- DIGI kábel TV
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Milyen routert?
- Aliexpress tapasztalatok
- Donald Trump lehet a kriptobajnok elnök az USA-ban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Videó stream letöltése
- Windows 11
- A call centerekbe viszi az AI-t a Microsoft
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
FerNandor
őstag
Köszi :)
Akkor még két kérdés.
A leírás szerint ilyenkor elvileg már lehet frissíteni, elég nagyot nőtt, több, mint 3x-osára."Az elkövetkezendő 8-10 napban tulajdonképpen a fenti az ujjgyakorlatot fogod ismételgetni. Nagy eséllyel a kovász azonos idő alatt egyre jobban fog buborékosodni és a térfogata is frissítésről frissítésre egyre nő majd. Amikor megduplázta magát, már indíthatod is a következő frissítést."
Ez most akkor az én esetemben jó így és frissítem ugyanúgy, vagy miért nőtt ekkorát egy este alatt így az elején?
A másik kérdésem, hogy ha majd elérkezik az idő, akkor a leírás alapján indíthatom az anyakovászt 25g-mal, mint a leírásban, vagy, ha már a felével indítottam, akkor az is inkább 12.5g-os mag legyen?
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
inf3rno
nagyúr
válasz FerNandor #3590 üzenetére
Az elvétel még azért is fontos lehet, mert termelhetnek olyan mellékterméket a mikrobák, ami mérgező rájuk nézve. Pl a pékélesztőt használják a borkészítésben, ahol kellően alacsony oxigén szint mellett alkoholt termel széndioxid helyett, és olyan 15% (V/V) alkohol koncentráció mellett saját magát nyírja ki. Nem véletlen, hogy nincs olyan bor, ami pl 20%-os, max desztillációval tudják töményíteni az alkoholos italokat, lásd pálinka. Ecetnél ugyanez van, csak ott egy kicsit több oxigént adnak neki, mint ami az alkoholhoz szükséges. Nem tudom, hogy milyen egyéb melléktermékek lehetnek, amit pl a lisztben lévő fehérjéből csinál, de nem hiszem, hogy hosszú távon jót tesz neki, ha feldúsulnak, mert nem veszel ki belőle. Ez pláne igaz a kovászra, ahol a mikrobák nagy részéről fogalmad sincs, hogy micsoda, csak azt tudod róluk, hogy erjeszteni tudnak ilyen vagy olyan módon.
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
Végül is tegnap este békénhagytam, reggelre, volt pár bubi a tetején, de maga a kovász egy sima bubitlan kenöcs lett. Kimértem belöle 50grammot és kapott 50-50gramm vizet és Tk búza lisztet a többi ment a mosogatóba, most melegre téve várom, hogy mi lessz belöle. Tegnap dél körül félig volt vele az üveg, most reggel meg mintegy két ujjnyira volt összeesve. Remélem nem nyírtam ki.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3561 üzenetére
Szia,
Ha nincsen ovális tálam, amit a receptben írnak, mivel helyettesíthetem? Kerek természetesen van, amit ki tudok bélelni lisztezett konyharuhával. Holnap megsütöm ezt a kenyeret, már az öregtésztának való pihen."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
-
-
Essejó
veterán
Tegnap esti nasi, link Joghurtos kevert süti, csokidarabokkal.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
FerNandor
őstag
Hamarosan laptopról leírom
Közben megsült az öregtésztás kenyér.
Remélem jó lesz
Remélem ilyennek kell lennie ennek az öregtésztának, elég ragacsos volt..Eddig nagyon büszke vagyok rá
68dkg[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3611 üzenetére
Köszi
Az első résznél egy tupperes kelesztőtálban, utána pedig a deszkán simán, ahogy mondtad is, és letakartam a tállal. Picit ellaposodott a tészta a legutolsó kelesztésnél, de azért szép formája lett. Majd beszerzek egy ilyen ovális akármit vagy szakajtót.
A római tálunk túl nagy lett volna.Mikor szabad megvágni?
[ Szerkesztve ]
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3612 üzenetére
Én ezt is szoktam használni kelesztésre: [link], kibélelem egy konyharuhával, kilisztezem és formázás után ebbe kelesztem.
"Mikor szabad megvágni? "
Ha elhűlt, akkor érdemes megvágni, mert még sül a kenyér a kivétel után is. De kb. 2 óra múlva, már elhűl annyira, hogy vágni lehessen.[ Szerkesztve ]
-
FerNandor
őstag
válasz krizmo_ #3613 üzenetére
Ilyesmi van nekünk is, csak nem ennyire hosszúkás.
Nem bírtuk tovább, 50 percet pihent kb. Langyos és nagyon finom.
Köszi a receptet"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
FerNandor
őstag
Úgy akartam, hogy kattintásra töltse be a képet nagyban, de ezek szerint nem sikerült. Régebben pedig tudtam úgy...
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
supercow
őstag
Sziasztok,
van egy Gorenje BM1200BK kenyérsütőm, amiben élesztős kenyereket sütünk a járványhelyzet miatt. Sajnos úgy látom hogy nem jutok sem friss, sem szárított élesztőhöz a sok pánikvásárló miatt. A lényeg, hogy kovászos kenyeret szeretnék sütni a gépben, illetve kovászt indítani hogy mire elfogy az élesztő, legyen mivel sütni a kenyeret.
Ehhez kérek segítséget, mert kovász téren teljesen kezdő vagyok. Nincs itthon teljes kiőrlésű rozslisztem meg egyéb úri huncutságok amik a neten vannak, csak Gyermelyi BL55 finomlisztem.
Rutinos kovásztulajdonosoktól kérek szépen linket vagy videót ahol mutatják lépésről lépésre mit kell csinálnom Illetve kenyérsütőgépes kovászos receptje van valakinek, azt is megköszönném!In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz supercow #3619 üzenetére
Üdv,
A napokban javasoltam Szabi pék oldalát, most tanít kovászolni.
Illetve létrejött a KovászLabor Alapozó csoport, ahol sok leckére és segítségre van lehetőség."Illetve kenyérsütőgépes kovászos receptje van valakinek, azt is megköszönném! "
El kell keserítselek, mert ilyen recept nincs, ugyanis kovászos kenyeret nem lehet kenyérsütőgépben készíteni. Remélem van sütőtök is.Talán Bl55-ös liszttel is lehet kovászt készíteni, de nem biztos, hogy összejön. Nagyobb az esély a sikerre, ha van valamilyen teljes kiőrlésű liszted.
-
supercow
őstag
válasz freaghill #3622 üzenetére
Váci vagyok, köszönöm a kedves felajánlást de beteg családtag miatt teljesen elszigetelődünk, már amennyire lehetséges. Ha nem kéne ennyire szigorúan, akkor mennék a boltba kenyeret venni.
Youtube videót találtam gépes kovászos kenyérhez, mondjuk az csak a dagasztást csináltatja a géppel.In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
mephi666
nagyúr
megmutatom az első próbám eredményét: ez elég lepény lett anyakovászt 6 napja etettem, abból vettem ki 25g-t (ez is elég hibrid volt: sima búzaliszttől kezdve a kenyérliszten át a teljes kiőrlésűn és rétesliszten keresztül minden került bele)
...tegnap 15:00 körül a 25g anyakovászba került 125g rétesliszt és 100g víz... este 10kor még nem volt tökéletes, kezdett feljönni, de nem nagy ütemben... reggel 6-ra érte el az eredeti mennyiség kb 2.5-3szorosát... 150g kenyérliszttel, valamint 250g búzalisztet bekevertem 300g vízzel és kb félórára hozzákevertem a kovászt és 9g sót... állni hagytam fél órát, majd szakajtóba tettem konyharuhát, amit beliszteztem, átraktam ebbe, letakartam és betettem kb 1.5 órára a sütőbe, ami 50fokon ment, hogy nyitott ajtó mellett itt keljen... (hát nem sokat kelt)
...innentől kivettem, sütőpapírra borítottam és továbbra is konyharuha alatt tartottam... sütőt melegítettem 250fokra, benne tartva a pizzasütő lapot... bevágtam 3 helyen és sütőpapírral együtt átraktam erre: 11perc 250fokon, majd 35perc 235 körül... (kb 1.5-2dl vizet is dobtam be alá egy tepsibe) a végeredmény pedig:
lapos ...ez volt ez első kovászos sütésem eredménye: ízre nem rossz, de sejtem a hibáim... valószínű a kovászom is gyenge, keleszteni sem kelesztettem elég ideig és magasabbra is kellett volna formáznom, hogy ne legyen ilyen lepény... (vízmennyiséget is bőven emelhetném, amit aládobok egy tepsibe) ...de bízok benne, hogy irányt mutattok, mire figyeljek legközelebb ...most cél, hogy 2 napig még erősödik a hűtőben az anyakovász és teszek egy újabb próbát a hibáim kijavításával
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3625 üzenetére
Elsőre jó, senki sem kezdi tökéletes kenyérrel... Nem túl vizes a belseje? Nekem soknak tűnik a víz, amit hozzáadtál. Igaz én géppel csinálom, de annál 540g liszthez kell 350g víz. Egy kicsit lehet több, de 400 fölött már kezd összeesni tőle meg egy kicsit szottyos lesz a kenyérbél. Kelni valóban kelhetett volna tovább.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3626 üzenetére
krizmo_ #3559-es arányait próbáltam követni amúgy érzésre tényleg sok lehetett a víz is
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
kmarci25
veterán
válasz mephi666 #3625 üzenetére
Próbáld úgy, hogy az első kelesztést hosszabbra engeded. Nekem van, hogy 25-30% kovásszal 5-6 órát is hagyom, utána formázom és megy a szakajtóba. A lakosság oka lehet még, hogy nem formáztad elég feszesre. Keress rá a youtube-on a bread shaping-re sok jó videót találsz. Egyébként a bélzete szép, első próbának tök jó.
Ja és ha van időd rá, akkor ne a hűtőben tartsd még a kovászt, legyen a pulton és etesd minél gyakrabban, úgy erősödik jobban.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
válasz mephi666 #3625 üzenetére
Gratula
Én most áttértem Szabi a pék etetésére. Tegnap volt egy kis torpanás a kovászom növekedésében és enyhe ecetes szag (utána kezdtem Szabi arányaival etetni). Most kezd már nőni tegnap este óta és bubisodn rendesen. Remélem jó lesz. Ma 4. napos."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3627 üzenetére
Nekem nagyjából az 1/5 fehér liszt, 2/5 teljesőrlésű liszt, 2/5 víz, ami eddig bevált száraz élesztővel. Szerintem a kovász mehet ezen felül, nem olyan nagy mennyiség talán, hogy bármit befolyásolna. Lehet, hogy én is elkezdek kovászolni, mert rohamosan fogy a szárított élesztő, és nehéz beszerezni. Bár szerintem fagyasztani is tudnék ha felszaporítom egy kis liszttel.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
mephi666
nagyúr
köszönöm a tanácsokat, következő sütésnél figyelembe veszem mind
...sokat használtam szárított élesztőt, de kb 1 hónapja sehol nem találtam már... sima budafoki van vagy 11 csomag, mert nehezen találtunk és bevásároltunk a családnak is, de régi álmom már a kovász és így járvány alatt lesz végre idő kísérletezni vele
apropó 1 hete kipróbáltam a főzős-sütős perecet és nagy sikere volt
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
inf3rno
nagyúr
válasz supercow #3633 üzenetére
Nekem teljesen mindegy, hogy melyik. Egy idő után szerintem az élesztőből is kovász lesz, ha elkezdem etetni, mert belekerül egy csomó baktérium és gomba a levegőből. Annyival talán egyszerűbb így, hogy már az elején használható sütésre, nem kell egy hetet várni. Majd kipróbálom, ha minden kötél szakad. Talán elkeverek benne kezdésnek egy kis kefirt is, hogy tejsav baci is legyen benne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #3634 üzenetére
Ez a most kapható élesztő is hajdanában egy vadélesztő volt. Csak fogtak egy adag kovászt és mikroszkóp alatt elkülönítettek belőle egy bizonyos élesztő gombát, amit aztán táptalajon tovább szaporítottak. Manapság ha jól tévedek cukorgyári melaszon tenyésztik.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mephi666
nagyúr
na, közben rakok akkor olyat is, amihez "értek" ...a pofonegyszerű, de isteni tejes pite: 5dl tej, 10dkg liszt, 3 tojás, 7dkg cukor, csipet só összeturmixolva botmixerrel és 40 perc alatt 170 fokon, légkeverésen kisütve... (kivajazott-kilisztezett tepsiben)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz FerNandor #3641 üzenetére
aha, sütőtől függően 1szer át lehet fordítani: nekünk az ablak oldalán fordulhat a levegő és ott minimálisan jobban süt, ezért a sütési idő 3/4énél általában fordítani szoktam egyet mindenen, hogy teljesen egyenletes legyen a végeredmény...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
inf3rno
nagyúr
Nem teljesen, BME biomérnökin csináltam egészségvédő szakirányt és félig-meddig élelmiszereset is. A diplomám végül lisztminősítésből volt, bár eredetileg virológiát akartam. Most kutathatnám hazmat-ben a koronavírus ellenszerét. :-) Eléggé félrecsúsztam amúgy, mert most szoftvert fejlesztek. Kutatólaborba akartam menni, de épphogy nincs meg a kumulált átlagom állami ösztöndíjra (3.50 kellene 3.39 van). Nagyon lazára vettem annak idején, nem is tudtam, hogy fontos az átlag, aztán mindenből elég volt a kettes, amit unalmasnak tartottam. A szigorlat és diplomamunka azért felhúzta négyesre, úgyhogy "jó mérnök" lettem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
mephi666
nagyúr
válasz inf3rno #3644 üzenetére
én is "jó mérnök" lettem, csak műszaki infón és gazdasági szakirányon ellazultam pár félévet én is: volt, hogy olyan szép 0kredites félévet produkáltam, hogy azóta is csak röhögök, ha ránézek az indexnek arra az oldalára... utána viszont bedurvultam és lett 30+ is utóvizsga nélkül (2006-os vb előttre 3 hét esett a vizsgaidőszakból: 2hétre beraktam 4 vizsgát és 2 szigorlatot, hogy ha pótolni kell, 1 hét alatt összejöhessen minden a póton... aztán elsőre letudtam mindent ...és nem is csak 2esekre)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3645 üzenetére
Ja, nekem is volt mélypont 7 kredittel. Semmi nem jött össze, ilyen egy pontokkal maradtam le, de úgy is csak 15 körül lett volna ha összejön. Utána megszüntettem a haverokkal kocsmázást meg bulizást minden nap, aztán hirtelen 38 kredit lett, még ösztöndíjat is kaptam. Azért az időelbaszásban azóta is jó vagyok. Úgy hallottam annak idején villany karon a csapat felét megrántották államvizsgán. Valami ilyen szöveget toltak le nekik, hogy maguk nem mérnökök. Eredetileg műszaki infora akartam menni én is, de nagyon elszálltak voltak a ponthatárok. Néha hiányzik, hogy nincs meg algoritmusokból az alap, de azért megoldom, és annyiból jó volt ez így, hogy menet közben rájöttem, hogy érdekel az egészségügy, dietetika, ilyesmik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
krizmo_
Topikgazda
Javaslom, az iskolai dolgokat inkább privátban folytassátok, mert kezd nagyon elmenni a téma... Vagy egy erre alkalmas másik topikban.
[ Szerkesztve ]
-
supercow
őstag
Mivel még mindig nem tudok élesztőt szerezni, gondoltam indítok "előtésztát" minimális instant élesztővel, azt táplálgatom és szaporítom inkább.
Első kísérletem tegnapelőtt estéről egy cikk alapján: 200g liszt, 150ml víz és késhegynyi élesztőből indult, de nem nőtt eleget másnapra. Az este ezzel indított gépi kenyér nem kelt meg eléggé, ezért leállítottam a programot. Kiszedtem, letakartam és ma délelőtt tudtam belőle sütni egy ehető kenyeret a sütőben. Félsiker, per pillanat a cél a minimális élesztő felhasználásával sütni gépi kenyeret.
Tegnap este indítottam egy másik előtésztát, de ebbe betettem egy teáskanál cukrot is (amennyi a gépi receptben van ehhez a kenyérhez). Ezt ma már többször megkavartam, ebből lett mostanra egy szép buborékos tésztaszerű ragacsom, ezt tervezem tovább hízlalni a magam laikus módján, esetleg osztani és tovább etetni ahogy kovászt szokták.
Asszony nehezen veszi ezeket a kísérleteimet mondván túl sokáig van elő szobahőmérsékleten, hiába mondom hogy a kovász még ennél is többet pihen a pulton.
Persze most mindenki hirtelen pék lett, sehol nincs liszt és élesztő Én csak nem akarok boltba járni.
Köszönöm mindenkinek az eddigieket!
Szerk: megtaláltam a cikket, itt a "Példa" alapján csináltam.
https://sobors.hu/technologia/hazi-kenyersutes-eloteszta/[ Szerkesztve ]
In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
kmarci25
veterán
válasz supercow #3648 üzenetére
Javaslom ezt a receptet. Minimális instant élesztő kell hozzá, kevesebb mint 1 g 1 kg liszthez.
Nem lesz semmi baja a tésztának szobahőmérsékleten, ha kontrollálva van, ha nincs az baj, mert akkor menthetetlenül túlkel és egy ragacsos folyós massza lesz, amit lehet kidobni, de ha kevés élesztővel van szobahőn, az oké.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Politika
- Autós topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Xbox Games Showcase 2024 - Az összes bejelentés egy helyen!
- Milyen autót vegyek?
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- BMW topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen