-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz fradi81 #10199 üzenetére
Ilyet használok évek óta ezekre a makacs szennyeződésekre. Ráteszed és átalakul gusztustalan kocsonyaszerű anyaggá de viszi a koszt is magával.
Nem reklám akar lenni, mert hasonló elven működik a Metroban kapható professzionális hideg zsíroldó is. Ami még próbálható, az a Metros rostlap tisztitó. Az is mindennel elbánik.
Ezek egyébként.mind szigorúan gumikesztyűvel használandó cuccok.
Az a Cif inkább szájspray ezekhez képest. 🙃
[ Szerkesztve ]
-
prozodus
őstag
Jó, h mondod, tényleg fontos, csak nekem már annyira evidens a kesztyű, h el is felejtettem írni...
Még annyit, h a hosszúujjú se árt mellé, mert néha felfröccsen, és olyan mélyen beeszi a bőrt, h szó szt lyukas lesz. Ezt a saját káromon tanultam meg én is, van néhány ilyen pöttyöm...Egyébként a sütőt is zsíroldóval szoktam.
Amúgy még a tömény (por)mosószerbe áztatás is hatásos, csak az a serpenyőnél gond, h csak kívülről érje, belülről a teflont ne. De a jénait pl így szoktam újjávarázsolni.
[ Szerkesztve ]
A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!
-
prozodus
őstag
Naja, a Miraxot kipróbáltam ősszel, kesztyű nélkül sűrűn öblítve, puszta szivaccsal se marta szét a kezem, kicsit éreztem ugyan, de smi a WD-hoz képest
Úh a következtetések: 1. Maradunk a WD-nál. 2. A WD még szemölcsök, tyúkszemek ellen is jó lehet, és sokkal olcsóbbra jön ki
A minihitlerek sosem gyoznek, akkor sem, ha adminok. Magasrol!
-
AssAssynn
őstag
Kanszagú hússal ti mit kezdtek?
Mostanában bármikor vásároltam a lidl-ben sertéscombot, mindig büdös kandisznó szaga volt. Néha annyira rossz, hogy meg sem bírom enni, pedig nem vagyok finnyás.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
-
AssAssynn
őstag
Hát nem tudom a lidl-ben foglalkoznak-e vele, de igazából nem "romlott büdös" szaga van, hanem pl. múltkor lett hamburgerhús belőle és minden harapásnál felszabadult a szag, és nem tudtam az elején, hogy mi ez az undormány, csak utána jöttem rá. Nem tudom feldolgozás előtt mennyire érződik, mert más dolgozott vele. Feldolgozás után viszont nagyon rossz.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
őstag
Mit főztem ma. Ki volt adva: főzzek csilis babot, de többen leszünk, mindenki nem szereti az erőset, úgyhogy ne legyen erős. Visszakérdeztem: mármint a csilis bab? Merhogy a nevében benne van, hogy erős. A válasz az volt, hogy az. Köszi...Szóval akkor nekiálltam, de persze volt aki erősen szereti és úgy is kérte. Érzésem szerint sikerült megoldani ezt a kettős feladványt, ezért gondoltam megosztom:
1200 gramm darált marhahús
3 konzerv vörösbab
1 konzerv aprított paradicsom
2 nagyobb kalifornia paprika
3 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
0,5 liter marhahús alaplé¾ teáskanál római kömény
só/bors
fahéjrúd (nekem 1 darab nagy volt)
kb. 1 teáskanál őrölt koriander
kb. 1 teáskanál oregano
kb. 1 teáskanál majoranna
1 kávéskanál füstölt paprikaSweet chili szósz kb. 3-4 evőkanál.
Chipotle tabasco füstölt paprika szósz [link]
Étcsoki ízlés szerint, kb. 30-50 gramm.Utólagos erősítés: sriracha csípős csiliszósz
A kalifornia paprikákat félbe vágtam és sütőben meggrilleztem, felkockáztam apróra. A hagymát és a fokhagymát is felszeltem.
A húst olajon lepirítottam, kiszedtem. Újra olajat tettem, arra dobtam a felaprított hagymát és egy evőkanál cukrot, sóztam borsoztam, aranybarnára pirítottam. Ezután hozzáadtam majd egy teáskanál őrölt római köményt (lehet kevesebb is elég), elkevertem majd visszatettem a húst. Mikor összekevertem, akkor félrehúztam kicsit, csináltam a lábosban helyet, oda öntöttem a konzerv paradicsomot és hagytam, hogy piruljon, majd összekevertem az egészet. Felöntöttem a marhahús alaplével és hozzáadtam a fűszereket (fahéj, koriander, oregano, majoranna, paprika) beleöntöttem a kockázott kalifornia paprikát és hozzáadtam az édes chili szószt és rendesen megküldtem a chiplotle szósszal (ekkora mennyiséghez majd az üvegcse fele ment). Lefedve főtt minimum lángon 3 órát (elvileg elég 2 de voltak nálunk, mondjuk nem tett rosszat neki).
3 óra után hozzáadtam a leszűrt babokat lé nélkül és a lányom kierőszakolt egy kis konzerv kukoricát is, mert szerinte az van benne. Biztos az iskola menzán azzal húzták fel egyszer. Az összetevőkbe nem írom bele.
20 perc után hozzáadtam az étcsokit és megvártam míg felolvad, majd elkevertem óvatosan. Ez nagyon kell bele egyébként!
Akinek erős kellett az tett bele sriracha szószt evés előtt, továbbá tejföllel is lehet krémesíteni ízlés szerint. Köretként kenyér volt vagy tortilla chips, ki mit akart.Végül mindenki azt mondta, hogy jól ki lett találva a mindenki ízlésének megfelelő csilisbab. Amúgy ezt készítik a legtöbb módon állítólag, szóval bármikor lehet variálni. Van aki sört is tesz bele, mi inkább mellé ittuk.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
A Sárkány centerben vettem link 2300Ft volt a kettő. Ugyanott kapható a Khimchi-hez Dél Kóreai chili pehely 455grammos csomag 2300 Ft (persze az is Kínából származik), azt majd legközelebb.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
adlersson
aktív tag
válasz AssAssynn #10206 üzenetére
Én a sertéshúshoz előbb mindig adok pár evőkanálnyi, nem túl markáns alkoholt, pl. rizsbort, aztán hűtőben hagyom állni egy napig. Ettől szerintem finomabb, kevésbé intenzív lesz a jellegzetes sertés íz, de nyilván, ha alapból rossz minőségű, vagy régi a hús, azon az se segít.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
AssAssynn
őstag
Vettem a tesco-ban bambusz vágódeszkákat. Valami olyasmi volt ráírva, hogy erős ellenállóképesség a fizikai behatások ellen, bla-bla. Ehhez képest az első kenyérszeletelésnél szép karcos lett. Ez természetes, vagy én rontottal el valamit? Esetleg valamivel be kellett volna kenjem, (másik oldalát használnom ), stb.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
válasz krizmo_ #10219 üzenetére
Igen, erről hallottam, hogy pl. nyers tölgyfa deszkánál kell, de ha a bambuszt bekenem, akkor nem karcolódik annyira? Inkább most ez a része érdekel, hogy normális-e, hogy egyből minden meglátszik rajta.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
AssAssynn
őstag
Volt már műanyag, ami az elején jó volt, meg ugye mosható gépben, ami szintén jó, de egy idő után pont a karcok miatt elkezdtek apró szálak kiválni belőle, így inkább kukáztam, mert nem akartam, hogy a gyerekem azt egye.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
őstag
válasz AssAssynn #10226 üzenetére
Mert nem ez a professzionális konyhai műanyag volt, hanem mondjuk a lidlis vékonyka. Az ismerős éttermében is ilyeneket használnak, csak még nagyobbakat. Én is szoktam főzni ott néha, látszik rajtuk a használat, azaz karcos, de hogy darabok jönnének le belőle, olyan nincs. Márpedig az “kicsit” komolyabb igénybevételnek van kitéve. Szerintem az ipari konyhai felhasználásra adott jelzés azért garancia ilyen dolgokra is.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz AssAssynn #10218 üzenetére
rendes keményfa + olajos kezelés, karbantartás. (javallott valamelyik kisiparostól venni, by késes topic)
vehetsz persze műanyagot, ipari POM, PE legyen (mint amit a kisördög kollega linkelt )
disclaimer: anyagtól függetlenül valami bánja úgyis, vagy a kés éle, vagy a deszka.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #10228 üzenetére
Te vélem kokettálsz?
-
őstag
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
ilyen ez a demokrácia
----------------------------
fazekat én is vettem, csak ilyet: [IKEA 365+Fazék betéttel, rozsdamentes, 5.0 l] 9kmire a kicsi lapon felforr 2/3-3/4 vízzel, egy fél élet, viszont kétujj vízen párolni frankó, jön a zöldségszezon, kipróbálok vele pár dolgot.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Digitalpimp
senior tag
válasz AssAssynn #10218 üzenetére
Keményfa deszkát (tölgy, bükk, akác, kőris, gyertyán stb.) vegyél, azt kend le parafinnal, aztán hajrá. Azért a karcok bármin meglátszanak, nem tudom, a bambuszod mennyire lett az.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
AssAssynn
őstag
válasz Digitalpimp #10233 üzenetére
Keményfám már van, az épp a kezelésre vár egy ideje, csak gondoltam kipróbálom a bambuszt előtte. Hogy mennyire látszanak? Azóta az asszonyok is dolgoztak rajta, nem finomkodva, hát most már van egy-két komolyabb vágásnyom is rajta. Talán eddig ez a legjobban karcolódó deszkánk, de mivel fa, inkább eszem majd a szálkát belőle, mint ami a műanyagból eddig kivált.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
fradi81
veterán
Miért kell áztatni a sonkát főzés előtt fél napig? Hűtőben kell ugye? 2db 750 grammosat 45 percig kell főzni?
moto g72, Ninebot d28e
-
sutszi
veterán
válasz fradi81 #10237 üzenetére
Főleg só miatt kell áztatni... 1 éjszakát állt a vízben a pulton...nem kell hűtőben lennie.
Reggel leöntöttük róla a vizet. Majd frissel felöntve indult a főzés...nagyon...nagyon...lassan. Kb 4-5 órát ment így a 2kg sonka. Remek lett, mint mindig.Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
őstag
válasz fradi81 #10237 üzenetére
Azért most már ritkább, hogy áztatni kell, csak akkor ha olyan helyről veszed, ahol túltolják a sót. Meg kell kóstolni, mert a felesleges áztatás csak elviszi az íze egy részét. Mostanában egyébként sokan készítenek kifejezetten húsvétra sonkát, az kevesebb sót kap, mert úgyis megfőzik. Arról ismered meg, hogy annyira nem sötét a színe, hanem világosabb, mert kevesebbet van a szárító füstön is.
-
sutszi
veterán
válasz fradi81 #10241 üzenetére
Hát igen...ez azért már más... de látszik, hogy most jobb anyagból dolgoztál.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok, szakértők kénének!
Sokadszorra csináltunk Pavlova tortát, annyi újítással, hogy most citromlé helyett a sok recept által ajánlott almaecetet tettünk bele.
Az, hogy a színe fehérről tejeskávészínű lett az még hagyján, de az egész egy gumiszerűen rúgózó, belül inkább vattacukorra emlékeztető valami lett.Szerintetek mi okozhatta?
Talán az almaecet?? Másnak volt ilyen tapasztalata?Előre is köszönöm szépen a segítséget
-
Essejó
veterán
válasz balazs1956 #10243 üzenetére
Két receptet néztem de egyikben sem esik szó citromléről vagy almaecetről. Egy csipet só kell a fehérjébe. Itt az egyik: link meg a másik link
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz balazs1956 #10243 üzenetére
Üdv,
Van aki semmit nem tesz bele csak a tojásfehérjét és cukrot (Jamie Oliver), de van olyan is, aki az ecet mellett még keményítőt is rak bele (Mary Berry). Mindkét módszer működik, nem hiszem, hogy az ecet volt a hibás. De érdemes visszatérni a jól bevált recepthez, ha az ecetes verzió nem működik.
-
krizmo_
Topikgazda
Kalácsban, sonkában, tojásban gazdag húsvétot kívánok minden kedves topiklakónak! 🐰
-
balazs1956
senior tag
válasz Essejó #10244 üzenetére
Borbás Marcsi 1 evőkanál almaecet, Nosalty, újabb evőkanál almaecet
Ma nekifutunk még egyszer, kevés citrommal, majd beszámolok...
Új hozzászólás Aktív témák
- Autómatrica és prémium minőségű matricák PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Xiaomi Smart Cooking Robot. Teljesen új bontatlan 2 év garanciával!
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Traktor és kamion matricák széles választékban! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Arlo Smarthub VMB4540 Féláron!
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen