-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz tknof1871 #11096 üzenetére
Üdv,
Nekünk általában sok liszt van itthon, mindig teszek babérlevelet a liszt tetejére, így távol maradnak a bogarak, amit nem öntök ki tartóba, azt Ikeás zárható zacskóban tartom, amibe szintén rakok babérlevelet. Közvetlenül malomtól szoktam rendelni, így kisebb eséllyel lesz benne élőlény.
-
jerry311
nagyúr
válasz krizmo_ #11101 üzenetére
Én beteszem az ilyen száraz magokat (és származékaikat) a mélyhűtőbe, legalább pár napra, de néha ott felejtődnek. Akkor kezdtem amikor volt a babbna, lencsében, tésztában, mindenben valami állat. Nagytakarítás, minden bontott cucc kuka, mindenúj cucc mélyhűtő. Eddig bevált.
-
Essejó
veterán
Hekket, nem filét hanem mirelit törzset hogyan süttök? Régem mindig leforráztam és lebőröztem, de nagyon szétesős.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
yanna
őstag
-
addikt
Ezt ide teszem lehet valaki ilyesmit keres:
Az AIWA LO-1020-LO kovácsolt aluminium edényszett
Lehet gagyi, nem tudom
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz body007 #11113 üzenetére
inkább ez 25-ért, ebből 10 év múlva is lehet enni: HEMKOMST 7 darabos edénykészlet, rozsdamentes - IKEA
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Essejó
veterán
válasz Mr.Csizmás #11116 üzenetére
Ráadásul fémnyele van, sütőbe is mehet.
Pont 2 napja vettem egy IKEA 365+ 3 literes lábast, fedővel. Az is tiszta fém.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
veterán
Auchanban 5000 ft volt a filézett lazac kilója, mi szeretjük a lazacot minden formában, de az igazi kedvencünk a füstölt lazac. Sajnos házilagosan elég nehéz jó füstölt lazacot készíteni, van halfüstölő bőröndöm, de azzal csak melegfüstölt dolgokat lehet csinálni, a jó füstölt lazac meg hidegfüstöléssel készül.
Mondom az asszonynak, hogy csináljunk gravlax lazacot, ez egy norvég téli nemzeti étel, bepácolják a lazacot, vastagon becsomagolják, aztán elássák egy pár napra a földbe, mikor kiássák, akkor olyan, mint a füstölt lazac.
Asszony elég fejlett kritikai érzékkel rendelkezik, közölte, hogy kapjak már a fejemhez, Norvégiában ilyenkor kemény minuszok vannak, ott legfeljebb dinamittal ásnak gödröt, szóval hagyjam ezzel a norvég népnemzeti szöveggel
Egy bő egykilós lazactörzset azért vettünk, így Karácsony előtt nekiálltam gravlax lazacot csinálni. Ez egy közepesen bonyolult étel, a lazac lepikkelyezése egy borzalom, de utána pikk-pakk megy minden
A pikkelyzés után el kell készíteni a fűszerkeveréket, ami áll 3-4 púpozott evőkanál sóból, 3-4 púpozott evőkanál cukorból, egy zacskó őrölt feketeborsból. Ezt jól össze kell keverni majd mind a bőrös, mind a húsos oldalon vastagon beszórni vele a halat. Az eredeti receptben nincs benne, de mi szeretjük a kaprot, ezért a hal húsos oldalára a sóval-cukorral történő fűszerezés előtt tettem egy negyed zacskónyi szárított kaprot (nem kell félni, mire bepácolódik a hal, addigra a kapor szépen megpuhul).
18-24 órára hűvös helyre félre kell tenni. A halból a sós-cukros keverék rengeteg nedvességet kivon, ezért mindenképpen olyan tálba kell tenni, aminek legalább 3 ujjnyi magas pereme van, hogy ne follyon szanaszét a lé.
A pácolás végén a levet le kellett önteni, a rászáradt só-cukor keveréket le kellett kaparni a húsról. Az eredmény meglepően jó lett, a hal húsa sokkal tömörebb, keményebb lett, a színe két árnyalattal megsötétedett. Az eredmény tényleg meglepően hasonlít egy finom, hidegen füstölt lazacra
A teljes füstölthal illúzió elérése érdekében negyed deci olívaolajat elkevertem 10 csepp folyékony füst aromával és ezzel átkentem a halat
Nagyon finom lett a gravlax lazac, ez egy elronthatatlan recept, aki kedveli a füstölt halakat és valami különlegességet csinálna Szilveszterre, az bátran álljon neki.
Van még otthon afrikai harcsa filé is, azzal is kipróbálom majd a receptet.
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
lumpy92
aktív tag
válasz Donki Hóte #11119 üzenetére
Ez igen! Érdekes!
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
btraven
őstag
Lehet kenyeret sütni élesztő, kovász, sütőpor nélkül? Kelesztés nélkül?
-
-
balazs1956
senior tag
válasz Donki Hóte #11119 üzenetére
A hűvös hely mit jelent?
Kb. hány fok? -
veterán
válasz balazs1956 #11123 üzenetére
Külső ablakpárkányra volt kitéve egy éjszakára, meg egy nappalra (hűtők fullra tele voltak pakolva), kb. 2-5 fokon pácolódott a lazac.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Cha-b
senior tag
válasz Donki Hóte #11119 üzenetére
Igazából tartósítási eljárás, le szokták mosni a sós, cukros keveréket, aztán szárazra törölni. Mehet minden bele izléstől függően, kapor, citrusok héja stb, szoktak pl. Reszelt céklát tenni a keverékbe, ami megfesti így a hal husát, és bordó lesz.
CSAKAKISPEST!!!!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
btraven
őstag
Ez csak tészta némi szárított zöldséggel?
[link]
-
jerry311
nagyúr
válasz btraven #11129 üzenetére
Attól függ mennyire nézzük szigorúan. A paradicsom pl. gyümölcs.
Ha arra gondolsz, hogy van-e benne hús, arra a válasz, hogy nincs.Összetevők:
Tészta (85%): BÚZALISZT, pálmaétolaj, keményítő, étkezési só, ízfokozó ( E621), cukor, SZÓJASZÓSZPOR (SZÓJA, étkezési só, ízfokozó (E621), cukor, élesztőkivonat, maltodextrin), sűrítőanyagok (E412, E415, E466), savanyúságot szabályozó anyagok (E500i, E501i), nedvesítőszerek (E451i, E452i, E450ii), színezék ( E150d) Ételízesítő csomag: étkezési só, ízfokozók (E621, E635), cukor, fokhagymapor, gombapor, hidrolizált növényi fehérje (SZÓJA, BÚZA, ÁRPA, maltodextrin), vöröshagymapor, paradicsompor, SZÓJASZÓSZPOR (SZÓJA, étkezési só, ízfokozó (E621), cukor, élesztőkivonat, maltodextrin), maltodextrin Zöldség csomag: sült fokhagyma szeletek, szárított sárgarépa, szárított metélőhagyma Ízesítőolaj csomag: növényi olaj ( SZÓJABAB olaj), sült fokhagymaolaj, piros paprika A termék nyomokban SZEZÁMMAGOT, FÖLDIMOGYORÓT és ZELLERT tartalmazhat. -
Nikaré
őstag
BUÉK!
Hogy szakadna bárkire egy hekto szütretlen étolaj, akik elvékonyítják a flakonokat!!!
Kiöntésnél összeroppan, és szét csapódik az olaj mindenfelé! -
Nikaré
őstag
Apropó mintha Beni2360 kolléga keresett volna vákuumos fólia hegesztőhöz tekercset.
01.08. -tól lesz a Lidl -ben.
2 vagy 3db2.999.- helyett
1.999.-[ Szerkesztve ]
-
veterán
Szilveszterre csináltunk aszpikos főtt marhanyelvet. A fűszeres levet, amiben a marhanyelv főtt, átszűrtük és tettünk bele zselatin lapokat. Egy őzgerinc formát kibéleltünk folpackal, öntöttünk az aljába egy kevés zselatinos levet, mikor megdermedt, akkor beleraktuk a szeletelt marhanyelvet, majd felöntöttük a lével.
Mivel maradt a léből, azért csináltunk egy adag aszpikos főtt sárgarépás és egy adag aszpikos olivabogyós főttojásos tálat is.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Beni2360
félisten
válasz Nikaré #11133 üzenetére
Köszönöm, meglesem. De ez a vakumozas a világ egyik legjobb lehúzása. Mondjuk 3m-s tekercs és abból 25 cm-s hosszúsaggal számolva 12 db csomag jön ki. Aliról sem nagyon ólcsóbb, rendeltem 100 db 15x20cm-s zacsit. 10.28$. Kicsit vékonyabb az átlagnál de majd meglátjuk.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok, segítség kéne.
Két kilós bőrös csontos sertéscombot szeretnék kuktában egyben megfőzni.(beledugdosva, sós fokhagymagerezd, tetejére kenve kevés disznózsír)
A kérdésem az lenne, hogy mennyi vizet tegyek alá, és mennyi ideig főzzem, hogy a közepe is megpuhuljon?
Segítségeteket, tapasztalatotokat előre is köszönöm szépen -
yanna
őstag
válasz balazs1956 #11141 üzenetére
Bár nem kérdezted, hagyma, babérlevél, szemesbors, só a minimum amit még teszek ilyen esetben. Kb. 2 órát főzném kuktában 95 fok környékén 4-5 deci vízzel, utána ránéznék. Szigorúan magánvélemény.
-
balazs1956
senior tag
Köszönöm szépen az ötleteket. Ez tulajdonképpen egy bevált recept, kizárólag só és fokhagyma, aztán ha puhára főtt darabolva, és sütőben zsírjára sütve.
A főzési idővel vagyok bajban, és a víz mennyiségével.
Az azért érdekelne, hogy hogyan tudsz egy kuktában 95 fokot előállítani?
Szerintem a kuktában gőz van nyomás alatt, ami talán több is mint 100 fok, de lehet tévedek. -
yanna
őstag
válasz balazs1956 #11143 üzenetére
Ja, utánsütés nem volt említve, minden esetre ezeket nem hagynám ki. Nyomást elérni 50 fokon is lehet... Átlagos kuktáról beszélve, éppen hogy csak piszegjen egy picikét.
És így sütéshez akkor elég lehet 1 óra is. Rá kell kukkantani.
Víz meg inkább több legyen mint kevés. Kell a gőzhöz, és mindegy hogy 1, vagy 3 deci marad. Az is fincsi lesz.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz balazs1956 #11141 üzenetére
Főzéshez miért kensz rá zsírt?
Kuktába rakod a húst, és max 2/3-ig öntöd vízzel. Feltételezve, hogy nem öreganyáink aluminiun kuktáját hanem egy modern rozsdamentest használsz 2-es fokozatra állítod. Az való a hús főzéséhez. Bár én a szárazbabot is kettesen főzöm pl füstölt oldalassal 40 percig, aztán elengedem a gőzt, kinyitom, hozzáteszem a zöldséget, és a száraz kézi tarhonyát, lezárom és 1-es fokozaton főzöm forrástól 5 percig. Gőz elenged kinyit, rántás bele, felforral és kész a bableves.
Füstölt csülköt szoktam kb 2 órát főzni. Kuktában főzéshez szoktam a mellékelt két táblázatot használni. De mondom ezek nem az aluminium hanem a modern rozsdamentes kuktához valók.
link
linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Ne haragudj meg, de butaságot mondasz. Nyomáson 💯 foknál magasabb hőfokon forr fel a víz. A mai modern két fokozatos kukták 1-es (zöldség) fokozaton 110°C-on forrnak, 2-es (hús) fokozaton 117-120°C-on.
A 95°C-os forráshoz alacsony nyomás, az az légritkított környezet kell.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
balazs1956
senior tag
válasz Essejó #11145 üzenetére
Köszönöm a két táblázat nagyon hasznos lesz.
Amúgy a képen látható kuktát használom, amin sajnos nincsen állítási lehetőség.
A kanálnyi zsírt azért teszem rá, hogy felolvadva, átvéve az ízeket adjon némi szaftot, amivel majd a sütőben meglocsolhatom.
Az elkészült hús: só és fokhagyma ízesítéssel
-
veterán
válasz balazs1956 #11148 üzenetére
Ha a kuktában való főzés előtt teszed hozzá a zsírt, akkor azt főzés után hogyan választod le a kuktában lévő víztől?
A képeden látható jellegű húst én sütőben szoktam csinálni (bár leginkább tarjából, amiben sok a kollagén, ami a sütés során átalakul zselatinná, ami a kuktában való főzés során nagyrészt elveszne a főzővízben).
A 2-2,5 kg-os tarját 2-5 órára bepácolom, majd szorosan betekerem először két réteg vízben megpuhított sütőpapírba, majd két réteg alufóliába. Az így bepólyált húst sütőben 3-4 órát sütöm 130-140 fokon.
Ezután kiszedem, feldarabolom és visszateszem 15 percre 180 fokon pirítani.
Ez így biztosan tovább tart, mint kuktában előfőzni és utána sütni, de a hús eredeti leve és a fűszerek jobban benne maradnak a sülthúsban.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
balazs1956
senior tag
válasz Donki Hóte #11149 üzenetére
Az eredeti receptúra 2,5 dl vizet ír. A főzés végén ezt a kevés zsíros levet a sütőben piruló húsra kell önteni, és kicsit a zsírjára sütni.
Az általad leírt módszert ki fogom próbálni, már csak azért is, mert most hogy beleástam magam a kukta rejtelmeibe, rájöttem, hogy a magas hőmérsékleten való gyors főzés, nem biztos , hogy jót tesz az ízeknek, vitaminoknak stb.
A tévés mesterszakácsok sem nagyon alkalmazzák a kuktát manapság, inkább a az alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig tartó hőkezelés hívei
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dobhatja a Google az Exynost és a Samsungot
- Jogász topic
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Hobby elektronika
- Politika
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- USB to S/PDif konverter a modern RIAA, elektroncsövekkel
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest