Windows Vista: a forradalom elmarad

Konklúzió

Itt van hát egy új operációs rendszer, amelyik egyáltalán nem rossz, sőt jó. A kérdés az, hogy teljesíti-e a bevezetőben felemlegetett elvárásokat; hogy öt év fejlesztőmunka után mindez elegendő-e; és hogy tényleg egy új korszak kezdődött-e a megjelenésével. Ezekre a kérdésekre a válaszunk egyértelmű nem. Nem, mert a szépség nem minden az operációs rendszerek világában sem. (Bocs.) Nem, mert a Vistában bevezetett újdonságok jó része – ilyen a használható böngésző és médialejátszó, az asztali keresés, a spam- és phishingszűrőt tartalmazó levelező, a fotótár, a gadgetek, a tényleg jó tűzfal – nem forradalmi fejlesztés, csupán a szoftvervállalat kötelező házi feladata a riválisokkal, főként a nyílt forrású programokkal szembeni lemaradásának ledolgozására. Ezek mindegyike telepíthető Windows XP-re is, néhány esetben – ilyen az Internet Explorer 7, a Defender vagy a Media Player 11 – még más fejlesztőkhöz sem kell fordulni, mert maga a Microsoft biztosítja e frissítéseket a korábbi Windowsra.


Lemezkezelő: van, ami nem változott [Katt!]

Ha ezeket a pótolható megoldásokat kivesszük a kalapból, nem sok valóban Vista-exkluzív jellemző marad. Mert a Media Centert vagy a gyerekcipőben járó beszédfelismerést aligha tarthatjuk vevőfogó szolgáltatásoknak, az Aero pedig – bármennyire szép is – önmagában nem elég. Egyetlen komoly érv jut eszünkbe, de az is csak a felhasználók egy rétege, a gamerek számára lehet fontos: ez a valóban jelentős újdonságokat hozó, ám most még csak lappangó DirectX 10, amely – egyelőre legalábbis úgy tűnik – nem fog megjelenni Windows XP-re.

A Vista persze mindettől függetlenül jó operációs rendszer. Azok a vásárlók, akik új PC-n, notebookon készen kapják, örülhetnek, mert egy jól használható programokkal telepakolt, látványos Windowszal dolgozhatnak. Váltani viszont nem érdemes azoknak, akik XP-t – kiváltképp egy jól bejáratott, kiegészítőkkel felturbózott XP-t – használnak. Ők azok, akiket a Microsoft nagyon nehezen fog tudni rábeszélni a frissítésre. Főleg annak a tudatában, hogy a korábbi Windowst – legyen az Home vagy Professional változat – egészen 2014-ig fogja támogatni a szoftvervállalat.

Úgy látjuk, hogy a Vista nem csupán egy operációs rendszer, hanem szimptóma is. Annak a tünete, hogy ma már csak döcögősen működik a Microsoft hagyományos fejlesztési modellje, amely a „nagy durranás”-szerű termékkiadásokra épül. Elsősorban azért, mert időközben bebizonyította életképességét a másik oldal, a nyílt forrást használó fejlesztői közösség, amely apránként, de jóval gyakrabban készít új verziót egy adott szoftverből. Emiatt történhetett meg, hogy a Windowsba hagyományosan integrált számos alkalmazás – mint az Internet Explorer vagy az Outlook Express – fokozatosan, de menthetetlenül elavult a folyamatosan megújuló alternatívák mellett. A Microsoftnak ezért most azért kellett pedáloznia, hogy behozza a lemaradását, és az igazán előremutató fejlesztésekre nem maradt energiája. És ez új, merőben szokatlan probléma Redmond számára.

Ha marad a régi modell, az újabb Windows megjelenéséig hátralévő években a szabad fejlesztések megint messze elhúznak, és minden kezdődik elölről...

Barna József – Mézes Rudolf

A tesztekhez használt MSI notebookokat a HRP Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

  • Mi nem lesz a Windows 7?

    Az utóbbi időben egyre nagyobb a zűrzavar a fejekben az új Windowst illetően. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Előzmények