Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    Én Externetes vagyok. 4/0,25 Mbites netem van, kihasználva sincs maxra. Torrentezek is rendesen, és valóban igaz, hogy nem igen töltök többet le, mint fel. Sőt, egy 1/1 Mbites csomagnak jobban örülnék, de még egy 2/0,5-tel is beérném.
    És igen, én is voltam modemes. Aztán lett 512k-m. Aztán 1M, amiből 4. Ha semmilyen letöltés nem megy, nem lehet észrevenni a böngészésnél sebességkülönbséget az 1M és a 4M közt! Pedig 4x gyorsabb.
    A környezetemben a legtöbben használnak p2p-t: torrent, DC, és FTP-zők is vannak. A linuxomat is torrenten szedem, mert ott a kényelmes.

    Másik: tudtommal kis Hazánkban a letöltés legális. Akkor milyen alapon korlátozzák?

    Rengeteg példa volt már a topikban: autósztráda, Ferrari, stb. Érdekes, az áramhálózatot miért nem említette senki? Azt sem teljes terhelésre tervezik, mégis mindenkihez 16-20-25A-es kismegszakítót szerelnek. Ha néhányan elkezdik csúcsra használni, és a többiek csak gyorsan a mikróban melegítenének valamit, nem fogja bírni a hálózat, lekapcsol a túláramvédelem a trafónál. Mindenki együtt szívja meg.Ha valaki minden konnektorba hősugárzót dug, azt sem tilthatják le. Akkor sem, ha a többiek emiatt a mikrót sem használhatják. Eddig az én példám. Sántít sok helyen, egyrészt az áramért arányosan fizetünk. Másrészt, nagyon ritkán hallani olyat, hogy túlterhelődött a hálózat. Miért is? Hiszen az is alulméretezett!
    Jó lenne itt végre a mértéket észrevenni. Az áramhálózat ésszerűen alulméretezett, komoly szakemberek komoly számításokkal tervezték. Lehet, hogy a UPC kábelhálózata is ilyen volt, de az profitorientált, marketing célú emelés hatására megszűnt ésszerűen méretezett lenni. (Ésszerű még a víz, a gáz is...)

    Oké. Most hörögtök rám bizonyosan. Ezekből ugye következik, hogy forgalomarányos díjazás. De vajon mi legyen a díj? vagy úgy állapítják meg, hogy a mezei netező fizessen 5e körül, akkor a letöltőknek 100 ezer feletti számla megy? Vagy ésszerű letöltésmennyiség legyen 5000Ft? Akkor meg hét szentség, hogy képeket letiltva fogok böngészni, stb, 50-100Ft-os netszámlával. :DDD
    És mi a valóság? Csomagokat fizettetnek velünk. Aki letölt, az veszteséges, aki böngész, meg 100Ft-jában sincs a cégnek, holott ő is a 3-5 ezer Ft-os díjat fizeti. Ezek után hol is van a többség érdeke? Mikor kifizetem a számlát, akkor a lehetőleg korlátozásmentes, internet sávszélességért fizetek. Ez már teljesen olyanná kezd válni, mintha az áramszolgáltató a hősugárzókat használó emberek fűtőszálára nem engedne 100W-nál nagyobb teljesítményt, mert a hősugárzót a szerencsétlen 7/24 szeretné működtetni.

    De van még egy hasonlat a tarsolyomban. InterCity vonat. Mi akadálya van annak, hogy én majd augusztus elején bemenjek, és vegyek 250 teljesárú jegyet Debrecen-Budapest között az IC-re, pótjegyestől, szeptember 2-ára (iskolakezdés előtti nap. :D ), délutánra. A többség érdeke az, hogy ne adjanak nekem. Mert egyedül leszek a vonaton, holott minden helyért fizettem. A többiek meg szívnak mert nincs helyük. Ugyanannyit fizettem én is, mint ők fizetek volna. Kifizettem a jegyeket, csak nem ülök le a helyre. Ugyanilyen a net is. Kifizettem a díjat mondjuk a 20Mbit-ért, akkor miért ne tölthessek annyival?
    Jah, hogy lehet különvonatot is bérelni? Az már más tészta. De meg lehet venni egy IC-re külön-külön az összes jegyet is, különvonat nélkül. (Különvonat - bérelt vonal, IC - felhasználói net.)

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák