-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
válasz inf3rno #3101 üzenetére
Igen, van. Túl magas hőmérsékleten indította a sütést, és kevés volt a gőz. Plusz bemetszést sem látok. A nagy hő (és a bemetszés hiánya) miatt a héj túl gyorsan megkeményedett, nem tudott növekedni tovább, és ezért a melegtől felfelé áramló levegő megrekedt a héj alatt.
Én mindig 250-en indítom, és fedél alatt a saját gőzében van az első 15-20 percben. Ha nincs fedeles tálja, akkor a tepsi aljára tegyen tűzálló tálba vizet (pár perccel azelőtt, hogy betenné a tésztát, töltsön forró vizet a felforrósított tálba, vagy dobjon bele pár jégkockát) és spriccelj be a sütő oldalait (belülről! ) vízzel. Ez szokott segíteni, bár nekem sosem volt 100%-os az eredmény.
Talán túl is kelt a bélzet alapján, vagy nagyon alacsony a hidratáció (60% körül). Vagy mindkettő."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3103 üzenetére
Köszi! Akkor ezek szerint túl sokat kelhetett, mert mindketten azt írtátok. Azért megírom neki a gőzt is.
szerk:
Azt hiszem régebben mondott valami olyasmit, hogy nem fedi le miután kiadagolta a sütőformákba, és szerintem akkor száradhat ki a tészta teteje.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz mephi666 #3056 üzenetére
Ezek milyen bevonatosak? Mert van ahol titánt írnak, máshol meg kerámiát. Nézegetem én is ezeket, de kerámiásat nem akarok.
Köszi."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#75501312
törölt tag
válasz kmarci25 #3103 üzenetére
Ezt a gőzölést hogy oldjátok meg? Mert amikor kisebb hőfokon kezdem a sütést akkor egy darabig gőzöl, de bizonyos hőfok után már csak bugyborékol vagy már azt sem, gőzt meg nem is látok. Ha jól tudom egy bizonyos pont után már túlforr és nem lesz gőz. Hogy lehet ezt megoldani? A sütő oldalát én is szoktam spriccelni, de az hamar megszárad és kevés a gőz.
Sütőt most nem cserélnék, pedig állítólag van már gőzölős. -
inf3rno
nagyúr
válasz #75501312 #3108 üzenetére
Én egy tepsi vizet szoktam betenni alája. Az gőzöl rendesen... :-) Gondolom ha nem több szintes a sütő, akkor ez nehezebben megoldható... Egy másik lehetőség, hogy olyan edénybe teszed, aminek van fedele, pl a jénai ilyen, de szerintem fémből és szilikonból is lehet ilyen formákat kapni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Essejó
veterán
-
mephi666
nagyúr
válasz Digitalpimp #3106 üzenetére
szerintem sima teflon (dobozon nincs semmi infó, csak hogy "tapadásmentes")
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
kmarci25
veterán
válasz #75501312 #3112 üzenetére
Zsemléhez próbáld ezt. Kovászos zsemle. Állati jó, klasszikus.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Digitalpimp
senior tag
válasz mephi666 #3115 üzenetére
Köszi. Akkor most zavarodtam össze teljesen.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
krizmo_
Topikgazda
Gondoltuk hétvégén szétnézünk kicsit hol lehet a Garat malom lisztjeit megvásárolni (Budapesten), konkrétan királybúza lisztet szerettem volna.
Az Arán bakery-be látogattunk el először, ahol a híres tormás cruffint is szerettem volna megkóstolni (nem volt csak csokis): [kép]
Egyébként róluk azt érdemes tudni, hogy kovászos termékeket árulnak. Nem volt rossz, bár szerintem nem kiemelkedő... A hely maga nem valami hívogató, marasztaló... Nagyon sokan voltak, az utcán állva ettek az emberek az üzlet előtt... Csak BL80-as liszt volt, így nem is vettünk inkább, mert tudtam, hogy a másik kiszemelt helyre is mindenképp el kell menni, és akkor már ott veszünk.
A második hely ahova lisztért mentünk az a FUUDI Deli & Cafe.
Itt volt mindenféle liszt, amit szerettem volna: [kép]
Ettünk szendvicset, és ittunk egy kávét is: [kép] Mindkettő nagyon finom volt.
Elképesztően bájos hely, a fogadtatás és a kiszolgálás is rendkívüli. A tulaj nagyon kedves és barátságos, látszik hogy mindenben benne van a szeretete. Csak ajánlani tudom ezt a helyet, mert tényleg elragadó, randira is kitűnő, lágyan szól a kávéházi zene... nagyon romantikus.Kicsit hosszasan fogalmaztam meg, de a lényeg, hogy itt lehet mindenféle Garat malom lisztet kapni, már alig várom, hogy süssek belőlük.
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #3118 üzenetére
Itt veszem a lisztet, házhozszállítással: gondoscekker. Vagy Culinaris. Attól függ, milyen kell.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#75501312
törölt tag
Nem kaja téma, de hátha van megoldás: a berozsdásodott kis szűrőkkel mit lehet csinálni? Meg lehet még menteni őket? Spirális kis kiszedőkre gondolok, nem a hálós tésztaszűrőre.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz freaghill #3121 üzenetére
Árban jobban megéri itt helyben megvenni, mint rendelni. Természetesen valamivel drágább, de még így is jobban kijön, meg aztán ott van az élmény része is a dolognak, hogy egybe lehet kötni egy közös reggelizéssel is.
De ha legközelebb megyünk arra, már tudjuk, hogy van ott ez a malom, ahonnan érdemes vásárolni, és betárazunk. -
Madoc
veterán
Igértem, első kovászos kenyereim.Most sült ki, reggel szegem meg. Hagymás fehérkenyér és tökmagos rozskenyér.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
sutszi
veterán
Ma este én is megsütöttem életem első kovászos kenyerét. Azt még volt türelmünk kivárni, hogy kihűljön.
(#3123) Madoc :
Guszta. Ez az ízesített vonal tetszik nekem is.[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3118 üzenetére
Lisztbeszerzésre javasolnám őket is. Ahogy nézem van webáruházuk, de van két mintaboltjuk is, az egyik Óbudán a másik meg a XVIII. kerületben a Lőrinci piacon.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kmarci25
veterán
Szépek a kenyerek srácok, gratulálok!
(Sutszié egy egész kicsit alulkelt, erre utalnak a nagyobb lukak.)"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3130 üzenetére
Komolyan vettem az észrevételt. Kicsit vizsgálgattam a kenyeret. Nézegettem néhány végeredményt minden típusból. Ez minden csak nem alulkelt...
Azt elképzelhetőnek tartom, hogy a kép nem úgy adja vissza a textúrát mint amilyen valójában.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
kmarci25
veterán
Oké, ahogy gondolod. Nem akartalak megsérteni, segítségként írtam csak. Azok a nagy lukak a héj alatt valamiért csak kialakultak.
Mondjuk a másik képen látszik, hogy nem is nagyon nyílt, úgyhogy lehet, hogy kevés volt a gőz.
De mégegyszer mondom, ettől még szép, első kovászos kenyérnek meg különösen az. Csak gondoltam, hogy segítsünk egymásnak azzal, hogy leírjuk a tapasztalatainkat.Más: a garat kamut lisztje valami fantasztikus. Úgy issza a vizet, hogy nem is hiszem el. 85% hidratáltságnál is szépen kezelhető. Úgyhogy nagyon ajánlom!
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3133 üzenetére
No problem. Nem sértődtem meg. Írtam is, hogy komolyan vettem amit írtál. Ezért is vizsgáltam meg a dolgot.
Persze, hogy volt oka... mert próbáltam a hajtogatási fázisban minél több levegős részt kialakítani. Viszont egy ponton túl ezt nem lehet irányítani... Ráadásul itt most új liszt is került a házba. Még nem volt vele tapasztalat. Szóval még kell legalább 1-2 kenyér csak, hogy a liszt mint viszonyítási alap adjon valami tanulságot. (Kovászos kenyérből ugyan első, de a konyhába nem most estem ki. Én általában kicsit hosszabb tervezéssel megyek neki mindennek. Meg inkább technológiai a megközelítésem... Így az ok-okozati összefüggések fontosak nekem. Tehát ha alul kelt volna, akkor oké tényleg alul kelt. Ez van. Legközelebb változtatok. Csak ha nem erről van szó, te meg rámondod, hogy mégis... az meg félrevihet... másokat is.)Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
kmarci25
veterán
Azért képről elég nehéz megállapítani, meg a pontos módszer, mennyisegek nélkül.
Első blikkre úgy tűnt. Ma nálam is sütés lesz, majd mutatom, hogy sikerült.
Ha már hajtogatás. Az igazán sok levegő beviteléhez szokták ajánlani a laminálást (7. perctől kb). A lényeg, hogy jó vizes legyen a felület, ahol csinálod."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#76500480
törölt tag
Kalácstésztára ami kovásszal készül, van valakinek egy jó receptje? Kovászoskenyér gyönyörű nagy buborékkokal (alulkelt ). Kalácstészta (briós, fonott kalács, piték)tömör, száraz pizzatésztaszerü lett. Kerül a fél kg liszthez 50g vaj, 1-2 sárgája +dagasztógéppel van megdolgozva, szemben a kenyérrel ami hajtogatással alakul. Gépidagasztás lehet a hiba? Hideg vagy a zsiradék? Fehérje már direkt hiányzik belőle, mert tömör tésztát eredményez.
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz #76500480 #3137 üzenetére
Ez egy jó recept, többször kipróbált, sikeresen. Kovászos kalács.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
mephi666
nagyúr
ezt a receptet meg kell osztanom, mert sütöttem már sokszor régen tejes pitét, viszont teljesen más állagú volt a tészta, amivel indítottam... régen palacsintánál sűrűbbel kezdtem, ez meg folyós, viszont isteni a végeredmény: 1,5liter tej, 30 deka liszt, 20 deka cukor, 8 tojás, csipet só... ennek felével indítottam a mennyiséget, mert ennyi tojás nem volt itthon és isteni lett lényegében az összetevőket botmixerrel megdolgoztam, majd margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben 170fokon légkeverés mellett 40 perc alatt készre sütöttem... istenien lágy az alja, nem sült le, tetején vékony, szépen rásült habréteg... ...képet nem tudok közölni, mert a tepsinyi adagot kb 10perc alatt elpusztítottuk hárman
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
#76500480
törölt tag
válasz kmarci25 #3138 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Egyszerűen péksüteménynél nem jön össze a kovász áldásos hatása, de bagettnél sincsenek sikerek. Egyedül tényleg a kenyér ami szépen megreped, puha, levegős marad.
Ha valakinek hiányzik egy klassz sütőedény annak ezt ajánlom... nem az a sz.r, könnyű méregdrágán kínált konyhaikieg. [link] Fél kg liszttel készített kenyérhez elég, de kapható méretesebb is.
-
kmarci25
veterán
válasz #76500480 #3140 üzenetére
Uhh, a bagett az nehéz. Állítólag a franciák sem csak kovásszal készítik, hanem csinálnak egy lágy előtésztát minimális élesztővel. Ezt érlelik 12 órát, és utána adják hozzá a kovászt még liszttel, vízzel.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3135 üzenetére
Jöhet az eredmény.
A kovászos kalács megfogott. Lehet jövő héten belevágok.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
kmarci25
veterán
Mai 75% hidratáltságú 100% kamut. Holnap sül egy 85% hidratáltságú is. Bélzet még nincs, mert ez lehet, hogy ajándék lesz.
KépBagett: igazán jót nehéz csinálni. Egyrészt a háztartási sütő nem elég széles, hogy beférjen a méter hosszú bagett. A másik, hogy nagyon nehéz elérni, hogy szép legyen a bélzet: kellően szellős, könnyű és mégis egyenletes. Nagyrészt a formázáson is múlik. Nézegess a youtube-on formázós videókat, nagyon komoly.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Madoc
veterán
válasz kmarci25 #3144 üzenetére
Formázva szakajtóban 8 órát pihentek a hűtőben. Vélemény? Mint ízre mint állagra szerintem kiváló lett, talán szebbek lehettek volna, főleg a fehér. Ha nagyon lukacsos akkor nem kelt meg eléggé ha jól olvastam? kép link kép link így hajtogattam ahogy 4:35-nél látható:itt
[ Szerkesztve ]
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
kmarci25
veterán
Már nem merek semmit írni , de talán a fehér egy egész picit alulkelt. (Néhány nagy lyuk, másutt pedig tömör állag - kb ez az alulkeltség jele.) De tényleg kevés hiányzott, ha egyáltalán. Mennyi kovász volt a liszthez viszonyítva?
Amit most posztoltam, az 15% kovász, első kelesztés 5,5 óra, második hűtőben (kb. 5 fokon) 20 óra. Ha 30% a kovász akkor a 8 óra is elég hűtőben, főleg ha 8-10 fok körüli. De ezt ki kell tapasztalni, melyik módszerrel ízlik jobban a kenyér, és melyiket tudod az időbeosztásoddal összeegyeztetni.Na, itt az előző bélzete, bátyám megküldte.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
inf3rno
nagyúr
válasz #76500480 #3137 üzenetére
Szerintem túl kevés vizet raktál bele. Most kísérletezek kenyérsütős géppel, és az egyik receptnél szinte tökéletes kalácsot sütött. A gond csak az, hogy kenyeret akartam, de kevés lett a só. Még egy kis cukor meg kakaó belemegy, és tényleg kalácsot kaptam volna. 540g BL55 liszt, 350-400mL víz, élesztő, kis só, amit tettem bele (plusz 10dkg vajat még érdemes beletenni a tejes íze miatt). Azért magát az állagot a módszer is nagyban befolyásolja. Azt hiszem a gép 3x keleszt és 2x dagaszt közöttük, a harmadik kelesztés után pedig kisüti, de sosem figyeltem meg igazán. Megpróbálom vele holnap a kakaós kalácsot, aztán majd küldök képet (feltéve ha sikerül ).Nem tudom a kovász mennyiben viselkedik máshogy, mint az élesztő. Én úgy vagyok vele, hogy a szárított élesztőben hiszek, mert az mindig ugyanúgy működik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
sutszi
veterán
válasz kmarci25 #3146 üzenetére
A kovász arányt mihez viszonyítod? A liszt mennyiséghez?
Nem rossz kenyér. Bár lehet kicsit alul kelt...
Viccen kívül, ha ~25 órát kelesztetted, akkor ehhez képest az enyém valóban alul kelt.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
Új hozzászólás Aktív témák
- Üzleti és kirakat matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs