Windows Vista: a forradalom elmarad

Programok

A Vistához – főképp az Ultimate-hez – meglehetősen sok programot csomagol a Microsoft. Ezek közül többet – ilyen az Internet Explorer 7, a Windows Defender és a Windows Media Player 11 – már hónapok óta használhatunk XP-n is, ezért ezekkel most nem foglalkozunk. Újdonság viszont a:

Windows Mail

Ez a program váltja le az Outlook Expresst, amely mára menthetetlenül elavult – aligha véletlen, hogy a Microsoft a névváltás mellett döntött. A fejlesztőmunka itt nem múlt el nyomtalanul: a Mail egy jól használható levelezőkliens, amely például beépített és valóban jól működő spam- és phishingszűrővel rendelkezik. Összességében elmondható, hogy legalább annyira jól használható és legalább annyi szolgáltatást tartalmaz, mint például a Mozilla Thunderbird éppen aktuális változata (a kiterjesztések nélkül). Sőt, annál itt-ott okosabb is.


Zavarosban halászó levél [Katt!]

Például ha a spamszűrő által tévesen szemétként azonosított leveleket valós üzenetként jelöljük meg, automatikusan áthelyezi a motor a legitim e-mailek közé, ezt nem kell nekünk, manuálisan megoldani. Szintén igen hasznos a program gyors keresője, amely a keresőszó gépelése közben azonnal feldobja a találatokat. Ez a funkció persze része a Vistában globálisan elérhető, mindent átszövő keresésnek.

Újdonság, hogy a leveleket nem egy fokozatosan terebélyesedő fájlban tárolja a Mail (ez egy kritikus méret elérése után általában látványosan le szokta lassítani a levelezőprogramokat), hanem egyenként menti el őket. Az egyes fájlokat menet közben indexálja, ennek köszönhetően kereshető villámgyorsan az e-mailjeink állománya. Szintén újdonság, hogy a fiókok beállításait nem a regisztrációs adatbázisban, hanem az üzenetekkel együtt tárolja, ami megkönnyíti a levelezés és a fiókkonfiguráció áthelyezését egy másik gépre.

A Microsoft egyébként meglehetősen szűkszavú azzal kapcsolatban, hogy a Mail spam- és a phishingszűrője milyen módszert használ. A Wikipedia – láthatóan Microsoft-közeli szerzők által szerkesztett – vonatkozó szócikke szerint a filter Bayes-tételen alapuló tartalomelemzésre támaszkodik, ez – vagy legalábbis a bayesi szűrés kizárólagossága – azért tűnt számunkra valószínűtlennek, mert a szűrő már az első használatkor, tanítás nélkül is hatékonyan működik. Úgy tűnik azonban, – hívta fel a figyelmünket rá fórumunk egyik Microsoft-szakértője, X-COM –, hogy a SmartScreen néven futó filtermotor okosítása már előre megtörtént a Microsoft levelezőrendszereit – Hotmail, Live Mail, Outlook, Exchange Server – használók visszajelzései alapján. A program ezeket a mintákat használja, melyeket havonta frissít.


Contacts: mint egy mobilos telefonkönyv [Katt!]

A rendszeres használat közben mindössze egy zavaró hibába futottunk bele: ugyan a különböző postafiókokhoz be lehet állítani egyedi aláírásokat, az üzenet írásakor mindenképpen az kerül a levélbe, amelyik az alapértelmezett fiókhoz tartozik. Hiába váltunk tehát fiókot az e-mail írása közben, az aláírás marad. A Thunderbird ilyenkor magától értetődő módon kicseréli a szignót. Azt pedig meg kell szokni, hogy a levelezőhöz tartozó címjegyzék helyett egy általános gyűjtőalkalmazás, a Windows Contacts tartja nyilván kapcsolatainkat.

Photo gallery

Akárcsak a Media Player 11-ben, e fotó- és videonyilvántartó alkalmazásban is a kereshetőség és rendszerezhetőség körül forog minden. A álló- és mozgóképeket tartalmazó fájljainkat felcímkézhetjük (tag), majd ezek alapján rendezgethetjük, kereshetjük. Az ingyenes Google Picasára emlékeztető program egyszerű és könnyen kezelhető. A fotóknál – a használat során úgy tűnt, csak jpg és RAW formátum esetén – alapvető módosításokat (auto adjust, fényerő, kontraszt, színhőmérséklet, vágás, vörösszem) is el tudunk végezni vele. Kifejezetten jó ötlet, hogy változtatáskor elmenti az eredeti kép másolatát, és ha később – akár hetekkel később – mégsem tetszik az eredmény, egy kattintással visszaállíthatjuk az eredeti képet (RAW-nál jpg-be menti a változtatást, és megtartja az eredetit). A látványos Photosynth sajnos még nem része az alkalmazásnak.


[Katt!]

A fotókat, videókat a programból közvetlenül is lehúzhatjuk a fényképezőgépről, videokameráról, kiírhatjuk DVD-re, vagy exportálhatjuk a szintén integrált Movie Maker-be, ahol filmet, slideshow-t készíthetünk belőle. A Photo Galleryből közvetlenül lehet képelőhívást rendelni az interneten, de a fotókat közvetlenül e-mailben is elküldhetjük. Utóbbi esetben a szoftver automatikusan átméretezi a képet az általunk megválasztott felbontásra (640x480-tól felfelé).

Az a leírásából nem derül ki, hogy gyárilag mely fényképezőgép-gyártók RAW formátumait ismeri. Az alapértelmezett lista azonban – ha egyáltalán van ilyen – bővíthető a gyártók által készített csomagokkal; nemrég éppen a Nikon adta ki a vistás NEF-támogatáshoz szükséges szoftvermodulját.

Media Center

A Home Premium és az Ultimate változat része a Windows Media Center, amely itt operációs rendszer az operációs rendszerben, és nagyjából a Photo Gallery és a Media Player szolgáltatásait nyújtja egy billentyűzet nélkül is egyszerűen kezelhető felhasználói felülettel. Ezért aztán elsősorban akkor használható, ha PC-nket televízióra kötött multimédiás központtá akarjuk alakítani – bár hogy ezt miért tennénk, nem tudom. Ilyenkor a kép- és videonézegetés, zenehallgatás távirányítóval vagy egérrel vezérelhető.

Ez volt az egyetlen alkalmazás, amely megizzasztotta celeronos tesztgépünket. Érezhetően zabálja a rendszer erőforrásait, masinánk köhögve tudott csak megbirkózni a komplexnek egyáltalán nem nevezhető képnézegetéssel kombinált CD-lejátszás feladattal. Érdemes megemlíteni, hogy a Vista magyar változataiban a Media Center is magyar kezelőfelülettel lesz majd használható – korábban ehhez az operációs rendszerhez nem készült magyarítás.

Egyebek

A Vista csomagjának része a jól használható Calendar határidőnapló, a Windows Meeting Space nevű csoportmunkaeszköz és a Sync Center alkalmazás, amellyel a mobileszközökkel való szinkronizálás vezényelhető. És természetesen nem lehet szó nélkül elmenni a játékok mellett sem: az elmaradhatatlan game-ek többségét – ilyen a Pasziánsz, a Fekete Özvegy, az Aknakereső és az Admirális – megújították, az Ultimate-be pedig három új (madzsong, sakk és InkBall) is került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Mi nem lesz a Windows 7?

    Az utóbbi időben egyre nagyobb a zűrzavar a fejekben az új Windowst illetően. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Előzmények