Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dabadab

    titán

    válasz bambano #1 üzenetére

    A svedeknel is pont ez volt, hirtelen egy csomo MS partnernek eszebe jutott, hogy errol szavazni szeretne.

    ''Pusztuljon az ooxml.''

    Most miert? Teljesen fasza cucc, ilyen vicces dolgok vannak benne:

    ''2.15.3.6 autoSpaceLikeWord95 (Emulate Word 95 Full-Width Character Spacing)

    This element specifies that applications shall emulate the behavior of a previously existing word processing application (Microsoft Word 95) when determining the spacing between full-width East Asian characters in a document's content.

    [Guidance: To faithfully replicate this behavior, applications must imitate the behavior of that application, which involves many possible behaviors and cannot be faithfully placed into narrative for this Office Open XML Standard. If applications wish to match this behavior, they must utilize and duplicate the output of those applications. It is recommended that applications not intentionally replicate this behavior as it was deprecated due to issues with its output, and is maintained only for compatibility with existing documents from that application. end guidance]
    ''

    Erted: a szabvany azt irja, hogy ez pont ugy mukodik, mint a Word 95, ha valaki kivancsi arra, hogy az milyen is, az nezze meg a Word 95-ot, mert itt a szabvanyban nem lehet leirni :)


    Vagy egy masik gyongyszem:

    ''For legacy reasons, an implementation using the 1900 date base system shall treat 1900 as though it was a leap year. [Note: That is, serial value 59 corresponds to February 28, and serial value 61 corresponds to March 1, the next day, allowing the (non-existent) date February 29 to have the serial value 60. end note] A consequence of this is that for dates between January 1 and February 28, WEEKDAY shall return a value for the day immediately prior to the correct day, so that the (non-existent) date February 29 has a day-of-the-week that immediately follows that of February 28, and immediately precedes that of March 1.''

    Eleve azzal kezdeni egy uj szabvany elso kiadasaban egy mondatot, hogy ''for legacy reasons'', az mar onmagaban OMGROTFLMA, meg ez a ''1900-at tekintsuk szokoevnek'' amugy is eleg vicces (es akkor ott az az apro LOL is, hogy a datumoknal 1900 v 1904 a kezdoev - mi a francnak kell ket epoch?).


    Aki akar, az itt bovebben olvasgathatja ezt a kivalo szabvanyt: [link], ill itt meg egy kicsit bovebb szornyulkodes: [link]


    [Szerkesztve]

    DRM is theft

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #10 üzenetére

    sehogy se nevezném megváltásnak. pont ezt írtam...

    szabványok között van jól és kevésbé bevált vagy hamar kihalt példányok.
    súlyos képzavar azt hinni, h csak 1 szabvány létezhet.

    //azért halkan valljuk be egymásnak, h a ooxml lehetne akármilyen csodálatos, neked akkor sem tetszene. én is újra megerősítem, h teljesen hidegen hagy maga a formátum, csak az alapfelállásba kötök bele

    btw, nem látom a problémát a tagok orientáltságával kapcs. persze nemtom ez a tagosdi hogy megy, de vegyünk egy példát. majd szóltok, ha nem így megy.
    szal van 50 tag. ebből 10 aktív és, amiből 8 nemre szavaz. ha adott szitu miatt beindul a teljes inaktív tábor, és a végeredmény 24-26lesz az igenek javára, akkor vagy elfogadjuk, h a rendszer ilyen hibásan működik vagy belátjuk h többség mégis emígy látj. hogy miért látja így vagy úgy, az már egy újabb kérdés :)

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #12 üzenetére

    tiszta sor. akkor a rendszer működése hibás.
    majd akkor belépnek az ellenző cégek is (mittom én a google támogatásával) és máris helyre billen az Erő. a fene egye az a fránya demokráciát.

    az eszedbe se jut, h önnön lékesedésükből, a jobb jövőbe vetett hitük erejéből lépnek be szavazni? :DDD

    mint már soxor leírtam a formátumok kapcsán, az ODF a semmiből jött és egyelőre semmi sem támogatja vagy ami igen, az is igen szerényen teszi azt. ellentétben az ms féle defacto-val.
    szal ahogy én látom, itt az ODF köpött bele az állóvízbe. (amivel ha mást esetleg nem is, azt elérte, h ms megnyissa a default formátumát.)
    ms meg azért erölteti az ISO-t, mert kormányzati körökben divat lett, h ISO nélkül nincs is élet.

    örüljünk a választás lehetőségének ;)

  • dark100

    aktív tag

    válasz bambano #20 üzenetére

    Asszem megint elbeszeltunk egymas mellett FTeR-el :) Ot nem izgatja, hogy az ooxml ISO szabvany lesz-e, de ugyerzi, hogy mi pusztan azert fujolunk, mert az M$ csinalja. Ha mondjuk az IBM csinalna, akkor mar nagyon szeretnenk es tamogatnanak az ugyet. Sajnos hiaba probalnank meggyozni az ellenkezojerol.

    Az viszont valoban igaz, az M$ a tortenelme soran mindig kulon utakon jart, es bejott neki a dolog. Millio sajat formatuma van, sajat programozasi nyelvei, stb stb. Ezert dontott ugy, hogy nem segit egy ipari konszenzus kialakitasaban (Az ODF pl szamos ipari szereplo egyuttmukodesenek gyumolcse), hanem majd keresztulviszi a sajat elkepzeleset. Azonban a vilag fejlodott, ontudatosabb lett. A szamitogep mar nem valami luxuscsoda, amit az emberek 10%-a tud hasznalni, hanem hetkoznapi munkaeszkoz. Amig az elozo korszak volt, addig nem jelentett semmi problemat a kulon utakon jaras. De ezeknek az idoknek vege. Pl amig nehany lassan docogo auto maszkalt a szekercsapasokon, addig senkit nem zavartak az egyedi megoldasok. Kesobb, mikor mar minden masodik embernek sajat gepkocsija lett, akkor szepen bevezettek szabalyokat, amikhez minden autogyarnak es tulajdonosnak alkalmazkodni kell, akkor is ha nem tetszik. Az M$ sajnos lemaradt a fejlodesben. Azt hiszi a szabalyozasi rendszer meg mindig az 1990-es evek szinvonalan van. Sajnos eleg kellemetlen, hogy pont az egyik legnagyobb szoftverceg szenved ettol, es agoniajat az egesz vilag nyogi.

    Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #19 üzenetére

    Azt se ártana leszögezni, hogyha az ms szerint 2+2=5
    az az intel volt :D


    a népszerű dolgok egy idő után már öngerjesztőek. (lásd: ipodot is hányan megvették) ezen lehet viccelődni, de lényegen nem változtat.

    #21
    fura visszahallani azt az érvet, amivel én nyitottam :D
    a te elfogultságodat nem ismerem (ha van ilyen), de bambano és dabadab részéről ez nem kérdés** és az adott cuccot nekik írtam. ha az ooxml a világtörténelem legjobb ajánlása lenne, akkor is itt fikáznának.
    bambano bevallottan antikapitalista, hideglelése van a multiktól. (utóbbi kapcsán már volt, h egyetértettünk).

    mint már írtam, kezdetben vala az ms ofisz formátum és ennek ''kijátszására'' jött létre az ODF. szal a dolog nem úgy néz ki, h jön csúnya ms és tönkreteszi a közösségi kezdeményezést.
    az ISO-ság meg már kényszerpálya. nem írom le újra.


    **mielőtt még jönne a visszavágás, az enyémről sem... (habár szeretem megtartani az a különbséget, h én legalább nem ideologizálok)

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz bambano #40 üzenetére

    Néhány apróságot javítanék:

    - a tcp/ip implementációt is lopták, érdemes megnézni a BSD-kben lévő implementációt és összehasonlítani azzal, ami a win9x-ekben volt
    - user management: az AD-t anno a Novell csinálta nekik az NDS mintájára; persze ott sem hülyék, hogy konkurenciát csináljanak a saját terméküknek, így az AD vs. NDS akkoriban ua. hardveren 1:4 arány volt

    https://www.coreinfinity.tech

  • sh4d0w

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz bambano #44 üzenetére

    Megpróbálom felkutatni még az infót, de elég régi...

    https://www.coreinfinity.tech

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #40 üzenetére

    - csináltak rendes programozási nyelvet? Nem, a Basicet egy magyar találta ki az egyik egyetemen, a C#-t meg a javaból nyúlták
    De örülne a sok Java programozó, ha a Javának olyan funkcionalitása lenne, mint a C# 3.0-nak (vagy akár 2.0-nak), amely mellesleg azon Anders Heljsberg agyszüleménye, akit a Turbo Pascal meg a Delphi atyjaként tartanak számon... Biztos azt is lopta...
    Arra most ki sem térek, hogy a Javát miből söpörték össze (vettek át a C#-ból is bőven). Sajna a szoftverfejlesztés az egy iteratív folyamat.

    - csináltak rendes grafikus interfészt? nekik nem felelt meg az opengl, hát faragtak maguknak saját, zárt rendszert
    Rossz példa. A DX eredetileg univerzális hardverinterfésznek készült (a közvetlen DOS-os hardverelérés kiváltására), az OpenGL mindig is rendereszköz volt (és azokban az időkben botrányosan lassú). Aztán elkezdtek konvergálni. Legalábbis a grafikus részek.

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #47 üzenetére

    a .net és a C# kapásból nyílt (shared), a java nem (volt**) az :D

    btw, a C# és a javában annyi közös van, h mindkettő C szintaxist használ és szigorúan OO. minden másban gyakorlatilag homlokegyenest eltérnek.
    ha már nagyon hasonlítgatni kell, akkor inkább delphi (lsd: #46)

    a .net megjelenésekor a fícsörök 2/3-ban jobb volt mint a java. azóta párat behozott a sun, de gyakorlatilag csak annyi előnye van, h tényleg cross-platform, míg a .net csak nagyon szerényen az.

    csak a miheztartás képpen, a C# megjelenése előtt a Java volt a kedvenc programozási nyelvem.

    tudatlan, felületes és kicsinyes vagy. egy szakmai fórumon elvárná az ember, h legalább képbe légy, ha beleszólsz.

    azzal ''vádaskodni'', h nem ő találta ki, hanem megvette nagyon viccesen hat egy olyantól, aki a kódmegosztásra esküszik.
    ha BG nem veszi meg a dos-t, akkor eltűnt volna a történelem süllyesztőjében. sosem az számít, h ki volt az ötletgazda. az számít, h ki tudja népszerűvé tenni.
    hálózati cuccost sem lopták semmilyen értelembe. egyszerűen azok az emberek dolgoztak rajta, akik a másikon is.

    ha nem lenne ''lopás'' (az ötlet kreatív másolása...), akkor minden monopol lenne, hiszen 1 feladatra csak 1 eszköz lenne, mert senki sem konkurál vele.

    enyhén szólva is ellentmondásban vagy saját magaddal.

    nah, jóvan, ez csak úgy jött. ezt még lereagálod, de arra már nem fogok írni és akkor végre vége lehet ;)


    **most hirtelen nem is tudom, h megnyitották-e. tavaly volt róla szó.

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #47 üzenetére

    Akkor már csak az a kérdés, miért nem segítették a java vagy az opengl fejlesztését?
    A Java fejlesztését: ugye nem kell emlékeztetnem senkit, hogy a Sun gyakorlatilag egyeduralkodó a Java ''szabvány'' fölött (ha szabványosították volna egyáltalán), továbbá nem árt tudni, hogy a Javát fejlesztő workgroup enélkül is meglehetősen konzervatív az újítások felé. Ott van pl. a generics. Habár a MS a sajátjával a Sun után egy évvel állt elő (pontosabban a végleges változat megjelenése akkor történt, a tervezést nem tudom, ki kezdte hamarabb), és nyelvi szinten szinte teljesen megegyeznek, a Sun mind a mai napig (vagyis két évvel később) nem rukkolt elő egy rendes teljesítményű implementációval. Ennek a hátterében egy stratégiai döntés áll, ugyanis hozzá kellene nyúlni a VM-hez is, amit a Microsoft bevállalt, a Sun pedig nem. Millió meg egy ilyen alapvető tervezési döntés van, amit az MS tök máshogy csinál, mint a Sun (ld. még virtual methods, listeners vs delegates, checked exceptions, stb.), ilyen alapokon pedig nem lehet közös terméket fejleszteni.
    És ugye mondanom sem kell, hogy a 97-es MSJVM ügy óta - a C# fejlesztése cca 99-ben indult - milyen viszonyban van egymással a Sun és a Microsoft.

    Az OpenGL-ét: hogyismondjam ha egy eszközt kávéfőzésre találtak ki, akkor nem akarunk belőle mákdarálót csinálni. A DX hardverinterfész volt, a GL render API, ami esetleg gyorsítható hardverrel. Eleinte legalábbis így indult a dolog, aztán a hardver olyan irányban fejlődött, hogy egyre inkább közeledtek egymáshoz, de akkor már mindenkinek megvolt a maga szekere. Kezdett éleződni a konzumer 3D piac is, és azóta rúgdossa egymást az OpenGL és a D3D a ''közösen fejlesztett'' OpenGL egyeduralma helyett. Volt elég hülyeség mindkét API-ban, amit egymás nyomására kalapáltak ki. Ha így nézed: a versenyhelyzet megteremtésével segítették a fejlesztését.

    Lenyúlták mások dolgait, módosították, majd nem adták vissza a közösségnek a belerakott energiát. Így a közösség semmiféle fizettséget nem kapott azért, mert kifosztották.
    Ellentétben a Javával, amihez tartozó összes jog exkluzíve a Sun birtokában van, a C# és a CLI jelentős része ISO szabvány, és külön licenc nélkül (nem GPL vagy bármilyen licenc alatt, licenc nélkül!) implementálható tetszőleges fejlesztő által, beleértve, hogy a szabványban hivatkozott szabadalmak használatáért sem kell egy centet sem fizetni.

    Amugy a C# es a java eleg fej-fej mellett van, kb. mindegyik abban jobb, ami a masik hasonlo funkcionalitasahoz kepest kesobb keszult el. pl. Java enum-ok jobbak. C#-ban az overriding a job stb
    Hát én nagyon úgy látom, hogy a Java nyelv szinten kezd igencsak lemaradni.
    De platform szinten még bőven ott van a szeren és ott is lesz még egy darabig.
    (A goto-t meg csak öngyilkoshajlamú szoftverfejlesztők használják)

    Pokolba az openxml-lel
    Most már akármit csinál az ember, az ooxml marad. Akkor meg inkább őrködjön rajta egy szabványügyi testület, mint a Microsoft. Legalább az ECMA már rátette a kezét.

    [Szerkesztve]

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #59 üzenetére

    [link]
    Szép ez a 97-es cikk, csak azt kihagyták belőle, hogy a Sun a folyamat felénél meggondolta magát mind ISO mind ECMA ügyben, és nem lett a Java szabványosításból semmi. Az alapvető indok, hogy a Sun nem akarta kiengedni az irányítást a kezéből.

    a tavaly nyitottak-e meg valamit kérdésben szerintem kevered a java-t és a solarist. de az is lehet, hogy nem.
    A JRE-ből (vagy J2SE-ből?) asszem készült nyílt forrású implementáció GPL alatt. De mint fentebb írtam, ez még mindig eléggé korlátozó.

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #59 üzenetére

    ááá, nem bírom megállni.

    -írtam egy szubjektívnek tekinthető 2/3os dolgot. megelőzendő, h megvádolj a nyelv nem ismerésével, megemlítettem, h igenis ismertem, sőt...
    ez megint egy semmitmondó reagálás tőled. megpróbáltál vmibe belekötni, amit nem értettél mert mást nem találtál. nem is értem, h sikerült a kettőt összekapcsolni. az egész megjegyzésed abszurd.
    -fogalmakon lovagolsz. az a bajod, h kivesz a közösből és nem ad vissza. ez a lopás alá tartozik.
    az már csak extra, h teljesen képzavarban vagy. ha vki csinál egy OO nyelvet, vagy egy xml-es formátumot, és kicsit rá más is készít egy olyat, akkor az nem a másik cuccát nyúlta le (főleg ha ebben ki is merültek a közös tulajdonságok).
    ennyi erővel miden sorozat gyártott autó Ford T-t nyúlta le.

    (csak halkan zárójelben jegyzem meg, h a w3c az xml-t az ms kezdeményezésére és támogatásával készítette el.)

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #76 üzenetére

    nem rég volt hír arról, h kín meg ms megállapodott vmi licenszelési cuccban..
    tudtad,h kínában az IE részesedése 99%? gyakorlatilag kína tartja globálisan 1 helyen az IE-t.
    olimpia is win xp-s lesz.

    redflag-et már vagy 6 éve fejlesztik, de eddig nem sokat tudni róla.

    a 20-25%os részesedést merész dominanciának nevezni. a linux tábor érdekesen értelmezi a sikert (10+ év alatt).

    egyébként nem én kértem a linkeket.

Új hozzászólás Aktív témák