- Aliexpress tapasztalatok
- 10 éve nem változott ekkorát a Netflix tévés appja
- Csinált valamit a Nokia: megváltoznak a telefonhívások
- Musk betiltja az iPhone-okat a Teslánál és az X-nél, ha ezt meglépi az Apple
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- Synology NAS
- Proxmox VE
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- ArchiCAD és Artlantis topik
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#82860288
törölt tag
+ Keef_Lee + krizmo_
Köszi az infókat. Valóban azért kezdtem el pár éve sütni kenyeret, mert a boltitól fájt a gyomrom vagy más problémákat okozott. Bár azóta van 1-2 termék, amit ehetek, de szeretek sütni-főzni, és a sajátomnak még az íze is jobb.
De általában azzal szenvedek, hogy a száraz élesztős verzió meg nem mindig sikerül jól, vagy ha jól sikerül, akkor meg szendvicsnek tömény 2 szelettel (vagy zsemle formában).Megnéztem sok leírást meg videót, Szabi videosorozatát 2x is meg amit itt linkeltetek, köszönöm az infókat.
Most nagyon izgulok, mert már látok kis bubikat. De még jobban fogok izgulni, amikor majd hajtogatni meg formázni kell, mert az élesztősnél nálam simán kijön belőle a buborék.
De most gondolkozom, hogy veszek olyan kis kenyér forma kosárkát meg azt a lapos fém kenyérformázó valamit. Bár kerek vaslábasom nincs sajna, de elvileg van olyan, aminek üveg és fém a teteje és lehet sütőbe tenni, de azon meg van kicsi lyuk.Remélem tudok kitartó lenni.
-
sutszi
veterán
Kemence?! Hány fokon használod? Ez fontos körülmény mert erősen befolyásolja a képet... Kovász használatnál kiemelten fontos, hogy magas hőmérséklet és hőstabil beltér legyen. Na most otthon a sütőben a levegő minden csak hőstabil...ahogy kinyitod a sütő ajtaját rögtön elvesztetted a hőmérséklet jelentős részét. Amikor csak bedobsz egy tepsin valamit akkor az a levegővel fog találkozni. Aminek vissza kell melegednie...
A kő lassan melegszik fel sütőben... Igaz a vastagságtól is függ. Nekünk vastag van. Legalább 1 óra kell és igényelné a magasabb hőfokot de a sütőnek ennyi a határa (250).
Vaslap gyorsabban átmelegszik és "forróbb" tud lenni. Erre becsúsztatva kenyeret/pizzát teljesen másképp viselkedik a tészta. Egyből látszik az emelkedés...A kőnél ehhez nagyobb hőmérséklet kell.
De a másik jele, hogy ugyanolyan körülmények mellett a pizza alja kő esetén hullafehér marad és nem lesz ropogós. Vaslapnál pedig szép árnyalatot kap és ropisabb lesz.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
krizmo_
Topikgazda
Nagyon sokféle liszt van, ami egészségesebb, a legjobbak a magasabb fehérje és alacsonyabb szénhidrát tartalmú lisztek. Pl.: tönkölybúza, KBL100, KBL200, graham, manitóba, zab...
#8230 philoxenia
Azért mindennap én se szoktam sütni, a kovászos tésztában az a jó, hogy ha akarom, akár 3 napig is eláll a hűtőben, és a kész termék is sokkal tovább marad friss. Szoktam figyelni, hogy mennyi szénhidrátot viszek be naponta, és csak ritkán fordul elő, hogy átléptem a 150 grammot, párom se eszik sokkal többet. És még így emellett is megéri itthon sütni, legalábbis nekünk. -
Moleman
addikt
A Tefal piros pöttye kb 10 év után már nem jelez semmit. De nagyon vigyáztam rá, ezért a mai napig ép a bevonat.
Natúr öntöttvas serpenyőm nekem is van, szeretném is, de csak ritkán veszem elő, mert Omega koncertet idéző füst lesz tőle a konyhában. Ez ellen van valami praktika?
-
totron
addikt
Kiegészítés:
- vizet csak nagygenerálkor lásson*, ami egyéb edényeknél a vízzel való elmosogatás, az itt a sóval való súrolás, tehát konyhaszekrénybe elrakás előtt, falra tevés előtt, a mindennapokban sika, semmi víz
*kihagyható lenne, de azt akkor bevitt mechanikai munkával kell pótolni, úgy meg könnyen elmegy a kedv, a víz kioldja nekünk szépen amit ki kell az újfaformázás keretében, szépen egymásra dolgozik kézimunka és áztatás- alapjáraton nincs áthallás az ételek közt ha nem akarjuk: használat utáni, szolid, sóval súrolás esetén a következőbe már nem fog átmenni az előző íze hibátlan patina esetén, kielégítően eltünteti a művelet. Ha kísérletezgetünk részben savas ételekkel, szándékosan, az erősebb vas íz miatt, akkor már esélyes lehet az áthallás - megjelenik a porózussági hatás - így megéri tartani egyet-egyet a két külön vonalra, de ezt már tényleg csak a finomhangoltság jegyében említem, lehet, hogy fel sem tűnik a dolog, egyéni ízérzés, ízlés és szokás kérdése.
-
Moleman
addikt
Büdösnek nem büdös, csak füstöl.
Az enyém nem túl nagy, csak egy 24 centis nyeles serpenyő, de kb 3 kiló.
Újkorában jól ráégettem több réteg sima napraforgóolajat, az bevált. Nem sütőben csináltam, csak a legnagyobb gázégőn hagytam jól átforrósodni.Azóta minden használat után sóval és vízzel lesikáltam (teszkós asztali só, elvileg van benne adalék, de csomósodik ), aztán újra rásütök egy vékony réteg olajat, hogy ne rozsdásodjon.
Csak sóval még nem próbáltam, legközelebb kipróbálom, mennyire hozza le a lekapott steaket. Kb 3-4× használtam eddig, valószínűleg sokkal több alkalom kell még, hogy teljesen kiismerjem.A kacsasütőm nekem is zománcos, azzal nincs macera, és gyönyörűen pirul benne a hús is, ha kell.
-
Moleman
addikt
Ha nem is polírkoronggal, de azért alaposan meg lett súrolva kibontás után, utána égettem rá az olajat. Már nem emlékszem, milyen olaj volt akkor, most van kb 3 féle itthon, majd váltogatom őket.
Tegnap leteszteltük egy halom rántott hússal a kültéri indukciós sütést, bevált, úgyhogy majd kint próbálkozom legközelebb az öntöttvassal is, ott nyugodtan füstölhet.
-
Beni2360
félisten
Hat tobb mint 60 év tavlataban ugy emlekszem, hogy eppen annyi kis vizet tett a soderhez, hogy korbe tudta lötyögtetni. Aztan szarazra torolve kikente zsirral.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Czimby
addikt
A csökkent tápanyag tartalom sajnos egyértelmű, viszont a vízíz hiányérzetet nem teljesen értem.
Itt is vizet raksz alá egy lezárt edényben.
Ami engem aggaszt, hogy nem csak a forró gőz "főzi" a zöldségeket hanem maga a mikrohullámú, és attól félek emiatt puha szottyadt lesz a végeredmény.
Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
tboj
tag
Házi pilóta keksz (nem próbáltam, nem tudom milyen)
Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...
-
őstag
Kb. 7 méterre van az ágy tőle és nyitott ajtónál alszunk. Persze van zaja, de nem nagy, minket nem zavar. Van egy Caso kádam, ami nagyon halk, de nagyon macerás használni. Mióta vettem neoprénnel burkolható műanyag kádat, azóta a rudak sem fogyasztanak sokat. Elvileg ez most a legjobb/leghallkabb stb.. gondolkozom én is rajta: [link]
-
Essejó
veterán
A Spár-ban vettem a szalonnát hozzá, ott "csak" 1300 Ft/kg. Viszont kb 1 éve itt Soroksáron gyönyörű tepertőt láttam. Kérdem mennyi? 3500Ft/kg. Páran el is kezdék mondani a boltban hogy megéri mert mennyire finom. Tisztára megsértődtek amikor közöltem, hogy a bolondnak is megéri, veszek inkább Bélszínt, az csak 2600 Ft/kg
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
perempe
addikt
El nem sikerült még rontanom igazán semmit se. Ha van bevált általános elkészítés, akkor írjad már le részletesen, kérlek! Hőfokok, idő, fedő legyen-e, stb. Ha tudom, hogy úgy jobb lesz, akkor mindig úgy csinálom.
Mr.Csizmás topicgazda úrnak is köszönöm a válaszát.
[ Szerkesztve ]
* Brahms: 4. szimfónia *
-
Beni2360
félisten
Nem, vaslemez es talán tapadasmentes bevonattal.
Ketkezes mert a nyéllel szemben egy nagy fül fa fogantyúval.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
koko52
veterán
+1 arzénnel sincs gond ha határérték alatt van. LOL
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
addikt
A sóról jutott eszembe:
...Egy teáskanál kelta sót oldjon fel vízben, és tartsa egy ideig a nyelve alatt. A test nagy mennyiségű elektrolitot fog elvenni, mert mint tudják, mi is áram vagyunk. Nevet, majd tréfás hangon hozzáteszi: és ezzel nem csak sót adtam nektek, hanem az energia titkát, az élet titkát, sőt. Aztán az arca ismét széles mosollyal világít, és rájövök, hogy azért tesz erőfeszítéseket, hogy meggyőzzen az ilyen típusú sók erényeiről, mert érdekli...
Kicsit gyenge a fordítás de a lényeg benne van[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
addikt
-
Beni2360
félisten
Megboldogult édesapám anno a 60 evekben még vas bogracsban főzte a Balatonnál a halaszlevet. Amikor kiürűlt a bogracs finom soderrel meg kevés vizzel körkörösen forgatva tisztította majd eltörőlte öblítés után es szalonna bőrrel kikente.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
prozodus
őstag
Ellentétes vélemények vannak a tésztafőzésről, h hidegbe/melegbe rakni, sokba/kevésbe, stb. Ebbe nem óhajtok belebonyolódni.
A magam részéről legtöbbször kuktában főzöm, hideg és kevés vízbe teszem oda, többnyire leveskockával, és így nagyon jó puha, de nem szétesett tésztát kapok, olyan kevés lével, h annyi pont kell a szószhoz. Ha mégis több vizet teszek, mert levest is akarok, akkor v kiszedem belőle a tésztát, és máris kész a leves, ami mégsem teljesen híg víz, v félreteszem, és abból főzöm pl a borsólevest, stb-t.A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!
-
prozodus
őstag
Mi az, h indokolatlanul puha?
Nekem bőven elég indok, h így szeretem. A másik része meg, h muszáj a tésztának annyi vizet felvennie, amennyit csak bír, mert különben veszett sozmjas vagyok utána. Utána nálam az al dente nem jáccik.A múltkor volt a mosogatás, erre mit találtam ma?
A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!
-
Essejó
veterán
Van annak már bő 40 éve hogy ipari körlmények közt főztem szirupot. Más más recept volt, cukorkához, fondanthoz, gumi és zselé cukorhoz, na pláne kulörhöz. De igen, otthoni körülmények közt is főzni kell, nem csak bekeverni.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kr:sz
tag
Nem olyan rég csináltam én is, eléggé bejövős volt. Majd idén ha megint melegebb lesz csinálok egy pár üveggel.
Én oolong teából csináltam az első eresztést. Illetve én nem kész felnevelt Scobyt vettem, hanem egy "bio" kombucha koncentrátum levet, amit teába öntve kb azonnal lehet inni. Ebben a koncentrátumba vannak kis fonalak, amiből én felneveltem a saját scobymat, kb 20 nap alatt.
-
Beni2360
félisten
Mármint az összeállt ha tejszín? Vagy a gesztenye massza amit a Pennyben lehet kapni?
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
-
addikt
Én is megpróbálkoznék a Kombucha teával. Itt lehet kapni:
Kombucha gombatenyészet házi felhasználásraLe van írva szépen, h is kell "megcsinálni" az első adagot. De, h fogom tovább nevelni? A kész teából?
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
bugizozi
őstag
"3x-osan is felnyomja a vércukrot"
hja ebéd után érzem is (nem vagyok cukros, bármit ehetek csak próbálok figyelni az étkezésre több-kevesebb sikerrel)
Hát akkor marad a kisütés, megpróbálom kókuszzsírban, attók talán nincs olyan büdös.
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
totron
addikt
A kókuszzsírra is van regém, de nem fárasztalak vele. Simán csak jó étvágyat. Érdemes azért odafigyelni, így kitolhatjuk a bekövetkeztének időpontját, esetleg előbb halunk meg, ami meg tök jó.
Kombucha: van most egy nevelés, ami a 8-15 fokos spejzben van és simán alakul 1 hét után a fonalas csillagköd (pre-scoby) a folyadék tetejéhez közel. Büszke is vagyok rá.
adlersson, mit kezdett a nádcukorral végül?
-
Essejó
veterán
válasz totron #10033 üzenetére
Egy BBQ sütés alap füszere az SPG (só, bors, fokhagyma por) de a bbq az 110 fokot és marha esetében akár 10+ órát jelent, és nem lesz száraz.
Ja és közvetlenül a rácsra helyezés előtt rubozom a húst.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Politika
- A Samsung elkezdte árulni új Micro LED tévéit
- Visszatérne a PC-s kliensbizniszbe az NVIDIA
- Bluetooth hangszórók
- Aliexpress tapasztalatok
- 10 éve nem változott ekkorát a Netflix tévés appja
- nVidia tulajok OFF topikja
- Ukrajnai háború
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen