- PHP programozás
- Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
- Invitel (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Windows 11
- Max
- Nehezebb lesz a dolga a Temunak Európában
- Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI
- Milyen routert?
- Kihagyták az NVIDIA-t egy új AI-hálózati szabványból
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
w.miki
veterán
Curry fűszerkeveréket keresek, amiben ezek az összetevők (is) benne vannak:
kurkuma, koriander, kömény, görögszéna és csilipaprika, gyömbér, fekete bors, mustármag, currylevél és édesköménymag
Ismertek hasonlót? Melyik cég fűszereit érdemes venni?Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
őstag
válasz w.miki #10351 üzenetére
Válogasd itt össze [link] Egyébként a thai fűszerkeverékben a nagy része benne van, csak a csillagánizs eléggé félreviszi az iránytól. A garam masala esetleg jobb választás lehet és azt akkor pár dologgal kell kiegészíteni.
A bolt egyébként nagyon jó és jó áraik vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Beni2360
félisten
-
addikt
Dejó fűszeres boltok
Köszi
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
j.bravo
addikt
válasz w.miki #10351 üzenetére
A tök sima Kotányi/Lucullus/Horváth Rozi/stb-ben a zöme benne van, ha nem is mind. Curry levél elég ritka ezekben, az édesköménymag se gyakori. Ánizs dettó.
Speckó, adott tájegységről elnevezetzt/adott fajta curry keverékben persze lehet.
Gyors gugli alapján ez elég közel van hozzá.
Hogy melyik fűszer mennyire tiszta/bio vagy potenciálisan szennyezett erős növényvédőszerrel, ez remek kérdés mert sok ezer km-re termesztik az összetevők nagy részét.
Ha a topiktársak ismernek olyan márkát, aminek megfelelőségét mondjuk egy ismert, elfogadott szervezet tanúsította, az érdekelne.[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
Essejó
veterán
Pár éve csináltam saját "vegetát" 5,5 kg vegyes zöldséget daraboltam fel és szárítottam napon, majd 50 fokon légkeveréses sütőben. Majd késes aprítóban nyerte el a végső formáját. Adtam a végén hozzá 10 dkg tengeri sót. Koppra befért a cucc egy 1 literes csavaros tetejű üvegbe.
A mennyiségeket ne kérdezzétrk de volt benne: sárgarépa, petrezselyem gyökér, kápia paprika, vöröshagyma, fokhagyma, kelkáposzta, karalábé, lestyán levél, paradicsom, krumpli.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
addikt
válasz Essejó #10365 üzenetére
Hát szerintem nem illik a kombóba a paprika, paradicsom, káposzta, krumpli. Meg a karalábesz se De a lestyán egy plusz pont Én még raktam volna bele vmi fűszert pl. frissen őrölt bors, petrezselyemkó. De ez csak az én meglátásom
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Flashback
addikt
Indukciós lapon való grillezéssel van tapasztalata valakinek?
Elég borsos egy ilyen lap viszont jó nagy a felülete.Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
őstag
válasz Flashback #10367 üzenetére
Szerintem egy öntöttvas grill lap is ugyanazt tudja olcsóbban. [link]
A gond ezekkel egyébként az, hogy az indukciós lapok többsége túlmelegszik alatta és kikapcsol. Legalábbis én már kettő ilyennel találkoztam, az egyiket éppen használom. Pedig Steba, ami nem alja minőség. Állandóan túlmelegszik a vasserpenyő alatt és pihentetni kell. Ezek különállóak, a beépítettel még nem próbáltam, lehet ott nem gond.
-
Flashback
addikt
Ez elvileg a dupla indukciós felületet használja.
"Bridge" funkció[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Essejó
veterán
válasz body007 #10366 üzenetére
Minden olyant tettem bele, amit egy lassanfőzött csontlevesbe is beleteszek. Ja petrus gyökéren kívül volt benne zöldje is, és a zeller gyökeret elfeledtem az előbb bele írni.
Borsot mindig frissen örlök a kajába (4 színűt), nem használok előre őrölt borsot.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
perempe
addikt
Két napja vettem 70+ deka akciós (Tallér) szívsonkát (1299Ft/kg), megfőztem. Főzés előtt beáztattam két órára, leöntöttem a levét, a forrás után is leöntöttem, sótlan lett. Hogy érdemes?
* Brahms: 4. szimfónia *
-
sutszi
veterán
Lidl féle most húsvétkor terített Pure szívsonka olyan sós, hogy helyből egy 1liter vízzel kísérem le falatonként...
Szerintem érdemes megkóstolni felhasználás előtt, mert tényleg lutri, hogy mit vesz az ember. Mi szerettük volna nyersen falatozni, de túl durva.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Beni2360
félisten
válasz krizmo_ #10375 üzenetére
Én most a Tüskeszentpéteri BL80-s lisztből rendeltem a malomból es egy 16 kg/7320 Ft csomagot ingyen szállítással küldtek .
Kicsit jobban oda kell figyelni mert lasabban veszi fel a vizet. De jo vele dolgozni.[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
-
Beni2360
félisten
válasz Tibicsucsu #10379 üzenetére
Én is az előtésztához ami 150gr abba 100gr a tk rozsliszt a tobbi bl80-s. Tenyleg jobb az ize. Amit linkeltem abba is van.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Beni2360
félisten
Na a mai kenyereim a szokásos összetétel kicsit emeltem az adagot és 120gr tk rozsliszttel készült az előtészta. 2x67dk-k lettek.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz Beni2360 #10381 üzenetére
Nekem most a kovaszom negyede tk rozs, negyede tk buza es a fele kenyerliszt. A kenyerbe 10% tk rozs, 10% tk buza es 80% kenyerliszt megy legutobb 20% kovasszal. Amiota ez az uj arnyu kovaszom van es ez az irdatlan no tk lisztem azota kiserlezgetek. 30% kovasszal indultam de nagyon terult es nem emelkedett a suteskor. Cserebe a hitozeskor akkorat kelt a teszta h csak pillaztam. Es bar nem emelkedett nagyot a kenyer suteskor es nem nyilt szet, megis nagyon puha es lyukacsos lett a belseje, tobb napig jo volt, mint korabban. Lementem 25%-ra es rovidebb elso kelesztesre. Majd 20%-ra es most legutobb a kovasz hozzaadasa utan 3-3,5 oraval mar a hutoben volt a kenyer (ez korabban nalam akar 5 ora is volt 21 fokos lakasban de nemi sutos resegitessel 23-24 fokon). Legkozelebb megprobalom meg kevesebb kovasszal. Itt a 20%-os: [kép] [kép] [kép]
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Flashback #10376 üzenetére
#10376 Flashback
Köszönöm szépen! Igen saját vadkovászos.#10377 body007
Csak hobbi, ahhoz sokat kellene még tanulni, hogy pékségem legyen.#10378 Beni2360
Volt már szerencsém hozzá, valóban nem rossz liszt.#10379 Tibicsucsu
Köszönöm szépen!
Hallottam már jókat a Csoroszlya farmos lisztekről, de még nem volt alkalmam tesztelni őket. A rozsliszt nekem mindig ad egyfajta savanykás ízt a kenyérnek, amit nem mindig szeretek.#10382 Tibicsucsu
Csodás kenyérke!
Én általában 20%-os kovásszal dolgozom, ami 100% hidros, 5 órás bulk után megy a hűtőbe 18-19 órára, ha később tudom kisütni, akkor vagy kevesebb kovászt használok, vagy a bulkot csökkentem. Ha pizza vagy lángos készül, akkor hamarabb bekerül a tészta a hűtőbe, és a kovász is kevesebb benne, hogy 2-3 napig ne savanyodjon meg. -
krizmo_
Topikgazda
válasz Flashback #10384 üzenetére
Érdemes elkezdeni kovászolni, az alábbi linkeken találsz segítséget, hogy indulj el, de ha valami nem egyértelmű, vagy bármi kérdésed van szívesen segítek.
Kezdő kovászolóknak:
● Kovász készítés Szabival - napról napra
● Laborka
● Így neveld a kovászodat! -
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #10387 üzenetére
Bedagasztottam 2 kg lisztet kenyérnek, amiből leválasztottam 1kg tésztát, formáztam és egy vajjal kikent formában kisütöttem, alaposan megszoktam kenni vajjal a kelesztés előtt, és akkor is amikor kisült, nagyon jól elszívja a vajat, és nagyon finom lesz.
Egyebkent tartozol meg egy kovaszos kifli recepttel
Mostanában semmire se jut időm, de majd igyekszem pótolni, miután kikísérleteztem a megfelelő kifli receptet. Croissant próbáltad már? Biztos ízlene a gyerkőcöknek.[ Szerkesztve ]
-
Tibicsucsu
aktív tag
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #10391 üzenetére
Nem hutozted a formakenyeret?
Mostanában nem.Nekem az alap kenyereim se savanykásak, nem szeretem, ha savanyú íz érződik a kenyereken, ezért is tudom használni a sima kenyértésztát szendvicskenyérnek is.
Korábban ezt a receptet készítettem el, nagyon bevált: Szendvicskenyér készítés kovásszalCroissant az nagyon izgatja a fantaziamat de nagyon melosnak hangzik!
Valóban melós kicsit, és nem 1 nap alatt készül, de nagyon megéri.Graef őrlöd van, jól láttam?
[ Szerkesztve ]
-
prozodus
őstag
válasz krizmo_ #10389 üzenetére
Akkor beszeld a meg a rengeteg igen fain kenyeremmel, h nem voltak azok... Nem fognak hinni neked, es en sem. Mindig igy csinalom, mert az elesztot nem szeretem, es kovaszt etetni meg unok. De olyan jo kenyeret, mint ezek, egyedul Zoonsban talaltam.
[ Szerkesztve ]
A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Tibicsucsu #10393 üzenetére
Nekünk is Brikka van van mellé.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Flashback #10397 üzenetére
Korábban azért nem szerettem a kovászos péktermékeket, mert szinte mindenhol savanykásat lehetett kapni.
Mi a trükk? Hogy lehet ezt elkerülni?
Nem szabad rozst használni a kovász etetésére, csak a kezdeti időszakban amikor elindítod, figyelni kell, hogy a kovász mennyisége ne lépje túl a tészta arányában a 20%-ot, és nem szabad túlkeleszteni, mert ilyenkor az ecetsav baktériumok lesznek többségben. Péksüteményeknél érdemesebb keményebb, szinte madre állagú kovászt használni, amit úgy tudsz elérni, ha kevesebb vizet adsz a kovászhoz az etetés során. Mindig figyelni kell a tésztát, hogy ne keljen túl, mert nincs 2 egyforma kovászállapot, van amikor az én Pompim(kovászom) is fickósabb, pl. ha melegebb van, ilyenkor jobban megkel.Ezek csak az én megfigyeléseim és módszereim, biztos vannak még más praktikák is.
-
Tibicsucsu
aktív tag
Én ezt a rozs dolgot nem éreztem. Én nem érzem a kenyereimet savanyúnak, de lehet h ez egyéni ízlés dolga és én szimplán nem érzem annak. Amióta rozst is rakok bele azóta én szimplán finomabbnak érzem de nem savanykásabbnak.
Kiindulási alap nálunk a Pékműhely félbarnája. Az az egyik kedvencünk és mi nem érezzük savanykásnak. Egyszer vettem az Artizánban kamutos fehéret, na az rohadt savanykás volt. Nekem szendvicsbe tökéletes volt de a párom nem komálta.
Úgy tudom h ha nem hűtözöd, akkor nem lesz annyira savanykás és, ahogy említetted, a kevésbé hidratált kovászban is inkább a tejsav baktériumok dominálnak az ecetsavval szemben. Ezt Szabi a pék is elmondta egy interjúban és hozzátette, hogy a kovászos péksütik sűrűbb kovásszal készülnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Prémium autómatricák kedvező áron! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Legrand Netatmo Presence Siren Okos kamera FÉLÁRON
- Raktáron! Új EVSE EV 3 fázisú 11kW-os hálózati töltők elektromos autókhoz, 3 év garanciával!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Gyönyörű autómatricák azonnal gyors országos kiszállítással! PH-soknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs