt sikerült megélnie. most már a .nettől nem, de a nyelvtől továbbra is független a dolog. igaz ms részről "csak" 3 nyelv van támogatva.
    de a te logikád szerint ez sem lehet összehasonlítani, hiszen az asp egy lenyíró nyelv alapú móka, még a php egy script nyelvnek indult. de akkor felmerül a kérdés, h saját magát leszámítva mihez lehetne hasonlítani a php-t, hiszen már nem script nyelv és még nem is OO, ellenben van hozzá zend framework.
    tod, asp-ben lehet pontosan ugyanúgy fejleszteni, mint php-ban, csak <? helyett <% kell írni.

    abban megegyezhetünk, h ég és föld a különbség. mint írtam, fényévekkel állva hagyta.
    a sima asp egy jó alap ötlet volt (olyasmi, mind a coldfusion), de egyszerűen nem lehetett testre szabni, így inkább egy nagyon gyenge template rendszerre hasonlított. ez megváltozott, amikor alá rakták a .Net-et, ám 1.0-nál az még nagyon kezdetleges volt és ezen a 1.1 sem változtatott. a php ekkor még simán nyert a rutinjával (legalábbis átállni biztos nem érte meg). ám 2.0-val ez megváltozott. mindig is a php volt az elsődleges platformom és még most is az, de nemtok olyan területet mondani, amhol a php gyorsabb, praktikusabb vagy egyszerűbb lenne, még akkor sem ha az összes félhivatalos libet hozzá vesszük.
    de azóta már évek teltek el. itt a 3.5 is. ugyan asp oldalon "csak pár" új vezérlőt hozott, de a .net részét tekintve bejött pár nagyon praktikus dolog, ami alapjában változtatja meg a dolgot (pl LINQ). ezzel szemben a php5 gyak bukásnak tekinthető, mivel már itt a php6 és még mindenki php4et használ (nemrég volt egy stat erről).

    #371:
    elképesztő vagy. erre csak azt tudom mondani, h ezzel nyugtasd magad és álmodj szépeket.
    nem látom, h BG egy zseniális üzleti lépése hol befolyásolja a későbbi winek (főleg az nt) fejlesztői létjogosultságát. ez a ki-kitől lop, meg egy gyerekes vita. legjobb esetben is a trend követése van. a kora winek fejlődésére meg egyértelműen azok az arcok hatottak, akik átnyergeltek (átvitték a tudásukat) az ms-hez.
    ráadásul a helyedben nem erőltetnem ezt a vonalat, mert a linux keletkezése is jogilag tisztázatlan (volt), de fejlesztői szempontból meg egyértelműek a gyökerek.
    (hamár itt tartunk az egész fejlesztési modell arra épül, h hogyan "lopjunk" a másiktól :U )

  • bambano

    titán

    válasz FTeR #379 üzenetére

    Linux fejlesztése jogilag tisztázatlan? Mitől tisztázatlan, Linus leült, megírta a kezdeti dolgokat. Nem látott mást, csak a tankönyvi anyagot, a 386-os proci leírását, meg a minixet. Mivel a minix teljesen más alapokra épül, abból nem sok semmit lehetett nyúlni, mert akkor minix2-t írt volna, nem linuxot.

    Az meg, hogy mire épül a fejlesztési modell: az nem lopás, hogy valaki kivesz valamit a közösből, hozzáteszi a saját munkáját, majd visszateszi a bővített verziót a közösbe. Egyébként pedig ha a lopásra épült volna a fejlesztési modell, akkor az sco ügyvédei cafatokra szaggatták volna az egész linux miskulanciát, mivelhogy a linux forrása elérhető, abban bárki ellenőrizheti, ki mit lopott, az ms forrása meg csak úgy nem tölthető le (aki belenézhet, az meg előtte olyan szerződést ír alá, hogy végigolvasni is nehéz, nem még megérteni, ezek után már nem fog semmit átpakolni winből linuxba). De a valóság mégiscsak az, hogy a nagy szabadalombitorlási versenyben a linux indult jókora hátránnyal és az sco kapta a zakót.

    Azt kellene még bizonyítani, hogyha az első tcp/ip dolgokat a windowsba a hp-tól szerezték, a grafikus felületet a mac-ból meg a smalltalkból, az ad-t az x.500-ból, stb.stb. akkor mi is az ms saját innovációja? Én nem mondtam, hogy a programozók csak kóláznak, mert ezt az egész katyvaszt össze kellett gyúrni (elismerem, ez nagy meló volt), de meglévő rendszereket összegyúrni nem akkora innováció, mint 0-ról kifejleszteni.

    Az összegyúrás során valahogy kimaradt a transzparencia a gui-ból, valahogy évekig rebootolni kellett minden hálózati változtatásnál, valahogy sikerült nem szabványos kerberost rakni az ad-be, nehogy már másból is autentikálni lehessen, valahogy rádöbbentek, hogy nincs levédve a visicalc, ergo mozdítható, valahogy bekerült egy word a rendszerbe, stb. stb.

    BG "Zseniális" üzleti lépéséről annyit, hogy a linuxosok nem akarnak feltétlenül mindenáron eladni, olyat meg pláne nem, ami meg sincs. Nem ígérgetnek a levegőbe. Nem mondják egy termékről, hogy készen van és nem bízzák rá a béta tesztet a fizetős userekre úgy, hogy a fizetős user azt hiszi, terméket kapott, pedig sp1 előtt biztosan nem kap semmit.

    Nem is tudom, miről mondják mostanában, hogy majd ha sp1, akkor... Debiánról vagy a vistáról?

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • dabadab

    titán

    válasz FTeR #379 üzenetére

    "ráadásul a helyedben nem erőltetnem ezt a vonalat, mert a linux keletkezése is jogilag tisztázatlan (volt)"

    Tulajdonkeppen nem kellene, de azert meg mindig megdobbenek, amikor ekkora ordas hazugsagokat irsz le.

    DRM is theft

  • slartibart

    csendes tag

    válasz bambano #371 üzenetére

    Véleményem szerint a Windows és a Microsoft a szoftveripar fejlődésének elengedhetetlen része volt, és ha nem a Microsoft lett volna jó helyen jó időben, akkor valami más vállalat került volna hasonló helyzetbe.

  • moonman

    titán

    kicsit olyan érzésem van, hogy a Windows a Linuxosok Mac-je lett. ha jófej Linuxos akarsz lenni, illik utálni.

  • sh4d0w

    félisten

    LOGOUT blog

    válasz FTeR #379 üzenetére

    "...a linux keletkezése is jogilag tisztázatlan (volt)..."

    Mielőtt vmit leírsz, illene legalább utánanézni, miről írsz ekkora marhaságot... de azért mindig örülök az ilyen megszólalásoknak, nem egyhangú az aláírásom :)

    https://www.coreinfinity.tech

  • dabadab

    titán

    válasz slartibart #382 üzenetére

    "Véleményem szerint a Windows és a Microsoft a szoftveripar fejlődésének elengedhetetlen része volt"

    Nem latom be, hogy miert lett volna elengedhetetlen. Az egesz ipar pont arrafele tart mar jo ideje, hogy a rendszerek (legyen az akar HW, akar SW) szabvanyokban jol definialt interface-eket valositsanak meg es igy a vevok egy csomo ceg termekei kozul valaszthassanak. Ezzel ellentetben a MS monopoliuma gyakorlatilag vegig a verseny mesterseges korlatozasarol szol: egyebkent pont ez az, ami miatt a "micro$oft is teh suxxorz" szinvonalon tulmeno kritikak java reszet kapja a MS (nem pedig azert, mert divat utalni), ugyanis ezzel sok esetben a haladas kerekkotojeve valik.

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

  • bambano

    titán

    válasz slartibart #382 üzenetére

    Attól, hogy valami a fejlődés elengedhetetlen része volt (most nem egyetértve, csak ideiglenesen elfogadva ezt az állítást), még nem következik, hogy ennek örökké így is kell maradnia. Pár ezer éve még kőbunkóval verték egymást az emberek, pár száz éve még tűzhalált haltak az eretnekek, stb. stb. Én nem szeretnék eretneknek megbélyegezve lenni csak azért, mert nem akarok ms adót fizetni.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • slartibart

    csendes tag

    válasz dabadab #385 üzenetére

    Azért volt elengedhetetlen, mert szükség volt egy közös platformra, mivel a számítástechnika igen gyorsan terjedt, igen gyorsan fejlődött. Hogy csak egy példát mondajk, az oktatás és a megfelelő emberek képzése ezen a kissé monolitikus platformon sem tudja követni az igényeket, hát még ha heterogén lenne az operációs rendszerek és a processzorok piaca is, és minden fontos programból kapásból 3-4, vagy több verziót kellene készíteni.

    Úgy vélem, hogy mivel ezt előre nem lehetett szablyozni, ezért de facto alakultak ki a viszonyok, amik ezt az egységes platformot megteremtették, és kicsit lelassul a fejlődése ennek a területnek, és akkor jöhet a következő lépés. A következő lépés pedig az lesz, hogy egyre több helyen államilag, testületileg tendált szabályok és szabványok fognak egyre inkább dominálni.

    Említhetném a holland példát, ahol most meghirdették a nyílt szabványok, nyitott forráskódú rendszerek preferenciáját, és még csak nem is az a fontos ebben, hogy a programok nyitott forráskódúak lesznek, hanem pl. szabványos dokumentumformátumot fognak használni, az ODF-et, ami szerintem a legfontosabb lépés. Tehát úgy vélem, hogy a hegemóniának ki kellett alakulnia, iparilag ment végre a egyenplaftom, ha úgy tetszik "platformszabvány" kialakulása, mert a piacnak igénye volt erre, és most egy másik irányba kell, illetve kellene továbbfejlődni, első körben a dokumentumformátumok szabványosítása és nyitása felé.

  • slartibart

    csendes tag

    válasz bambano #386 üzenetére

    Attól, hogy valami a fejlődés elengedhetetlen része volt (most nem egyetértve, csak ideiglenesen elfogadva ezt az állítást), még nem következik, hogy ennek örökké így is kell maradnia.

    Pontosan így gondolom én is, és vannak erre utaló jelek, a bejelentések kormányzati-önkormányzati szinten a nyitott szoftverek használata kapcsán, vagy az EU intézkedései, mind-mind ennek a változásnak a jelei.

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz dabadab #385 üzenetére

    Elengedhetetlen volt, abban az értelemben, mint a Sony a konzol piacon: mindkét cég ugyanazt tette: kihozott egy olyan terméket, aminél technikailag messze jobb megoldások léteztek, azonban a használókat és a fejlesztőket jobban kiszolgálta, mint azok. Emellé hatalmas mértékű marketinget árat rakott mögé. Eredmény: széleskörűen elterjesztette az adott technológiát, mindenki számára hozzáférhetővé tette, azonban ezzel tönkrevágott pár igéretes céget / fejlesztést, s behozott olyan dolgokat, amiket jobb lett volna kihagyni.
    Engem ez inkább konzolok terén érintette a Sonyval kapcsolatban, s akkor én se örültem neki, de utólag elnézve egyértelmű, hogy ez szükséges és előnyös lépés volt.

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #380 üzenetére

    :D bárcsak ötös lottón tudnám ennyire előre, h melyik számok fognak bejöni.

    abban biztos voltam, h bambano rákap a dologra, de többiekre nem mertem volna fogadni, mivel azt hittem már nem olvassák a topikot. gondolom én legalább ennyire kiszámítható vagyok :)

    ha ennyire tisztán látod a linux fejlődésének kereteit és hatásait, akkor ugyanez miért nem megy a winnél?

    az nem megy, h 2 ellentétes vonal mentén állítasz dolgokat. vagy amellett érvelsz erkölcsileg nem lopás vagy amellett, h jogilag. lehet mindkettővel érvelni, de akkor nem lesz mivel szembe állítani.
    az sem lopás, amit az ms csinál(t). a mai jogrendszernek megfelelően megvásárolja a technológiát. ha nem így lenne, akkor már szétperelték volna (amire rendszeresen van próbálkozás és különféle szabadalmakra hivatkozva helyenként sikerrel is jár, aminél az ms a bíróság döntésének megfelelően jár el. lásd pl ie object mizéria).
    ennyit a jogi részéről.
    az erkölcsi szemszög erőltetése jóval hatásosabb lehetne. ám semmi mást nem csinálsz, csak veszel egy eszmét vagy gyakorlatot, amit te felsőbbrendűbbnek vagy előrealvóbbnak gondolsz és ahhoz képest méred. a GPL kapcsán már kifejtettem, h az általatok képviselt csodás rózsaszín világ számomra pont az ellenkező hatást váltja ki. mert nincs másról szó, mint megkötni a másik kezét, h ha én nem akartam hasznot, akkor más se akarjon.
    csak technikai különbséget látok aközött, h valamit szabadon elérhető (és/vagy ingyenes) forrásból vagy térítés útját megszerzett jogokkal használom fel.

    mindennek van egy fejlődés menete, ahol nyomon követhető az egymásra gyakorolt hatások. a társadalom fejlődésénél is az elmaradottabb rész figyeli, követi/másolja a sikeresebb régitó. ám ez nem zárja ki, h idővel túlnőjön a "mesteren". és mint ahogy azt az infó történelem is mutatja, az ms ebben legjobb. mielőtt belépne a piacra, megnézi, h a már ott lévők mit csinálnak jól vagy rosszul és a hibájukból tanulva, a saját elgondolását hozzáadva feléjük kerekedik. ezt egyébként minden épkézláb vállalkozás így csinálja (ha úgy tetszik, terep szemle).
    írtam az előző topikban, h ezt ki honnan vette dolgot ne erőltesd, mert ezen logika mentén a linux kapásból elhasal, hiszen a nyíltságot leszámítva semmit újat nem hozott. annyira nem, h korabeli vélekedések szerint már egy elev elavult rendszerre kezték építeni. és lássuk be, azóta sem hozott semmi újat (ha ennél úgy érzed, h semmit sem tudok róla, akkor gondolj arra, h én is ezt gondolom, amikor saját hülyeségeddel jössz). nem mintha a linux mint egység egy kézzel fogható dolog lenne, mivel pont az az alap ötlet, h mindenki beleadja a sajátját. igazából olyan, mint egy massza a unix és a win/mac között fél úton.
    remélem ennek fényében nem kell (újra) végi venni egyenként a példáidat. pl a gui oda vágó részét annak rendje és módja szerint licenszelte az ms. és szó sincs meglévő rendszerek összegyúrásáról. azt pont a linux rendszerek csinálják (remélem érzed a folyamatos ellentmondást az érvelésed és az általad támogatott világkép között). technológiai elképzelések saját implementációjáról van szó.

    bármennyire fáj, az, h ma minden háztartásban van szgép, az nagyrészt az msnek köszönhető. ha LT vagy barátain múlna volna, akkor még ma is a geekek kis közösségének játéka lenne. ha meg mondjuk az apple-en, akkor a gazdagok játékszere maradt volna. az ibm meg már eredetileg sem gondolta komolyan (ez jól látszik, h létrehozták a mára legdominánsabbá vált platformot és nem voltak képesek nyereséget termelni belőle, aztán eladták a lenovonak és láss csodát). mikor az ibm még úgy tervezte, h 2000-re már több száz gépet fognak eladni, BG már megfogalmazta azt a vízióját, h minden háztatásban lesz 1 szg.
    a helyzet az, h a BG nem veszi meg a dos-t, akkor arról az os-ről sosem hallottunk volna és világra gyakorolt hatása egyenlő lenne a nullával. és mivel elég hamar egy rövid időre az ms marad az egyetlen komoly erő a pc mögött, azt is kijelenthetjük, h ms nélkül ma nem lenne pc. helyette az amiga/comodor/mac féle megoldás lenne a domináns.

    valahogy mégis mindenki a dos+wint vette. jah, h a unix alkalmatlan volt otthoni használatra, a linux meg még sehol sem volt (azt csak a fanboyok hitték, h alkalmas desktop os-nek). a korábbi nagy nevek meg hibát hibára halmoztak (az ms nélkül már apple sem lenne...). még ha nem is látjuk, h mi az, akkor is látni kell, h valamiért az emberek a hibái ellenére is azt választották és teszik ezt a mai napig. és erre kevés marketing, ha csak ezen múlott volna, akkor most a mac lenne a domináns platform.

    az, h BG kamuzott az ibm-nek egy sima üzleti döntés és csak az. nyilvánvaló, h akkor már megvolt a terve, h ha a nagy kék leszerződik, akkor honnan fogja beszerezni az anyagot. ez nem más, mint kockázat minimalizálás. nem volt mit veszteni. ellenben ha előbb megveszi és az ibm-nek nem kell, akkor ott marad volna a nyakán.

    vistának már beta alatt nagyobb volt a piaci részesedése, mint a linuxnak. így nem hiszem, h az sp1 bármit is számítana. ms-nek 8 éve nem látott rekord bevételei vannak vistából. BG esténként biztos álomba sírja magát, h arányait nézve nem terjed 2x jobban, mint az xp. mágha valamiért a vista úgy is járna, mint a Me, akkor sem történne semmi (hiszen nem az a gond, h a konkurencia lenyomja).
    röhejes az egész felvetés. a linux évtizedek óta képtelen kitörni abból a pár százalékból és mint ellenérvként azt hozod fel, h a vista nem egyből 100%on van. lol...

    itt egyébként újabb ellentmondást vélek fölfedezni, mivel egyrészről azzal vádolod az ms-t, h semmi innovációt nem hoz, másrészt a vistának pont az a baja,h annyi mindent módosítottak rajta, h a felhasználók egy részének már túl sok.

    [ Szerkesztve ]

  • dabadab

    titán

    válasz Cathfaern #389 üzenetére

    En ebben az ertelmben sem latom elengedhetetlennek, ha a HW-t nezed, akkor ott is tobbe-kevesbe jol megvoltunk ugy, hogy nem volt egyetlen dominans piaci szereplo, hanem sokan rakosgattak hozza a dolgokhoz, aztan amikor mar nem tudtak/akartak akkor szepen tullepett rajtuk a vilag (ezernyi gyartot lehetne itt sorolni). Ehhez kepest a MS itt maradt a nyakunkon es minden torvenyes es torvenytelen eszkozt megragad ahhoz, hogy itt maradjon.
    A PC-s vilagot meg a konzolokhoz hasonlitani nem igazan szerencses, mivel az zart vilag, ott a konzol tulajdonkeppen direkt inkompatibilisek, ellentetben a PC nyilt platform.

    DRM is theft

  • dabadab

    titán

    válasz FTeR #390 üzenetére

    "korabeli vélekedések szerint már egy elev elavult rendszerre kezték építeni"

    De szep izmos csusztatas ez. Nem "korabeli velemeny" volt ez, hanem konkretan Tanenbaum professzor mondotta ezt, nem azt, hogy elavult rendszerre kezdtek epiteni, hanem azt, hogy a Linux rendszerarchitekturaja elavult, raadasul '92-ben (vagyis a Linux egy nagyon korai valtozatara). Erdemes figyelembe venni, hogy AST elsosorban akademiai szempontbol mondta ezt - egyebkent gyakorlatilag barmilyen production system elavultnak tekintheto akademiai szempontbol, hiszen mire barmi megerik annyira, hogy a valos eletben is normalisan lehet hasznalni, addigra a kutatas mar joval odebb jar.
    AST egyebkent konkretan ket problemaja volt: az, hogy a Linux nem mikrokernel es hogy nem hordozhato. Ebbol a masodik problemabol mara gyakorlatilag semmi sem maradt, a mikrokernelek meg tovabbra sem lettek igazan nepszeruek a valos vilagban.

    (Bocs, a tobbihez nincs turelmem, csak erdemes latni, hogy egy fel mondatodban ennyi sok marhasag elfer.)

    DRM is theft

  • tildy

    nagyúr

    válasz Belba #361 üzenetére

    Azért egy böngésző azt hamisít magáról amit nem szégyell. be lehet operát is állítani úgy, hogy IE-nek azonosítsa magát:U

    melyik oprendszer/disztibúció nem ad beépített böngészőt?)
    Mondjuk debian linux?
    Be lehet úgy állítani, hogy böngésző még csak ne is legyen benne. Még karakteres sem.
    Egyszerűen nem telepíted fel a csomagot a cdről. De ezt szerintem dabadab és bambano már elmondták:U

    [ Szerkesztve ]

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

  • bambano

    titán

    válasz FTeR #390 üzenetére

    Be kellene látni végre, hogy a szabványossági kérdésekben nincs olyan, hogy szétnézünk, saját elgondolást hozzáadunk, feléjük kerekedünk.

    Pontosan erről beszélek, úgy tűnik, mindketten ugyanazt a tényt érzékeljük, csak szerintem ez bug, szerinted meg feature.

    A Tanenbaum vitát meg hagyjuk, az nem arról szól, hogy a linux elavult vagy sem, hanem arról, hogy megfelelt-e Tanenbaum tanmenetének vagy sem.

    A többire a továbbiakban nem reagálok, inkább tesztelem a borsó falon maradási esélyeit.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • FTeR

    addikt

    válasz tildy #393 üzenetére

    az ie-nek beállított operát is simán lehet azonosítani. ugyan az azonosítóban az szerepel, h ie, de az engine résznél zárójelben már opera van...

    #393
    azon ismét nem lepődöm meg, h lényeget nem sikerült felfogni. de a remény hal meg utoljára. addig is úgy veszem, h másba nem tudtál belekötni.
    nem mintha ezzel sokra mentél volna, mert ahhoz olyat kellett volna mondani, amiről nem tudok. ami nem nehéz, mivel nem vagyok minden tudó és talán még emlékeztek rá nemrég a java kapcsán volt akinek sikerült.
    (egyébként azt akartam írni, h "elavult technológia mentén", de már lejárt a szerkesztési idő, amikor észrevettem).

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #394 üzenetére

    "szerintem ez bug, szerinted meg feature"

    ebben megállapodhatunk.

    (csak ne keverjük a 2 dolgot. az a megjegyzés nem a szabványosságnak szólt, hanem a korábban írt példáknak(xbox,zune vagy akár a win server piacra lépése) és nem annak, h pl a w3c munkájáról miként vélekedek)

  • cousin333

    addikt

    válasz azbest #367 üzenetére

    Nem. A cikkben az szerepel, hogy a Windows a piaci súlyánál fogva előnyt élvez a böngészőpiacon is. És ezt olyan módon ki is használja, hogy alapállásból tesz a szabványokra. Ez azzal jár, hogy a fejlesztők főképp az IE-re fejlesztenek, a szabványokra kevésbé. Ami hátrányosan érinti a szabványkövető böngészőket (Opera, Firefox, Safari, Konqueror...), amelyeknek az IE kompatibilitáson kell ügyködniük (felemás sikerrel) ahelyett, hogy funkcinálsan és szabványkövetésben fejlődnének. Ez a kereset egyik lényege, és szerintem igazuk is van.

    "We spared no expense"

  • Gregorius

    őstag

    válasz cousin333 #397 üzenetére

    Nem. A cikkben az szerepel, hogy a Windows a piaci súlyánál fogva előnyt élvez a böngészőpiacon is. És ezt olyan módon ki is használja, hogy alapállásból tesz a szabványokra. Ez azzal jár, hogy a fejlesztők főképp az IE-re fejlesztenek, a szabványokra kevésbé.
    A fejlesztők egyébként is böngészőre fejlesztenek, nem szabványra. A böngésző tud renderelni, a szabvány nem.
    Egyébként: [link]

  • dabadab

    titán

    válasz Gregorius #398 üzenetére

    "A fejlesztők egyébként is böngészőre fejlesztenek, nem szabványra. A böngésző tud renderelni, a szabvány nem."

    Azert halkan megemlitenem, hogy szinte az osszes tobbi netes technologianal viszont szabvanyra (ill. RFC-re) fejlesztenek, annak ellenere, hogy azok sem tudnak se renderelni, se e-mailt fogadni, se FTP szerverkent mukodni.

    DRM is theft

  • Gregorius

    őstag

    válasz dabadab #399 üzenetére

    Egy átlag netes technológia jóval egyszerűbb, ennélfogva jóval több kliens fedi le a piacot - nem három - és jóval nagyobb eséllyel implementálják pontosan a szabványt. Ennek ellenére ott is csak néhány klienssel tesztelnek és bőven előfordul, hogy a soron következő szeretetcsomagban specifikusan X szerver és Y kliens között orvosolnak kompatibilitási problémákat.
    Ezen túl a böngésző az egy olyan speciális állatfaj, hogy a webszerver hígan tojik rá, hogy a kliens mit és hogyan állít össze a képen, vagyis az FTP-vel, e-maillel ellentétben nem katasztrofális, ha a megjelenítés nem szabványkövető, csak a kommunikációnak kell annak lennie.

Új hozzászólás Aktív témák