-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #2948 üzenetére
Nem mindennek van magyar neve. Mivel sok mindent nem lehet nálunk kapni, ezért legtöbbször arra fordítják az ilyesmit, ami hasonlít valami olyanra, amit a magyarok is ismernek. (Ezt a sorozatfordítói múltam miatt tudom, mert én is így csináltam. )
Szoktam hasonlókat sütni, teljesen jó lehet, egyébként ezek pár nap múlva kicsit jobbak, mint a hagyományos zsemlék, mert a bennük lévő zsiradék miatt nem szikkadnak meg annyira.
#2943 devil-k
"...a kenyérhez a 3 fő összetevőn kívül (liszt, só, víz) semmi szükség nincs másra..."
Én fel szoktam turbózni időnként a kenyereket pl. búzacsírával, lenmaggal, tökmaggal, szezámmaggal, útifű maghéjjal, asztal paradicsommal, fűszernövényekkel stb... A rozskenyérbe szoktam tenni karamalz sört meg diót és fűszereket.[ Szerkesztve ]
-
perempe
addikt
hello!
csak engem zavar a vaj margarinnal való kiváltása pl. pogácsa esetén?
* Brahms: 4. szimfónia *
-
devil-k
nagyúr
válasz perempe #2955 üzenetére
Be kellene tiltani a margarint... Vagy legalább is törekedni arra, hogy a "régi" receptekben használt margarint vajra cseréljék. No, de ez olyan, mint a tejszín... Nekem a növényi alapú tejszín sem tejszín... állati eredetűből elég kevés van, de a Cserpes pl. árul.
- mozi bolondéria -
-
krizmo_
Topikgazda
Nemrég elkérték az egyik rozskenyér receptem, ha már leírtam, gondoltam veletek is megosztom, én "fejlesztettem" ki, és mindig nagy sikert arat, nagyon szokták szeretni még azok is, akik korábban nem szerették a rozskenyeret:
375g BL80-as kenyérliszt
375g Rozsliszt (teljes kiőrlésű rozsliszt, világos rozsliszt, sötét rozsliszt. Keverni is lehet őket, és ha csak egyféle van az is jó, nem muszáj keverni)
30g élesztő
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál sikér
1 doboz karamalz sör (classic nem ízesített változat)
120 ml víz
1 marék dió durvára törve
1 kiskanál őrölt kömény, bors
3 teáskanál só
Langyos vízben fel kell futtatni az élesztőt, majd a sörrel együtt bele kell önteni a dagasztó, vagy kenyérgépbe, ezt követően hozzá lehet adagolni a száraz alapanyagokat. Megkelesztjük (ez kb. 40. perc). A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
A megkelt tésztát ismét átgyúrjuk, megformázzuk, bevágjuk, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsire tesszük és egy konyharuhával letakarjuk. (Én sütőkövet szoktam használni, de a tepsi is jó lehet, csak hőálló legyen magas hőfokon is.) A rozsliszttel nehéz dolgozni, mert ragad ezért formázás közben lisztet kell használni.
Miután megkelt (ez olyan-30-40 perc) mehet a sütőbe, 250 fokon 10 percig sütjük, aztán visszavisszük a hőmérsékletet 200 fokra és még 30-40 percig sütjük. Legyen szép barna színe de ne égjen meg.
Ha megsült rácson hűlni hagyjuk, ha kihűlt lehet szeletelni, de másnaposan a legjobb.Ezért fontos sikért használni a rozsliszt esetében:
Ez sikér nélkül készült:
[kép]Ez pedig már sikérrel, ahogy a fentiek is:
[kép]Ilyen a belseje:
[kép]
Alapjába véve viszonylag tömör a szerkezete, ahogy a rozskenyereknek általában.Ez a kenyér nagyon sokáig eláll, és sok más kenyérhez hasonlóan nem frissen a legfinomabb, hanem inkább pár naposan.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz krizmo_ #2958 üzenetére
Ha másnaposan a legjobb, akkor előtte be kell ba...i.
Jól néz ki, ki fogom próbálni, pedig én csak fehér kenyér evő vagyok."...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
FerNandor
őstag
Bevált brownie receptje van valakinek?
Neten több verziót találtam.. Még nem csináltam, de olyat szeretnék, ami szilárd középen, de puha. (nem folyós, csak mert találtam neten olyan receptet is, aminél kívül már feketére sült, belül meg még folyt)"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
-
kmarci25
veterán
Sziasztok! Olvasom, hogy megy itt a kovászos téma.Devil-k kollégát fel is ismertem a tetkói alapján a facebook-os csoportból. Én olyan 4 éve vagyok a kovászos sütés pártján, de még mindig sokszor érzem úgy, hogy nem értem a végére. Az a szép benne, hogy mindig új helyzetet ad, ráadásul ha pék lennék, akkor szívesen vinném a termékfejlesztést, mert nagyon ritkán sütök 2szer ugyanolyan kenyeret, valamit mindig változtatok rajta.
Most épp élesztőset sütöttem (néha még ráfanyalodok, úgy évente egyszer, ha más miatt épp van otthon élesztő). A szép az benne, hogy egy ~750 grammos kenyérben összesen 4 gramm élesztő van, és gyönyörűen megkel így is, és nem lesz élesztő íze a sütés után.
A mostani technikám egyébként az, hogy hétvégenként 2 adagnyi tésztát készítek, amit az első kelesztés és formázás után, szakajtóval együtt lefagyasztok. A sütés előtti nap délután-este átteszem a fagyóból az 5-10 fokos hűtőbe, és másnap délután megsütöm.
Akit érdekel a kenyérsütés, és (még) nem kovászol, annak javaslom kipróbálni ezt a minimális élesztős módszert, mert egész más kenyereket lehet így sütni."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
FerNandor
őstag
válasz kmarci25 #2968 üzenetére
Na, egész durva kenyeres és sütő delegáció lesz itt a PH-n
(#2967) krizmo_ így szokott lenni , kicsit kutakodok még a hozzálosások között és kiválasztok egy receptet.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
kmarci25
veterán
válasz krizmo_ #2970 üzenetére
Ez a könyv most épp anyukámnál szolgál. Szép lett a kenyér, gratulálok!
Ha érdekel a téma, és megy az angol, akkor ezt a könyvet javaslom: Ken Forkish: Flour, water, salt, yeast
Maga a könyv is nagyon szép és érdekes. Az első felében alapozás, a második felében receptek, élesztős, aztán élesztő+kovász, a végén pedig kovászos. Nagyon jó alapot ad. Ha van rá kereslet, szívesen kiszedek belőle egy receptet próbasütéshez.[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Essejó
veterán
-
krizmo_
Topikgazda
Nem akartam én semmit az élesztővel, csupán jelentkeztem...csak volt egy olyan kérdés,
hogy használok-e élesztőt, és én meg erre azt válaszoltam, hogy igen, de nyilván nem szegném meg a szabályzatukat és pakolnék fel hozzájuk élesztős cuccokat. Az ilyen szektaszerű végletességet amúgy sem szeretem... -
mephi666
nagyúr
találtam egy jó receptet, amit kipróbálok maholnap, csak kicsit zavarba estem: élesztőből kovász?
"A tejben az élesztőt ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk."
ui: még 20 éve a középsulink mellett volt egy pékség, ahol tenyérnyi, lapos, mazsolamentes túrós batyut sütöttek... megpróbálom otthon leutánozni és elég egyszerűnek tűnik a recept
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #2975 üzenetére
Szerintem meg egyszerűen túl van spilázva ez a kovász dolog. Legalább is ahogy anno kiskoromban édesanyám mesélte, hogy hogyan sütötték otthon a kenyeret még a háború előtt, meg utána is. Sajna régen volt és nem emlékszem minden részletre, de valami olyan volt hogy formázás közben lecsíptek a tésztából egy darabot, meg a dagasztó teknőből is kikaparták a beragadt tésztát, és azt tették el egy tüllel letakart köcsögben a következő sütésig. Aztán a sütést megelőző napon elővették, felöntötték vízzel kevertek hozzá lisztet. Meg mintha egy kanálnyi aludttejről is lett volna szó, de ebben már nem igazán vagyok biztos. Ilyen száraz kovásza Anyunak még itt Pesten is volt pedig itt már csak évente párszor sütött, de az a kenyér az bizony KENYÉR volt.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Ötletet szeretnék kérni mit lehet készíteni kb másfél kiló sertés májból, a resztelt májat és a pirított májat leszámítva? Holnap lenne aktuális, jelenleg még le van fagyasztva.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Digitalpimp
senior tag
Nekem is ilyesmit mesélt anno nagyanyám. Lecsíptek egy darabot, meg összekaparták a teknőből a maradékot, azt használták a következő sütéskor.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Šolaire
veterán
Marsal máj a kedvencem. Májat beszeleteled enyhén megklopfolod. Fűszerezed só, bors, fűszerpaprika, majoránna plusz olaj. Tepsized teszel mellé féljarika vöröshagymát tetejére kakastaréj szalonna és pirosra sütöd. A zsírjából meg készítesz hagymás tört krumplit hozzá.
“Praise The Sun” \[T]/
-
kmarci25
veterán
válasz Šolaire #2982 üzenetére
A Magyar élelmiszerkönyv szerint kovász a felfuttatott élesztő. Liszt+víz+élesztő. Ettől eltérően az"újhullám" szerint a kovász egy természetesen létrejövő anyag, amiben az élesztőgombákon kívül tej- és ecetsav baktériumok is vannak, különböző arányban. Ezért más minden kovász, és ezért lassabb, mint a gyári, bolti élesztő. Viszont jobbak az élettani hatásai, pont a lassúsága és a baktériumok miatt.
A lényeg, hogy mindkettő módszerrel lehet finom és szép kenyeret készíteni. A kovászos elkészítésében több a kihívás, fogyasztói oldalról lassabban szárad, komplexebb az íze, nagyon nehezen penészesedik, és a benne lévő glutén könnyebben emészthető, mert már a kovász "előemésztette"."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
válasz Šolaire #2985 üzenetére
Megeszik azok a lisztet is, Limara pl. sose írja a cukor hozzáadását. De igaz, a cukor beindítja, meg a langyos, ezért szokták langyos tejbe tenni. Csak ugye az sütikhez jobb, kenyérhez kevésbé.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
-
Šolaire
veterán
válasz kmarci25 #2993 üzenetére
Egy évig kovászoltam. Ha jól emlékszem úgy indítottam hogy 50 gr rozsliszt 50 gr víz. Utána mindig 50 gr kovász 50 gr liszt 50 gr víz. Így etettem. Azért akarom majd átetetni fehér liszttel mert a rozskovásztól a kenyerek sötétebbek lettek. Fehér kenyeret akarok csak ahogy írtad rozslisztel könnyebb kezdeni.
“Praise The Sun” \[T]/
-
Šolaire
veterán
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Šolaire #2996 üzenetére
Én vegyesen etetem, BL 80-as, teljes kiőrlésű és rozsliszttel. A rozstól valóban savanyúbb, azt nem igazán szeretem.
#2977 Essejó
Szerintem is kissé túl van gondolva...#2991 kmarci25
És milyen kenyeret sütsz? Én ma is csináltam egy öreg tésztást, ha elfogy sütök egy sima BL80-as kovászos kenyeret.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen