Új hozzászólás Aktív témák

  • dabadab

    titán

    válasz bambano #409 üzenetére

    (Azon gondolom tul sok vita nincs, hogy az internet fontos resze eletunknek es a gazdasagnak is, igy nem erdektelen, hogy mikeppen mukodik.)


    ''Ha tetszik, megveszed, ha nem tetszik, nem veszed.''

    Jomagam is nagy rajongoja vagyok a liberalis gazdasagtannak, am a ''lathatatlan kez'' mukodesenek van nehany alapfeltetele, mint pl a szabad piaci verseny: az internetszolgaltatoknal ez nem nagyon all fenn, gyakorlatilag lehet valasztani (mar ahol) az UPC meg a T-Com kozott. Igy, mivel a piaci alapu szabalyzas eleve doglott, azert nem art, ha van mas is, mert a szolgaltatok joindulatara bizni magunkat, haaat... Amikor az internetszolgaltatok maguk is tartalomszolgaltatok egyben, ott azert nem lehet arra szamitani, hogy a tartalompriorizalasnal csak es kizarolag a koz erdekeit szolgaljak, foleg, ha abszolut semmilyen felugyelet nincsen.

    Persze, az allami szabalyzas szinte biztonsan valamennyire bena lesz. Az ORTT az abszolut elrettento pelda, mivel egyreszt feladata szerint affele erenycsosz, vagyis hatalmas a merlegelesi lehetosege, masreszt meg szinte semmi kontroll nincs felette. Ugyanakkor vannak normalisabban mukodo helyek is, mint pl az eteleknel, ott egyertelmu, merheto szamok vannak, amik ha stimmelnek, akkor jo, ha nem stimmelnek, akkor meg nem szabad forgalomban hozni az arut. Egy hasonlo, egybites szabalyzas (''Thou shalt not prioritize content'') allami intezmeny alkalmazasaban is mukodokepes lenne.

    ''Nem szeretnék olyan szabályozási környezetben netezni, amelynek az az alapja, hogy a sógor cége mit akar eladni.''

    Es az mennyivel jobb, ha az a szabalyozas alapja, hogy az internetszolgaltato mit akar eladni?



    [Szerkesztve]

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák