Új hozzászólás Aktív témák

  • adlersson

    aktív tag

    válasz body007 #9970 üzenetére

    Tavasztól őszig én is szoktam csinálni, mert ilyenkor a spájzban viszonylag állandó az erjedéshez szükséges 22-23 fok, tapasztalatom szerint ezen a hőmérsékleten lett a legideálisabb a végeredmény. Teából többfélét kipróbáltam, puert, wulongot, GABA wulongot, mindegyik működik, ízlés kérdése.

    Fermentáláshoz van 2 darab, viszonylag magas 15 literes edényem, ám úgy vettem észre, hogy a folyamat optimalizálható, ha a folyadék közepén is működik egy SCOBY, (a SCOBY az a hivatalos neve annak a vízi palacsintapuncinak, amiről totron is beszélt) nem csak a tetején. Általában 2 hét alatt beérik az egész, ennél sokkal hosszabb idejű fermentálás inkább csak rosszabb minőségű végeredményt hozott (érzékszervi vizsgálat szempontjából), úgyhogy erre figyelni szoktam.

    Ezt követően lehet ízesíteni különféle gyümölcsökkel. Ilyenkor egyliteres, csatos, jól záródó üvegbe teszek valamilyen gyümölcslevet vagy gyümölcshúst pürésítve (mangó, cukoralma, maracuja, alma stb.), majd kb. 900ml kombuchát öntök rá. Néha szoktam fűszerezni is pl. mentával, fahéjjal, ezeket is közvetlenül az üvegbe rakom, majd lezárom, kicsit összerázom, aztán hagyom további egy hétig. Ez idő alatt általában valamennyire kitisztul a kombucha, noha a gyümölcshús értelemszerűen benne marad az üvegben, de ezt egy szűrővel lehet orvosolni, ha szükséges. A jól záródó üvegnek köszönhetően az ital valamennyire szénsavas is lesz, de ez nagyban függ a teához hozzáadott cukor és gyümölcs mennyiségétől, minőségétől is.

    Ahogy nő a kombucha, úgy változik egyre sötétebb színűre, egy idő után, ha már túl vastag, le szoktam fejteni az idősebb rétegeket, aztán megy komposztba, vagy ilyesmi, mert annyi van már, mint a szemét. Sajnos előfordult, hogy bepenészesedett a SCOBY, ilyenkor cakkum pakk ki kell dobni az egészet a lével együtt, így ilyen szempontból biztonságosabb, ha kisebb adagokban csinálja az ember. Vésztartaléknak van a hűtőben pár további szelet SCOBY, ezek saját levükben hónapokig elállnak.

    毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

Új hozzászólás Aktív témák