- Windows 11
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mozilla Firefox
- Proxmox VE
- SkyShowtime
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux - haladóknak
- Perelnek a vallásos kripto-piramisjáték miatt
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcsin
senior tag
Reggelire toltam egy kóstolót zsíroskenyérre. Kenyér pedig a linken, csak 40dkg kenyérliszt helyett 35dkg kenyérliszt és 5dkg teljeskirölésü búzalisztet használtam + pataki tálban sütöttem tetős jénai hiányában.
Szóval nem olyan, mint képzeltem, de nagyon ízletes lett Legközelebb talán kicsit többet teszek bele. Nem kell sajnálni a korianderzöldet Van egy másik kisüveggel eltéve, abba nem forráztam, hanem az ecetes lével főztem kicsit a koriandert, meglátjuk, hátha úgy jobb lett Elsőre azt mondom, hogy használható. Fokhagymás ecettel készítve mindenképp ajánlott -
Cha-b
senior tag
válasz inf3rno #5387 üzenetére
Itt az én házi pizzám
[kép]
Parszósz, pecorino romano, mozarella és sütés után ffissen paradicsom, bivalymozarella, bazsalikomAz olaszok amúgy ölnek a főzött paradicsomért pizzára, elég a szósznak annyi hőkezelés amit a sütőben tölt a pizzán.
Jó minőségű paradicsom (san marzano pl.) kicsit darabosra turmixolva, vagy kézzel összenyomkodva bazsalikommal esetleg só, bors.
Mivel itthon nehéz jó paradicsomhoz rendszeresen hozzájutni én a mutti egész, hámozott konzervparadicsomát használomSzerk. :
Receptem:
( 4db pizzára kb. 250g)
Liszt 618g
Víz 402g (65%)
Só 18,5g
Élesztő 0,7g (instant)
48h[ Szerkesztve ]
CSAKAKISPEST!!!!
-
krizmo_
Topikgazda
Ez az igazi olaszos pizza. Csodálatos!
A végén meglocsoltad olívaolajjal?
Holnap be is teszem az összefoglalóba, még néhány elmaradt recepttel együtt.#5406 Ance
Egy jó pizzara nem is kell sok feltét, sok helyen ettem Olaszországban pizzat, nem igazán jellemző, hogy túlpakolják/túlfűszerezik, de olyan a tészta, hogy simán is megenném. Hoztunk is haza pizza lisztet onnan (00-ás manitobát), valami isteni pizza sül belőle.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Ja, én csak az ízvilágára értettem az olaszosat, hogy bazsalikomot és majorannát használtam a szószba. Egyébként nem ilyen szószt szoktam, mert nekem túl savanyú. Van egy bejáratott szószom fahéjjal és sült paprikával, évek óta azt használom minden tésztához. Azt elismerem, hogy az enyém közel sem olyan, mint ami a hivatalos nápolyi pizza. [link] Amúgy ilyet nem is nagyon tudnék, mert nincs hozzá kellően száraz paradicsom fajtám. Vennem kéne egy csomó san marzano tövet [link], és abból talán lehetne, addig marad a főzés, különben elázik az egész, vagy esetleg még azt lehet, hogy kivesszük a belsejét és csak a héjánál a húsosabb részét használjuk fel a friss paradicsomnak. Én próbáltam már mozzarellával régebben, de nekem nem tetszik, hogy tocsog a zsírban utána. Ez ízlés kérdése gondolom.
Buliban hasznos! =]
-
Ispy
veterán
válasz inf3rno #5413 üzenetére
Nekem sem jön be az igazi olaszos pizza, de hát pont az a jó a pizzában, hogy nagyon könnyű a saját ízlés szerint megcsinálni. Az meg, hogy az olaszoknak mi tetszik, hát, khmmm...inkább le se írom.
A nyokkijuk viszont marha jó, azt megenném minden nap.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #5413 üzenetére
A mozzarella nem zsíros sajt, ha jófélét használsz akkor a pizzán is nagyon jó lesz, az olaszok többnyire bufala mozzarellát (bivaly mozzarellát)használnak, és a sajt mindig alulra kerül, csak a parmezant és a hasonló érlelt/kemény sajtokat szokás utólag rászeletelni.
Szerintem, nálunk nem lehet jó mozzarellát és ricottát sem kapni, teljesen más valahogy...A majoránna pedig egyáltalán nem olasz ízvilágú, nem igazán jellemző az olasz konyhára a használata. Inkább a németek és a magyarok használják hurka/kolbász/májas stb...ízesítésére.
-
sutszi
veterán
Ez a pizza kérdés komplett szociológiai és pszichológiai tanulmány is lehetne... De azért vegyük alapul azt, hogy ők kitaláltak valamit ami hagyományként él tovább mert olyan régóta van velünk. És tisztelik a hagyományt. Elterjedt a világban és mindenhol úgy csinálják ahogy éppen kedvük tartja. Persze van némi rugalmasság a történetben, de attól még nem lesz zebra egyik lóból sem mert csíkosra fested. Szóval van pár alap szabály amit nem árt betartani ha jó pizzát akarsz...Az egészben fontos a harmónia. Ha az összetevők között ez megvan akkor jó a végeredmény. Ha nincs akkor csak max úgy fog kinézni mint egy pizza...ahhoz hasonló lesz...de nem igazán az...
Amit Magyarországon pizza sütés néven művelnek 90%-ban egész egyszerűen nevetséges... Mind alapanyagok mind pedig ízvilágban katasztrófa. Oké, hogy valaki nem szereti a vékony tésztát...de van egy határ. Ha olyan vastag valami mint a karom, akkor az nem pizza... Ha telepakoljuk mindenfélével, csak azért mert itt a megalománia hódít az megint nem pizza...
Olaszországban olyan pizzát ettünk, hogy sírtam az örömtől... Itthon, meg eddig kb 1 vagy 2 olyan hely volt ami megközelítette... de a többi...hát finoman szólva is gagyi. Olyan triviális hibákat követnek el, hogy nem is értem, hogy vállalják fel pizzériák a terméküket...
Eléggé furcsán néznénk ha a tradicionális magyar ételeket gagyiba kezdnék el terjeszteni a világon... mert hát az ő ízlésüknek olyan. De a sushi is azért mégiscsak halból az igazi, nem disznóhúsból pl...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #5415 üzenetére
Ja, hát ami a boltokban van az általában tehéntejes, valami lében úszik, és ha ráolvasztod, akkor folyós levecses az egész. Nekem semmilyen szempontból nem jött be. Lehet, hogy az eredeti az működik, sosem próbáltam.
Igen, más konyháknál is általában ez szokott lenni, hogy az olcsóbb sajtok teszik ki a nagyját, és azokhoz adnak még drágább sajtokat kis mennyiségben ízesítőnek. Én is sokszor trappistát használok alapnak, és ahhoz adok valami komolyabb sajtot, hogy íze is legyen. Máskor ha csak olyan sajt van itthon, akkor megszórom zöldfűszerrel, annak is elég jól átveszi az ízét.
Az oregánóra mondják, hogy vad majoranna, rokon növények és elég hasonló is az ízük. Azt használják az olaszok is majoranna helyett. Nekem most éppen ez akadt a kezembe, mert nem találtam az oregánót, és elég jól helyettesítette. Amúgy érdemes pár cserépben zöldfűszert termeszteni. A menta, oregánó kiirthatatlanok, de a többi sem annyira nehéz, és sokkal intenzívebb az ízük, mint a bolti fűrészpornak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Cha-b
senior tag
Hát igen, amit itthon árulnak pizzaként, az inkább egy kerek melegszendvics. Már a túlzott élesztőhasználattal megölik az egészet, ezért érzed úgy egy ilyen pizzaféleség` után, hogy ki bírnád inni a dunát. Minimális élesztő, jó liszt, hosszú kelesztési idő, jó minőségű paradicsom. A többi csak kiegészítés. Nem véletlenül Margharita-t tesztelnek mindig ha pizzát kostolnak, mert a tészta meg a paradicsom viszi el az egészet.
CSAKAKISPEST!!!!
-
inf3rno
nagyúr
Ez nem áll meg a pizzánál. Én még jó spagettit vagy lasagnet nem ettem étteremben. Mind annyira édes, hogy desszertnek elmehetne. Pizzát már ettem jót Tapolcán (Peppino) és Egerben (Il Padrino). A vastagot én sem szeretem, de én azért rendesen megrakom feltéttel, ha itthon csinálom. Ha már így lehoztátok, akkor megpróbálom majd valamikor az eredetit is. Tervben van jövőre, hogy összetákolok egy kemencét a kertbe, csak pizzának és kenyérnek.
Buliban hasznos! =]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #5418 üzenetére
Sok növény, mint például a bazsalikom, petrezselyem frissen jó, de az oregánó szárított formában adja ki a valódi ízét, és frissen nem is az igazi.
Szerintem, a majoránna nem használható ugyanolyan ételekhez, mint oregánó. A pörköltbe majoránnát teszek a pizzaszószba pedig oregánót, egyszerűen nem megy ízben hozzá.
Sok rokon növény van, pl. ott vannak a kabakosok, azért a rántott tök valamivel jobb, mint a rántott uborka, és a kovászos uborka is kicsit finomabb, mint a kovászos sütőtök stb.... még sok ilyen példát lehetne írni...Szerk.:
Itthon 2 helyen ettem eddig jó pizzát, az egyik már bezárt, a másik pedig Szabi pék étterme Szentendrén. De azért mégis az itthon készül kovászos pizza az igazi.[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
Ki mit fog főzni/sütni a hétvégén? Jó lenne pár ötlet.
-
Ispy
veterán
Már elnézést, de itthon magamnak hagyj csináljam már úgy, ahogy én szeretem. Én is ettem olasz pizzát, nem estem tőle hanyatt, ez van. Nem vagyok olasz és nem is élek olaszban. Egyébként meg nem szeretem ez a recept nácizkodást, a főzés nálam nem erről szól. És nem, nem csak a pizza ilyen, hanem vannak, akik nem tudják elfogadni, ha valaki a chili con carnet darált hússal csinálják vagy ne adj isten tesznek bele kukoricát. De nézzél meg egy igazi gulyásleves receptet, ahány ház annyi szokás, nehéz lenne autentikusat találni, mert mindenkinek a sajátja az. A pizza meg már nem olasz, csak onnan indult.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
-
sutszi
veterán
Ez is egy vélemény... Ez nem olyan mint a túrós tészta cukorral tejföllel vs szalonna pörc meg sajt összehasonlítás... Hamburger is van sokféle... De van egy közös pont ami miatt hamburgernek hívod.
A zserbót ha nem dióval töltöd hanem mákkal, és málna lekvárral meg fehér csokival öntöd le...az már nem lesz zserbó. Pedig nagyon hasonló az elv...
De ne értsd félre, otthon magadnak azt csinálsz amit akarsz...
Meg felőlem a [Chester pizzafeltét] is mehet rá sajt helyett... meg az egész alá a [pizzakrém] és akkor külsőre olyan mint a pizza...és lehet valakinek ez a csillagos ég. De ez akkor sem lesz pizza...max hasonló... Remélem érted az analógiát, és nem gonolod, hogy az egyéni igényeid támadom. Mert az szubjektív...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Ispy
veterán
-
krizmo_
Topikgazda
válasz freaghill #5425 üzenetére
Múlt hétvégén szecsuáni csirke volt:
Előtte pedig pulled pork volt:
Most nem tudom mit kellene csinálni, de valami olyasmit, ami kitart pár napig, mert nem nagyon van időm főzni.
A héten is csináltam pulled porkot (kipróbáltam karajjal), és véletlenül puszta kézzel markoltam rá a forró lábasra. Ilyet ne csináljatok, mert nagyon fájdalmas.
#5430 Ispy
Csülkös bableves, de szeretem, egyik kedvencem, kellene valamikor csinálni. Füstölt csülökkel készíted? -
Ispy
veterán
válasz krizmo_ #5437 üzenetére
Füstölt hátsó, szeretem hidegen mustárral és kenyérrel reggelire elmajszolni és a hátsó nagyobb.
Csak most bajban vagyok, mert az indukcióson nem megy az alu kukta, lehet vennem kell egyet. Vagy előző nap megcsinálom sima lábosba.
A kezednek meg jobbulást, ismerem sajnos.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
a hifi és sznobkávé topic nem itt van
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #5439 üzenetére
Biztos, hogy ezt ide szántad
-
-
sutszi
veterán
válasz Mr.Csizmás #5439 üzenetére
Már nem is haragudj, de a "majoránna az majdnem oregano" nem bántja a szemed, miközben kizárt dolog, hogy jó érzéssel kiváltható legyen egymással a két fűszer... addig a taknyoljunk össze mindent és nevezzük pizzának mert lapos lett... elleni felszólalásom meg sznobizmus?
Ispy továbbra sem érti. Csak a saját feltételezésével vitatkozik. Ő azt hiszi én "olasz pizza" feltételezésben élek. Miközben tisztában vagyok a sokféleséggel. Amit ő nem ért meg, hogy van egy határa a variációknak ami az eredeti terminológiába belefér. De ha két ujjnyi vastag a tészta, és mindent ráraksz ami a hűtőben van, majd extrán majorannázod az nem igazán a pizza... max hasonló. Ez szerintem nem sznobizmus...csak van egy szint ami alá azért nem adjuk. De ezt is világosan leírtam, hogy ha neki vagy bárkinek ez jó, akkor lelke rajta. De ne kezdjünk izomkodni, mellveregetés mellett, hogy márpedig ez pizza...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
nekem se jön be sokminden, személy szerint a rántott zöldségektől lábrázást kapok, de ennek ellenére a topicban érzésem szerint bőven a random főzős csoportok felső 25%-a reprezentálódik a tagok posztjai minőségében, és merem remélni hogy a gyakorlatban senki nem fog ideposztolni chester nevű fehérjetartalma miatt veszélyes hulladékként kezelendő akármivel készült ételt. Ispy leírta mit nem szeret az olasz pizzában, én az olasz köpetnyi presszókávékat nem szeretem, mégse budget instantot iszok. (a sajtos analógiára)
majoranna vs. oregano témában bárki megírhatja a helyes megfejtést, azonkívül hogy a fél konyha szárított dolgai (teák, fűszerek) az árvacsalánfélékhez tartoznak.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Ispy
veterán
De ha két ujjnyi vastag a tészta, és mindent ráraksz ami a hűtőben van, majd extrán majorannázod az nem igazán a pizza... max hasonló
Igen, ez a sznobizmus, a kamusajtos dolgot meg továbbra sem értem hogy jött ide. Nehogymár attól legyen pizza a pizza, mert oregánoval készíted és kizárólag bivaly mozerellával rakod meg és vonalzóval lemérve sem vastagabb 1 centinél. Vagy ha 5 dekánál több feltét van rajta, akkor már nem is pizza, csak alatta. De, pontosam értem mire akarsz kilyukadni és ponotsan ezzel nem értek egyet. És nem azt mondtam, hogy akkor adalékkal televágott előre sütött pizzalapra kenjük 20 forintos sürített paradicsomot, amire a végén sajtnak látszó tárgyat reszelünk. Mert azért még van egy-két lehetőség. És ha bl55-tel csinálod és porélsztővel a tésztát, attól az még pizza lesz, max. nem olyan jó, mint 00-sál és kovásszal."Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
válasz Mr.Csizmás #5445 üzenetére
én az olasz köpetnyi presszókávékat nem szeretem, mégse budget instantot iszok
Pedig még akár azt is megtehetnéd, én is veszem a szemes kávét kapuczineréktől ötezerért, de ha olyan kedvem van (azaz lusta vagyok főzni ), akkor ott a fiókban a nescafé. És? Akkor most már igénytelen állat vagyok? -> egyszer jártam a kávé topik környékén, soha többet.
Szóval szerintem kell egyfajta minőségi szint, ami alá nem szabad bemenni, de ezt a nem is pizza mert majoránna dolgot hagyjuk már. Sertéscomból is remek gulyást lehet főzni, vagy akkor az már nem is gulyás, hanem kondás?
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
válasz Mr.Csizmás #5449 üzenetére
Én egy bialetti brikkát használok, arra azt mondták, hogy az még jó éppen, ha minden este 10 miatyánkot is elmondok lefekvés előtt.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
Új hozzászólás Aktív témák
- XGS24 - Bitang jól néz ki a most bejelentett Clair Obscur: Expedition 33
- BestBuy topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- XGS24 - Remekül néz ki az új Perfect Dark
- XGS24 - Bemutatkozott a DOOM - The Dark Ages
- Politika
- XGS24 - Október elején jön a Diablo IV - Vessel of Hatred
- Call of Duty: Black Ops 6
- Windows 11
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- DAH Solar 405W full black napelemek verhetetlen áron
- Traktor és kamion matricák széles választékban! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen