- Aliexpress tapasztalatok
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VMware
- Facebook és Messenger
- DIGI internet
- DIGI kábel TV
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A call centerekbe viszi az AI-t a Microsoft
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Szeretném megcáfolni az SK ellenzőket!
Mi kifejezetten szeretjük, mert az egyszerű alap ételekbe mindig visz egy olyan kis csavart, amitől egy kicsit jobb, másabb lesz, és amit én _egyszerű_ ember biztos nem tennék meg, mert nem jut eszembe.
Íme néhány recept amit kb havonta-kethavonta tuti eszünk:A legcuccosabb lasagne
Mennyi és milyen híg besamelt önt hozzá, és tényleg milyen jó leszZé-féle rakott kel
Őrölt köményt tesz a pörkölt alapba, nem nagy valami de mégis annyival másabb lesz mint egy sima pörköltes rakott kaja.Lencsefőzelék
Lencsefőzeléket úgy kezdeni hogy cukrot karamellizálunk és tényleg jó a végeredményCrumble
Nagyon egyszerű, finom desszert és könnyen lehet belőle hozzáadott cukor nélküli verziót is készíteni.Nem mondom hogy minden receptje tökéletes sőt... ebbe a Lasagne-be se teszünk annyi besamelt és bort amennyit ír, mert nekünk sok. Először általában kipróbáljuk úgy ahogy írja, majd ha valami nem tetszik legközelebb már módosítunk rajta.
Nem vagyunk pro főzőcskéző emberek így az ilyen kis apró változtatások már feldobják a mi étkezéseinketVCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
őstag
válasz krizmo_ #5794 üzenetére
Mondjuk sok példát nem soroltál, honnan, mit loptak. Szerintem igen sokat tettek azért, hogy páran elkezdjenek főzni az országban. Hibák mindenhol vannak persze.
A most megjelent tésztakönyvük pl. eléggé egyedi és nagyon jó.
Csak a süteményeknél kell szerintem pontosnak lennie egy receptnek, a más recepteknél ez nem így van. Aki ilyet vár el, az informatikus gondolom. Ő süssön sütit.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Mit soroljak Elkezdtem írni, de inkább elengedem, mert nem gondolom, hogy tovább kellene ezt a szálat vinni...
A megjelent könyvük azt tartalmazza, ami neten is megtalálható, abból az anyagból dolgoztak, ami tudjuk honnan van...
Nem tartom valószínűnek, hogy olyan nagy szerepük lenne abban, ha egy magyar főz, hiszen nagyon sok recept, videóanyag elérhető már magyarul... És sok főzőcsatorna is van már, szintén magyarul.
De mindegy, te főzz tőlük, nekem nem muszáj kedvelnem őket...
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kemotox #5807 üzenetére
Ott van pl. a korábban említett kovászos téma is, el tudod olvasni itt a topikban már volt róla szó. Keress rá!
De szerintem maradjunk kellemes társalgásnál, ahogy eddig...
#5808 Ance
Nem vagyok előítéletes, sőt elismertem, hogy vannak jó receptjeik is, amiket átvettek, csak nem említik meg, hogy kiktől...[ Szerkesztve ]
-
sutszi
veterán
válasz kemotox #5807 üzenetére
Komolyan mondom legközelebb belefutok egy ilyenbe beírom ide, hogy legyen mit csámcsogni... Szerinted bárki is listát vezet ilyesmiről? Nem. Egyszerűen leírja az oldalt, hogy hulladék és megy máshová.
De nem mindenki hétvégi vajaskenyér főző mint mondjuk te...Ne gondold, hogy mindenki Benke Laci bácsi Lominici csúcsánál ragadt le...
Van aki tudatosan főz 1-2 évtizede. Képzeld, hogy van az az ember aki ránéz a receptre és van annyi rutinja, hogy megmondja, ez b+ sz.r lesz... akármilyen masnit kötsz rá.
És nem az a lényeg, hogy 1 vagy 2 csipet sót teszel bele... mert az senkit nem érdekel a végén, de mondjuk amikor azt látom, hogy egy fél bokor rozmaringot dobnak bele, ott nagy kérdőjeleket látok, hogy lesz ez ehető...[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
kemotox
addikt
Azta, mivel bántottalak meg ennyire? Tuti nekem szántad ezt a személyeskedést? Mert én hozzád sem szóltam Mint említettem is, nem lista kell, hanem egy-két példa. (1 és 2 ha így jobban érted) Nem kötekedésből, csak mert kíváncsi vagyok. Ezt a rutinosság témát meg végképp nem értem hogy kell idekeverni, teljesen irreleváns. A másolásos dologra lettem volna kíváncsi, nem arra, hogy jók-e a receptek, vagy nem. Vegyél már vissza légyszi, elhiszem, hogy frusztrált vagy valami miatt, de nem kell gyökérnek lenni.
-
Digitalpimp
senior tag
Ez a "copyzás" sajnos az egész interneten tetten érhető, bármilyen témában. Tök mindegy, hogy mit keresek, de kivétel nélkül az első 20-30 találat szinte szóról-szóra ugyanaz, 1-2 szó különbséggel. Főleg mikor nagy bőszen a semmi infót, vagy a hülyeséget másolják egymástól. Erről is elmondható, hogy régen jobb volt...
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
krizmo_
Topikgazda
Mély levegő! Ne személyeskedjetek, innen már nagyon csúnya veszekedésbe is átfordulhat a dolog, és az nem lenne túl jó.
Előveszem az ostort![ Szerkesztve ]
-
sutszi
veterán
válasz kemotox #5811 üzenetére
Csak az a problémám ahogy ezt itt néhányan elkezdtétek kezelni...Kb meghazudtoljátok valaki közvetlen tapasztalatát. Miért olyan hihetetlen, hogy a SK-n rossz receptek IS vannak? De nem elírásról beszélek. Simán rossz...
Igazad van kezeljük külön. Másolást miért nehéz elhinni? Aki rendszeresen olvas Ramsay, Jamie Oliver, és még nagyon sok YT-on elérhető embertől receptet annak előbb utóbb visszaköszönnek ezek az ismerős ételek egész kicsi módosításokkal...ami sokszor erőltetett. Ezt senki nem fogja megjegyezni, hogy a Wellington receptben Ramsay gesztenyét használt, Zé meg diót... Ráadásul Ramsay kiemeli, hogy kérgelés után kell mustárral körbekenni a húst. Zé meg fullba lesz.rja. Feltekerés előtt keni le... És ha választanom kell akkor inkább Ramsay módszere, még úgy is, hogy kifejezetten nem kedvelem a stílusát.[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
kemotox
addikt
Na látod megy ez köpködés nélkül is, normális konkrét példákkal. És igen, pont ezért voltam kíváncsi. Mert nem a kedvenceim, ezért nem követem őket, szóval nem értesülök ilyen dolgokról. De simán kinézem belőlük.
Gondolom azt hitted, hogy csak kötözködöm, mert személyes sértésnek vettem, hogy a "kedvenceim" szapuljátok, de valójában te csináltad ugyanezt pepitában, ezzel, hogy egyből így letámadtál.[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
Ma készült:
- sült céklás kenyér,
- almás cékla saláta, házi majonézzel,
- zabos süti."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
pohár
félisten
válasz kmarci25 #5817 üzenetére
az ilyen salátára azt mondtuk egyszer a családban a kisgyerekeknek, hogy ez barbi-saláta, úgy ették, mintha nem lenne holnap (epres joghurt dettó)
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
kmarci25
veterán
válasz Mr.Csizmás #5819 üzenetére
Úgy kezdődött, hogy vettünk két közepes céklát, hogy sütök vele kenyeret. Aztán a kenyérhez sok lett, maradt belőle. Almát meg a zabkekszhez vettünk, abból is maradt, így jött a saláta. Egyébként semmi extra. Cékla, alma, majonéz. De ez a három szerintem verhetetlen együtt.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
-
Essejó
veterán
válasz jansky1 #5823 üzenetére
Ez is egy olyan dolog, mint ahogy nem terem annyi 🍊 mint amennyi rostos narancslevet eladnak egy évben. És akkor még szót se ejtettünk a szederről. Vagy cukrászdai túrós süteményekről.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Digitalpimp
senior tag
A Pennyben kapható Milkeria natúr sajtkrém teljesen ízetlen, és az ára is jó. [link]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
sutszi
veterán
Sajttorta miatt elég sok próbálkozáson vagyok túl. Szignifikáns különbséget nem tapasztaltam Philadelphia és Mascarpone között az eredményben...
Sőt! Volt egy kísérletem és 25%-ban túróval is helyettesíthető ha megfelelően le van turmixolva...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
I02S3F
őstag
Sziasztok! Mik a vélemények? Előző este, előre van értelme elkészíteni a rántottát?
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Ehető csirkét (mellet) sikerült már sous-vide-olnia valakinek? Különböző halakat, oldalast, tarját, stb-t már mind sikerrel csináltam, viszont csirkéből még csak ehetetlen szarokat sikerült craftolnom.
Ha valaki már sikerrel járt, akkor tudna tanácsot adni, hogy hány fokon és mennyi ideig főzte a húst?"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
kmarci25
veterán
válasz #73959936 #5835 üzenetére
Igen, valószínűleg a víz, vagy egyszerűen alacsony a liszt gluténtartalma. Sütés közben összeesik, nincs elég ereje a gluténhálónak megtartania a súlyt. Ha nem gépben csinálnád, akkor azt mondanám, hogy kelesztés közben hajtogass rajta egyet-kettőt, hogy feszesebb legyen a forma, de gondolom a gép miatt erre nincs lehetőség. Milyen liszt egyébként?
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#73959936
törölt tag
válasz kmarci25 #5836 üzenetére
BL55, BL112, BL200
ne kérdezd miért...
nagyon szépen megkel, és míg a bl55, bl80, rl190-es saját keveréket használtam - gyönyörű volt. nagyon nagyon keveset zsugorodott, olyan volt (alakra) mint a bolti formás...
de belül ....
a teljes kiőrlésű liszt miatt természetesen kap sikért is, és zömmel kovásszal készül...azért zömmel, mert 15 gr élesztő is van benne...
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #5838 üzenetére
Igen, azt el is felejtettem írni, hogy túlkelés is lehet, amiatt is összeeshet a szerkezet. Melyik malom? Én korábban azt gondoltam, hogy kb mindegy melyik lisztet használom, aztán kíváncsiságból vettem pár "prémium" lisztet (Wessex, pásztói, Garat) és (legalábbis esetemben) erősen érezhető a különbség. Kicsit kevesebb víz, ha nem segít, akkor alacsonyabb hőfok és/vagy kevesebb élesztő, kovász.
kovacsen222 #5839: én általában 20-30% kovászt használok. 30% ehhez a lisztmennyiséghez 140 g körül van. Nem tudom mennyi a 3 púpos evőkanál súlyra, de szerintem kb ennyi. Ilyen kovászmennyiséggel első kelesztés 4-5 óra (szobahőn), második kelesztés formában 1/2-1 óra vagy 10-12 óra hűtőben.
Ha e mellé még dobsz 15 g élesztőt is, akkor szerintem simán túlkel.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
iceQ!
addikt
Jó múltkorában itt téma volt ez a spagetti: [link]
Nem lehet kapni az Olaszboltban, máshol meg 3-400 Ft-al drágább. Esetleg valami hasonló tésztát lehet kapni a nagy áruházakban? (Auchan,Tesco...stb)
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
krizmo_
Topikgazda
Pizza teszt:
4 nap, 2 sütésimód, 1 tészta...
Recept:
- 1kg liszt (500g Barilla pizza Manitoba, 500g KBL100, Manitoba, BL80 vegyesen)
- 300 g kovász (100% hidros)
- 650 ml víz
- 2 ek olíva olaj
- 25 g só1. nap (csütörtök):
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát. 1 óra fermentálás után adtam hozzá az olajat és a sót, ezt követően 2szer hajtogattam 40 percenként, majd 6db 320 gramos buci formájába mentek a hűtőbe.2. nap(péntek):
Kivettem 2 bucit, és a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Majd megcsináltam az alapot:Erre jött rá a paradicsomszósz, fűszerek, sajt, csirkemell felvágott, póréhagyma, koktélparadicsom.
250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Vaslapon sült, és fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól. Ropogós külső, levegős belső lett a végeredmény, szépen egyenletesen megsült:
3. nap(szombat):
Ma is kivettem 2 bucit, és a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Ment rá paradicsomszósz, fűszerek, sajt, kukorica, lilahagyma. 250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Sütőkövön sült, szintén fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól).
Az alja szinte egyáltalán nem sült meg, inkább csak száradt, kicsit csalódás volt az előző napi pizzahoz képest. Nem sikerült egyenletesen megsülnie:4.nap(szombat):
Kivettem a maradék 2 bucit, szintén a pulton hagytam őket 2-3 órát kelni. Ment rá paradicsomszósz, fűszerek, sajt, kukorica, hagyma, kápiapaprika, koktélparadicsom.
250 fokra előmelegített sütőben ~ 10 perc alatt megsült. Ismét vaslapon sült, szintén fentre került( kb. 10 cm-re a felső fűtőszáltól).
Az eredmény olyan volt, mint az első nap, szépen egyenletesen megsült, kívül ropogós, belül kellően szellős:A kísérlet célja az volt, hogy kiderüljön:
1. Min jobb sütni, vaslapon vagy sütőkövön?
A vaslap és a sütőkő is 1 órán át volt 250 fokos sütőbe átmelegítve.
A vaslap bizonyult a jobb választásnak, sokkal jobb lett a végeredmény, ahogy fent is említettem sütőkővel nem igazán sült meg az alja, és nem is lett olyan szellős a tészta.2. Hogyan viselkedik a több napos tészta, ill. milyen az íze?
- Az első nap volt a legkezelhetőbb a tészta, aztán kicsit nehezebb volt vele bánni, de nagy különbséget összességében nem vettem észre.
- Az íze csak a sütőkövön való sütésnél változott, feltételezem az egyenletlen sülés miatt, valamint az is sokat rontott rajta, hogy nem volt meg az a ropogós textúrája.
Azt gondoltam esetleg amiatt lehet, hogy a tészta már állt, de nem, mert a 3. sütés ismét nagyon jó lett.
- Igyekztem mindhárom alkalommal azonos körülményeket biztosítani a tésztáknak, hogy releváns legyen a kísérlet.
- Azt hittem, hogy a 4. napon már megsavanyodik a tészta, és nem lehet majd jó pizzat készíteni belőle, de szerencsére tévedtem, mert egy kicsit sem volt savanyú, tehát ezzel a módszerrel napokig eltartható a tészta.Általában mindig teszek rá bazsalikomot is, de most nem sikerült szerezni, de így is nagyon finom lett a végeredmény, a tészta annyira jó lett, hogy simám is elenném.
Kicsit elnagyoltam a leírást, de ha van bármi kérdés szívesen válaszolok rá.
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #5842 üzenetére
A samottkő nekem is nagy csalódás volt sajnos. Hiába melegítettem akár 1,5 órán keresztül is, nem sült meg rajta rendesen semmi. Az érdekelne még hogy hány fokos a hűtőd? Olvastam és tapasztalat szerint is, nagyjából 3 fok alatt minden megáll a tésztában, így ha elég hideg van, hosszú ideig nyújtható a pihentetés.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
#5843 kovacsen222
Az első és az utolsó sütés.#5844 kmarci25
Egyébként, kezdetben nagyon elégedett voltam a kővel, de egy idő után már kevésbé tűnt jónak... Az alja tényleg semminek nem akart megsülni, és mivel ugye lentről nem adja le jól a hőt, ezért nem is emelkednek olyan szépen sem a kenyerek, sem a pizza."Az érdekelne még hogy hány fokos a hűtőd?"
Mostanában 4 fokra van állítva.Köszönöm szépen!
Igen, kézzel szoktam nyújtani. Pont, ahogy leírtad. -
őstag
válasz TheProb #5832 üzenetére
Üdv. Igen, de bonyisabb a szokásosnál.
A csirkemellet először 8%-os sóoldatba kell áztatni 9 órán keresztül, majd sima vízbe áttenni 1 órára, szárazra törlöd és úgy megy a zacskóba. Mellé én borsikafüvet szoktam tenni és vajat, továbbá fokhagyma granulátumot. Csábító lenne a fokhagyma, de a szuvidnál nem szabad használni, mert a hosszú hőkezelés hatására megkeseredhet.1 órát szoktam 65 fokon, utána vaslábas tűzforróra hevítve és körbepirítom benne.
A szuvid könyv egyébként 60 fokot ír és 1 órát a 3,5 cm vastag csirkemellre. Fűszerként olivaolajat és kakukkfüvet, de nekem csak sima vákuumozó gépem van, amivel csak szilád halmazállapotú zsiradékkal lehet vákuumozni. Ezért használom a vajat.
Egyébként vicces, mert most megnéztem az egyetlen csirkemelles receptet a könyvben, ott már 69 C-t ír. Mondjuk a 60 eléggé kevés is szerintem.
Alapvetően a szuvid nem nagyon foglalkozik csirkével. Szerintem főleg a szalmonella miatt kockázatos az alacsony hőfokon készítés és ezért. Meg nem is olyan jó.
Én inkább a kacsa, vagy libamellet ajánlom. A zsír nélkül készítenéd, akkor előre le kell húzni a bőrét, összekockázni és mellé rakni zsiradékként a zacsiba. Utána lehet nélküle pirítani. -
TheProb
veterán
Ha ilyen macera, akkor tényleg elengedem a csirkét.
Bár a comb elvileg mérföldekkel jobb sous vide "alapanyag"Kacsát már csináltam. A mell ott sem lett 100%-os, viszont a comb iszonyat jól sikerült. Bár valami 12 óráig volt bent, ha legközelebb csinálom, akkor kicsit kevesebbet hagyom bent, mert már-már túlfőtt.
Számomra amúgy a hal a sláger. Leginkább a lazac, de a pisztráng is fasza.
Illetve svéd húsgolyókat is így csinálom."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
Új hozzászólás Aktív témák
- Szárba szökken a Galaxy Buds 3 Pro
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- EA Sports WRC '23
- Computex 2024: feltárta a Lunar Lake-et az Intel
- Politika
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Samsung Galaxy A52 - royal cuvée
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- További aktív témák...
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
- Legrand Netatmo Presence Siren Okos kamera FÉLÁRON
- Visszapillantó matricák a legjobb minőségben! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Gyönyörű autómatricák azonnal gyors országos kiszállítással! PH-soknak 30% kedvezmény!
- DAH Solar 405W full black napelemek verhetetlen áron
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen