- PHP programozás
- Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
- Invitel (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Windows 11
- Max
- Nehezebb lesz a dolga a Temunak Európában
- Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI
- Milyen routert?
- Kihagyták az NVIDIA-t egy új AI-hálózati szabványból
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
freaghill
őstag
Szeretnék pár régi népi szokást felvenni.
Jelenleg a kovászos kenyérsütés van, amit csinálok olyan 2 éve.
Tudtok még hasonló dolgokat mondani, pl. fokhagyma ültetés és fonásra gondoltam még.Bármi jöhet, rossz ötlet nincs.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
#75501312
törölt tag
válasz freaghill #4502 üzenetére
Jesszum, azokból rengeteg van, gugliban rákerestem, hogy magyar népszokás, és volt ott még szlovák, cseh meg német is.
Nem inkább népi praktikákra gondoltál (bár lehet ez sem pontos megfogalmazás)?
Nem hiszem, hogy fagyosszentekkor a gyümölcsfákat szeretnéd melegíteni / füstölni.De ha étellel kapcsolatos kell, akkor csinálják például a szárítást és kifüggesztést erős pirospaprikával is (mint a fokhagyma, van ahol fonják is). De van pl. babverés és szárítás. Húsok / kolbászok füstölése hordókban. Ilyesmikre gondoltál?
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz Šolaire #4499 üzenetére
2,5-3 kg uborka, alaposan megmos többször váltott vízben. Két oldalról keresztben bevágva a két végét nem. 3 liter vízben 3 ek só, felforral. Egy teadióban belelógatok 1 kk tarka borsot, 1 mk koriander és mustármagot. Langyosra hűtöm.
Egy megfelelő méretű üveg aljába beszórok egy csapott evő kanál lisztet. Ráteszek egy adag kaprot, 4-6 gerezd fokhagymát. Szépen állítva rárendezem az uborkákat, esetleg rakok közé torma levelet is ha van pár darabot. Az üveget teli rakom uborkával, a torma szárával leszorítom. Teli öntöm a langyosra hűlt lével, egy kistányérral letakarom és egy követ teszek rá. Esetleg 1-2 órára napra teszem, de nem szükségszerű elég neki a meleg lakásban is, ha túl sokat napozik akkor hajlamos az ubi elpuhulni. Ebben a melegben 2-3 nap és kész is.Soha nem próbáltam még, de hallottam egy olyan megoldásról is, hogy a liszt vagy szelet kenyér helyett, egy megmosott kettőbe vágott nagy burgonyát rakunk az uborka tetejére. Állítólag így a leve nem opálosodik be, hanem tiszta átlátszó marad.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Valakinek van bevált Töltött Cukkini receptje? Kinn a kertben őket találtam:
olyan 25-30 centisek, Tudom a Mindmegettén vagy a Nosaltyn tuti lenne, de hátha van valakinek bevált kipróbált receptje is.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Lecsós Pizza
30 dkg liszt
1 ek étolaj
2 dl víz
fél élesztő (tán 2 dkg?) Én bele szoktam tenni egy fél instant zacsit.
1/2 dl tej
1 tk só
csipet cukor
Az élesztőt megfuttatod a csipet cukorral a tejben
Ezt elkevered a liszttel, olajjal, vízzel, ízlés szerint sózod. Az 1 tk elég szokott lenni, de nem minden só egyformán sós. Szóval a cuccot simára kevered. Nem gyúrod, fakanállal keverhető sűrű massza, és 45-60 percig langyos helyen keleszted.
Közben elkészíted a feltétet. Kell egy adag lecsó, natúr tojás nélküli. Apróra vágsz, 3-4 debrecenit, 20 dkg szeletelt sonkát, 3 virslit, 20 dkg krinolint. Ezeket beleteszed a lecsóba és megrottyantod.
Egy magas falú tepsit kizsírozol (én olajozni szoktam) és kilisztezed. A megkelt tésztát elteríted benne,(az egyszerűség kedvéért olajos kézzel széthúzgálod mert nehezen terül) és erre a nyers(!) tésztára teszed a lecsöpögtetett ragut. Az egészet gazdagon megszórod reszelt sajttal. (trappista vagy amit szoktál) Addig sütöd amíg a sajt aranysárga nem lesz.
A ragu kicsit besüllyed a tésztába, viszont a tészta alja kellemesen ropogós lesz. Kockára vágod, és frissen fogyasztod. De kihűlve is finom, ha marad. :)[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Sültek, vagy BBQ és Grill ételek mellé kiváló kísérő.
Lilahagyma lekvár
1 kg lilahagyma
20 dkg kristály cukor
20 dkg barna cukor (cukorból lehet elég a fele is, tehát összesen 20 dkg)
1 mk só
2 db babér levél, vagy 2 nagy csipet őrölt
darab fahéj, vagy 1 csapott teáskanál
6 db szegfűszeg, vagy 1 majdnem púpos mokkás kanál
2 dl balzsamecet
2,5 dl édes vörös bor
A hagymát megtisztítjuk fél karikára vágjuk, és vékonyra szeleteljük. Elkeverjük a cukorral, sóval és a fűszerekkel. Fél órát állni hagyjuk. Ráöntjük a Bort és az ecetet. Felforraljuk, majd kis lángon sűrűsödésig főzzük.
(őrölt fűszerek esetén nem kell keresgélni, bár pl teadióban rakva kiszedhető ha már az íze belefőtt)Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Ispy
veterán
Van...
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 0.5 kg darált hús
- egy nagy doboz tejföl
- egy közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- olaj
- só
- bors
- majoranna
- 1 dl vízElkészítés:
1) a cukkinit félbevágom, a belsejét egy evőkanállal kikaparom alaposan, lesózom és félrerakom pihenni
2) kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát
3) rádobom a darált húst és lepirítom
4) mehetnek rá a fűszerek: só, bors, pirospaprika, majoranna, ízlés szerinti mennyiségben
5) belerakom a kikapart cukkini belsejét, beleöntöm a vizet és közepes lángon készre párolom (kb. 30 perc)
6) a cukkini csónakok mehetnek egy finoman kiolajozott tepsibe, beletöltöm a darált húsos cuccot, a tetejét megkenem tejföllel (nagy mókusok reszelt sajtot is tehetnek rá ), esetleg fél deci víz is mehet alá, és 200 fokos sütőben addig sütőm, amíg a teteje szép színt kap (és a cukkiniken látszik, hogy kicsit megrogytak)
+7) ha marad töltelék, akkor egy kupacba pakolom a tepsibe, arra is rakok tejfölt és úgy megsütöm, az is el szokott fogyni....Persze lehet variálni a fűszereket, ez ilyen magyaros ízvilág, de a darált hús jó alany, mehet bele elég sok minden is.
Köretnek én mindig krumplipürét szoktam csinálni.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
#75501312
törölt tag
Karikázd fel és tedd be a fagyóba.
Nekem ugyanaz a massza szokott menni paprikába és cukkinibe is, amit visszább írtam zöldséges húspogácsa alatt.
Igazából valamilyen darált hús, hagyma, fűszerek, ha nagyon akarom ízesíteni, akkor teszek bele még aprított másfajta zöldséget. A paprikába azt hiszem tettem borsót és répát is.
Volt, amikor leöntöttem paradicsompürével meg tettem alá is és abban sütöttem meg.Találtam millió fotót, csak a töltött paprikásat nem.
De a húspogácsa így néz ki nyersen.[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
válasz bugizozi #4519 üzenetére
Nem, egyrészt ezért is kell lesózni és állni hagyni, de ha nem zsenge, akkor 30 percet alufóliával letakarva sütőm 180 fokon és a végén csak rápirítok. Ha letakarva megy be, akkor 1 dl vizet rakok alá, megnézem, és ha nem jó, akkor még egy körre be lehet tolni lefedve.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Essejó
veterán
Lefelejtettem némi kiegészítést.
Ha van maradék, akkor zárható üvegben hűtőben pár napig eltartható. Ezt még nem tudtam tesztelni, mert nálunk simán elfogy ennyi. Ha dupla mennyiségből készítettem mert vendégek jöttek, akkor is.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Üveges lecsó télire
1 kg zsír
1 kg vörös hagyma
4 kg paprika
2,5 kg paradicsom
feldarabol, összefőz
Belenyom 1 nagy Gulyáskrém
Botmixerrel egybeműsít
Üvegbe adagol, a tetejére egy csipet Benzolsavas Nátrium
Száraz dunszt
Amikor kihűl a kamra polcra vele.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
#75501312
törölt tag
Zabos kérdésem van: egyre több videót látok, ahol vagy szemesen vagy darálva használják a zabot, és gyártanak valami palacsinta / pite / müzli szerű dolgot. De minden recept egyezik alapjaiban: x mennyiség zab / tojás / tej / ízesítés / gyümölcs (sokszor banán az alapokban is).
A kérdésem inkább az lenne, hogy ez meddig állhat el?
Szeretem a zabot gyümölccsel és tejjel, főleg hogy lassan szívódik fel, de ennék vmi tartalmasabb szeletet is.
Viszont hiába sütném 180 fokon 30-35 percig nálam kérdés lenne, hogy meddig állna el? Mivel van benne tojás és tej ez így rizikós lehet, de éppen miattuk nem lenne száraz. Kibírnának mondjuk 4-5 napot zárt dobozban, esetleg hűtőben?
Ha betolnék egy csoki vagy müzliszelet nagyságú saját készítésű zabszeletet reggel és az kitartana délig, főnyeremény lenne. De már a saját anyagok és ízesítés miatt is megérné.
Bárkinek tapasztalat ezzel? Vagy kísérletezzek egy kisebb adaggal és majd kiderül? -
Essejó
veterán
válasz #75501312 #4525 üzenetére
Ezt a receptet pár napja kaptam, miután kaptam egy ilyen tavaly készült lecsót, és kértem a receptjét annyira bejött az íze. Viszont én nem a tetejére raknám a Benzolsavas Nátriumot hanem belekeverném a cuccba, úgy tuti eláll a lakásban is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
#75501312
törölt tag
Nekem a zsír sok, megvan a saját alap lecsó receptem, de sokszor olvastam már, hogy ezek a száraz dunsztos cuccok akár fél-1 évig is elállnak. Márpedig télen jól jönne néha egy kis fehér vagy akár saját kenyérrel tunkolós lecsó.
Anyám meg éppen nemrég emlegette fel, hogy amikor az ő gyerekkorában ('60-'70) disznóvágás volt és sok volt a sült hús, akkor az egyik zsírosbödönbe tették őket. Hónapokig elállt és amikor a sütőben újramelegítették őket, annál omlósabb húst még nem evett.
Nem véletlen, hogy zsírban / olajban / sózva tartósítanak élelmiszert, hiszen régen így csinálták, amikor nem volt hűtő. De nekem az 1kg zsír kicsit sok.
De lehet teszek egy kis próbát, mert most sok paprikám van, lehet befőzök pár adagot és kinyitom 2-3 hónap múlva. -
inf3rno
nagyúr
válasz Šolaire #4507 üzenetére
Na ez érdekes. Amúgy ez nem csiriz, legalábbis úgy tudom az tisztán keményítőből készül, nem lisztből. Szerintem kipróbálom én is a gépi kenyeremmel. Kíváncsi vagyok lesz e különbség. Most van újkrumpli is, majd megnézem, hogyha hozzáadok valamennyit az min változtat. Ami még kiderült a napokban, hogy a spar teljesőrlésű liszt teljesen lehúzza a tésztát. Az aldis aranykalászt szoktam venni teljesőrlésűből, annál ha nem megyek 2/3 teljesőrlésű fölé, akkor megmarad a magasság. Ezen kívül most láttam valami cikket dagasztás mentes kenyérről, aminél azt írták, hogy 12 órás lassú kelesztéssel is ugyanúgy jó glutén szálak alakulnak ki, és felesleges dagasztani. Hát nem tudom ebből mi az igaz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Az a baj, hogy én nem nagyon szoktam méricskélni, ezért nem tudok receptet adni. Azt szoktam, hogy csinálok egy rizst, darálthússal elkeverem, teszek bele paradicsom szószt, hogy ne legyen annyira száraz, és ezzel töltöm meg, a tetejére meg reszelek sajtot, és úgy sütöm ki. Fűszerezés az olaszos, oregánóval leginkább. Vizet kell tenni alája sütéshez, meg is lehet hámozni, ha nem akarsz a héjával bajlódni evésnél.
A tölteléknél a rizs akár el is hagyható, úgy tömörebb lesz a hústól. Ha van apró cukkinid, akkor azt fel lehet vágni, és össze lehet keverni a töltelékkel. Lehet még beletenni gombát, hagymát, ilyesmiket is. Igazán jó képem most nincsen, ritkán fényképezem be. Most lesz szezonja, majd csinálok jobbakat.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Megpróbálkoztam én is a kovászos kenyér sütéssel. Tavaly rengeteget olvastam róla, elméletben már volt némi rálátásom :D (autolizis, bulk, coil stb szakszavak nem idegenek) de nem vitt rá a lélek - még a karanténban sem - mígnem egyik ismerőstől kaptam egy adag kovászt. Innentől nem volt mese, meg kellett próbálni, így azért elég nagy hendikeppel indul az ember ha van egy jó kovásza. (nem tudom pontosan milyen, kb joghurt állagú) Az első kenyeret inkább nem posztolnám, megettük, de van mit rajta javítani, mint ahogy ezen is, de már vállalható. (a két kenyér között sütötte párom múltkor a kovászos kakaós csigát)
Na szóval ahogy én csináltam:
Kivettem 40g kovászt hozzáadtam 30g vizet 15g fehér lisztet 15g tk lisztet, összekutyultam 3 órára letakartam egy tálban
400g kézmeleg vizet tettem egy tálba, elkevertem benne a kovászt
hozzáadtam 200g sima fehér lisztet + 400g tk tönköly lisztet, eldolgoztam, 1 óra pihi
utána dagasztottam bele a sót kézzel
utána jött a hajtogatás 3x fél óránként
utána 1 óra pihi
utána gömböt formáztam belőle, 1 óra pihi majd be a hűtőbe
másnap reggel kivettem, 2 kisebb hosszúkás oválist formáztam belőle, 30 fokban bevágtam
sütőt előmelegítettem 250 fokra, beraktam kis tálban forrásban lévő vizet majd be a kenyerek 20 percre, utána edény ki, hőfok vissza 220 fokra további 20p-igÍme az eredmény. Nem ehetetlen, kívülről nagyon jól néz ki, a héjja vastag, ropogós, de: kicsit tömörnek érzem, pedig elég szépen feljött a sütés közben. Hogy lehetne még levegősebb a közepe? Jobban be kellett volna vágnom, jobban dagasztani? Megjegyzem a nyers tészta nagyon ragadós volt, dagasztás közben még szórtam hozzá, mindenhova ragadt, mintha úszóhártyáim lettek volna.
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #4538 üzenetére
Vsgy ahogy a németek, és a tótok fözték a knéldlit, egy kizsirozott konyharuhában logatták be a gőz fölé.
Bár a knédli tésztája, inkább a kenyér tésztára hajaz.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
sutszi
veterán
válasz bugizozi #4539 üzenetére
Szerintem elsőre egész jó...
Viszont jobb lenne egy kép szemből a belezetről, hogy a szerkezetét jobban lássuk... Ugyanis pont azt a kérdés tetted fel amire többféle válasz lehet egyidejűleg.
1. Ha hydrosabb a recept, akkor az eredményez nagyobb lyukakat szellősebb szerkezetet. Viszont nehezebb hajtogatni, formázni.
2. A felhasznált lisztek és azok aránya. TK lisztek könnyebben tömörödnek, mert a világ vize nem elég nekik...
3. Technikai rész. Nem mindegy a hajtogatási technika. Illetve ha hűtőzteted, akkor azt érdemes szakajtózással egybekötni. Ha hűtőzés után formázod biztos, hogy rengeteg buborék megy kárba.
Maga formázás akármikor is történik kinyírhatja a bubikat. Nekem már előfordul, hogy elszúrtam és lepény lett. Full ugyanaz a receptúra máskor meg frankó cipó, csak jobban figyeltem a formázásra.
Hűtőzés után inkább pulton kelljen még, és mehet a sütőbe...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
bugizozi
őstag
Szia!
1) Először próbáltam hydrosabb receptet de nem ment, ahhoz még gyakorolni kell a gyúrást úgyhogy muszáj voltam lisztet hozzáadni még.
2) Igen, ez sajnos ilyen, tapasztaltam már.
3) Stretch and fold volt a hajtogatási technika. Igen, lehet hűtőzés után nem kellene már nyomkodni, csak kiborítani a tepsire. Csak szakajtó hiányában nem tudom mibe tegyem... valami ovális dologba kellene, de a jénai túl nagy. 2 kisebb darabot szeretnék mindenképp csinálni, egyik sütés után megy be a fagyóba.
Ilyen a bele:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Ispy
veterán
Tegnap esti termés, tiramisu torta.
Hozzávalók:
- 5 darab tojás
- 500 g mascarpone
- 400 g babapiskota
- 8 evőkanál cukor (ez olyan közép út, 5-tel nem annyira édes, 10-zel meg nagyon, ki hogy szereti)
- egy teáskanál vanília kivonat (vagy 1-2 tasak vaníliás cukor)
- holland kakaópor (keserű)
- 3 dl tejeskávé
- rumaromaElkészítés:
1) elkészítem a kávét, én most 2 dl forró vízzel elkevertem 2 kanál instant kávét, egy kicsi rumaromát és raktam bele 1 dl tejet, persze aki erősebbet szeretne, az csinálhatja főzött kávéból is
2) a tojásokat szétválasztom, a fehérjét felverem és mehet be a hűtőbe
3) a sárgákat a cukorral fehéredésig keverem, mehet bele a vanília is
4) a mascarponet belekeverem a masszába, majd óvatosan beleforgatom a habot is
5) rétegezem: piskota a kávéba, kirakok egy sort, majd krém, majd megszórom kakaóval, én általában 2 ilyen réteget rakok egymásra, most tepsi helyett torta lett belőle kapcsosformában, ezért 1 tasak Dr Oetker zsealtint is belekevertem a krémbe, hogy legyen egy kis tartása. Így is elég remegős lett[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
Új hozzászólás Aktív témák
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
- Arlo Smarthub VMB4540 Féláron!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen